10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı  10:00  BAŞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUŞTU  09:55  BAŞKAN ÖZYIĞIT, “BALıK PAZARı SAYıSıNı ARTTıRACAĞıZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜŞME ODASıNDA YENILEME BAŞLADı  09:35  AVUKATLARA ‘SEÇIM VE SANDıK GÜVENLIĞI EĞITIMI’ VERILDI  09:32  81 BARO: CINSEL ISTISMARA HEP BIRLIKTE DUR DIYELIM  09:27  FITCH BÜYÜKŞEHIR’IN KREDI NOTUNU B+’YA YÜKSELTTI  22:02  BAŞKAN SEÇER, TARSUS HALKı ILE IFTAR YAPTı  21:52  SEÇER: “BİZ HERKESİ KUCAKLIYORUZ, HERKESİ AİLEMİZDEN BİLİYORUZ”  21:39  MITOLOJIDEN GÜNÜMÜZE SAVAŞıN ANTROPOLOJISI  21:22  LEVE (YAŞA)! LEVE PALESTINA’NıN ÖYKÜSÜ  21:10  MERSIN SINEMA OFISI KENTI BEYAZ PERDEYE TAŞıYACAK  21:10  YEŞIL BÜYÜME VE MAVI EKONOMI ÇALıŞTAYı DÜZENLENDI   20:38  MTSO KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞMA GRUBU İSTANBUL’DAKI ÖRNEKLERI INCELEDI  20:28  ÖZYIĞIT “AVRUPA KADıN BASKETBOLUNUN KALBI YENIŞEHIR’DE ATACAK”  20:23  MESLEK LISELERINE SÜRDÜRÜLEBILIR GELIR KAYNAĞı SAĞLANMALı   11:37  BAŞKAN SEÇER, TARSUS HALKIYLA BULUŞTU  11:28  HALKKENT ÇOCUK GELİŞİM MERKEZİ’NDE SEVGİ DOLU ETKİNLİK 
Elektrik Kesintileri ve Enerji Dünyamız!.. | DEMOKRAT MERSİN GAZETESİ
image
Erdal AKALIN

Elektrik Kesintileri ve Enerji Dünyamız!..

Enerji derken, elektrik enerjisinin yazımızın öznesi olduğunu öncelikle vurgulamamız gerekiyor. Elektrik enerjisi artık yaşamsal bir girdi olarak karşımıza çıkmıştır ve her geçen gün elektrik enerjisi gereksinimiz artmaktadır.

Uzun süredir hemen her ilimiz ve ilçemiz kısa veya uzun süreli elektrik kesintilerine maruz kalmakta ve yakınmalar gittikçe artmaktadır.   Örneğin; günün değişik saatlerinde birkaç saatlik kesintilere artık alışmış iken, bazen uzun saatlere yayılan elektrik kesintileri belimizi bükmektedir.  Yalnız evlerimiz adına aydınlatma ve ısınma gereçlerimiz için değil, büyüklü küçüklü üretim yapmak zorunda kalan kurumlarımız daha da çok sıkıntı çekmektedirler.

Bu kesintilerin kısmen kötü hava koşullarının yarattığı iletim hatları arızalarından kaynaklandığı ifade edilse bile, ana konunun üretim yetersizliği olduğu açıktır.   2015 yılında 265 milyar kilovat-saat elektrik üretimi yapılmış ve bu üretim % 7 artışla 2016 yılında 277 milyar kilovat-saate çıkarılmıştır.  Ancak bellidir ki, bu üretim düzeyi halen yeterli değildir.

Elektrik tüketimi, yıldan yıla artmakta iken, aylar temelinde de artışlar sürmektedir.  Örneğin; 2016 yılında en fazla tüketim Ağustos ayında olmuştur.  Çünkü küresel ısınma nedeni ile bu yaz ayı soğutma sistemlerinin çok kullanıldığı günlere işaret etmektedir.

Enerji üretimimizi sağlayan kaynaklar nedeni ile % 75 oranında dışa bağımlıyız.  Üretim sırasında gerek duyulan kaynakların % 32.5 oranı doğal gazla, % 26.2 lik bölümü petrolle ve % 28.6’sı ise kömürle sağlanıyor.  Bu nedenle de kaynak temini yönünden ithalat yapmak zorundayız.   Bu dış alım kalemi, tüm ithalatımızın yaklaşık dörtte birine denk düşmektedir.  2014 rakamlarına göre de bu amaçla ödenen para yıllık 55 milyar dolardan fazladır. 

Enerji sağlamak için dış alım yapmamızın sıkıntısı yanında, bu kaynaklara erişmek yönünden de bazı ülkelere bağımlı haldeyiz.  Doğal gazın % 55 lik kısmı Rusya’dan, % 18’i İran’dan alınmaktadır.   Ham petrol talebimiz dikkate alınınca da durum benzerdir, Irak’tan yıllık petrol alışımız toplam tüketimimizin % 45.5 kadarıdır.

Bir yeni kaynak olarak atılan siyasi adım, bizleri nükleer enerji santrallerine götürmüştür.  Halen kurulma aşamasında olan Mersin- Akkuyu nükleer santralinin % 100’lük bölümü için de Rusya’ya bağımlıyız (inşaat ve üretim ve de dağıtım için).

Ülke yöneticilerimiz enerji açığını kapatmak ve dışa bağımlılık yanında dış alım harcamamızı azaltmak için hidro-elektrik santrallerine bel bağlamıştır.  Bu amaçla her nerede akan bir su kaynağı varsa, önüne küçük bir ünite kurarak elektrik üretmek çare olarak düşünülmüştür.  Ama bu küçük üretimler karşılığında ülkemizin bir çevre felaketi yaşadığını nedense kimileri görmemezlikten gelmektedirler.

Keza diğer kaynak olarak kömürle çalışan termik santraller öne çıkarılmaktadır.  Bu nedenle hava kirliliği yaratılmakta ve atmosfere karbon salınımı artmaktadır.  Anlaşıldığı kadarı ile bu ünitelerde sağlıklı çözümler üretememektedir.

Tüm dünya ülkeleri artık yenilenebilir yeşil enerji diye tanımlanan yöntemlere yüzünü dönmüş iken, bizim siyaset dünyamızın yönetim kadroları bu konuya uzak durmaktadırlar.  Ülke potansiyeli dikkate alınırsa, yıllık 810 milyar kilovat-saat elektrik enerjisi bu kaynaklardan sağlanabilecektir, uzmanların hesaplarına göre.  Bu kaynaklar ise ülkemize Tanrısal bir vergi olan güneş enerjisi ve rüzgâr enerjisi olarak elimizin altındadır.  Bu enerjinin karşılığı ise halen tüketmekte olduğumuz miktarın üç katıdır.

Rüzgâr enerjisi konusunda bazı özel kurumların attıkları adımlar vardır ve eğer doğru bir ÇED Raporu ile uygun yerler saptanırsa, ciddi katkı sağlayacakları anlaşılmaktadır.   Ancak kişisel saptamalarım bu ünitelerin yeterli olarak ve tam kapasite ile kullanılmadığını ve alım garantisi verilmiş olan diğer kaynaklı santrallerin çalışmasına öncelik verildiğini göstermektedir.

Güneş enerjisini elektrik enerjisine döndürmek konulu ciddi bir eğilim ise maalesef izlenememektedir.  Bir aralar tarımsal olarak elverişli sayılmayan alanlara (örneğin; Konya-Karapınar gibi) elektrik üretim panelleri konacağı ifade edilmiş ise de, belli ki lafta kalmıştır.

Halk çoğunluğu ise gerek evsel gereksinimleri için ve gerekse ticari faaliyetlerinin devamı için kişisel çözümlere yönelmektedir.  Özellikle yeni kurulan sitelerin özel üreteçleri vardır ve otomatik olarak devreye sokulmaktadır.  Ki, bu jeneratörlerin çalışabilmesi için bazı petrol ürünlerinin harcanması gerekmektedir.  Toplama bakılınca ülkemiz adına pahalı bir sistem olarak görülmelidir.

Kişisel nedenlerle konuyu araştırdığımda, Elektrik Etüd İdaresi daire başına 3 kilovat-saat günlük harcama takdir etmektedir.  Ancak pratikte bu miktar yetmediği için uzmanlar daire başına günlük 5 kilovat-saat güç gerektiğini ifade ediyorlar.   Ortalama bir sitenin kullanacağı jeneratörün ise nerede ise 150-200 kilovat-saatlik güçte olması gerekiyor ki, hem gürültü kirliliği ve hem de yakıt tüketimi yönünden sağlıklı bir yaklaşım sayılamamaktadır.  

Enerji üretiminde ortaya çıkan bu tablomuz, hem gereksinimi karşılamaktan uzak, hem de kaynaklar yönünden bizleri dışa bağımlı kıldığından, ülke siyasetimiz olarak da kendimizi tam bağımsız bir yerde göremeyeceğimizin kara habercisi konumundadır.   Umarım ki, bu yazdıklarımızı bizden çok daha iyi takdir eden yönetici kadrolarımız, görevlerinin ağırlığını başkanlık sistemine yoğunlaştırdıkları ölçüde, aynı duyarlılığı enerji üretebilmek becerisi konusunda da aynı heyecanla gösterebilsinler diyerek yazımızı bu temenni ile bağlayalım!..

Not:  Yazının içeriğinde yer alan konu ile ilgili rakamlar enerji konusunun duayeni Sayın Necdet Pamir’in son bir yazısından alınmıştır.  Bu vesile ile şükranlarımı sunuyorum.

Erdal Akalın (23.01.2017)

 

 Yazı Tarihi : 23.1.2017 20:07:21 | E-Mail : e.akalin016@gmail.com
 


 
  YAZARIN ARŞİVİ
 


 
  YORUMLAR
 
Adınız Soyadınız :

Yorumunuz          :

Güvenlik Kodu     : Güvenlik Kodu
Kod                        :

 



 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA