İŞLETME YÖNETİCİLERİ İÇİN 12 ETİK İLKE | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
10:14  HALKIN BAŞKANI SEÇER, MAZBATASINI HALKLA BİRLİKTE ALDI  10:02  MTSO, KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞTAYıNA HAZıRLANıYOR   09:59  ÇAKıR: “DEMOKRASIDE KAYBEDEN OLMAZ”  09:49  “AVUKAT İÇİN DE ADALET!”  09:37  AHMET SERKAN TUNCER, MEZITLI BELEDIYESI’NE İLK ADıMıNı ATTı  09:33  TOROSLAR’ıN YENI BAŞKANı YıLDıZ, MAZBATASıNı ALDı  09:31  BAŞKAN ABDULLAH ÖZYIĞIT, MAZBATASıNı ALDı  09:07  A.VAHAP ŞEHITOĞLU, CHP TOROSLAR BELEDIYE MECLIS ÜYELIĞI’NE SEÇILDI  22:30  ESAT ARSLAN: MOSKOVA SALDıRıSıNıN DÜŞÜNDÜRDÜKLERI  20:37  ABDURRAHMAN YıLDıZ’DAN TEŞEKKÜR MESAJı  20:34  VAHAP SEÇER, REKOR OYLA YENİDEN ‘BAŞKAN’  20:34  YENIŞEHIR YENIDEN ABDULLAH ÖZYIĞIT DEDI  10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı  10:00  BAŞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUŞTU  09:55  BAŞKAN ÖZYIĞIT, “BALıK PAZARı SAYıSıNı ARTTıRACAĞıZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜŞME ODASıNDA YENILEME BAŞLADı  09:35  AVUKATLARA ‘SEÇIM VE SANDıK GÜVENLIĞI EĞITIMI’ VERILDI  09:32  81 BARO: CINSEL ISTISMARA HEP BIRLIKTE DUR DIYELIM 
İŞLETME YÖNETİCİLERİ İÇİN 12 ETİK İLKE

 

İŞLETME YÖNETİCİLERİ İÇİN 12 ETİK İLKE

Ahmet Akın - Yeminli Mali Müşavir

MTSO Yüksek İstişare Kurulu Üyesi

1.Dürüstlük:

Tüm personel, her türlü iletişimde ve tüm eylemlerde doğruyu söylemeye kararlı olmalıdır. Bu, hiçbir zaman kasıtlı olarak kısmi gerçekleri söylememeyi, bilgileri seçici olarak atlamamayı, yanlış beyanlarda bulunmayı veya abartmamayı içerir. Dürüstlük aynı zamanda hem iyi hem de kötü haberleri eşit samimiyetle güvenilir bir şekilde paylaşmak anlamına gelir.

2.Adil olmak:

Tüm anlaşmalar ve ilişkiler, başkalarına kendinize davranılmasını istediğiniz gibi davranarak adil olmaya yönelik bilinçli bir taahhüt üzerine kurulmalıdır. Adil olmak, tüm bireylere eşit ve nazik davranmayı, gücü hiçbir zaman keyfi olarak kullanmamayı ve zayıflıklardan veya hatalardan asla kişisel veya kurumsal çıkar için yararlanmamayı gerektirir.

3.Liderlik:

Olumlu bir etik davranış örneği oluşturmaya yönelik bilinçli bir çabayla ortaya konan liderlik, etik karar alma yoluyla mükemmelliğe bağlılıktır. İşletmeler ve işletme yöneticileri operasyonel verimliliği, çalışan memnuniyetini ve müşteri onayını sürekli iyileştirerek liderliklerini sürdürüyorlar.

4.Güven:

Kuruluşlar ve personel, güven ve itibar uyandıran eylemler ve sözler arasındaki tutarlılık yoluyla dürüstlük gösterir. Dürüstlük aynı zamanda sözleri tutmak, taahhütleri yerine getirmek, son teslim tarihlerini karşılamak ve ahlaka aykırı faaliyetlere veya iş anlaşmalarına katılmayı reddetmek anlamına da gelir.

5.Şefkat:

Empati ve şefkate dayalı bir iş ortamını geliştirmek, tüm personele, iş ortaklarına ve müşterilere karşı nazik ve şefkatli olma taahhüdünü gerektirir. İş hedefleri yardımsever olmalı ve yerel topluluk da dahil olmak üzere başkalarının ihtiyaçlarını ve hassasiyetlerini anlamak için yeterli zaman harcanarak güvence altına alınmalıdır.

6.Saygı: 

Saygı, tüm personelin insan haklarına, onuruna, özerkliğine, çıkarlarına ve mahremiyetine tam bağlılıkla gösterilir. Bu, herhangi bir ceza veya ayrımcılık korkusu olmaksızın, fikir ve görüşlerin paylaşılması konusunda herkesin eşit saygıyı ve desteği hak ettiğini kabul etmek anlamına gelir.

7.Sorumluluk: 

Çalışanlar işlerinin tam sahipliğini alarak, eylemlerinin duygusal, finansal ve ticari sonuçlarının bilincinde olmaya çalışarak sorumluluk sergilerler. Sorumluluklarını ciddiye almak aynı zamanda çalışanın olgunluğunu ve sıkı denetime ihtiyaç duymadan bir işi yapabilme becerisini de gösterir.

8. Sadakat:

Sadakat, gizli olarak öğrenilen bilgilerin asla ifşa edilmemesi ve iş arkadaşlarına, müşterilere, iş ortaklarına ve tedarikçilere sadık kalınmasıyla kanıtlanır. Sadık çalışanlar çıkar çatışmalarından kaçınır, şirketlerinin iyi itibarını oluşturmaya ve korumaya ve iş arkadaşlarının moralini yükseltmeye yardımcı olur.

9. Yasalara uymak:

Kuruluşlar yürürlükteki tüm yasa ve kurallarına tam olarak uymalıdır. Yasalara saygılı işletmeler ve personel aynı zamanda endüstri ve ticaret düzenlemelerine, pazar standartlarına ve her türlü ek zorunlu kurumsal politika, uygulama ve prosedüre de uyar.

10.Hesap verebilirlik:

Hesap verebilirlik, tüm kararların, eylemlerin ve ilişkilerin etik kalitesine tam bir bağlılık gerektirir. Etik davranışa yönelik yüksek beklentiler, bir kuruluşun ve personelinin diğer çalışanlara, tüketicilere, yerel topluluğa ve genel olarak kamuya karşı sorumlu tutulması durumunda iş uygulamalarını yönlendirir.

11. Şeffaflık:

Şeffaflığa bağlılık, iş bilgilerinin ve politikalarının finansal yatırımcılar, personel ve tüketiciler gibi uygun grupların erişimine sunulmasını gerektirir. Örneğin fiyat artışları, ücretler, işe alma, terfi verme, işyeri ihlallerinin ele alınması ve çalışanların işten çıkarılmasına ilişkin kriterlerin paylaşılmasını içerir.

12. Çevre bilinci:

Kuruluşlar ve personel, küresel iklim değişikliğinin etkilerinin azaltılmasına yardımcı olarak çevreye bağlılık göstermektedir. Faydalı eylemler arasında karbon emisyonlarının azaltılmasına yardımcı olmak için enerji verimliliğinin artırılması, su kullanımının azaltılması ve atıkların azaltılması yoluyla iş yapmanın olumsuz çevresel etkilerinin azaltılması yer almaktadır.

ahmetakinmersin@gmail.com 



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA