10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı  10:00  BAŞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUŞTU  09:55  BAŞKAN ÖZYIĞIT, “BALıK PAZARı SAYıSıNı ARTTıRACAĞıZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜŞME ODASıNDA YENILEME BAŞLADı  09:35  AVUKATLARA ‘SEÇIM VE SANDıK GÜVENLIĞI EĞITIMI’ VERILDI  09:32  81 BARO: CINSEL ISTISMARA HEP BIRLIKTE DUR DIYELIM  09:27  FITCH BÜYÜKŞEHIR’IN KREDI NOTUNU B+’YA YÜKSELTTI  22:02  BAŞKAN SEÇER, TARSUS HALKı ILE IFTAR YAPTı  21:52  SEÇER: “BİZ HERKESİ KUCAKLIYORUZ, HERKESİ AİLEMİZDEN BİLİYORUZ”  21:39  MITOLOJIDEN GÜNÜMÜZE SAVAŞıN ANTROPOLOJISI  21:22  LEVE (YAŞA)! LEVE PALESTINA’NıN ÖYKÜSÜ  21:10  MERSIN SINEMA OFISI KENTI BEYAZ PERDEYE TAŞıYACAK  21:10  YEŞIL BÜYÜME VE MAVI EKONOMI ÇALıŞTAYı DÜZENLENDI   20:38  MTSO KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞMA GRUBU İSTANBUL’DAKI ÖRNEKLERI INCELEDI  20:28  ÖZYIĞIT “AVRUPA KADıN BASKETBOLUNUN KALBI YENIŞEHIR’DE ATACAK”  20:23  MESLEK LISELERINE SÜRDÜRÜLEBILIR GELIR KAYNAĞı SAĞLANMALı   11:37  BAŞKAN SEÇER, TARSUS HALKIYLA BULUŞTU  11:28  HALKKENT ÇOCUK GELİŞİM MERKEZİ’NDE SEVGİ DOLU ETKİNLİK 
Türkiye Ekonomisinde Kobil’erin Önemi | DEMOKRAT MERSİN GAZETESİ
image
Ahmet AKIN

Türkiye Ekonomisinde Kobil’erin Önemi

Tüm dünyada ekonominin dinamosu olarak tanımlanan Küçük ve Orta Boy İşletmelerin  (KOBİ), büyük sanayi işletmelerinin tamamlayıcısı ve destekleyicisi rolleri artarak devam etmektedir. Yapıları itibariyle ekonomik istikrarsızlıktan daha az etkilenen, daha doğrusu, değişime büyük işletmelere göre daha hızlı uyum sağlayabilen KOBİ’lerin, daha az yatırımla, daha fazla üretim ve ürün çeşitliliği ile istihdam yaratabilmeleri avantajları olarak görülmektedir.

Dünyadaki güçlü ekonomiler içinde yer alma çabası içinde olan Türkiye’nin, yaratılan istihdam ve katma değer konusunda itici bir güce sahip olan KOBİ’lere daha fazla önem vermesi gerekmektedir. Aslında, dünyanın önde gelen ekonomilerinde de farklı bir durum yoktur. Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Japonya ve Fransa gibi dünyanın en büyük ekonomilerine sahip ülkelerde de KOBİ’ler gerek sayıları ve yarattıkları istihdam ve gerekse ekonomiye sundukları katma değer yönünden ciddi bir büyüklüğe sahiptirler.
KOBİ’lerin ekonomi içinde taşıdığı değerin giderek artması; rekabetin daha esnek üretim yapmayı, yaratıcı olmayı, adaptasyon ile hızlı çalışmayı gerektirmesi ile yakından ilgilidir. Türkiye’nin rekabet gücünün artması ve verimliliğin yükselmesi, KOBİ’lerin rekabet gücünün ve verimliliğinin artması ile doğru orantılıdır. Gelişmiş bir ekonomiye giden yol KOBİ’lerden geçmektedir.
Son dönemlerde yaşanan ekonomik kriz, Türkiye’deki KOBİ’lerin sorunlarının katlanarak artmasına neden olmuştur. Yıllardır süregelen aşırı dış borçlanma ve bu paraların geri kazanımı olmayan yerlerde hesapsızca harcanması reel sektör krizini tetiklemiştir. Enerji ve girdi maliyetlerinin yüksekliği ile borçlanma maliyetlerindeki olağanüstü artışlar üretimi zorlaştırmaktadır. Marka ve katma değer yaratacak sanayi üretiminin önündeki duvarlar her geçen gün yükselmektedir. 
Türkiye’deki teşvik politikalarındaki çok başlılık ve tutarsızlık KOBİ’ler için dezavantaj oluşturmaktadır. Teşvik unsurlarındaki popülist yaklaşımlar kafaları karıştırmaktadır. Her ürünün ve her bölgenin teşvik kapsamına alınmasının ekonomiye istikrarlı bir katkısının olmayacağı bilinmektedir. Sonuçları ölçülebilen ve belirli bir merkezden yürütülen politikalara gereksinim vardır. Bugüne kadar uygulanan teşvik politikalarının KOBİ’ler açısından sağladığı yararlar ve genel ekonomiye katkıları bilinmemektedir. 
Günübirlik kararlarla bir yerlere varmak olanaksızdır. Rekabetçi üstünlüklerini geliştirmek, teknolojik yeniliklere ayak uydurabilmek, yeni pazarlara açılabilmek ve üretimde genel verimliliğini artırmak zorunda olan KOBİ’lerin uygun finansal kaynaklara gereksinimi vardır. Mali idare, akaryakıt, elektrik ve haberleşme giderlerini bir vergi toplama aracı olarak görme anlayışından vazgeçmelidir. Hali hazırda, sanayi envanterini bile gerçekleştirememiş mevcut yapının hızla değiştirilmesi gerekmektedir. 
Yeni yatırımlara başlayabilmek ve yeni istihdam alanları yaratabilmek için gereksinimimiz olan yabancı sermayeyi ülkemize çekebilmek, üretimde kalite ve verimliliği yükseltmek açısından da güçlü KOBİ’ler vazgeçilemez unsurlardır. 

ahmetakinmersin@gmail.com
www.ahmetakin.com.tr

      

 

 Yazı Tarihi : 3.9.2018 10:06:44 | E-Mail : ahmetakinmersin@gmail.com
 


 
  YAZARIN ARŞİVİ
 


 
  YORUMLAR
 
Adınız Soyadınız :

Yorumunuz          :

Güvenlik Kodu     : Güvenlik Kodu
Kod                        :

 



 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA