Çakır: “Ürünler Avrupa’da serbest gezerken iş adamları giremiyor” | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
10:14  HALKIN BAŞKANI SEÇER, MAZBATASINI HALKLA BİRLİKTE ALDI  10:02  MTSO, KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞTAYıNA HAZıRLANıYOR   09:59  ÇAKıR: “DEMOKRASIDE KAYBEDEN OLMAZ”  09:49  “AVUKAT İÇİN DE ADALET!”  09:37  AHMET SERKAN TUNCER, MEZITLI BELEDIYESI’NE İLK ADıMıNı ATTı  09:33  TOROSLAR’ıN YENI BAŞKANı YıLDıZ, MAZBATASıNı ALDı  09:31  BAŞKAN ABDULLAH ÖZYIĞIT, MAZBATASıNı ALDı  09:07  A.VAHAP ŞEHITOĞLU, CHP TOROSLAR BELEDIYE MECLIS ÜYELIĞI’NE SEÇILDI  22:30  ESAT ARSLAN: MOSKOVA SALDıRıSıNıN DÜŞÜNDÜRDÜKLERI  20:37  ABDURRAHMAN YıLDıZ’DAN TEŞEKKÜR MESAJı  20:34  VAHAP SEÇER, REKOR OYLA YENİDEN ‘BAŞKAN’  20:34  YENIŞEHIR YENIDEN ABDULLAH ÖZYIĞIT DEDI  10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı  10:00  BAŞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUŞTU  09:55  BAŞKAN ÖZYIĞIT, “BALıK PAZARı SAYıSıNı ARTTıRACAĞıZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜŞME ODASıNDA YENILEME BAŞLADı  09:35  AVUKATLARA ‘SEÇIM VE SANDıK GÜVENLIĞI EĞITIMI’ VERILDI  09:32  81 BARO: CINSEL ISTISMARA HEP BIRLIKTE DUR DIYELIM 
Çakır: “Ürünler Avrupa’da serbest gezerken iş adamları giremiyor”

 

Çakır: “Ürünler Avrupa’da serbest gezerken iş adamları giremiyor”

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) dış ticareti geliştirme noktasında iş dünyasının karşılaştığı vize sorununu çözmekte ısrarlı. Her fırsatta sorunu kararlılıkla dile getiren Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, AB’nin Türkiye büyükelçilerine seslenerek, “Ürünlerimizin serbestçe dolaştığı Avrupa’da ne yazık ki iş insanlarımız, taşımacılık yapan şoförlerimiz serbestçe dolaşamıyor. Bu soruna çözüm bekliyoruz” dedi. Temasların üst düzeyde devam ettiğini bildiren AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer Landrut ise konunun taraflarca ciddi şekilde masaya yatırıldığını, yılsonuna kadar çözülmesine yönelik önemli adımların atılmasını beklediklerini söyledi. 

 
AB Türkiye Delegasyonu ve MTSO organizasyonunda Avrupa Birliği’ne üye devletlerin Türkiye nezdindeki büyükelçileri ile misyon temsilcilerinden oluşan heyet 3-5 Ekim günleri arasında çeşitli incelemeler ve temaslarda bulunmak üzere Mersin’e geldi. Ziyaretler kapsamında AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer Landrut başkanlığındaki Delegasyon Temsilcileri, MTSO ev sahipliğinde düzenlenen öğlen yemeğinde bir araya geldi. Yemeğe MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, Meclis Başkanı Hamit İzol, Yönetim Kurulu Üyeleri, Meclis Divan Üyeleri, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Mersin Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cihad Lokmanoğlu ile Mersin’deki Fahri Konsoloslar da katıldı. 
 
“İhracatımızın yüzde 55’i AB ülkelerine”
Ev sahibi olarak gerçekleştirdiği açılış konuşmasında Mersin’in ekonomik yapısı ve dış ticaretteki gücü hakkında bilgiler paylaşan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır şunları söyledi: 
“Mersin ekonomisi tarım, gıda, sanayi, lojistik ve turizm sektörleriyle eşsiz bir kenttir. Türkiye’nin AB üyeliği, hem Türkiye’nin, hem de Mersin’in hedefleri için çok önemlidir. Odamız çatısı altında hizmet veren ve 1996’da kurulan, Türkiye’nin en eski AB Bilgi Merkezlerinden birine sahibiz. Bu noktada, AB Bilgi Merkezleri aracılığıyla kentimizde yapılan projeleri çok değerli görüyor, MTSO olarak destek veriyoruz.”  
Türkiye’nin ihracatının yüzde 55’inin AB ülkelerine gerçekleştirildiğini hatırlatan Çakır, Türkiye’nin AB ile ihracat ve ithalatının dengede olduğunu bildirdi. Mersin olarak 2022 yılında AB ülkelerine 1 milyar 200 milyon dolar ihracat yaparken 600 milyon dolar ithalat gerçekleştirdiklerini kaydeden Çakır, bu rakamların daha yukarılara taşınmasını arzuladıklarını söyledi. 
 
“Vize konusunda sizlerin desteği çok değerli olacaktır”
Bu noktada, etkin ekonomik ilişkilere zarar veren vize sorunu ile karşı karşıya kaldıklarını vurguladığı konuşmasında Çakır şunları söyledi: 
“Ürünlerimizin serbestçe dolaştığı Avrupa’da ne yazık ki iş insanlarımız, taşımacılık yapan şoförlerimiz serbestçe gezemiyor. Stant kurduğumuz fuarlara gidemiyoruz. Mersin Türkiye’nin çok önemli bir dış ticaret ve lojistik kentidir. Bundan dolayı vize konusu en çok bizi etkilemektedir. Bu konuda değerli delegasyonun desteğini bekliyoruz.”
Mersin’de firmaların yeşil dönüşümünden dijitalleşme çalışmalarına kadar birçok konuda AB ile işbirliği halinde olduklarını kaydeden Çakır, vize konusunda da bu işbirliği ile sorunu çözebileceklerine inandığını söyledi. “Vize konusunda sizlerin desteği çok değerli olacaktır” diyen Çakır sözlerini, “Türkiye AB için bir köprüdür. Türkiye AB için yeni ve taze bir güçtür. Türkiye AB’nin rakibi değil, güvenilir bir ortağıdır. Özelinde Mersin, sosyal ve kültürel anlamda gelişmiş bir kent olarak demokrasi, huzur, özgürlüğün ve barışın kenti olarak Avrupa’nın ve AB değerlerinin yüzyıllardır parçasıdır. Bu ziyaretin iş dünyasının vize sorununun çözümü ile başlayan olumlu sürecin tetikleyicisi olacağına ve Türkiye’nin AB tam üyeliği konusunda olumlu etkileri olacağına inanıyorum” diye tamamladı. 
 
Landrut: “Üst düzey temaslar devam ediyor”
Davet için teşekkür ederek sözlerine başlayan AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer Landrut ise, “AB – Türkiye ilişkilerimizi nasıl düzenleyebileceğimize bakıyoruz. Vize sorununun çözümü öncelikli konular arasında. Bunun için çok üst düzey seviyelerde temaslar var. Yılsonuna kadar ilerleme kaydedileceğine inanıyorum” dedi.


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA