BÜYÜKÞEHÝR BELEDÝYE MECLÝSÝ’NÝN TEMMUZ AYI OLAÐAN TOPLANTISI YAPILDI | DEMOKRAT MERSÝN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
21:57  MERCAN’DA BÝR ÝLK: ‘GECE GÖZLEM ETKÝNLÝÐÝ’  21:35  ÞEHITOÐLU, DURAK’A TAM DESTEK VERDI  10:14  HALKIN BAÞKANI SEÇER, MAZBATASINI HALKLA BÝRLÝKTE ALDI  10:02  MTSO, KENTSEL DÖNÜÞÜM ÇALýÞTAYýNA HAZýRLANýYOR   09:59  ÇAKýR: “DEMOKRASIDE KAYBEDEN OLMAZ”  09:49  “AVUKAT ÝÇÝN DE ADALET!”  09:37  AHMET SERKAN TUNCER, MEZITLI BELEDIYESI’NE ÝLK ADýMýNý ATTý  09:33  TOROSLAR’ýN YENI BAÞKANý YýLDýZ, MAZBATASýNý ALDý  09:31  BAÞKAN ABDULLAH ÖZYIÐIT, MAZBATASýNý ALDý  09:07  A.VAHAP ÞEHITOÐLU, CHP TOROSLAR BELEDIYE MECLIS ÜYELIÐI’NE SEÇILDI  22:30  ESAT ARSLAN: MOSKOVA SALDýRýSýNýN DÜÞÜNDÜRDÜKLERI  20:37  ABDURRAHMAN YýLDýZ’DAN TEÞEKKÜR MESAJý  20:34  VAHAP SEÇER, REKOR OYLA YENÝDEN ‘BAÞKAN’  20:34  YENIÞEHIR YENIDEN ABDULLAH ÖZYIÐIT DEDI  10:22  ÖZBOZKURT VE YEÞILKUÞ’TAN ÝL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYý MILLIYE RUHU FOTOÐRAFLARLA YENIDEN CANLANDýRýLDý  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAÞTý  10:00  BAÞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUÞTU  09:55  BAÞKAN ÖZYIÐIT, “BALýK PAZARý SAYýSýNý ARTTýRACAÐýZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜÞME ODASýNDA YENILEME BAÞLADý 
BÜYÜKÞEHÝR BELEDÝYE MECLÝSÝ’NÝN TEMMUZ AYI OLAÐAN TOPLANTISI YAPILDI

 

BÜYÜKÞEHÝR BELEDÝYE MECLÝSÝ’NÝN TEMMUZ AYI OLAÐAN TOPLANTISI YAPILDI

BAÞKAN SEÇER: “SÝNEK ÝLAÇLARIMIZ AB NORMLARINDA, SAÐLIK BAKANLIÐI’NCA ONAYLI”

“KANALÝZE KAVÞAKLAR TÜRKÝYE’DE BÝR ÝLK”

“ÝSTÝKLAL CADDESÝ NEFÝS VE TERTEMÝZ OLACAK”

Mersin Büyükþehir Belediye Meclisi’nin 2023 Yýlý Temmuz Ayý Olaðan Toplantýsýnýn 1. Birleþimi Mersin Büyükþehir Belediye Baþkaný Vahap Seçer baþkanlýðýnda gerçekleþtirildi.

Zafer Çarþýsý ve Kýrmýzý Lacivert ile Özel Ýdare Ýþhaný’nýn yýkýlmasý tartýþmalarý hakkýnda konuþan Baþkan Seçer,‘Yýktýrmayýz!’ demekle olmaz. Yasal olarak ben orayý yýkmadýðým takdirde, belli bir süre sonra bir sorun meydana gelirse bunun sorumlusu ben oluyorum. Öðretmen Evi’nin yerini bu þekilde kullaným þartýyla Milli Emlak bize versin, biz orayý dükkân yapalým, inþaatýný yapalým, bu arkadaþlarýmýza kira karþýlýðý verelim. Bizim yapacaðýmýz bundan ibaret” dedi.

Sinek ve haþere ile mücadele konusunda bilgi veren Baþkan Seçer, Mersin’in tarým bölgesi olmasýnýn yaný sýra, bataklýk, sazlýk ve özel koruma alanlarýnýn yoðun olduðu bir bölge olduðuna dikkat çekti. Seçer, mücadelede kullanýlan ilaçlarýn da AB normlarýnda ve Saðlýk bakanlýðý’nca onaylanmýþ olduðunu söyledi.

Kentteki kanalize kavþaklarýn vatandaþlar tarafýndan büyük oranda memnuniyet ile karþýlandýðýný ifade eden Baþkan Seçer, “Kanalize kavþaklar Türkiye’de bir ilk. Yüzde 98 memnuniyet var. Bugüne kadar memnuniyetin en yüksek olduðu iþlerden bir tanesi bu kanalize kavþaklar” diye konuþtu.

Deniz ve sahil kirliliðine de dikkat çeken Baþkan Seçer, bu konunun çok büyük bir sorun olduðunu kaydetti. Seçer, “Denizler çöplük olarak kullanýlýyor. Böyle bir deniz ortamý çok tehlikeli. Bu konuda vatandaþtan baþlayarak herkes üzerine düþeni yaparsa, sorun azalacaktýr” ifadelerini kullandý.

Ýstiklal Caddesi 1. ve 2. etap çalýþmalarýnýn tamamlanarak yaya ve araç trafiðine açýldýðýný, 3. etap çalýþmasý olarak da Özgür Çocuk Parký ile GMK Bulvarý arasýndaki bölümün süratle devam ettiði bilgisini paylaþan Baþkan Seçer, “1 ay içerisinde orada bitecek ve nefis bir caddemiz olacak, tertemiz. Ýstiklal Caddesinin bu þeklinden çok sayýda esnaf memnun” diye konuþtu.

Mersin Büyükþehir Belediye Meclisi’nin 2023 Yýlý Temmuz Ayý Olaðan Toplantýsýnýn 1. Birleþimi Mersin Büyükþehir Belediye Baþkaný Vahap Seçer baþkanlýðýnda gerçekleþtirildi. Kongre ve Sergi Sarayý Çok Amaçlý Salon’da yapýlan Meclis toplantýsýnda Birimlerden Gelen 16, Komisyonlara Havale Edilen 8 ve Gündem Dýþý 1 madde olmak üzere toplam 25 madde görüþüldü.

“Topluma egemen olan þiddet anlayýþý deðiþmedikçe, kurbanlar da katiller de maalesef çoðalýyor”

Gündem Dýþý konuþmalar Bölümü’nde konuþan Mersin Büyükþehir Belediye Baþkaný Vahap Seçer, geçtiðimiz günlerde Mersin’de yaþanan kadýn cinayeti hakkýnda konuþarak; “Topluma egemen olan þiddet anlayýþý deðiþmedikçe, faillere caydýrýcý ceza verilmedikçe kurbanlar da katiller de maalesef çoðalýyor” dedi ve bir daha yaþanmamasý dileðiyle Esra Asena Temir’e Allah'tan rahmet, yakýnlarýna da sabýr ve baþsaðlýðý dileðinde bulundu.

Erdemli Limonlu’da meydana gelen þiddetli yaðmur, fýrtýna nedeniyle oluþan hasarlar için geçmiþ olsun dileklerinde bulunan Baþkan Seçer, “Bazý vatandaþlarýmýz da yýkýntýlardan aldýklarý darbe sonucunda yaralandýlar. Vatandaþlarýmýza acil þifalar diliyorum. Tüm Erdemlili hemþehrilerime geçmiþ olsun dileklerimi iletmek istiyorum” diye konuþtu. Seçer, Karadeniz’de yaþanan sel için de bölgedeki tüm vatandaþlara geçmiþ olsun temennisinde bulundu.

“Yasal olarak orayý yýkmadýðým takdirde, bir sorun meydana gelirse bunun sorumlusu ben oluyorum”

Zafer Çarþýsý ve Kýrmýzý Lacivert ile Özel Ýdare Ýþhaný’nýn yýkýmý hakkýnda polemik yaratmak arzusunda olmadýðýný ve konunun böyle kullanýlmasýnýn da hoþuna gitmediðini ifade eden Seçer, “Orada durum net; 2 bina var. Biz bu ikinci depremden sonra biraz endiþeye kapýldýk ve o binalarý boþalttýk. Oranýn yýkýlmasý lazým. Zafer Çarþýsý bizim Kent Merkezi projemizin içerisinde. 4.9 hektar. Orasý belediyeye ait ve olmasý gereken oranýn bir Kent Meydaný haline gelmesi. Bizim düþüncemiz; özellikle eski kent merkezinin tarihi eser niteliði taþýmayan binalarýný yýktýðýmýz zaman açýlan alaný Meydan olarak düzenlemek ve kentin nefes almasýný saðlamak. Ancak Kýrmýzý Lacivert ve Özel Ýdare Ýþhaný’nýn bulunduðu noktada sadece belediyenin birimleri yok, aþaðýda esnaflar var. Bunlarýn mutlaka orayý boþaltmasý gerekiyor. Yasal olarak ben orayý yýkmadýðým takdirde, belli bir süre sonra bir sorun meydana gelirse bunun sorumlusu ben oluyorum. Binanýn bir afet durumunda ya da normal bir durumda kendiliðinden yýkýlmasý, bir can kaybýnýn olmasý ilçe belediyesi Akdeniz ve Büyükþehir Belediyesi ile Çevre Ýl Müdürlüðü’nü baðlar. Bizim eninde sonunda burayý yýkmamýz lazým” ifadelerine yer verdi.

‘Yýktýrmayýz!’ demekle olmaz”

Bu konunun istismar edilmemesi gerektiðini ifade eden Baþkan Seçer, “Dediler ki; ‘Beraber iþbirliði yapalým.’ Bunu daha önce de söylediniz. Bunu bilen arkadaþlar var Meclis üyelerimizden. Öðretmen Evi’nin yerini bu þekilde kullaným þartýyla Milli Emlak bize versin, biz orayý dükkân yapalým, inþaatýný yapalým, bu arkadaþlarýmýza kira karþýlýðý verelim. Bizim yapacaðýmýz bundan ibaret. Baþka bir yere gideceklerse taþýnma yardýmý. Bunun da getirelim Meclis’e. Bir sefere mahsus kira yardýmý yapalým. Daha ne yapabiliriz arkadaþlar? ‘Yýktýrmayýz!’ demekle olmaz. O Çarþý o þekilde merkezde kalmaz. Þu anda pratik olarak görülen tek çözüm; eðer dükkân yapýlacaksa Öðretmen Evi’nin yerinin veya muadil bir yerin belediyeye tahsisi. Akdeniz Belediyesi’nin böyle bir arazisi varsa bu þartla tahsis etsin Büyükþehir’e hemen yapalým. Benim o sýnýrlarda böyle bir yerim yok arkadaþlar” diye konuþtu.

Yapýmý süratle devam eden Nakliyeciler Sitesi ile ilgili Meclis üyelerini bilgilendiren Baþkan Seçer, “Huzurkent’te yaklaþýk 80 dönüm arazi mahkeme kararýyla Büyükþehir’e verildi. Orasý statü olarak farklý bir statüdeydi. Bizim orayý kamyon garajý ya da Nakliyeciler Sitesi yapmamýz için imardan statü deðiþikliði gerekiyordu. Þu anda Nakliyeciler Sitesi’nin inþaatý devam ediyor. Belki de Türkiye’nin en modern Nakliyeciler Sitesi’nden bir tanesini 78 dönüm alan üzerinde yapýyoruz” diye konuþtu. 

Balýkesir’in Edremit ilçesindeki 2 balýk çiftliðinin Aydýncýk’a getirilmesi konusunda ise Baþkan Seçer, “Balýk çiftlikleri konusunda bizim zaten Büyükþehir Meclisi’nde geçmiþ yýllarda olumsuz görüþ çýkmýþ. Ayrýca ÇED görüþlerimizi de bize sorduklarý zaman Büyükþehir olarak bizim verdiðimiz yanýt olumsuz oluyor. Ruhsat verme yetkisi zaten Ýl Tarým ve Orman Müdürlüðü’nde” þeklinde konuþtu.

Baþkan Seçer, haþere ile mücadelenin özellikle çevre temizliði, su birikintileri ve dýþarý akan kanalizasyonlarla baðlantýlý olduðunu hatýrlatarak, “Tarým bölgesiyiz. Toros Daðlarý’nýn eteklerine denk gelen bölgelerde tarým yapan çiftçilerimizin sulama havuzlarýyla ilgili bir sorun alaný. Ayrýca bölgemiz sazlýk, bataklýk, özel çevre koruma alaný olan bölgelerin yoðun olduðu yerler. Denize sahili olan yerler baþta olmak üzere Silifke ve Tarsus bir örnek. Tarsus’ta dipsiz bataklýðý önemli bir sivrisinek kaynaðýdýr. Yine Silifkemiz de özel çevre koruma alaný. Çünkü ilaçlama imkanýnýz da yok. Hukuken oralara giremiyorsunuz. Teksin’e sinekle ilgili gelen ihbarlara baktýðýmýz zaman 2 noktanýn yoðun olduðunu görüyoruz. Bunlar Silifke ve Tarsus. Daha çok sahil yerlerinden” ifadelerini kullandý.

“Sinek ilaçlarýmýz AB normlarýnda, Saðlýk Bakanlýðý’nca onaylanmýþ”

Sinekle mücadelede özellikle çöp konteynerlerinin temizliðinin de çok önemli olduðuna dikkat çeken Seçer, “Kurban Bayramý’nda gördüðümüz sahneler ya da þehrin merkezinde izinsiz hayvancýlýk yapan bazý iþletmeler bunlar çok büyük sorun kaynaðý. Ýlaçlarýmýz Saðlýk Bakanlýðý’nca onaylanmýþ, AB normlarýnda. Hem toksikoloji hem eko toksikoloji raporlarý var bunlarýn. Biz zaten akredite laboratuvarlarýnda bunlarýn analizini yaparýz” diye konuþtu.

“Kanalize kavþaklar Türkiye’de bir ilk”

Baþkan Seçer, kentteki kanalize kavþaklarýn çok büyük oranda vatandaþ memnuniyeti ile karþýlandýðýný anlatarak, “Kanalize kavþaklar Türkiye’de bir ilk. Yüzde 98 memnuniyet var. Raporlar da trafikte var. Yaptýðýmýz iþlerde bugüne kadar memnuniyetin en yüksek olduðu iþlerden bir tanesi bu kanalize kavþaklar. 7 tane yaptýk. Son derece trafiði rahatlatan bir yöntem oldu bizim için” dedi.

“Yerinde dönüþüm Mersin’in en önemli sorunu”

Baþkan Seçer, Mersin’in afetlere dayanýklý bir kent olmasý için uzun yýllar birçok alanda çalýþmalar yapýlmasý gerektiðini ifade ederek, “Yerinde dönüþüm Mersin’in en önemli sorunu. Ýmar stoku ve zemin sorunlu, deprem bölgesinin kýyýsýndayýz. Afet riski taþýyan bir bölgedeyiz. Sadece deprem deðil. Coðrafya ve topografya olarak sel, taþkýn afeti ya da diðer afetler yönünden de son derece uygun bir yer. Bunun için de deprem bizim için bir milat oldu. Biz 10 Nisan’da Afet Ýþleri Daire Baþkanlýðý’ný kurduk. Faaliyetlerimize de baþladýk” dedi.

“Güneykent Mezarlýðý geniþletiliyor, Buluklu’ya yeni mezarlýk yapýlýyor”

Büyükþehir Belediyesi’nin mezarlýk yeri konusunda herhangi bir sorunu olmadýðýný ve yeni yatýrýmlarý hayata geçirdiðini söyleyen Baþkan Seçer, “Sorunumuz olmadýðý gibi devam eden yatýrýmlarýmýz da var. Güneykent Mezarlýðý kuzey kýsmý ile ilgili 1/5000’lik planlarda yeni bir alan açýldý oraya. 1/1000’lik planlar þu anda yapýlýyor. Bittikten sonra da Güneykent Mezarlýðý 50 bin metrekare geniþleyecek. Ama biz bunu da beklemedik. Buluklu’da þu anda ihalesi bitti, yapýmý da baþladý. Buluklu’da 55 bin metrekare mezarlýk yapýyoruz” dedi.

Bir Meclis üyesinden gelen deniz kirliliði ile mücadele de neler yapýldýðýna dair soruyu yanýtlayan Baþkan Seçer, bu konunun çok büyük bir sorun olduðuna dikkat çekti. Seçer, göreve geldiðinden itibaren geçen 4 yýl içeresinde denizi kirleten gemilere ciddi miktarda ceza kesildiðini belirterek “Hiç acýmýyoruz. Bu gayretimizi gören Çevre Bakanlýðý Meclis’e bir teklif sunarak yasa deðiþikliði çýkardý. Geçen yýlbaþýndan itibaren ceza miktarýnýn yüzde 50’sini alýyor. Böyle bir durum var. Cezanýn da yararý var, caydýrýcý oluyor. Çünkü kallavi cezalar ve deniz yasasýna göre denizi kirleten gemi demir alamýyor oradan. Özellikle sahiller içler acýsý. Dalganýn yoðun olduðu dönemlerde sahilde kirliliði gözlerinizle görürsünüz” ifadelerini kullandý.

“Vatandaþtan baþlayarak herkes üzerine düþeni yaparsa, sorun azalacaktýr”

Geçtiðimiz günlerde Akyar bölgesinde dalýþ yaptýðýný ve denizin altýnda pencere çerçevesinden demir merdivene kadar çok çeþitli atýklar olduðunu aktaran Seçer þunlarý kaydetti:

“Denizler çöplük olarak kullanýlýyor. Böyle bir deniz ortamý çok tehlikeli. Ama biliyorum ki sadece bölgemizde ve Türkiye’ye denk gelen sýnýrlarda deðil, okyanusa kadar tüm Akdeniz havzasýnda, Akdeniz'in karþý ülkelerinde, Ýtalya da dahil bu çok büyük bir sorun. Özellikle mikroplastikler. Bu konuda vatandaþtan baþlayarak herkes üzerine düþeni yaparsa, sorun azalacaktýr. Derelere pet þiþeleri naylon torbalarý atýyorlar, bir yaðmurda akýntýda o pislik kendini denize atýyor. Ýþte orada mikroplastik oluþuyor. Hep beraber mücadele edeceðimiz bir konudur bu. Biz denetimlerimizi çok sýk yapýyoruz. Kentimizin bu þekilde anýlmasý, þikâyet edilmesi üzüyor. Anamur’dan bölgemize kadar sahilde yazlýklar var. O yazlýklara Türkiye'nin her tarafýndan insanlar geliyor, burada kalýyor, buralarý görüyor. Buralarýn kirli görünmesi Mersin'in prestijini sarsýyor.”

“Nefis bir caddemiz olacak, tertemiz”

Ýstiklal Caddesi 1. ve 2. etap çalýþmalarýnýn tamamlanarak yaya ve araç trafiðine açýldýðýný, 3. etap çalýþmasý olarak da Özgür Çocuk Parký ile GMK Bulvarý arasýndaki bölümün süratle devam ettiði bilgisini paylaþan Baþkan Seçer, “1 ay içerisinde orasý da bitecek ve nefis bir caddemiz olacak, tertemiz. Ýstiklal Caddesi’nin bu þeklinden çok sayýda esnaf memnun. Ýstiklal Caddesi’nde bisiklet yolu ayrýlmýþ, ýsrarla onun kaldýrýlmasý isteniyor. Son zamanlarda bisiklet, scooter, elektrikli motosikletler, mini motosikletler son derece yaygýnlaþtý. Bunlar çok tehlike arz ediyor. Kaldýrýmdan gidiyor, araçlarýn arasýndan gidiyor. Öyle iþlek, yaya yoðun ve geniþ kaldýrýmlarýn olduðu bir caddede, bisiklet yolu, scooter yolu ya da elektrikli motosiklet yolunun olmasý, o caddenin can güvenliði açýsýndan da, trafiðin selameti açýsýndan da son derece önemli” ifadelerini kullandý.  

“Kullanýmdaki aksaklýklarý gidermek kurumlara ait bir konudur”

Ýstiklal Caddesi’nin tamamýnda park yasaðý olduðunu ve gerekli denetimin yapýlmasý halinde caddenin gayet yeterli olduðunun altýný çizen Baþkan Seçer, “Bizim orada yaptýðýmýz çalýþmalar, ölçümler, imalatlar projeye uygun ve son derece yeterli. Ama kullanýmdaki aksaklýklarý gidermek; trafik sorunu, yasak park meselesi gibi konular kurumlara ait bir konudur” dedi.



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapýlan yorumlarda IP Bilgileriniz kayýt altýna alýnmaktadýr..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA ÝLETÝÞÝM KÜNYE GÝZLÝLÝK ÝLKELERÝ

 
Siteden yararlanýrken gizlilik ilkelerini okumanýzý tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm haklarý saklýdýr. Ýzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayýnlanamaz, kopyalanamaz, kullanýlamaz.

URA MEDYA