10:14  HALKIN BAŞKANI SEÇER, MAZBATASINI HALKLA BİRLİKTE ALDI  10:02  MTSO, KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞTAYıNA HAZıRLANıYOR   09:59  ÇAKıR: “DEMOKRASIDE KAYBEDEN OLMAZ”  09:49  “AVUKAT İÇİN DE ADALET!”  09:37  AHMET SERKAN TUNCER, MEZITLI BELEDIYESI’NE İLK ADıMıNı ATTı  09:33  TOROSLAR’ıN YENI BAŞKANı YıLDıZ, MAZBATASıNı ALDı  09:31  BAŞKAN ABDULLAH ÖZYIĞIT, MAZBATASıNı ALDı  09:07  A.VAHAP ŞEHITOĞLU, CHP TOROSLAR BELEDIYE MECLIS ÜYELIĞI’NE SEÇILDI  22:30  ESAT ARSLAN: MOSKOVA SALDıRıSıNıN DÜŞÜNDÜRDÜKLERI  20:37  ABDURRAHMAN YıLDıZ’DAN TEŞEKKÜR MESAJı  20:34  VAHAP SEÇER, REKOR OYLA YENİDEN ‘BAŞKAN’  20:34  YENIŞEHIR YENIDEN ABDULLAH ÖZYIĞIT DEDI  10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı  10:00  BAŞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUŞTU  09:55  BAŞKAN ÖZYIĞIT, “BALıK PAZARı SAYıSıNı ARTTıRACAĞıZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜŞME ODASıNDA YENILEME BAŞLADı  09:35  AVUKATLARA ‘SEÇIM VE SANDıK GÜVENLIĞI EĞITIMI’ VERILDI  09:32  81 BARO: CINSEL ISTISMARA HEP BIRLIKTE DUR DIYELIM 
“Barzanistan” Referandumunun Düşündürdükleri | DEMOKRAT MERSİN GAZETESİ
image
Prof.Dr.Esat ARSLAN

“Barzanistan” Referandumunun Düşündürdükleri

Makalenin başlığı umarım dikkatinizi çekmiştir. Özellikle şu sıralar, Irak Kürdistan’ı dememeğe özen gösteriyorum. Öyle de olmalıdır. Çünkü uluslararası ilişkiler jargonunda “Irak’ın Kuzeyi”, “Kuzey Irak” ifadeleri bile birbirlerine ne kadar zıt kavramlardır. “Irak’ın Kuzeyi”ifadesi bir otonomiyi simgelerken, “Kuzey Irak”, aynen Kuzey Kore, Kuzey Vietnam gibi modüler bağımsız bir devleti çağrıştırmaktadır. Özenle seçerek ifade etmek istiyorum ki, Irak’ın kuzeyinde oluşturulmağa çalıştırılan yeni model, uluslararası arenada yasal bir zemin bulan bu iki ifadeden farklı, ismiyle müsemma doğrudan “Barzanistan” olgusudur. Konuyla ilgilenen tüm mahfiller tarafından ifade edilmektedir ki, “Barzanistan”olgusu kuşkuya mahal bırakmayacak biçimde doludizgin bir alametle koşan Mesut Barzani’nin eseridir. Adeta “Batıya, Altına Hücum”gibi… Umarım onun bu ters köşe çalışmaları bir yerlere not edilmiş ve yazılmıştır.

Sevgili okurlar, izliyorsunuz ve her şey sizlerin gözlerinizin önünde cereyan ediyor.Ardına pupa yelken ABD desteğini alanlar ya kılıç sallıyor, bu arada ABD de sadece kılıç sallamakla kalmıyor, karşılığında onlarca, yüzlerce milyar dolarlık eski nesil silah araç ve gereç ihaleleri alıyor, ABD hazinesini dolduruyor. Gereken haraçlarını verenler de coştukça coşuyor, kimisi kolpoçino oluyor, kimisi de birden eski delişmenlikleri gidiyor, sakinleşiveriyor. Efendim bu tavır “Zengin Köle”tavrıdır.

Şimdi, hep birlikte anımsayalım, önce bilinçli bir biçimde bayrak krizi çıkarıldı, ardından Irak Kürdistan’ının bağımsızlığı çok sesli terennüm edilmeğe başlanıldı. Bu süreci dikkatli bir biçimde takip edenler, ABD Savunma İstihbarat Teşkilatı (DIA) Başkanı Korgeneral Vincent Stewart’ın, ABD Senatosunda yaptığı konuşmayı hatırlayacaklardır. Ne demişti, Vincent Efendi, “esas sorun 'Kürtlerin Bağdat'tan bağımsızlıklarını elde edip etmeyecekleri' değil, bunun ‘ne zaman' gerçekleşeceği”dir. Ne kadar çarpıcı bir açıklama, öyle değil mi?  Yani ABD tarafından demek isteniliyordu ki, Irak Kürdistan’ının bağımsızlığı çantada keklik, zamanlama için tırnak içerisinde Türkiye’nin zayıf bir zamanı bekleniliyor. Hatta Steward Efendi, Senato'ya yaptığı konuşmada, Iraklı Kürtlerin Bağdat'la yeni bir çatışma yaşanmaması için anlaşmaya varmasının gerekli olduğunu da vurgulamıştı. Demek gösteriyor ki, Bağdat’la anlaşma yapılmış, son pürüzler halledilmesi üzerine Irak Kürt Bölgesel Yönetimi bağımsızlık referandumu için kesin tarihini açıklamıştır: 25 Eylül 2017.Selahaddin kentinde bağımsızlık referandum gündemi ile Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani başkanlığında bir araya gelen parti temsilcileri, bağımsızlık referandumun 25 Eylül'de yapılmasını kararlaştırmışlardır.Hatta ve hatta bununla da yetinmeyen Bölgesel Kürt Yönetimi BM'ye başvurarak referandum için gözlemci talebinde bile bulunmuşlardır.

Evet, Sevgili okurlar,  bütün bunlardan sonra büyük harflerle ifade edilmesi gereken Osmanlı’dan sonra büyük kadersizliklerle boğuşan, koloniyel Büyük Britanya’nın işgalinden görünürde kurtulup, 3 Ekim 1932 tarihindeMilletler Cemiyetinin 52 üyesinin oyuyla bağımsızlığı onanan Irak Devleti, maalesef şu an cenaze namazı kılınmak üzere musalla taşına bırakılmıştır. Peki, Türkiye Cumhuriyetinin bu oldubitti karşısında dayatılan taşeron uygulama plânları dışında“ihtimalat”(Contingency)planlarının var olduğuna inanmak istiyoruz. Ya da en azından bir sağlam bir “B Plânı”nı devreye sokulması her şeyden fazla önem arz etmektedir.

Geçmişteki, tecrübeler göstermektedir ki, dış politikada alternatif plânlardan yoksun bir Türkiye’nin gelecekte onulmaz yaralar ve açmazlar ile karşı karşıya kaldıkları yaşanarak öğrenilmiştir. 9 Ekim 1924 tarihli Irak Vatandaşlık Kanunu ile Osmanlı uyrukluğunu bırakarak Irak Devleti yurttaşı olan Türkmen soydaşlarımız “Barzanistan” olgusu içerisinde kendilerine bir yer değil, onlar da aynen 1974 Barış Harekâtı sonrası kurulan “Kuzey Kıbrıs Federe Devleti” gibi, Irak Devleti’ne bağlı  “Irak Türkmeneli Federe Devleti” statüsünde içerisinde varlıklarını devam ettirmelidir.

Demem odur ki, Türkiye’nin Irak’ın kuzeyi açılımında çoklu bir tarz-ı siyaseti yoktur, tek bir tarz-ı siyaseti vardır, o da “Barzanistan”olgusu 25 Eylül Referandumunda bağımsız bir devlet olarak ortaya çıkarsa,  “Irak Türkmeneli Federe Devleti”beklemeksizin ve behemehâl kurulmalıdır. Var mı başka bir hal tarzı? Maalesef yoktur ve olmamalıdır…

 

 Yazı Tarihi : 4.7.2017 12:29:38 | E-Mail :
 


 
  YAZARIN ARŞİVİ
 


 
  YORUMLAR
 
Adınız Soyadınız :

Yorumunuz          :

Güvenlik Kodu     : Güvenlik Kodu
Kod                        :

 



 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA