BÜYÜKÞEHÝR BELEDÝYESÝ’NÝN 2022 YILI ÝLK MECLÝS TOPLANTISI YAPILDI | DEMOKRAT MERSÝN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
21:57  MERCAN’DA BÝR ÝLK: ‘GECE GÖZLEM ETKÝNLÝÐÝ’  21:35  ÞEHITOÐLU, DURAK’A TAM DESTEK VERDI  10:14  HALKIN BAÞKANI SEÇER, MAZBATASINI HALKLA BÝRLÝKTE ALDI  10:02  MTSO, KENTSEL DÖNÜÞÜM ÇALýÞTAYýNA HAZýRLANýYOR   09:59  ÇAKýR: “DEMOKRASIDE KAYBEDEN OLMAZ”  09:49  “AVUKAT ÝÇÝN DE ADALET!”  09:37  AHMET SERKAN TUNCER, MEZITLI BELEDIYESI’NE ÝLK ADýMýNý ATTý  09:33  TOROSLAR’ýN YENI BAÞKANý YýLDýZ, MAZBATASýNý ALDý  09:31  BAÞKAN ABDULLAH ÖZYIÐIT, MAZBATASýNý ALDý  09:07  A.VAHAP ÞEHITOÐLU, CHP TOROSLAR BELEDIYE MECLIS ÜYELIÐI’NE SEÇILDI  22:30  ESAT ARSLAN: MOSKOVA SALDýRýSýNýN DÜÞÜNDÜRDÜKLERI  20:37  ABDURRAHMAN YýLDýZ’DAN TEÞEKKÜR MESAJý  20:34  VAHAP SEÇER, REKOR OYLA YENÝDEN ‘BAÞKAN’  20:34  YENIÞEHIR YENIDEN ABDULLAH ÖZYIÐIT DEDI  10:22  ÖZBOZKURT VE YEÞILKUÞ’TAN ÝL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYý MILLIYE RUHU FOTOÐRAFLARLA YENIDEN CANLANDýRýLDý  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAÞTý  10:00  BAÞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUÞTU  09:55  BAÞKAN ÖZYIÐIT, “BALýK PAZARý SAYýSýNý ARTTýRACAÐýZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜÞME ODASýNDA YENILEME BAÞLADý 
BÜYÜKÞEHÝR BELEDÝYESÝ’NÝN 2022 YILI ÝLK MECLÝS TOPLANTISI YAPILDI

 

BÜYÜKÞEHÝR BELEDÝYESÝ’NÝN 2022 YILI ÝLK MECLÝS TOPLANTISI YAPILDI

BAÞKAN SEÇER: “2 YIL ÝÇÝNDE BANKA BORCU KULLANMADAN 1 MÝLYAR 40 MÝLYON LÝRALIK BORÇ ÖDEDÝK”

Büyükþehir Belediyesi’nin 2022 yýlý Ocak Ayý Meclis Toplantýsý’nýn 1. Birleþimi gerçekleþtirildi. Borçlanma talebine Meclis’ten onay alamadýklarýný, bu nedenle mahkemeye gittiklerini anýmsatan Baþkan Seçer, 2 yýllýk süre içerisinde banka borcu kullanmadan eski döneme ait sadece Büyükþehir Belediyesi için 1 milyar 40 milyon liralýk borç ödediklerini söyledi.

Devlette devamlýlýðýn esas olduðunu, ancak bunu borçlanma taleplerinde göremediklerini ifade eden Baþkan Seçer, “Borç öderken devlette devamlýlýk esas oluyor, yarým kalan projeyi tamamlarken, onun da parasýný öderken devlette devamlýlýk esas oluyor ama proje onlara ait oluyor; parasý bize ait oluyor. Ýþ borçlanmaya gelince devlette devamlýlýk esas olmuyor. Hem Meclis üyelerimizin hem halkýmýzýn vicdanýna býrakýyorum” diye konuþtu. Seçer, “Meclis’in borçlanma konusunda da ayný ‘devlette devamlýlýk esas’ deyip, geçen dönem 352 milyon dolar borçlanma yetkisi verdiði yönetime uygun gördüðü davranýþý Büyükþehir Belediye Baþkaný’na, Vahap Seçer’e de yapmasýný beklerdik açýkçasý” dedi.

Seçer, Ýller Bankasý’ndan teminat mektubu alamadýklarýný, kamu ve özel bankalardan borç kullanamadýklarýný ifade ederek, “Zaten kamu bankalarýnýn bize kapýsý kapalý. Yani çalmýyoruz bile çünkü ses gelmiyor. Boþ bir teneke misali ses bile gelmiyor yani. Keþke faiz oranlarý yüzde 8, 10 iken biz sizi ikna edebilseydik. Uygun vadelerle bunlarý kullansaydýk, þimdi SGK borcumuz birikmemiþ olurdu” dedi.

Kiralýk araç yerine yaptýklarý deðerlendirmelerin ardýndan kendi bünyelerine ihtiyaca göre araç alýmý yaptýklarýný kaydeden Baþkan Seçer, “Son yaptýðýmýz alýmlarda da 20 itfaiye aracý, 10 cenaze nakil aracý, 2 ambulans, 56 kamyonet ve 2 forklift olmak üzere toplam 90 yeni aracý filomuza dahil ettik. Þu anda araçlarýmýz parkýmýzda sigorta ve plaka iþlemleri yapýlýyor, bu iþlemleri tamamlananlar da hizmete sunuluyor” diye konuþtu.

Mersin Büyükþehir Belediyesi’nin 2022 yýlý Ocak Ayý Meclis Toplantýsý’nýn 1. Birleþimi, Mersin Büyükþehir Belediye Baþkaný Vahap Seçer baþkanlýðýnda yapýldý. Borçlanma talebine onay alamadýklarýný, bunun üzerine mahkemeye gittiklerini anlatan Baþkan Seçer, devlette devamlýlýðýn esas olduðunu, ancak borçlanma konusunda bunu göremediklerini söyledi. Seçer, “Borç öderken devlette devamlýlýk esas oluyor, yarým kalan projeyi tamamlarken onun da parasýný öderken devlette devamlýlýk esas oluyor ama proje onlara ait oluyor; parasý bize ait oluyor. Ýþ borçlanmaya gelince devlette devamlýlýk esas olmuyor” dedi.

“Bu gider artýrýcý bir teklif. Benim bütçemde böyle bir kalem yok”

Meclis toplantýsýnýn baþlangýcýnda, Cumhur Ýttifaký’na mensup Meclis üyeleri tarafýndan sunulan Çiftçi Kayýt Sistemi’ne kayýtlý çiftçilerin tarýmsal amaçlý kullandýklarý elektrik tüketiminin Büyükþehir Belediyesi tarafýndan karþýlanmasýna yönelik önergenin gündeme alýnmasý konusu görüþüldü. Baþkan Seçer,  “Çok deðerli, çok önemli bir önerge. Gerçekten tarýmda çok önemli sýkýntýlarýn yaþandýðý bir dönemden geçiyoruz. Tarýmsal girdi fiyatlarý çok yüksek. Çok önemli destek kalemleri Tarým Bakanlýðý’nýn bünyesindedir. Yetki ve sorumluluk ondadýr” dedi. Çiftçinin tarým kaynaklý elektrik borcunun ödenmesi noktasýnda destek vermesi gereken kurumun Tarým ve Orman Bakanlýðý olduðunu yineleyen Baþkan Seçer, þunlarý söyledi:

“Tarým Kanunu’nun 21. Maddesi’nde ‘yýlýn gayrisafi milli hasýlasýnýn %1’inden düþük olmamak kaydýyla çiftçiler ya da tarým desteklenir’ diye bir amir hüküm vardýr. Önemli bir maddedir. Yaklaþýk olarak döviz kuruna göre Türkiye’nin 700 ila 800 milyar dolar civarýnda bir gayrisafi milli hasýlasý vardýr. Dolar kurunun TL karþýsýnda yüksek olduðunu kabul edersek 7,5-8 milyar dolar hükümetin tarýma destek olmasý gerekir. Bunun da parasal karþýlýðý þu andaki dolar kuru ile yaklaþýk 100 milyar liralýk bir destek paketinin olmasý lazým. Oysa bu oranýn hepimiz de biliyoruz ki; gayrisafi milli hasýlamýzýn tarým destekleri 0,5-0,4, maksimum 0,6 düzeyinde kalýr. Bence bu önergenin Bakanlýða gitmesi lazým ki kanundan aldýðý yetkiyi tam olarak kullanýp tarým elektriði faturasýný ödeyemeyen çiftçilerimize destek olsun; bu bir. Ýki; bu siyasi bir önerge. Yani bunun teknik bir karþýlýðý açýkçasý yok. Biz her yýl bütçe yaparýz. Bütçe de burada onaylanýr. Tarým Dairemiz var. Tarým Dairemize bir bütçe koyarýz. Desteklerimizi sýralarýz. Bütçe onaylandýktan sonra hatta bütçe Meclis’e geldiði zaman dahi idarenin verdiði bütçe teklifine iliþkin gelir azaltýcý ya da gider artýrýcý bir teklifte bulunamaz Meclis. Bu gider artýrýcý bir teklif. Benim bütçemde böyle bir kalem yok.”

“Tarýmda da birçok belediyemize örnek olabilecek derecede deðerli projeler yapýyoruz”

Büyükþehir Belediyesi Tarýmsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi’nin tarým ve hayvancýlýða verdiði önemli projeleri sýralayan Baþkan Seçer, kaz daðýtýmý yapýlan Kazanç Projesi’nden örnek verdi. Kazýn sadece Kars’ta deðil artýk Mersin’de de yetiþtirildiðine dikkat çeken Baþkan Seçer, “Tarýmda da birçok belediyemize örnek olabilecek derecede deðerli, önemli projeler yapýyoruz. Biz görevimizi yapýyoruz. Geçtiðimiz günlerde ekmek fiyatlarý arttý diye burada bir gündem oluþtu. Orada un fiyatlarýndan dem vuruldu. ‘TMO %50 indirimli un satýyor. Bu iyi bir uygulamadýr’ dedim. Demek ki biz hükümetin iyi uygulamalarýna iyi diyoruz, teþekkür ediyoruz ama eksik kalan az önce ‘Tarým Kanununa Tarým Bakanlýðý tam olarak uysun’ tespitimizi ya da önerimizi de iyi niyetli önerilerimiz olarak kabul edin. Bu önerge de çok iyi niyetli bir önerge. Burada üreticilerin sesi olduðu için grup sözcümüze çok teþekkür ediyorum. Eðer bir konuda bir siyasetçi, bir Meclis üyesi destek istiyorsa gerçekten orada bir sorun var demektir” diye konuþtu.

“Tarým alanýnda gelen faturalarýn çiftçiyi yorduðu yönünde bir ortak kanaat oluþtu”

Verilen önergenin Meclis Yönetmeliði’ne uymadýðýný dile getiren Baþkan Seçer, “Buraya verilen her önergenin benim tarafýmdan kabul edileceði gibi bir doðru yok. Ben de Meclis’i, Meclis Yönetmeliði kurallarý ve kaideleri çerçevesinde yönetebilirim. Ne benim, ne komisyonun ne de Meclis’in mesaisini harcamaya gerek yok. Böyle bir uygulama mevcut bütçemizin yani 2022 yýlý için bir önceki yýl baðladýðýmýz bütçenin dengelerini bozacak bir önerge olduðu için zaten bunun benim tarafýndan kabul edilmesi mümkün deðildir. En azýndan tarým alanýnda tarýmsal elektrik fiyatlarýnýn yüksekliði ve gelen faturalarýn çiftçiyi yorduðu yönünde bir ortak kanaat oluþtu. O açýdan da mutlu olduðumu söyleyebilirim. Eðer ki iç tüzük, yönetmelik buna uygun olsaydý elbette ki bunu kabul edecektim” dedi.

“Ülke tarýmý bir darboðazdan geçiyor”

Tarýmsal Eðitim ve Öðretimin 176. yýlý ile ilgili de deðerlendirmelerde bulunan Baþkan Seçer, “Türkiye’de çok sayýda ziraat fakültesi mezunu meslektaþým var. Çünkü çok sayýda ziraat fakültesi var. Eðitim öðretim konusuna ya da bu konuda bir tartýþmaya girmek istemiyorum ama bir ziraat mühendisi olarak meslektaþlarýmýn meslekleri dýþýnda bulabildikleri her iþte çalýþtýklarýný biliyorum. Diðer taraftan da ülke tarýmý bir darboðazdan geçiyor, onun da nedenlerini tartýþma ortamý deðil. Bu ortamda Tarýmsal Eðitim Öðretim Yýlý’ný kutlamak içimden gelmiyor, bana samimi gelmiyor ama meslektaþlarýma buradan sevgilerimi iletiyorum” diye konuþtu.

“Demokrasilerde basýn olmazsa olmazdýr ve çok deðerli bir yönetim organýdýr”

Baþkan Seçer, 10 Ocak Çalýþan Gazeteciler Günü’nü de þu cümlelerle kutladý:

“Demokrasilerde basýn olmazsa olmazdýr ve çok deðerli bir yönetim organýdýr. Parlamenter sistemde kuvvetler ayrýlýðý prensibi ön plandadýr ve basýn dördüncü güç olarak anýlýr. Yasama, yürütme ve yargý ama bunun yanýnda bütün bunlarý denetleyen bir de medya vardýr. Haklarý ve sorumluluklarý önemlidir. Çünkü önemli bir iþ yapýyorlar. Basýn objektif, tarafsýz ve baðýmsýz olmalýdýr. Kamu görevi yaptýklarýnýn farkýnda olan, bu sorumlulukla hareket eden tüm gazetecilerin; kentimizin ve ülkemizin geliþimi için katkýlarýný sürdüreceðine caný yürekten inanýyorum. Basýn çalýþanlarýnýn haklarýný düzenleyen yasanýn yürürlüðe girmesinin yýl dönümü olan 10 Ocak Çalýþan Gazeteciler Günü’nü kutluyor, camiaya baþarýlar diliyorum.”

“‘Baþkan da doðru itiraz etmiþ, yerel mahkeme de doðru karar vermiþ’ dedi istinaf”

Baþkan Seçer, tarafýna borçlanma yetkisi verilmemesi üzerine yerel mahkemeye gittiklerini ve daha sonrasýnda yaþanan süreci hatýrlattý. 22 Aralýk’ta Meclis’i olaðanüstü toplantýya çaðýrdýðýný anýmsatan Seçer, “Orada bir mahkeme kararýnýn uygulanmasý yönünde Meclis kararýna ihtiyacýmýz vardý. Bilindiði gibi 2021 yýlý bütçesinde yer alan 265 milyon liralýk borçlanma kalemini biz yetki alýp borçlanmak istiyorduk, finansman kullanmak istiyorduk. Meclis ret kararý verince biz yerel mahkemeye gittik. Yerel mahkeme Meclis’in kararýnýn yürütmesini durdurmuþtu. Daha sonra tarafýnýzca, Cumhur Ýttifaký Meclis üyelerimizin giriþimi ile Bölge Ýdare Mahkemesi’ne yürütmeyi durdurma kararýna bir itiraz gitti” dedi. Bir Meclis üyesinin Cumhur Ýttifaký deðil, Meclis Birinci Baþkan Vekili’nin itiraz ettiðini söylemesi üzerine konuþmasýný sürdüren Seçer, “Þöyle düzelteyim; Cumhur Ýttifaký'nýn telkinleriyle Meclis Birinci Baþkan Vekili gitti ya da direkt o gitti. Hiç fark etmiyor. Hukuk hepimize lazým. Siz de gidecekseniz. Ýþte gidiyor Meclis Birinci Baþkan Vekili diyor ki; ‘Belediye Baþkaný Meclisimizi mahkemeye verdi’. Bu kararýn yürütülmesini durdurmak istiyor. Mahkeme de Meclis Birinci Baþkan Vekili’ne; ‘doðru yapmýþ mahkeme’ dedi. Mahkeme bir þey demedi ki. ‘Baþkan da doðru itiraz etmiþ, yerel mahkeme de doðru karar vermiþ’ dedi istinaf” diye konuþtu.

“Tefeci faizi ile ‘yüzde kaçtan olursa olsun yeter ki para verin’ demedik”

Bölge Ýdare Mahkemesi’nin kararý 17 Aralýk 2021’de oy birliði ile verdiðini ve yürütmeyi durdurma kararýna itirazý reddetmiþ olduðunu belirten Baþkan Seçer, “Bilindiði gibi 2021 yýlý içerisinde bütçeden kaynaklý borçlanma miktarý 265 milyon lira idi. Biz bunun mevzuat gereði 193 milyon lirasýný borçlanabilecektik Meclis kararýyla. Daha üst kýsmý Bakanlýk onayýna tabiydi. Biz bunu 22 Aralýk’ta Meclis’e taþýdýk ve buradan Cumhur Ýttifaký üyelerinin çekimser kalmasý ve diðer Meclis üyelerimizin de mahkeme kararýnýn uygulanmasý lehine oy kullanmasý neticesinde iþleme girmiþ oldu. Yani ben Mersin Büyükþehir Belediye Baþkaný olarak borçlanma yetkisi aldým. O gün de söyledim yýlýn bitimine 9 gün kala o ekonomik konjonktürde bu parayý rahat kullanamayacaðýmýzý biliyordum. Çünkü farklý engeller de vardý. 27 milyon lira temlik karþýlýðý Hazine Bakanlýðý’ndan temlik alarak kullanma imkâný oldu belediyemizin ve banka ile yaptýðýmýz protokolde de; çünkü faizler oynak, faizler köpük olabilir, faizlerin makul düzeylere gelmesi durumunda tekrar bir sözleþme yapma kaydýyla biz Belediye olarak bu parayý kullandýk. Yani müflis tüccar gibi tefeci faizi ile ‘yüzde kaçtan olursa olsun yeter ki para verin’ demedik” ifadelerini kullandý.

“Kamu kurumu kamu kurumuna kefil olmayýnca özel bankalar bize kredi vermedi”

Ýller Bankasý’nýn kendilerine teminat mektubu vermediðini de sözlerine ekleyen Baþkan Seçer, þunlarý söyledi:  “Ýller Bankasý, teminat mektubu vermeyince bazý bankalar bize kredi açtý. Biri 100 açtý, biri 100 açtý. Yalnýz ‘Ýller Bankasý teminat mektubu gerekir’ dedi. Biliyorsunuz Ýller Bankasý %2’den belediyelere teminat mektubu verir, piyasada özel bankalar, muteber esnaflara, iþ adamlarýna maksimum %1’dir komisyon. Yani 2 katý belediyelerden komisyon alýr. Biliyorsunuz Ýller Bankasý bir kamu kuruluþudur. Belediyeler de öyledir ve Ýller Bankasý’nýn olma nedenlerinden biri de yerel yönetimlerdir. Ona raðmen kamu kurumu kamu kurumuna kefil olmayýnca özel bankalar bize kredi vermedi. Ancak bir banka ‘teminatsýz, temliksiz kabul ederiz’ dedi. Tabi az önce de söyledim; hem ödeme vadesi hem ödeme koþullarý hem faiz oraný bunu bizim ödememize uygun deðildi. Yani müflis tüccar gibi yüksek faiz oranlarýndan bu parayý da reddettiðimizi söylemek istiyorum. Ama önemli bir vurgu yapmak istiyorum. Keþke %8, ,%10 yýllýk faiz oranlarý görüþülürken herkes belediyeler dahil kurumlara özel bankalar için söylüyorum zaten kamu bankalarýnýn bize kapýsý kapalý. Yani çalmýyoruz bile çünkü ses gelmiyor. Boþ bir teneke misali ses bile gelmiyor yani. Keþke yüzde 8, 10 oranlarýndayken biz sizi ikna edebilseydik. 2 yýldýr, yaklaþýk 500 milyonun üzerinde bir borçlanma yetkisiydi. Uygun vadelerle bunlarý kullansaydýk, þimdi SGK borcumuz birikmemiþ olurdu. 1.6 aylýk faizi var. Yine piyasa þartlarýndan düþük kaldý. Biz o dönemlerde çok daha düþük,  en fazla %1 borçlanarak bu kadar yüksek faiz ödemek zorunda kalmayacaktýk.”  

“Ýþ borçlanmaya gelince devlette devamlýlýk esas olmuyor”

2 yýl içerisinde banka borçlarýný kullanmadan eski döneme ait sadece Büyükþehir Belediyesi için 1 milyar 40 milyon lira borç ödediklerini anlatan Seçer, “Bu 2 yýl içerisinde biz bu banka borçlarýný kullanmadan da eski döneme ait 31 Aralýk 2021 tarihi itibariyle söylüyorum, sadece Büyükþehir Belediyesi’nin, MESKÝ’yi katmýyorum bunun içine, 1 milyar 40 milyon lira da borç ödedik. Devlette devamlýlýk esastýr. Ýyi, güzel de borç öderken devlette devamlýlýk esas oluyor, yarým kalan projeyi tamamlarken onun da parasýný öderken devlette devam esas oluyor ama proje onlara ait oluyor; parasý bize ait oluyor. Ýþ borçlanmaya gelince devlette devamlýlýk esas olmuyor. Ben sizin vicdanýnýza býrakýyorum. Hem Meclis üyelerimizin hem halkýmýzýn vicdanýna býrakýyorum. Yani eski dönemin 1 milyar 40 milyon borcunu, yönetime geldiðim tarihten itibaren, 2022 yýlbaþýna kadar bana ödeten Meclis’in borçlanma konusunda da ayný devlette devamlýlýk esas deyip, geçen dönem 352 milyon dolar borçlanma yetkisi verdiði yönetime uygun gördüðü davranýþý Büyükþehir Belediye Baþkaný'na, Vahap Seçer’e de yapmasýný beklerdik açýkçasý. Biliyorsunuz þu anda en iyimser faiz oranlarý %35 seviyelerinde. Bu da bizi ziyadesiyle yoracak ekonomik koþullar diye düþünüyorum” diye konuþtu.

“Toplam 90 yeni aracý filomuza dahil ettik”

Baþkan Seçer, Büyükþehir Belediyesi’nin çeþitli hizmet alanlarýnda kullanýlmak üzere bünyesine araçlar alýndýðýný ifade ederek, “Genelde belediyeler kiralýk araç kullanýyor. Yönetime geldiðimizde kiralýk araçlarýmýz da vardý, kurumun kendine ait araçlarý da vardý ama þunu gördük; zaman içerisinde ekonomik koþullar, finans durumumuz, bütçemiz elverdiði ölçüsünde önemli araçlarý tabi fizibilitesini yapýp, belediyenin aracý olarak almanýn daha uygun olduðunu düþündük. Son yaptýðýmýz alýmlarda da 20 itfaiye aracý, 10 cenaze nakil aracý, 2 ambulans, 56 kamyonet ve 2 forklift olmak üzere toplam 90 yeni aracý araç filomuza dahil ettik. Þu anda araçlarýmýz parkýmýzda sigorta ve plaka iþlemleri yapýlýyor, bu iþlemleri tamamlananlar da hizmete sunuluyor” dedi.

Ýtfaiye Dairesi’nin hali hazýrda 31 ayrý noktada hizmet yürüttüðünü, kýsa süre sonra da Tömük’ü de hizmete sokacaklarýný ifade eden Baþkan Seçer, “32 ayrý noktada hizmet vermiþ olacaðýz birkaç gün sonra. Toplam 108 itfaiye aracýyla da hizmet veriyoruz. Zamanla yarýþan itfaiyemiz için de araçlar, araç parký son derece önemli. Bunun için önemsiyorum. Bizim elimizde düþük tank kapasitesi olan, dar sokaklara Anamur, Bozyazý, Aydýncýk gibi seracýlýkla iþtigal eden bölgelerde sera aralarýna giremeyen ve metal yorgunluðunu tabi elimizdeki araçlarýn dikkate alarak bu bölgelere, bu koþullara uygun 20 araç aldýk, bu araçlarýn sigorta, muayene ve plaka iþlemleri bittikten sonra nerelere gönderileceðini söyleyeyim; Bozyazý, Tekeli, Aydýncýk, Gülnar, Narlýkuyu, Taþucu, Çamlýyayla, Yenice, Gülek, Baðlar, Erdemli, Mut, Yeniþehir Huzurkent, Gözne, Davultepe, Meþot, Akdeniz, Mezitli ve Merkez itfaiye istasyonlarýmýzda hizmet verecek” diye konuþtu.

Baþkan Seçer, ayrýca Ýtfaiye Dairesi’ne 4 adet þnorkel araç da alacaklarýný belirterek, “Bunun sistemi merdivenli deðil daha farklý teknoloji ile kývrýmlý bir þekilde, 60 metre üzeri binalara müdahale edebilecek özelliklere sahip þnorkel araçlar için 4 tane ihtiyacýmýz var. Bunlarýn da alým çalýþmalarýný baþlattý arkadaþlarýmýz çünkü çok yüksek binalar inþa ediyoruz Mersin’de. Ýtfaiye araçlarý yönünden eksiðimizi giderme, ihtiyacýmýzý anlatma adýna bunlarý sizlere açýklamak zorunda kaldým” ifadelerine yer verdi.

“10 adet cenaze aracý aldýk”

Baþkan Seçer, cenazesi olan Mersinlilere koþulsuz, þartsýz þehir içi ya da þehir dýþý fark etmeksizin ulaþým hizmeti saðlandýðýný ifade ederek, “10 adet cenaze aracý aldýk. Biz þu anda 25’i merkezde, 15’i ilçelerde 40 cenaze aracýyla hizmet veriyoruz ancak biz yakýn illere lastik tekerlekli cenaze araçlarýmýzý, uzak illere uçakla cenazelerimizi defnediyoruz. Allah kimseye vermesin, insanlarýn en acýlý günü cenaze günleridir. Kimseyi araya sokmalarýna gerek yok. Mersinlilere buradan sesleniyorum; bir müdürü, bir daire baþkanýný, bir Meclis üyesini aramaya gerek yok. Alo 185 Teksin’den ‘Benim cenazem var.’ Diyarbakýr’a, Trabzon’a, Yozgat’a, Ýzmir’e, nereye götürmek istiyorsa bize sadece Teksin aracýlýðýyla bildirecek. Hemen arkadaþlarýmýz kendisiyle irtibat kuracak. O acýlý günde arkadaþlarýmýz vatandaþlarýmýza sorgusuz, sualsiz, amasýz, lakinsiz, koþulsuz yardýmcý olacak” dedi.

MESKÝ araçlarýnýn yaþ ortalamasý 6’ya indi

MESKÝ’nin araçlarýnýn da yenilendiðini ifade eden Seçer, “8 adet 4×4 arazi, 40 adet kasalý transit, 8 adet transit panelvan kamyonet ve 2 adet forklift olmak üzere toplam 58 yeni aracý MESKÝ’nin bünyesine kazandýrdýk. Yaþ ortalamasý da 6 yaþýn altýna inmiþ oldu. Bu araçlarla hem akaryakýt tasarrufu hem yedek parça maliyetlerinin de düþük seviyelere çekildiðini buradan ifade edebilirim” dedi. Saðlýk Hizmetleri’nde kullanýlmak üzere 2 adet hasta nakil ambulansýný da bünyelerine kazandýrdýklarýný söyleyen Seçer, “15 olan ambulans sayýmýz 17’ye çýktý. Vatandaþlarýmýza Mersin’imize hayýrlý uðurlu olsun” diye konuþtu.

Baþkan Seçer, Göçmen’deki katlý kavþak yapýmýna iliþkin konuþtu

Önemli ulaþým projelerinden birisi olan Okan Merzeci Bulvarý’yla Nevit Kodallý Caddesi 26. Cadde kesiþimi Göçmen’deki katlý kavþak yapýmýnýn 8 Ocak Cumartesi günü baþladýðýný söyleyen Baþkan Seçer,  “Kurumlar özel sektör gibi deðil. Biz belediyeyiz, belirli yetki ve sorumluluklarýmýz var, yasalar çerçevesinde hareket ediyoruz. Bunun projesi, deplasesi, diðer kurumlarla ortaya çýkan aksaklýklar, ihale süreci, ihaleye itirazlar zaman kaybý. ‘Haydi baþlýyoruz’ dedik. Kasým’ýn 20’si gibi konuþtuk, deplase çalýþmalarý bitecek. Piyasalar aldý baþýný gitti. Demir fiyatlarý, çimento fiyatlarý… Baþladýk, baþlayacaðýz, istem dýþý elimizde olmayan nedenlerle bu tarihleri bekledik. Yoksa bizim planlamamýz 20 Kasým’dý ama tekrar söylüyorum; belediyemizin elinde olmayan sebeplerden dolayý gecikmek zorunda olduðu bir imalat oldu Göçmen’deki katlý kavþak inþaatý” dedi.

Göçmen’deki katlý kavþaða iliþkin teknik detaylarý da paylaþan Seçer, “Buraya 2 bin 107 ton demir, 21 bin 300 ton sýcak asfalt ile diðer temel malzemelerin kullanýlacaðý projemizin kapalý alanlarýnýn uzunluklarý da 86 metre. Battýk, kapalý alan 86 metre, geniþliði ise kapalý alanýn 16 metre olacak. Doðudan batýya 755 metre batacak, üstü kuzeyden güneye de 450 metrelik bir güzergah olacak. Bu katlý kavþaðýn önemli bir özelliði var; bisiklet yolu projesi ile entegreli. Oradan 26. Cadde bisiklet yolunu yeni yaptýk. Oradan 17. Cadde yeni 4. Çevre Yolu’nun bisiklet yolunu yeni yaptýk. Stadyuma kadar gidebilecek. Oradan 34’e inebilecek, Mimar Sinan’a gidecek, hastane bölgesine gidecek. Yine Göçmen Kavþaðý’ndan güneye indiðin zaman GMK Bulvarý’na, sahile bisiklet 18 kilometrelik bisiklet yoluna kadar ulaþacak. Zaten biliyorsunuz bütün yeni imalatlarýmýzda biz bisiklet yolunu mutlaka ölçümleri, metrajlarý müsait olduðu sürece de veriyoruz” diye konuþtu.

“Köprülü kavþak yapýmýna devam edeceðiz”

2. Çevre Yolu trafiðini transit hale getirmeyi amaçladýklarýný belirten Seçer, “Yani biz köprülü kavþak yapýmýna devam edeceðiz. Yine 34. Cadde 2. Çevre Yolu kesiþimi þu anda Sayapark Alýþveriþ Merkezi’nin olduðu bölge; oranýn proje çalýþmalarý tramvay projesi ile beraber çalýþýlýyor. Hazýr olan Hal Katlý Kavþaðý var. Her an girebiliriz. Yetiþebilirsek Sayapark’ýn olduðu bölgeye, yoksa Hal Katlý Kavþaðý’na, yoksa sýra deðiþtirmek zorunda kalacaðýz. Bizim her biten imalatýn ardýndan yeni imalatlarýmýz baþlayacak. Ancak buradan bir kez daha uyarma ihtiyacý duyuyorum. Karayollarý’nýn uhdesinde olan Akbelen Mezarlýðý Kavþaðý’nýn da bir an önce hizmete açýlmasý gerekiyor. Buradan Cumhur Ýttifaký’na mensup Meclis üyesi arkadaþlarýma da duyurumdur; Karayollarý’nýn Akbelen Katlý Kavþak inþaatýný yapmasý konusunda kendilerinin de ýsrarcý olmalarýný buradan istiyorum” dedi.

“Alternatif güzergahlarý oluþturduk”

Baþkan Seçer, Sevgi Katlý Kavþaðý’ný 87 günde bitirdiklerini, Göçmen’deki katlý kavþak çalýþmalarýný daha kýsa sürede bitirme hedeflerinin olduðunu söyleyerek, “Etrafa, vatandaþlarýmýza rahatsýzlýk vermek istemiyoruz. Trafik akýþý ile ilgili de alternatif güzergahlarý oluþturduk. Ayný güzergah üzerinden geçen 24, 28, 34, 38, 48, 69 numaralý otobüs hatlarýmýzýn da güzergahlarý deðiþmiþtir. Vatandaþlarýmýz tüm alternatif güzergahlarla iliþkin bilgileri Teksin üzerinden alabilir. Bunu da duyurmuþ olayým. Vatandaþlarýmýza verdiðimiz rahatsýzlýk için tekrar üzüntülü olduðumu ifade edeyim ancak bu yatýrýmlarýn yapýlmasý lazým. Vatandaþlarýmýzla birbirimize karþýlýklý hoþgörü ve anlayýþ içerisinde olmamýz lazým. Ýþ birliði yaparsak, el birliði yaparsak birbirimize anlayýþ ve hoþgörü ile yaklaþýrsak üstesinden gelemeyeceðimiz hiçbir sorun olmadýðýný düþünüyorum” diye konuþtu.



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapýlan yorumlarda IP Bilgileriniz kayýt altýna alýnmaktadýr..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA ÝLETÝÞÝM KÜNYE GÝZLÝLÝK ÝLKELERÝ

 
Siteden yararlanýrken gizlilik ilkelerini okumanýzý tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm haklarý saklýdýr. Ýzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayýnlanamaz, kopyalanamaz, kullanýlamaz.

URA MEDYA