Dr. Tevfik Rüştü Aras’ın ölümünün 50. yılı: Sorun çözen Dışişleri Bakanı | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
21:57  MERCAN’DA BİR İLK: ‘GECE GÖZLEM ETKİNLİĞİ’  21:35  ŞEHITOĞLU, DURAK’A TAM DESTEK VERDI  10:14  HALKIN BAŞKANI SEÇER, MAZBATASINI HALKLA BİRLİKTE ALDI  10:02  MTSO, KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞTAYıNA HAZıRLANıYOR   09:59  ÇAKıR: “DEMOKRASIDE KAYBEDEN OLMAZ”  09:49  “AVUKAT İÇİN DE ADALET!”  09:37  AHMET SERKAN TUNCER, MEZITLI BELEDIYESI’NE İLK ADıMıNı ATTı  09:33  TOROSLAR’ıN YENI BAŞKANı YıLDıZ, MAZBATASıNı ALDı  09:31  BAŞKAN ABDULLAH ÖZYIĞIT, MAZBATASıNı ALDı  09:07  A.VAHAP ŞEHITOĞLU, CHP TOROSLAR BELEDIYE MECLIS ÜYELIĞI’NE SEÇILDI  22:30  ESAT ARSLAN: MOSKOVA SALDıRıSıNıN DÜŞÜNDÜRDÜKLERI  20:37  ABDURRAHMAN YıLDıZ’DAN TEŞEKKÜR MESAJı  20:34  VAHAP SEÇER, REKOR OYLA YENİDEN ‘BAŞKAN’  20:34  YENIŞEHIR YENIDEN ABDULLAH ÖZYIĞIT DEDI  10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı  10:00  BAŞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUŞTU  09:55  BAŞKAN ÖZYIĞIT, “BALıK PAZARı SAYıSıNı ARTTıRACAĞıZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜŞME ODASıNDA YENILEME BAŞLADı 
Dr. Tevfik Rüştü Aras’ın ölümünün 50. yılı: Sorun çözen Dışişleri Bakanı

 

Dr. Tevfik Rüştü Aras’ın ölümünün 50. yılı: Sorun çözen Dışişleri Bakanı

Tevfik Rüştü Aras, görev yaptığı yıllar içinde Türkiye’nin bir çok uluslararası sorunlarını çözdü.

Ercan Dolapçı

Kurulan ittifakları olgunlaştırdı. Uygulamalarıyla tarihe iz bıraktı. 1934 yılında Balkan Paktı, 1937 yılında da Sadabat Paktını hayata geçirdi. Sovyet dostluğuna önem verdi ve bunun gelişmesi için büyük çaba harcadı.

Aras, Türk dış politikasına derin izler bırakmış bir şahsiyet. Atatürk’ün de çok iyi anlaştığı gençlik arkadaşı… Bölge merkezli dış politikanın iyi bir yürütücüsüydü. Sovyet dostluğuna önem verir ve bunun gelişmesi için büyük çaba harcardı… İşte 5 Ocak 1972 tarihinde 89 yaşında kaybettiğimiz hariciyemizin büyük ismi Aras:

DEVRİMCİ TIBBİYELİ 

1883 yılında Çanakkale'de doğdu. Beyrut Fransız Tıbbiye Mektebi'ni 1909 yılında bitirdi ve uzun yıllar sağlık kuruluşlarında görev yaptı. İttihat ve Terakki hareketi içinde yer aldı. İzmir’de genel sekreterlik yaptı. Balkan ve Cihan Harplerinde tıp doktoru olarak görev yaptı. Başhekimlik ve kurul üyeliklerine atandı. 1920'de İstanbul’dan Ankara’ya gelerek millî harekete katıldı ve Meclis’te Muğla Milletvekili olarak temsil etti. Burada çeşitli komisyonlarda görev yaptı. İstiklâl Mahkemeleri ve Lozan görüşmelerinde de yeraldı. 3 Mart 1925 günü İsmet Paşa'nın kabinesinde Dışişleri Bakanlığı'na atındı ve bunu 11 Kasım 1938 gününe kadar sürdürdü. 

Atatürk'ün dış politikasını en iyi uygulayan isim oldu. Öyle ki Atatürk önemli işlerde doğrudan onunla temas kurardı. Bu da Başvekil İsmet Paşa'yı kızdırırdı. Bundan olacak Atatürk'ün ölümünden sonra onun yerine Şükrü Saraçoğlu'nu getirdi. Savaşın başladığı 1939 yılında Londra Büyükelçiliğine atandı ve 1943 yılına kadar bu görevi sürdürdü. Bundan sonra emekli oldu ve 1946 yılında oluşan Demokrat Parti hareketini destekledi. Soyadını Atatürk vermişti. Ölene kadar da Türkiye'nin dış siyaseti hakkında makaleler yazdı, görüşlerini açıkladı. 

BÜYÜK İŞLERE İMZA ATTI 

Tevfik Rüştü Aras, görev yaptığı yıllar içinde Türkiye’nin bir çok uluslararası sorunlarını çözdü. Kurulan ittifakları olgunlaştırdı. Uygulamalarıyla tarihe iz bıraktı. 1934 yılında Balkan Paktı, 1937 yılında da Sadabat Paktını hayata geçirdi. Türkiye merkezli dış politikasında Avrupa ülkeleriyle de Türkiye'nin bağımsızlığına zarar getirmeyecek anlaşmalar ve temaslar kurdu. Dünya diplomasisinde saygın yeri ve ağırlığı vardı. Yine onun döneminde 1932 yılında Milletler Cemiyeti'ne üye olundu, 1936 yılında Boğazlar Antlaşması ve 1937 yılında da Nyon Antlaşması imzalandı. Sarsılmaz Sovyet dostluğunun inşaacısıydı. Her adımda arkasında Atatürk vardı! Atatürk'ün son yıllarında “namus meselem” dediği Hatay meselesini de usta diplomasiyle kansız halletti. Atatürk'ün takdirini kazandı. Yaptıklarıyla Türk hariciyesinde derin izler bıraktı. Tıp ve Hariciye üzerine eserleri vardır. Atatürkçü dış politikaya ilişkin görüşlerinin yeraldığı 'Atatürk'ün Dış Politikası' isimli eseri, Kaynak Yayınları tarafından 2003 yılında yayımlandı. 

İKİNCİ HARPTE ELÇİLİK YAPTI

İkinci Dünya Savaşı'nı Londra'da diplomat olarak izleyen Aras, savaşa ilişkin çok çarpıcı fikrini şöyle açıklar: “İkinci Dünya Savaşı içinde tarafsız kalmak ve Balkan'a harbi sokmamak pek mümkündü. Hele İngiltere ile ittifakın lüzumunu, faydasını ve kimlere karşı olduğunu hâlâ anlamış değilim. Zararları ise meydandaydı. (...) Ticaret alanında halkımız teşvik edilerek yiyecek, içecek, giyecek olarak ne üretebilirse ve üretim ne kadar artırılabilirse tarafsız İsviçre'nin yaptığı gibi fabrika kurulması ve altınla ödenmesi karşılığında savaş içinde olanlar tarafından hepsi hepsi satın alınacaktı. Yeraltı madenlerimizden krom, bakır her ne çıkarılabilirse onlar da aynı şekilde satılacaktı. O halde hükümetin enbaşta işi üretimi artırmak için halkımızı teşvik etmek ve bu yoldaki çalışmalara yardım etmek olmalıydı. Zengin olacaktık, endüstri tesisleri kurabilecektik, milletlararası münasebetler alanında itibarımız çok artacaktı. Bu ikbale karşı, İkinci Dünya Savaşı zamanında halkımız sıkıntılar içinde kaldı. İyi bir ekmek bile yiyemedi. Nihayet müttefikimiz İngiltere'nin bizden alınmış olan Oniki Ada'yı bize sormaya bile lüzum görmeyerek Yunanistan'a vermesine şahit olduk.” (Tevfik Rüştü Aras, Atatürk'ün Dış Politikası, Kaynak Yayınları, İstanbul, 2003, s.197.) 

‘ATATÜRK ÇOK DİKKATLİYDİ’ 

Aras, Atatürk'ün dış politikasını da şöyle özetler: “Atatürk yalnız İngiltere değil, hiçbir büyük devletle ititfakın taraflısı olmamıştır. Böyle ittifakların sakıncaları, faydalarından daha çok olduğu kanaati her ikimizde de vardı. (...) Bölge nizamını tercih ettik. Büyük bir zaruret bizi zorlamadıkça büyük Batı devletlerinden biriyle işbirliğini, -dostça ilişkileri arzu etmekle, korumakla beraber- başa baş ittifak etmeyi asla düşünmedik.” (Aras, s.201-202.) 

Aras, uzun yıllar birlikte çalıştığı Atatürk’ün en önemli özelliğinin dikkat olduğunu belirterek onun bu hususiyetini şöyle anlatır: “Atatürk bilgi ve öğrenme aşığı idi. En zifiri karanlıkları delen bir zekaya malikti. Bunların da yine herkesçe bilinen şeyler olduğu söylenebilir! Benim söylemek istediğim, Atatürk’te dikkatin, hiç bir kimsede benzerine rastlayamadığım ölçüde gelişmiş olmasıdır. Bu sayede öğrendim ki, dikkat, pek çok şeyin anahtarıdır. Sathi olarak incelenince bile görülür ki, çalışmaları çok başarılı yapan kuvvet, keşiflerin, büyük hasletlerin başlıca dayanağı dikkattir. Vazifelerim İtibariyle çok yer gezdim; dünyaca tanınan büyük adamların çoğu ile tanışmak, görüşmek fırsatını buldum. Büyük liderimizde şahidi olduğum dikkatin benzerini göremedim.” (Milliyet, 10 Kasım 1970.) 



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA