Mersin Demek Tarım Demektir | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
10:21  BAŞKAN SEÇER, ‘TARSUS KARBOĞAZI ÇEVRE FESTİVALİ’NE KATILDI  10:10  GEZEGENEMİZİ KURTARMAK İSTİYORSAK DAHA SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR GELECEĞE GEÇİŞ KAÇINILMAZDIR  21:40  GAZETECI A. VAHAP ŞEHITOĞLU, KıZ KARDEŞINI KAYBETTI  21:57  MERCAN’DA BİR İLK: ‘GECE GÖZLEM ETKİNLİĞİ’  21:35  ŞEHITOĞLU, DURAK’A TAM DESTEK VERDI  10:14  HALKIN BAŞKANI SEÇER, MAZBATASINI HALKLA BİRLİKTE ALDI  10:02  MTSO, KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞTAYıNA HAZıRLANıYOR   09:59  ÇAKıR: “DEMOKRASIDE KAYBEDEN OLMAZ”  09:49  “AVUKAT İÇİN DE ADALET!”  09:37  AHMET SERKAN TUNCER, MEZITLI BELEDIYESI’NE İLK ADıMıNı ATTı  09:33  TOROSLAR’ıN YENI BAŞKANı YıLDıZ, MAZBATASıNı ALDı  09:31  BAŞKAN ABDULLAH ÖZYIĞIT, MAZBATASıNı ALDı  09:07  A.VAHAP ŞEHITOĞLU, CHP TOROSLAR BELEDIYE MECLIS ÜYELIĞI’NE SEÇILDI  22:30  ESAT ARSLAN: MOSKOVA SALDıRıSıNıN DÜŞÜNDÜRDÜKLERI  20:37  ABDURRAHMAN YıLDıZ’DAN TEŞEKKÜR MESAJı  20:34  VAHAP SEÇER, REKOR OYLA YENİDEN ‘BAŞKAN’  20:34  YENIŞEHIR YENIDEN ABDULLAH ÖZYIĞIT DEDI  10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı 
Mersin Demek Tarım Demektir

 

Bekir Zorba yazdı

“Tarımda yeni bir Kurtuluş Savaşı’na ihtiyaç var”

Bazı okurlarım beni daha fazla Mersin yazısı yazmam konusunda uyarıyorlar. Haftada bir yazıyorum. Gündem o kadar yoğun ki tabii hepsine yetişmek mümkün değil. Araya bir de portre yazıları girince, her konuya zamanında yer ayırmak güçleşiyor.
‘Üretmezsek Tükeniriz’ sloganı altında, Türkiye Tarım Politikaları ve Geleceği Konferansı Mersin’de yapıldı. Çok sayıda kurum ve kuruluşun destek verdiği konferansta konuşmacılar tarımda millileşmeye ve kooperatifleşmenin önemine dikkat çekti.
Bir zamanlar Kürşat Tüzmen’in Mersin için ortaya attığı bir 5T formülü vardı. Tarım, turizm, teknoloji, taşımacılık ve ticaret olarak sıralanan Mersin kurtuluş reçetesinden, geriye ne kaldı acaba? Mersin dendiğinde tarım sözcüğü hemen başı çeker ki, 5T formülünün başında da tarım gelmekteydi. Mersin yıllar boyu bir kimlik aradı. Kentin kurtarıcı sektörü saptanmaya çalışıldı. Tarım hiçbir zaman önemini yitirmedi. Fakat son yıllarda tarım sektörü hızla kan kaybetti. İthalat, üreticinin üzerinde Demokles’in kılıcı gibi sallandı durdu… Buna bir de olumsuz hava koşullarını, selleri, hortumları eklediğinizde, son yıllardaki fiyat artışlarında tarım ürünleri sürekli belirleyiciydi…
Ancak yüksek fiyatlardan üretici pek yararlanamadı. Tarlada, bahçede çürüyen adeta sürünen kilo başına 50krş- 1liraya alınan ürünler, market raflarında 5-10 lira aralığında satıldığında, bundan kimse memnun kalmadı. Şimdi ülke genelinde tarımdaki bu olumsuz gidişatı tersine döndürecek arayışlara girişiliyor…
Mersin ili 1.585.300 hektarlık yüzölçümü ile Türkiye’nin toplam yüzölçümünün yüzde 2’sini oluşturuyor. Mersin’de tarım ürünleri dendiğinde akla ilk olarak narenciye gelir. Öyle ki Mersin, Türkiye yaş meyve üretiminin yüzde 13.4’ünü karşılar. Muz, limon, çilek üretiminde ise Türkiye birincisidir. Mersin, Türkiye muz üretiminin yüzde 72’sine sahiptir. Özellikle Anamur yöresi muz üreticiliği, bölge insanının büyük gelir kaynağıdır. Anamur muzu her bakımdan ithal muza göre üstündür ve tüketici tarafından da özellikle tercih edilir. Mersin, Türkiye limon üretiminin yüzde 70’ini karşılar. Limon üretiminde de Erdemli ilçesi başı çekmektedir. Üçüncü Türkiye birinciliği ise yüzde 40 ile çilektedir. Bu alanda Silifke Türkiye’nin en erken çilek hasadını gerçekleştirmektedir.
Biber, mandarin, portakal, üzüm, salatalık, domates, karpuz üretiminde de söz sahibidir Mersin. Açık tarla üretiminin yanı sıra, seracılık da yaygın biçimde başarıyla yapılır. Ancak tarıma dayalı endüstrinin bulunmayışı, üreticileri pek memnun bırakmamaktadır. Çabuk bozulabilen yaş sebze- meyvenin pazarlara kolay ulaştırılması bakımından da Çukurova Havalimanı inşaatının tamamlanması büyük önem taşımaktadır.
İşlenen tüm ürünlerde olduğu gibi, işlenmiş sebze meyvenin katma değeri yüksek olmaktadır. Fındık ihracatı örneğinde katma değerli ürün yaratmak, çarpıcı biçimde önümüze çıkmaktadır. Türkiye fındığını işlemeden sattığında kilo başı ihracat rakamı 2.5 dolardır. Fakat aynı fındığı çikolata olarak sattığınızda 8 dolar gibi üçe katlanan bir rakama ulaşıyorsunuz.
Konu açılmışken gazeteci dostumuz Fatih Alkar’ın Mersin limonatası girişimini ve bu konudaki yıllar süren çabasına selam durmak lazım. Mersin, ürününü dalında çürütmekle de ünlüdür. Adeta dalları kırarcasına biten meyveler, ne yazık ki yeterince değerlendirilememektedir. Meyveyi şişeleyip meyve suyu olarak pazarladığınızda, birim fiyatını üçe dörde katlıyorsunuz. Hem çürümesinin, bozulmasının önüne geçiyorsunuz. Mersin tarımının nasıl kurtulacağı konusunda onlarca çözüm formülü sıralansa da ‘teknoloji destekli, ürettiğini satma modelinden, satacağını üretme modeline’ geçmenin önerildiği bir aşamaya artık geç de olsa gelinmiş olduğunu gözlemlemekteyiz.
Yakın coğrafyamızda 2 milyar kişi yaşıyor ve bunlar yılda 500 milyar dolarlık gıda ihracatı yapıyor. Türkiye’nin akıllı bir tarım politikası ile tüm coğrafyayı doyurabilecek kapasitesi vardır. İşte bu noktada Mersin, limanı, serbest bölgesi, üretimi ve yeni havaalanıyla hedeflenen politikaların uygulanmasında, lokomotif görevi üstlenecek deneyime ve altyapıya sahiptir.



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA