GAZETECİLİĞİN 5 ETİĞİ NEDİR? | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
21:57  MERCAN’DA BİR İLK: ‘GECE GÖZLEM ETKİNLİĞİ’  21:35  ŞEHITOĞLU, DURAK’A TAM DESTEK VERDI  10:14  HALKIN BAŞKANI SEÇER, MAZBATASINI HALKLA BİRLİKTE ALDI  10:02  MTSO, KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞTAYıNA HAZıRLANıYOR   09:59  ÇAKıR: “DEMOKRASIDE KAYBEDEN OLMAZ”  09:49  “AVUKAT İÇİN DE ADALET!”  09:37  AHMET SERKAN TUNCER, MEZITLI BELEDIYESI’NE İLK ADıMıNı ATTı  09:33  TOROSLAR’ıN YENI BAŞKANı YıLDıZ, MAZBATASıNı ALDı  09:31  BAŞKAN ABDULLAH ÖZYIĞIT, MAZBATASıNı ALDı  09:07  A.VAHAP ŞEHITOĞLU, CHP TOROSLAR BELEDIYE MECLIS ÜYELIĞI’NE SEÇILDI  22:30  ESAT ARSLAN: MOSKOVA SALDıRıSıNıN DÜŞÜNDÜRDÜKLERI  20:37  ABDURRAHMAN YıLDıZ’DAN TEŞEKKÜR MESAJı  20:34  VAHAP SEÇER, REKOR OYLA YENİDEN ‘BAŞKAN’  20:34  YENIŞEHIR YENIDEN ABDULLAH ÖZYIĞIT DEDI  10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı  10:00  BAŞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUŞTU  09:55  BAŞKAN ÖZYIĞIT, “BALıK PAZARı SAYıSıNı ARTTıRACAĞıZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜŞME ODASıNDA YENILEME BAŞLADı 
GAZETECİLİĞİN 5 ETİĞİ NEDİR?

 

GAZETECİLİĞİN 5 ETİĞİ NEDİR?

Ahmet Akın - Yeminli Mali Müşavir  (Gazeteci/Yazar)

Basın ahlakının çiğnenmesine yol açan elbette bir sürü etken var. Örneğin, ekonomik baskılar, egemen kültürün baskıları, işletme çıkarları denilen zorlamalar, okuyucu bunlardan hoşlanıyor anlayışı gibi. Hani nasıl kutsal kitaplarda çalmayacaksın, yalan söylemeyeceksin gibi katı emirler var ancak uymayanlar uyanlardan daha fazla. Basın ahlak kuralları da böyle bir şey olabiliyor. Açıkçası, basın ahlakı gazetecinin kendi ahlakından ibarettir.   

Gazeteciliğin 5 temel etik kuralını aşağıda yazılı olduğu şekilde özetleyebiliriz:

1. Gerçek ve Doğruluk

 “Gazeteciler her zaman 'gerçeği' garanti edemezler, ancak gerçekleri doğru bulmak gazeteciliğin temel ilkesidir.  Her zaman doğruluk için çaba göstermeli, elimizdeki tüm ilgili gerçekleri vermeli ve bunların kontrol edildiğinden emin olmalıyız.  Bilgiyi doğrulayamadığımızda, bunu söylemeliyiz.”

2. Bağımsızlık

 “Gazeteciler bağımsız sesler olmalı;  siyasi, kurumsal veya kültürel özel çıkarlar adına resmi veya gayri resmi hareket etmemeliyiz.  Çıkar çatışması oluşturabilecek siyasi bağlantılarımızı, mali düzenlemelerimizi veya diğer kişisel bilgilerimizi editörlerimize - veya izleyicilere - beyan etmeliyiz.

3. Adalet ve Tarafsızlık

 “Çoğu hikayenin en az iki yüzü vardır.  Her parçada her tarafı sunma zorunluluğu olmasa da, hikayeler dengelenmeli ve bağlam eklenmelidir.  Nesnellik her zaman mümkün değildir ve her zaman istenmeyebilir (örneğin gaddarlık veya insanlık dışı davranışlar karşısında), ancak tarafsız raporlama güven ve itimat oluşturur.”

4. İnsanlık

 “Gazeteciler zarar vermemeli.  Yayınladıklarımız veya yayınladıklarımız incitici olabilir, ancak sözlerimizin ve görüntülerimizin başkalarının hayatları üzerindeki etkisinin farkında olmalıyız.”

5.Hesap verebilirlik

 “Profesyonelliğin ve sorumlu gazeteciliğin kesin bir işareti, kendimizi sorumlu tutabilme yeteneğidir.  Hata yaptığımızda onları düzeltmeliyiz ve pişmanlık ifadelerimiz alaycı değil samimi olmalıdır.  İzleyicilerimizin dertlerini dinliyoruz.  Okuyucuların yazdıklarını veya söylediklerini değiştiremeyebiliriz ama haksız olduğumuzda her zaman çareler bulacağız.”

Unutmayalım ki, ahlaki değerlerden yoksun, çıkar peşinde, kelime cambazı bir basın, zaman içinde kendi gibi bir halk yaratır. Belki önemsiz gibi gelebilir, ekonomi sayfalarında, “uzman” oldukları için köşe verilen, mesleği gazetecilik olmayan yazarlarımız da var. Gazetecilik dışında ifa ettikleri görevlerine devam etmeleri lazım. Tek şartla, köşelerinde mail olarak gerçek adreslerini göstermeliyiz. Böylelikle okuyucu, o uzman yazarın hangi kurumu da temsil ettiğini görmeli. 

Mustafa Kemal Atatürk gazeteciliği “kutsal mesleklerden biri” olarak görüyordu. Sabiha Gökçen’e şunu söylemişti: “Asker olmasaydım gazeteci mesleğine girerdim.”  

ahmetakinmersin@gmail.com



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA