PLASTİK ATIK | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
10:14  HALKIN BAŞKANI SEÇER, MAZBATASINI HALKLA BİRLİKTE ALDI  10:02  MTSO, KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞTAYıNA HAZıRLANıYOR   09:59  ÇAKıR: “DEMOKRASIDE KAYBEDEN OLMAZ”  09:49  “AVUKAT İÇİN DE ADALET!”  09:37  AHMET SERKAN TUNCER, MEZITLI BELEDIYESI’NE İLK ADıMıNı ATTı  09:33  TOROSLAR’ıN YENI BAŞKANı YıLDıZ, MAZBATASıNı ALDı  09:31  BAŞKAN ABDULLAH ÖZYIĞIT, MAZBATASıNı ALDı  09:07  A.VAHAP ŞEHITOĞLU, CHP TOROSLAR BELEDIYE MECLIS ÜYELIĞI’NE SEÇILDI  22:30  ESAT ARSLAN: MOSKOVA SALDıRıSıNıN DÜŞÜNDÜRDÜKLERI  20:37  ABDURRAHMAN YıLDıZ’DAN TEŞEKKÜR MESAJı  20:34  VAHAP SEÇER, REKOR OYLA YENİDEN ‘BAŞKAN’  20:34  YENIŞEHIR YENIDEN ABDULLAH ÖZYIĞIT DEDI  10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı  10:00  BAŞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUŞTU  09:55  BAŞKAN ÖZYIĞIT, “BALıK PAZARı SAYıSıNı ARTTıRACAĞıZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜŞME ODASıNDA YENILEME BAŞLADı  09:35  AVUKATLARA ‘SEÇIM VE SANDıK GÜVENLIĞI EĞITIMI’ VERILDI  09:32  81 BARO: CINSEL ISTISMARA HEP BIRLIKTE DUR DIYELIM 
PLASTİK ATIK

 

PLASTİK ATIK

“Çevre kirlenmesinin kaynağı ruhsal kirlenmedir”

Bu kez kötü haber Giresun’dan geldi. Bir madenci şirketinin atık barajı yıkıldı. Çevreye 4 bin 500 tondan fazla kimyasal atık yayıldı. Şirkete hemen en üst seviyeden ceza kesildi (12 milyon lira) ve belgesi iptal edildi. Ancak çevreye, toprağa, suya verilen zarar geri gelmez. Bunun gibi felaketler dünyada ve ülkemizde sürekli yaşanmaktadır. Çevre felaketleri insan soyunu tehlikeye atıyor ve geleceğini elinden alıyor. Buna rağmen ekonomik gerekçeler ekolojiyi bozmaya devam ediyor.

Ekonomi mi ekoloji mi ikilemi insanlığı sınamaya devam ediyor. Fakat küresel ısınma ve çevre felaketleri dünya devletlerini radikal önlemler almaya zorluyor. Karbon emisyonlarını önce azaltmak sonra da kademeli olarak 2050 yılına değin sıfırlama taahhüdünde bulundu dünya ülkeleri.

Dünyanın büyük ekonomileri aslında çok masum değil. Ekonomik faaliyetler hep çevre sırtında yürüdü. Ve sonunda duvara toslandı diyebiliriz. Günümüzde atmosfere salınan karbonun yarısı Çin kaynaklıdır. Çin dünyanın üretim merkezi olurken, bunu aslında çevre tahribatı ile gerçekleştirmiştir. Ardından ABD ve Avrupa ülkeleri çevreyi en fazla kirleten ülkelerdir.

Maske takmaya başladığımızda, ‘plastik atıklara nur topu gibi bir kardeş geldi’ tespitinde bulunmuştum ki haklı çıktım. Devasa plastik atıklara, şimdilerde maske atığı kardeşlik ediyor. Plastik atık diğer atıklardan biraz ayrışıyor. Gıda, kağıt gibi atıkların çevrede çözülmesi pek sorun yaratmazken, bir plastik atığın doğada çözülmesi yüzlerce yıl almaktadır. Ya da akarsular aracılığıyla okyanuslara akan plastik atıklar, dünyadaki karasal kıtalara ilaveten plastikten bir kıta boyutuna gelecek kadar çoğalmıştır.

Denizlerdeki plastik varlığı, balıklar aracılığıyla besin zincirine de girerek canlıları ve tabii ki insanları da zehirlemeye başlamıştır. Plastik atık üretmede ABD, yıllık kişi başı 130 kilo plastik atıkla başı çekmektedir. ABD’yi 99 kilo kişi başı/yıl plastik atıkla İngiltere takip etmektedir. Üçüncü sırada ise G. Kore gelmektedir.

Çöpteki plastik atıkları geri dönüştürmek için yoğun çabalar da vardır.

Türkiye’de çeşitli kanallardan toplanan plastik atıklar 9 ayrı işlemden geçerek, ikinci sınıf plastik haline getirilerek geri dönüştürülüyor. Atıklardaki geri dönüşüm giderek büyüyen bir sektör haline geliyor ve hem ekonomiye hem de çevreye destek veriyor.

Bu bakımdan özellikle plastik hurdanın geri dönüşümü önem kazanıyor. Plastik Sanayicileri Derneği verilerine göre ülkemizdeki plastik atıklar, ‘çekçekliler’ belediyeler ve toplama-ayrıştırma tesisleri aracılığıyla toplanıyor. Türkiye’de bin 400 civarında plastik geri dönüşüm lisansına sahip firma tarafından yılda 1.1 milyon ton, günde 3 bin ton atık geri dönüştürülüyor.

Tüm plastikler aynı olmadığından hepsi aynı şekilde dönüştürülemiyor. Öyle ki plastik atıklar içerisinde nadiren dönüştürülebilir sınıfında birçok atık da yer almaktadır. Plastik atıklar insan emeğine dayalı bir süreçle ancak toplanabiliyor. Toplanan plastiklerin tamamı geri dönüştürülemezken, dönüşüm sınıfına giren plastiklerde de işlem sırasında yüzde 5’lik bir kayıp oluşuyor.

Plastik atık toplayıcıları insanlardan biraz anlayış ve saygı bekliyor. Bir toplayıcı bu konuda şunları söylüyor: “Biz toplayıcıyız ama bir yandan da insanız. Pis bir iş yaptığımız için bizi dışlamaya çalışıyorlar. Oysa biz dışlanmak istemiyoruz.

Çevreye yararlı bir iş yapıyoruz. İşimi severek yapıyorum ve yapmaya devam edeceğim ama çocuklarımın bu işi yapmasını istemem. Onlara yaptığım işle temiz bir gelecek bıraktığımı düşünüyorum.”



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA