NATO’yu kimler yönetiyor | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
21:57  MERCAN’DA BİR İLK: ‘GECE GÖZLEM ETKİNLİĞİ’  21:35  ŞEHITOĞLU, DURAK’A TAM DESTEK VERDI  10:14  HALKIN BAŞKANI SEÇER, MAZBATASINI HALKLA BİRLİKTE ALDI  10:02  MTSO, KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞTAYıNA HAZıRLANıYOR   09:59  ÇAKıR: “DEMOKRASIDE KAYBEDEN OLMAZ”  09:49  “AVUKAT İÇİN DE ADALET!”  09:37  AHMET SERKAN TUNCER, MEZITLI BELEDIYESI’NE İLK ADıMıNı ATTı  09:33  TOROSLAR’ıN YENI BAŞKANı YıLDıZ, MAZBATASıNı ALDı  09:31  BAŞKAN ABDULLAH ÖZYIĞIT, MAZBATASıNı ALDı  09:07  A.VAHAP ŞEHITOĞLU, CHP TOROSLAR BELEDIYE MECLIS ÜYELIĞI’NE SEÇILDI  22:30  ESAT ARSLAN: MOSKOVA SALDıRıSıNıN DÜŞÜNDÜRDÜKLERI  20:37  ABDURRAHMAN YıLDıZ’DAN TEŞEKKÜR MESAJı  20:34  VAHAP SEÇER, REKOR OYLA YENİDEN ‘BAŞKAN’  20:34  YENIŞEHIR YENIDEN ABDULLAH ÖZYIĞIT DEDI  10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı  10:00  BAŞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUŞTU  09:55  BAŞKAN ÖZYIĞIT, “BALıK PAZARı SAYıSıNı ARTTıRACAĞıZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜŞME ODASıNDA YENILEME BAŞLADı 
NATO’yu kimler yönetiyor

 

NATO’yu kimler yönetiyor

NATO hakkında tartışma sürüyor. Birçok aydın, vatansever, NATO’nun yaptıklarına işaret ederek, emperyalizmin giderek dünya çapındaki jandarmalığını üstlenen bu örgütten bir an önce  çıkılmasını talep ederken, tutucu, gerici çevreler, NATO’nun günahlarını örtbas etmeyi sürdürüyor.

CÜNEYT AKALIN

NATO  Atlantik ittifakının siyasal-askeri-ekonomik hakimiyetini sürdürmek için kuruldu. 1949’da kurulan örgüt, sonraki yıllarda önce Türkiye ile Yunanistan’ı (1952), ardından Almanya’yı (1955) ve İspanya’yı (1982) içine alarak Atlantik’in ötesine geçti. Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra Doğu Avrupa ülkelerinin çoğu NATO’ya katıldı.

Ne var ki genişlese de, yeni üyeler katılsa da, NATO’yu fiilen yönetenler değişmedi.

NATO’nun tüzüğünde bütün ülkelerin eşit olduğu belirtiliyor. Acaba öyle mi?

“İçinde kalalım, etkileyelim” savını savunanlar, aşağıdaki döküme bakalım ne diyecekler?

NATO’NUN ÜST DÜZEY YÖNETİCİLERİ

NATO Anlaşması'nda üyeler “taraf” olarak adlandırılıyor. Tarafların eşit olduğu izlenimi doğuyor. Acaba öyle mi?

NATO’nun örgütsel yapısı 1952 yılında faaliyete geçti. İlk Genel Sekreteri  asker kökenli İngiliz Lord İsmay. Ismay’ın doğum yeri Hindistan. Belli ki sömürgeci bir aileden geliyor. 1952'den başlayarak günümüze kadar NATO’yu 13 Genel Sekreter yönetmiş.

Bu genel sekreterlerin 3’ü İngiliz, 2’si Hollandalı, 2’si Belçika’lı, 2’si Alman, 1’er tanesi ise Danimarkalı, Norveçli, İtalyan ve İspanyol. Çoğu ülkelerinin yönetiminde siyasetçi olarak (bakan vb.) görev almış kişiler.

İnsanda biraz utanma olur. Yöneticiler arasında NATO’nun en büyük ikinci ordusunun sahibi Türkiye’nin adı bile geçmiyor. Tek istisna, 2005’te yaşanıyor. İslam peygamberi Hz. Muhammed'le ilgili karikatürlerin gazetelerde yayınlanmasını savunan Danimarkalı Rasmussen’in adaylığına Türkiye karşı çıkıyor. Öte yandan, bazı muhalif unsurlar da Danimarka'nın, Türkiye'de terör saldırıları düzenleyen PKK yanlısı Roj TV'ye müsamaha göstermesine tepki veriyorlar. Çıkan kriz, büyük patron ABD Başkanı Barack Obama'nın Türk yetkililerin NATO'da  yüksek görevine atanacağı güvencesi vermesinin ardından çözülüyor. TC Rasmussen'e vetoyu geri çekiyor. Türkiye’ye verilen ödün, Genel Sekreter Yardımcılığına bir Türk’ün, diplomat Hüseyin Diriöz’ün  getirilmesi.

Yukardaki dökümün de gösterdiği gibi NATO örgütünü Atlantik kurdu, Atlantik yönetiyor,  Dümeni kendi adamlarından başka kimseye emanet etmiyor. Türkiye ve Atlantik dışı ülkeler ise ikinci sınıf üye muamelesini içine sindirmeye devam ediyor.



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA