10:14  HALKIN BAŞKANI SEÇER, MAZBATASINI HALKLA BİRLİKTE ALDI  10:02  MTSO, KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞTAYıNA HAZıRLANıYOR   09:59  ÇAKıR: “DEMOKRASIDE KAYBEDEN OLMAZ”  09:49  “AVUKAT İÇİN DE ADALET!”  09:37  AHMET SERKAN TUNCER, MEZITLI BELEDIYESI’NE İLK ADıMıNı ATTı  09:33  TOROSLAR’ıN YENI BAŞKANı YıLDıZ, MAZBATASıNı ALDı  09:31  BAŞKAN ABDULLAH ÖZYIĞIT, MAZBATASıNı ALDı  09:07  A.VAHAP ŞEHITOĞLU, CHP TOROSLAR BELEDIYE MECLIS ÜYELIĞI’NE SEÇILDI  22:30  ESAT ARSLAN: MOSKOVA SALDıRıSıNıN DÜŞÜNDÜRDÜKLERI  20:37  ABDURRAHMAN YıLDıZ’DAN TEŞEKKÜR MESAJı  20:34  VAHAP SEÇER, REKOR OYLA YENİDEN ‘BAŞKAN’  20:34  YENIŞEHIR YENIDEN ABDULLAH ÖZYIĞIT DEDI  10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı  10:00  BAŞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUŞTU  09:55  BAŞKAN ÖZYIĞIT, “BALıK PAZARı SAYıSıNı ARTTıRACAĞıZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜŞME ODASıNDA YENILEME BAŞLADı  09:35  AVUKATLARA ‘SEÇIM VE SANDıK GÜVENLIĞI EĞITIMI’ VERILDI  09:32  81 BARO: CINSEL ISTISMARA HEP BIRLIKTE DUR DIYELIM 
Allah’ına Kurban, Allah’ın Adamıyık | DEMOKRAT MERSİN GAZETESİ
image
Prof.Dr.Esat ARSLAN

Allah’ına Kurban, Allah’ın Adamıyık

10 Aralık Cumartesi gecesi içimiz dağlandı, gözyaşlarımız sular seller oldu ve gözpınarlarımızdan akan gözyaşlarımız göz pınarlarında kurudu, kaldı ama yüreğimize bir nebze olsun su serpilemedi. Beşiktaş Vodafon Arena Stadyumu -ismini bir türlü içime sindiremediğimden ben İnönü / Mithatpaşa Stadyumu diyeceğim- çevresinde kalleşçe kurgulanan kademeli iki bombalı terör saldırısında 37 polisimizi, yedi vatandaşımızı toplamda 44 canımızı yitirdik. Arka arkaya tez gelen acı haberlerle, şehadet şerbetlerini içen İmamoğlu’ndan Mehmet Atıcı ve Aladağ’dan Âdem Yavuz kardeşlerimizi ebediyete uğurladık. İnanın bütün şehit haberlerinin ateşi sadece onların ailelerinin ocaklarına düşmedi, sadece 24 güzide ilimizi ve onları değil, bütün Çukurova’yı, Türkiye’yi yaktı, kavurdu. Namerd, elini ovuşturup, oh dese de, ciğerimizi yakan bu saldırıya rağmen ayakta durmak zorunda olduğumuzun bilincindeyiz. Onlar bizim yaşamamız için şehadet şerbetini içen Şehit Şüheda Mehmetlerimiz, Mehmetçiklerimizdir.

Arapça “Mim, Ha, Mim ve Dal” harflerinden meydana gelen, “çok medh olunmuş, tekrar tekrar övülmüş” “Muhammed” sözcüğü yerine aynı harflerle yazılmış olmasına karşın, Osmanlı’nın egemen olduğu zaman diliminde Türkçe ses uyumuna göre “Mehmet ve Mehmetçik” yeğledikleri görülmektedir. Ancak Türkler, Allah’ın elçisi son Peygamber efendimiz (sallallahü aleyhi ve sellem)’e olan hürmetten ve saygıdan dolayı Muhammed sözcüğünde “kelime-yi tasgir”, sözcük küçültmesi yaparak, “Mehmet ve Mehmetçik”i kullanmışlardır. 36 Osmanlı padişahının altısına Muhammed adı verilmesine karşın onlar kendilerini “Mehmet” olarak bu gök kubbenin altında bir birey addetmeyi bilmişlerdir. Koskoca çağ açan, Doğu Roma payitahtını alan Osmanlı padişahının adı, “Fatih Sultan Mehmet’dir, yoksa Arapların çağırdıkları gibi onun adı “Fettah Sultan Muhammed” değildir. Fatih Sultan Mehmet, Hazreti Peygambere olan saygısından İstanbul’u almadan inşa ettirdiği bugün de bütün görkemiyle boğazın kilidi görünümüyle Rumeli Hisarını Muhammed’in adını coğrafyaya kazıyarak inşa ettirmiştir.  Osmanlı Devletinde millet-i hâkime Türkler arasında “Muhammed” adını almak son derece ayıp karşılanırdı. Arapların onun ismini almaları yoğun bir biçimde kullanmaları açıkça belirtilmese de, çok yadırganırdı. Çünkü onlar, Peygamberin bakiyesi “Kavm-i necip” olarak betimlenirdi. Karışılmazdı.

Cumartesi günkü patlamayı ya da Birinci Dünya Savaşını, Çanakkale Savaşındaki bomba şimşeklerinin, şarapnel parçalarının bir çığ gibi indiği siperleri ve sönen güneşleri ifade edebilmek o kadar kolay mı? Çukurova Hac fariziyesini yerine getirecek Müslüman-Türk dünyası için kutsal topraklardaki “Haremeyn” kadar önemlidir. Hacıları kutsal topraklara, Hicaz’a götürecek olan Sürre Alayları burada oluşturulur, Medine-i Münevvere ile Mekke-i Mükerreme’ ye ulaştıracak olan kutsal yolculuğa Çukurova’dan başlanılırdı. Balkan Savaşları ve Çanakkale Savaşları sırasında Türkistanlı Müslümanlar hac fariziyesini savaş alanı olarak addedip, bu görevlerini eda etmeden muharebe alanlarına Çukurova’dan koşarak gelmişlerdi, soydaşlarına yardım için...

Çubuğunu bahçeye ekemeden, tarlasına tohum atamadan her şeyi yüzüstü bırakıp, Çanakkale’ye koşan Çukurova’nın neferleri elbiselerini tüfek teçhizatını bile vagonlar içerisinde almasını bilmişlerdi.  Başka birliklerde olmayacak bir biçimde Adanalılar,  Mersinliler bir bütün olarak 47., 48. ve 125. Piyade Alaylarını oluşturmuşlardı. Savaş ortamındaki duygularını Peygamberlerin yanında savaşa giren “Ribbiyyun-Allah erleri” olarak algılamışlardı. Al-i İmran suresinde geçtiği gibi, Allah yolunda başlarına gelenlerden dolayı gevşeklik ve zaaf göstermedikleri ve boyun eğmedikleri için “Allah’ın Adamları” yerel söylenişle “Adanalıyık, Allahın Adamıyık” olmuşlardı. “Allah’ın adamı” olmak, yaratan ile ilişkilerini doğru düzenleyen insan olmak, Allah yoluna kendini adayabilmek, namerde yol vermemek, namert köprüsünden geçmemek demektir. Allah’ın adamı olmak, Allah dostluğu payesine layık hale gelmek demektir. Onlar Çanakkale’ye büyük bir teslimiyet içerisinde, “Allah’ına Kurban” kefenlerini giymiş olarak, kimin malını kime veriyorsunuz diyerek şehadet şerbetini içmeye Cennet Bahçesine girer gibi koşarak gitmişlerdi. Onlar Çanakkale’de “Adam gibi adam olmuşlar”, kendisine teslim edilen toprakları, Adana Bayırı’nı, Mersin Sırtını, Mersin Deresini kanla savunarak, birbirleri üzerine şehit düşüp, Şüheda tepeleri oluşturarak adam gibi şehit olmasını bilmişlerdi. Bugün de o günlerden bir fark yok.

Evet, Sevgili okurlar, bir Cumartesi gecesinin düşündürdüklerini sizinle paylaştım.

Ey, Bre Gafiller, Ey Bre Namertler, unutmayın, evet hepimiz “Adam gibi Adam” ve “Allahın Adamıyık”, haberiniz olsun.

Başımız Sağ olsun…

 

 Yazı Tarihi : 14.12.2016 17:07:41 | E-Mail :
 


 
  YAZARIN ARŞİVİ
 


 
  YORUMLAR
 
Adınız Soyadınız :

Yorumunuz          :

Güvenlik Kodu     : Güvenlik Kodu
Kod                        :

 



 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA