TARIM DESTEKLERİNDE YENİ MODEL ÖNERİSİ | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
10:14  HALKIN BAŞKANI SEÇER, MAZBATASINI HALKLA BİRLİKTE ALDI  10:02  MTSO, KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞTAYıNA HAZıRLANıYOR   09:59  ÇAKıR: “DEMOKRASIDE KAYBEDEN OLMAZ”  09:49  “AVUKAT İÇİN DE ADALET!”  09:37  AHMET SERKAN TUNCER, MEZITLI BELEDIYESI’NE İLK ADıMıNı ATTı  09:33  TOROSLAR’ıN YENI BAŞKANı YıLDıZ, MAZBATASıNı ALDı  09:31  BAŞKAN ABDULLAH ÖZYIĞIT, MAZBATASıNı ALDı  09:07  A.VAHAP ŞEHITOĞLU, CHP TOROSLAR BELEDIYE MECLIS ÜYELIĞI’NE SEÇILDI  22:30  ESAT ARSLAN: MOSKOVA SALDıRıSıNıN DÜŞÜNDÜRDÜKLERI  20:37  ABDURRAHMAN YıLDıZ’DAN TEŞEKKÜR MESAJı  20:34  VAHAP SEÇER, REKOR OYLA YENİDEN ‘BAŞKAN’  20:34  YENIŞEHIR YENIDEN ABDULLAH ÖZYIĞIT DEDI  10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı  10:00  BAŞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUŞTU  09:55  BAŞKAN ÖZYIĞIT, “BALıK PAZARı SAYıSıNı ARTTıRACAĞıZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜŞME ODASıNDA YENILEME BAŞLADı  09:35  AVUKATLARA ‘SEÇIM VE SANDıK GÜVENLIĞI EĞITIMI’ VERILDI  09:32  81 BARO: CINSEL ISTISMARA HEP BIRLIKTE DUR DIYELIM 
TARIM DESTEKLERİNDE YENİ MODEL ÖNERİSİ

 

TARIM DESTEKLERİNDE YENİ MODEL ÖNERİSİ

Tarım desteklerinde var olan karmaşayı gidermemiz, üreticilerimiz ile uygulamadaki personelin işinin kolaylaşmasına yardımcı olmamız gerekiyor.
 
Süleyman Yurddaşer / USMER İstanbul Tarım Komisyonu
 
Toplam 55 adet olan destek kalemlerinin sadeleşmesi ve desteklerin üretime göre yapılması lazım. Ulusal Strateji Merkezi İstanbul Tarım Komisyonu’nun konuyla ilgili kısa raporunu Aydınlık okurlarının dikkatine sunuyoruz.
TARIM NEDEN DESTEKLENMELİDİR?
Öncelikle bu sorunun yanıtı verilmelidir. Tarımın desteklenmesi her şeyden önce Anayasa'nın gereğidir. Anayasa'nın 45. maddesinde; "Devlet, tarım arazileri ile çayır ve mer'alarin amaç dışı kullanılmasını ve tahriğini önlemek, tarımsal üretim planlaması ilkelerine uygun olarak bitkisel ve hayvansal üretimi artırmak maksadı ile tarımla uğraşanların işletme araç ve gereçlerinin ve diğer girdilerinin sağlanmasını kolaylaştırır. Devlet, bitkisel ve hayvansal ürünlerin değerlendirilmesi ve gerçek değerlerinin üreticinin eline geçmesi için gereken tedbirleri alır." denilmektedir.
Ayrıca, elbette ki insanların beslenmesi için denebilir. Ancak, bunun yanında tarım; insanın giyim ve barınmasından sanayiye, istihdamdan ülke ekonomisine kadar uzanan bir faaliyet alanıdır.
Her ne kadar tarım; toprak, hava, güneş ve suya dayanan bir uğraş olsa da bunların yanında birçok alet ve edevata gereksinim vardır. Tarımsal üretim için dünyada sınırlı olan kaynaklardan elde edilen ürünlerle, gittikçe artan insan nüfusunu besleyebilmek için birçok teknolojiyi devreye sokmak gereklidir.
Özet olarak yukarda sayılan nedenlerden tarım desteklenmelidir.
MEVCUT TARIM DESTEKLERİ
Uygulamadaki mevcut destekler 55 kalem gibi geniş ve karmaşık bir yelpazede uygulanmaktadır. Bunları karakterine göre özetleyecek olursak:
• Alan bazlı destekler
• Biyoloji ve biyoteknik mücadele destekleri
• Diğer tarımsal amaçlı destekler
• Hayvancılık destekleri
• Arıcılık desteği
• Aşı desteği
• Buzağı desteği
• Hayvan başı ödeme
• Hayvan genetik kaynakları desteği
• İpek böceği
• Kırsal kalkınma hibeleri.
Yukarda da belirtildiği gibi bu ana başlıklar ve alt maddeleri ile 55 kalemi bulmaktadır.
DESTEKLER PRATİK HALE GETİRİLMELİ
Destekler yukarda açıklanan dağınıklıktan kurtarılıp daha sade ve pratik hale getirilmelidir. Buna göre;
1- Destekleme arazi miktarına göre değil, üretime göre yapılmalıdır.
2- Üreticilerin örgütlenmeleri sağlanmalı ve tarımsal destekler bu örgütler (Kooperatifler ve Üretici Birlikleri) üzerinden ödenmelidir.
Bunun için öncelikle üretici örgütlerini özelleştiren 4572 sayılı yasa ya iptal edilmeli ya da devletin bu örgütleri devletin desteğine ve denetimine alacak şekilde değiştirilmelidir.
3- Bu örgütlerin ürün işleme, ambalajlama tesisleri ve muhafaza depoları kurarak ürünlerini pazarlama olanakları sağlanmalıdır.
4- Sebze ve meyve üreticileri üretimlerine göre destek kapsamına alınmalıdır.
5- Bu üretici örgütlerinin üreticilere teknik hizmet verecek ve eğitilmeleri için gerekli hizmet sağlamaya destek verilmeli.
6- Ülkemizin tarım havzaları doğru tespit edilip gıda güvenliğimizin sağlanması için özel destekler geliştirilmelidir.
7- Gençleri tarım sektörüne özendirilmesi için genç tarımcı desteği hayata geçirilmelidir.
8- Tarımsal eğitim almış Zir. Müh. ve Veteriner hekimlerin üretim içinde olmalarını sağlayacak destekler geliştirilmelidir.
9- Sözleşmeli üretimi desteklemek için hukuki alt yapısı yeniden düzenlenerek sözleşmeli üretim yaygınlaştırılmalıdır.
10- Tarımsal üretimde neoliberal politikaların uygulanılmasından vazgeçilip, kamucu anlayışla üretim yapılmalıdır.
11- Mazot, gübre ve tohum gibi girdi desteklerinin üretim öncesinde, üretime bağlı desteklerin ise hasat sonunda gecikmeksizin yapılması sağlanmalıdır.
12- Tarımsal desteklerin sağlıklı olması için doğru ve dijital ortamda kayıt sistemi geliştirilmeli.
13- Üreticinin elinde kalan ürünlerin bozulup çürümesini önleyip ekonomiye kazandırılması için gerekli sistem ile fiziki soğuk depolar oluşturularak üreticinin ürününü zaman içinde değerlendirilmesi sağlanmalıdır.


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA