BÜYÜKŞEHİR BİSİKLET KULLANIMINI TEŞVİK EDİYOR | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı  10:00  BAŞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUŞTU  09:55  BAŞKAN ÖZYIĞIT, “BALıK PAZARı SAYıSıNı ARTTıRACAĞıZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜŞME ODASıNDA YENILEME BAŞLADı  09:35  AVUKATLARA ‘SEÇIM VE SANDıK GÜVENLIĞI EĞITIMI’ VERILDI  09:32  81 BARO: CINSEL ISTISMARA HEP BIRLIKTE DUR DIYELIM  09:27  FITCH BÜYÜKŞEHIR’IN KREDI NOTUNU B+’YA YÜKSELTTI  22:02  BAŞKAN SEÇER, TARSUS HALKı ILE IFTAR YAPTı  21:52  SEÇER: “BİZ HERKESİ KUCAKLIYORUZ, HERKESİ AİLEMİZDEN BİLİYORUZ”  21:39  MITOLOJIDEN GÜNÜMÜZE SAVAŞıN ANTROPOLOJISI  21:22  LEVE (YAŞA)! LEVE PALESTINA’NıN ÖYKÜSÜ  21:10  MERSIN SINEMA OFISI KENTI BEYAZ PERDEYE TAŞıYACAK  21:10  YEŞIL BÜYÜME VE MAVI EKONOMI ÇALıŞTAYı DÜZENLENDI   20:38  MTSO KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞMA GRUBU İSTANBUL’DAKI ÖRNEKLERI INCELEDI  20:28  ÖZYIĞIT “AVRUPA KADıN BASKETBOLUNUN KALBI YENIŞEHIR’DE ATACAK”  20:23  MESLEK LISELERINE SÜRDÜRÜLEBILIR GELIR KAYNAĞı SAĞLANMALı   11:37  BAŞKAN SEÇER, TARSUS HALKIYLA BULUŞTU  11:28  HALKKENT ÇOCUK GELİŞİM MERKEZİ’NDE SEVGİ DOLU ETKİNLİK 
BÜYÜKŞEHİR BİSİKLET KULLANIMINI TEŞVİK EDİYOR

 

BÜYÜKŞEHİR BİSİKLET KULLANIMINI TEŞVİK EDİYOR

BÜYÜKŞEHİR, KENTE 125 KİLOMETRE BİSİKLET YOLU KAZANDIRDI

Doğa dostu ulaşım olan bisikletli yaşama büyük önem veren Mersin Büyükşehir Belediyesi, özellikle yeni yaptığı ve revizesini tamamladığı yollarla, bisiklet kullanımını teşvik etmeye devam ediyor. Ulaşım başta olmak üzere bisiklet kullanımını özendirici projelerin yanı sıra, kentteki sosyal faaliyetler ve festivallerle de vatandaşları bisiklete yönlendiren Büyükşehir Belediyesi, bu sayede sağlıklı yaşamın da önünü açıyor.

Mersin Büyükşehir Belediyesi artan nüfusla beraber oluşan araç sahipliği, kentsel kullanım alanlarının genişlemesi ve çeşitlenmesi gibi sorunları azaltmak ve yeni oluşabilecek sorunları engelleyebilmek için sağlıklı, güvenli, ekonomik, doğa dostu ve erişilebilirlik açısından kullanışlı bir ulaşım türü olan bisiklet ulaşımını desteklemeye devam ediyor. Bisikletli ulaşıma büyük önem veren Büyükşehir Belediyesi’nin ‘Doğa Dostu Mersin’ anlayışıyla hayata geçirdiği bisiklet yolları, bisiklete teşvik eden festivalleri ve çalışmaları sayesinde her geçen gün sayıları artan bisiklet kullanıcıları, bu anlayışla yapılan çalışmaların Mersin için büyük bir kazanım olduğunu belirtiyor.

Mersin’de 86 bin 276 kişi Kentbis üyesi

Çocukların bisiklet kullanımını teşvik edebilmek amacıyla, Türkiye’de ilk defa yapılan ‘Evden Okula, Güvenle Pedalla Projesi’ kapsamında, Mezitli İlçesi 75. Yıl Ortaokulu pilot okul olarak seçildi ve okul güzergâhındaki sokaklara bisiklet yolu yapıldı. Öğrencilerin okullarına güvenli bir şekilde bisikletli ulaşım sağlaması amacıyla hazırlanan bu proje kapsamında UKOME kararı alınarak, yol hızı saatte 30 km’ye düşürüldü.

Mersin Büyükşehir’in filosundaki 118 yeni otobüsün tamamında bisiklet aparatı bulunuyor. Büyükşehir, özellikle bisikletli gezginlerin kırsal kesimlere ulaşabileceği şekilde bisiklet aparatlı otobüslerin hat planlamasını yapmaya dikkat ediyor. Merkez 4 ilçe ve Tarsus’ta da toplam 38 istasyonda 414 bisiklet kapasiteli bisiklet park istasyonu ve 8 adet bisiklet bakım/tamir istasyonu bulunuyor. Kentbis Merkezi’ne ek 6 istasyonda 85 adet bisiklet ile hizmet veriliyor ve Kentbis üyesi 86 bin 276 kişi bulunuyor.

Altuntaş: “Vatandaşlarımızın bisiklet kullanımının arttığını görüyoruz”

Büyükşehir olarak en son tamamlanan 3. Çevre Yolu ve İstiklal Caddesi çalışmalarıyla birlikte toplam 125 kilometre uzunluğunda bir bisiklet yoluna sahip olduklarını ifade eden Ulaşım Dairesi Başkanlığı Ulaşım Planlama Şube Müdürü Murat Altuntaş, “Mevcut ve yeni açılan imar yollarımızda, mevzuata uygun bisiklet yolları çalışmalarımız hızla devam etmekte olup, kavşak noktalarını da mümkün olduğu kadar bisikletli ulaşımına uygun olarak projelendirerek devam etmekteyiz” dedi.

Bisiklet Ana Planı kapsamında çalışmaları sürdürdüklerini ve ilk yaptıkları çalışmaların üzerine toplam 277 kilometre bir planlama içerisinde olduklarını kaydeden Altuntaş, “Bu çalışmaları da kısa ve orta vade içerisinde tamamlamayı planlamaktayız.  En son yaptığımız Ulaşım Ana Planı çerçevesinde aldığımız verilerde, 2020 yılı öncesinde yaklaşık bisiklet yolculuğu 13 bin 200 civarındayken, bu rakam 2022 yılı içerisinde 32 bin 200 seviyesine kadar yükselmiştir. Bu da yaptığımız çalışmaların bir sonucu olarak, vatandaşlarımızda bisiklet kullanımının arttığını gösteriyor” diye konuştu.

Kentlerdeki ulaşım problemlerinin çözümü noktasında en önemli noktalardan bir tanesinin de sürdürülebilir ulaşım projeleri kapsamında bisikletli ulaşım modeli olduğunu sözlerine ekleyen Altuntaş, “Bu kapsamda ekonomik, doğa dostu, sağlık açısından uygun olan bisiklet yollarının çalışmalarına hızlı bir şekilde devam edeceğiz”  ifadelerine yer verdi.

“Bisikletliler için yapılanlar, Mersin için büyük bir kazanım”

Mersin’de bisiklet kullanmanın artık çok keyifli bir hale geldiğini söyleyen bisiklet kullanıcılarından Zeki Çağlar, “Sahilde sabah sporuyla başlayıp, akşam zaman zaman Başkanımız Vahap Seçer’in öncülüğünde yapılmış olan bisiklet yolunda arkadaşlarla bisiklet sürüyoruz. Çok da keyif alıyoruz. 14 yıldır bisiklet sürüyorum. Çarşıya geçeceğim zaman, arabamı kullanmadan bisiklet yolundan rahat bir şekilde gidip gelebiliyorum” dedi. Büyükşehir’in başta bisiklet yolu olmak üzere, bisiklet kullanımına teşvik için hayata geçirdiği projeleri değerlendiren Çağlar, “Mersin için büyük bir kazanım. Özellikle Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlemiş olduğu Kleopatra Festivali, diğer bisiklet festivalleri, insanların bisiklete karşı ilgisini artırıyor. Güzel bir uygulama” diye konuştu.

Bisiklet yolunun güvenli bir şekilde kullanılabilmesi için sürekli kontrol edildiğini de ifade eden Çağlar, “Bugüne kadar, şikâyet edeceğimiz bir aksilik olmadı. Zaman zaman şehir genelinde bisiklet turu yaptığımızda görüyoruz ki, kırılan dökülen bir yer olduğunda Büyükşehir Belediyesi ekipleri zaten anında müdahale ediyor” ifadelerini kullandı.

“Mavi şeritlerle bisiklet farkındalığı arttı”

8 yıldır bisiklet sürdüğünü ifade eden ve Büyükşehir’in sabah sporuna da katılan Canan Aksay, “Sabahları sahilde sporumuzu yapıyoruz. Ondan sonra da arkadaşlarla hep birlikte bisiklet sürüyoruz. Sahil yolumuzdaki mavi şeritlerle bisiklet farkındalığı arttı” dedi. Aksay, Büyükşehir’in bisiklet kullanımını teşvik eden projelerini de kıymetli bulduğunu ifade ederek, “Herkesin bisiklet kullanmasını tavsiye ediyorum” diye belirtti.

“Bisiklet yolları muhteşem”

Sahilde bisiklet kullananlara özenerek kendisinin de bisiklet aldığını söyleyen Fatma Çakır ise, “Bisikletli süslü kadınlar geçiyordu. ‘Ben neden bunların arasında değilim?’ diye çok imreniyordum. Sonra bisiklet sürmek için kendi kendime uğraştım. Şimdi bayağı iyiyim diyebilirim. 25-30 kilometre sürüyorum” şeklinde konuştu. Büyükşehir’in bisiklet kullanımını özendiren projelerini de değerlendiren Çakır, “Özellikle bisiklet yollarına bayılıyorum. Mesela trafikte sürmek hep tedirgin ediyor. Kask, eldiven olsa da ben tedirginim. Bir araç bizi dikkate almayıp vurabilir, ama bisiklet yolları muhteşem. Bu bize bağışlanmış bir armağan diye düşünüyorum. Başkanımız şu sahillerin güzelliğini önce rantçılardan kurtardı. Yapılan kütüphaneler de, gençler için bulunmaz bir imkan. Çocuklarımız, gençlerimiz gerçekten çok rahat ve biz de düşünüldük. 60 yaş grubuna bu bir hediye gerçekten” dedi.

Araç yerine bisiklet kullanımının artması gerektiğine de değinen Çakır,  “Doğayı temiz tutmak ve doğal kaynaklarımızı korumak için, herkes bisiklet kullanmalı. Araba işini biraz bırakmalıyız. Benim aracım var, artık yakıt masrafım bile indi. Her yere bununla gidiyorum. Ben çok mutluyum. Bisikletimle biraz geç tanıştım, ama geç vedalaşırım” dedi.

“Bu yol çok hoşuma gidiyor”

Büyükşehir’in yenileme çalışmalarını tamamlayarak modern bir görünüme kavuşturduğu İstiklal Caddesi’ndeki bisiklet yolunu kullanan İbrahim Yorulmaz, “Elektrikçiyim ve gideceğim her yere bisikletle gidiyorum. Bu yol çok hoşuma gidiyor. Güzel yapmışlar. Eskiden nereden gideceğimizi bilmiyorduk, ama şimdi daha iyi oldu. Yakın yerlere bisikletle, uzak yerlere de belediye otobüsü ile gidiyorum. Çok güzel yaptı belediyemiz bu yolu” diye konuştu.

“Güvenlik açısından bu yolu tercih ediyorum”

Kuryelik yapan 59 yaşındaki Yusuf Özağaç da bisikletli ulaşım tercih ettiği için, Büyükşehir’in bisiklet yollarını sık sık kullandığını belirtti. Özağaç, “Güvenlik açısından bu yolu tercih ediyorum. Bu yoldan önce ara sokakları kullanıyordum. Arabalardan dolayı biraz riskliydi. Şimdi bu yolu tercih ettik. Başkanımıza da teşekkür ederiz” ifadelerini kullandı.

“Keyifle gece gündüz bisikletimize biniyoruz”

58 yaşındaki Özcan Tor ise, yapılan bisiklet yollarının çok konforlu ve estetik olduğunu vurgulayarak, “Keyifle gece gündüz burada bisikletimize biniyoruz, yürüyoruz. Eskiden ara sokaklardan geliyorduk. Burası daha güvenli geliyor. Sahildeki bisiklet yollarını da kullanıyorum. Viranşehir’e kadar gidiyoruz çok keyifli, çok güzel oluyor. Bu tip uygulamalar bize önemli olduğumuzu hissettiriyor. Çok mutlu oluyoruz” dedi.



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA