Kehanet, büyü ve ritüeller arasında Hititlerde tıp bilimi ve tedavi | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
21:57  MERCAN’DA BİR İLK: ‘GECE GÖZLEM ETKİNLİĞİ’  21:35  ŞEHITOĞLU, DURAK’A TAM DESTEK VERDI  10:14  HALKIN BAŞKANI SEÇER, MAZBATASINI HALKLA BİRLİKTE ALDI  10:02  MTSO, KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞTAYıNA HAZıRLANıYOR   09:59  ÇAKıR: “DEMOKRASIDE KAYBEDEN OLMAZ”  09:49  “AVUKAT İÇİN DE ADALET!”  09:37  AHMET SERKAN TUNCER, MEZITLI BELEDIYESI’NE İLK ADıMıNı ATTı  09:33  TOROSLAR’ıN YENI BAŞKANı YıLDıZ, MAZBATASıNı ALDı  09:31  BAŞKAN ABDULLAH ÖZYIĞIT, MAZBATASıNı ALDı  09:07  A.VAHAP ŞEHITOĞLU, CHP TOROSLAR BELEDIYE MECLIS ÜYELIĞI’NE SEÇILDI  22:30  ESAT ARSLAN: MOSKOVA SALDıRıSıNıN DÜŞÜNDÜRDÜKLERI  20:37  ABDURRAHMAN YıLDıZ’DAN TEŞEKKÜR MESAJı  20:34  VAHAP SEÇER, REKOR OYLA YENİDEN ‘BAŞKAN’  20:34  YENIŞEHIR YENIDEN ABDULLAH ÖZYIĞIT DEDI  10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı  10:00  BAŞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUŞTU  09:55  BAŞKAN ÖZYIĞIT, “BALıK PAZARı SAYıSıNı ARTTıRACAĞıZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜŞME ODASıNDA YENILEME BAŞLADı 
Kehanet, büyü ve ritüeller arasında Hititlerde tıp bilimi ve tedavi

 

Kehanet, büyü ve ritüeller arasında Hititlerde tıp bilimi ve tedavi

Eski çağlarda geçerli olan düşünceye göre insanlık, ortak kültürün yerelden evrensele, ardından da evrenselden yerele doğru gerçekleşen bilgi akımı aracılığıyla gelişir. Hititlerin hüküm sürdüğü dönemde tıp biliminin büyü ve ritüel arasında seyreden yolculuğunu saptamak ve anlamak üzere düzenlendi.

Kehanet, büyü ve ritüeller arasında Hititlerde tıp bilimi ve tedavi

Dr. Eren Fırat

 Eski Yakın Doğu’da ihtiyaç olması halinde, bir ülkeden başka bir ülkeye gönderilen kişiler arasında saray ve tapınağa bağlı olarak çalışan personelin, sanatçıların ve zanaatkârların yanı sıra hekimler de yer almaktaydı. Hitit hekimlerinin yetersiz kaldığı konularda, yabancı ülkelerden hekim istenildiği bilinen bir uygulama idi. Örneğin, Hitit kralı III. Hattuşili’nin hem kendisi hem kız kardeşi Matanazi hem de yeğeni Tarhuntaşşa Kralı Kurunta’nın rahatsızlıklarının tedavisi için Mısır’dan hekim ve ilaç talep ettiği kayıtlarda yer almaktadır.

HEKİMLER ÇOK DEĞERLİ

Hekimlerin yer değiştirmesi genel olarak, hekimin bir ülkeden başka bir ülkeye gitmesi ve orada bir süre kaldıktan sonra tekrar eski yerine geri dönmesi şeklindeydi. Metinlerdeki ifadelerde hekimlerin başka bir ülkeye gönderilmeleri, geri dönüşleri ve kalış süreleriyle ilgili sıkı kurallar getirilmiş olmasından, bulundukları ülkeler için çok değerli oldukları anlaşılmaktadır. Daha ziyade Mısır, Babil, Arzava ve Kizzuvatna gibi yabancı ülkelerden Hitit sarayına hekim gönderildiği bilinmektedir. Hitit devlet arşivindeki yazışmalar sayesinde adları bilinen yabancı hekimler arasında Zarpiya, Tuwatta-ziti, Raba-ša Marduk, Piha-datta, Pariamahu ve Lurma sayılabilir. Hititler bu yabancı hekimlere büyük değer vermişlerdir. Tabletlerde yabancı hekimlerin dışında isimleri geçen Hititli hekimler de bulunmaktadır. Bunlardan Hutupi ve Akiya, Hatti ülkesinin en meşhur hekimlerinden olup, saray halkını iyileştirme yetkisine sahiptiler. Hitit hekimleri, sadece saraydaki hekimlerle sınırlı değildi ve Hitit ülkesinde halkın tedavisiyle uğraşan pek çok hekim de vardı. Ancak Hitit devlet arşivindeki tabletlerde yer almadığı için bu halk hekimlerinin isimleri bilinmemektedir.

Hitit tabletlerinde “hekim” anlamına gelen Hititçe bir kelimeye rastlanılmamaktadır; ancak Sümerce’de “(erkek) hekim” karşılığında kullanılan LÚ A. ZU ve Akkadca’daki ASÛ terimleri, Hititler tarafından da kullanılmıştır.

DROGLARLA BÜYÜ EL ELE

 Hekimlerin uyguladıkları majik tedavi örneklerini daha da arttırmak mümkündür. Mesela III. Hattuşili’nin başhekimi, aynı zamanda başkâtibi ve baş danışmanı olan Mitannamuwa’nın hem droglarla (bitki ve hayvanlardan genellikle kurutma yöntemiyle elde edilen ve tedavi amaçlı kullanılan maddeler) hem de büyü ile tedavi yaptığı bilinmektedir. Bu da Hititlerde hekimlik ve devlet adamlığının birlikte yürütülebildiğini ve hekimlerin büyü kullanarak da tedavi yaptıklarını göstermektedir.

Hitit kanunlarında, hekimlerin ücretleri ile ilgili maddeler de yer almaktadır. Uygulanan tedavinin zorluğuna ve hastanın sosyo-ekonomik durumuna göre hekim ücretlerinin değiştiği görülmektedir.

KADIN TABİPLER DE VAR

 Hitit toplumunda erkeklerin yanı sıra, kadınların da tedavi işi ile uğraştığını biliyoruz. Hitit tabletlerinde SAL/MUNUS A.ZU (“kadın hekim”) ve SAL/ MUNUSŠU.GI (“yaşlı/büyücü kadın”) olarak ifade edilen şifacı kadınların büyü temelli şifa uygulamaları yaptıkları ve tedavi için drog kullandıkları anlaşılmaktadır. Erkek hekimler gibi, Hitit ülkesindeki bazı kadın hekimlerin ve şifacıların adları da tabletlerde geçmektedir. Buna göre kadın şifacılar arasında Ammihatna, Ašhella, Azzari, Maştigga, Makiya, Mammitum-ummi ve Tunnawiya’nın adları sayılabilir.

 Boğazköy’den çıkarılan bir tablette (KUB XXX 42 I 8 vd.) Hurrili bir şifacı kadın olan Azzari’nin, ordu komutanını, askerleri, atları, savaş arabalarını ve savaş malzemelerini düşman saldırılarına karşı koruyabilmek amacıyla büyülü sözler söyleyerek yağladığı anlatılır.

 Eldeki belgeler, Hititlerin, sağlığı koruma veya iyileştirme amacıyla, büyü temelli uygulamalar yapan kadın şifacılara da başvurduğunu göstermektedir. Bu şifacılar, kişinin kötü güçlere karşı korunması ve belki de psikolojik olarak rahatlatılması amacıyla, birtakım büyülü sözler ve hareketler eşliğinde verdikleri ilaçlarla yaralı veya rahatsız olan vücut bölgesini rahatlatmaya çalışmışlardır



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA