MERSÝN, ÇAMLIBEL BALIKÇI BARINAÐI’NIN GELECEÐÝNÝ KONUÞUYOR | DEMOKRAT MERSÝN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
21:57  MERCAN’DA BÝR ÝLK: ‘GECE GÖZLEM ETKÝNLÝÐÝ’  21:35  ÞEHITOÐLU, DURAK’A TAM DESTEK VERDI  10:14  HALKIN BAÞKANI SEÇER, MAZBATASINI HALKLA BÝRLÝKTE ALDI  10:02  MTSO, KENTSEL DÖNÜÞÜM ÇALýÞTAYýNA HAZýRLANýYOR   09:59  ÇAKýR: “DEMOKRASIDE KAYBEDEN OLMAZ”  09:49  “AVUKAT ÝÇÝN DE ADALET!”  09:37  AHMET SERKAN TUNCER, MEZITLI BELEDIYESI’NE ÝLK ADýMýNý ATTý  09:33  TOROSLAR’ýN YENI BAÞKANý YýLDýZ, MAZBATASýNý ALDý  09:31  BAÞKAN ABDULLAH ÖZYIÐIT, MAZBATASýNý ALDý  09:07  A.VAHAP ÞEHITOÐLU, CHP TOROSLAR BELEDIYE MECLIS ÜYELIÐI’NE SEÇILDI  22:30  ESAT ARSLAN: MOSKOVA SALDýRýSýNýN DÜÞÜNDÜRDÜKLERI  20:37  ABDURRAHMAN YýLDýZ’DAN TEÞEKKÜR MESAJý  20:34  VAHAP SEÇER, REKOR OYLA YENÝDEN ‘BAÞKAN’  20:34  YENIÞEHIR YENIDEN ABDULLAH ÖZYIÐIT DEDI  10:22  ÖZBOZKURT VE YEÞILKUÞ’TAN ÝL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYý MILLIYE RUHU FOTOÐRAFLARLA YENIDEN CANLANDýRýLDý  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAÞTý  10:00  BAÞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUÞTU  09:55  BAÞKAN ÖZYIÐIT, “BALýK PAZARý SAYýSýNý ARTTýRACAÐýZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜÞME ODASýNDA YENILEME BAÞLADý 
MERSÝN, ÇAMLIBEL BALIKÇI BARINAÐI’NIN GELECEÐÝNÝ KONUÞUYOR

 

MERSÝN, ÇAMLIBEL BALIKÇI BARINAÐI’NIN GELECEÐÝNÝ KONUÞUYOR

MERSÝN KENT KONSEYÝ KENT FORUMU 1 DÜZENLENDÝ

Bir süredir Mersin kamuoyunun tartýþma konularýndan olan Çamlýbel Balýkçý Barýnaðý bölgesine yapýlmasý planlanan ‘Mersin Çamlýbel Su Sporlarý Merkezi ve Tekne Yanaþma Yeri’ projesi, Mersin Kent Konseyi tarafýndan ‘Mersin, Çamlýbel Balýkçý Barýnaðý’nýn Geleceðini Konuþuyor’ baþlýðý ile düzenlenen ve ilgili kurum, kuruluþ ile sivil toplum örgütünün temsilcileri ve gönüllü katýlýmýyla masaya yatýrýldý.

Açýlýþ konuþmasýnda Mersin Kent Konseyi Baþkaný Ayferi Tuðcu söz alarak, “Mersin Kent Konseyi’nin sürdürülebilir olmasýný hedeflediðimiz þehir buluþmalarýnýn ilki olan Kent Forumu - 1 ile ‘Mersin, Çamlýbel Balýkçý Barýnaðý'nýn Geleceðini Konuþuyor’ konusunu istiþare etmek üzere bir araya gelmiþ bulunuyoruz. Kentin hafýzasý konumunda olan Balýkçý Barýnaðý'nýn geleceði hepimiz için önem arz etmektedir. Bu konuyla ilgili Kent ve Çevre Çalýþma Grubu tarafýndan önerilen bu Forum hakkýnda duygu ve düþüncelerinizi aktarmak üzere davetimizi kýrmayýp, katýlým gösteren tüm Kamu, Oda ve dernek temsilcilerine, muhtarlarýmýza, gönüllü katýlýmcýlarýmýza teþekkür ederiz” olarak ifade etti.

Ayan: “Burada farklý bir amaç, farklý bir arayýþ var”

Forumun moderatörlüðünü yapan araþtýrmacý-yazar Abdullah Ayan ise konuþmasýnda, Tenis Kulübü sahilinde, söz konusu projeye uygun bir alan olduðunu belirterek, “2022 optimist yarýþmalarý Bodrum’da yapýldý. Ben hiç 60-70 bin metrekare denize nazýr, yeme-içme, yatma-konaklama projeleri ile desteklenen bir yarýþma yapýldýðýna tanýk olmadým. Burada farklý bir amaç, farklý bir arayýþ var ve buna karþý ne kadar çok saðduyu ile sesimizi çýkarýp bu projeye engel olabilirsek ve Mersin’in hafýzasý anlamý haline gelen Balýkçý Barýnaðý’nda býrakýn yeni konaklama yerlerini, yeni tesisleri, yeni kondurulmaya çalýþýlan rant yatýrýmlarýný, mevcut alanlarý da yeniden kente kazandýrarak o hafýzayý yeniden pekiþtirmek zorundayýz. Burayý yeniden canlandýrmak, burayý yeniden ayaða kaldýrmak zorundayýz. Ama burayý ranta peþkeþ çekmeden, ranta açmadan, birilerinin rant amaçlý projelerine kurban etmeden; ortak akýlla nasýl kaldýracaðýmýz, nasýl ayaða kaldýracaðýmýz ve nasýl bir tavýr sergileyeceðimiz çok önemli” dedi.

Gökayaz: “Atatürk Parký’nýn tahsisinin Büyükþehir’e verilmesi gerekiyor”

Mersin Büyükþehir Belediyesi Genel Sekreter Yardýmcýsý Serdal Gökayaz, bahsedilen bütün alanlarýn öncelikli olarak halkýn kullanýmýna açýk olmasý tarafýnda olduklarýný söyledi. Gökayaz, “Kültür Park’ýn önceki durumuyla þimdiki durumu arasýnda, çok büyük farklar söz konusu. Ýnsanlar açýsýndan bakacak ve onlarýn kullanýmýnýn önemli olduðunu düþünürseniz, demek ki alanlar daha iyi kullanýlabiliyormuþ. Hafta içi olsun, hafta sonu olsun, akþam saatleri olsun bütün bu alanlarýn nasýl insanlarla dolu olduðunu hep beraber görüyoruz” dedi.

Kültür Park içerisinde belli bir noktadan itibaren insan akýþýnýn kesintiye uðradýðýný ifade eden Serdal Gökayaz, bunda Mersin Ýdman Yurdu Meydaný ile Hilton Otel arasýndaki bölgenin tahsisinin Büyükþehir Belediyesi’ne verilmemiþ olmasýnýn büyük etkisi olduðunu söyledi. Gökayaz, “Ayný þekilde Atatürk Parký’nýn bütün bakýmýný Büyükþehir Belediyesi yapýyor olmasýna raðmen, tahsisinin verilmemiþ olduðunu biliyoruz. Dolayýsýyla; Çamlýbel Balýkçý Barýnaðý’nýn, baþkanýmýz göreve geldikten sonrasýnda tahsisinin istendiðinin ve Çamlýbel’le ilgili bir kentsel yenileme projesinin de hayata geçiyor olduðunun bilgisini vermek isterim” diye konuþtu.

Büyükþehir Belediyesi olarak tüm bu alanlarla ilgili bakýþ açýlarýnýn, vatandaþlarýn kullanýmýna öncelik olmasý þeklinde olduðunun altýný çizen Gökayaz, “Toroslar ve Akdeniz bölgesinde yaþayan insanlarýn nefes alabilecekleri, bu alandan fazla bir alan yok. Eðer biz bu alaný, bu þekli ile iyi bir þekilde deðerlendiremezsek, maalesef o nefes alýnabilecek alanlarý yok etmiþ oluruz. Bizim bakýþ açýmýz bu þekilde. Atatürk Parký’nýn tahsisini istememizin asýl amacý da budur. Mersin Ýdman Yurdu Meydaný’nýn batýsýnda nasýl bir hareketlilik söz konusu oldu ise, burada da farklý bir yenileme ile bunu saðlamak mümkün. Ama bunun hayata geçirilebilmesi için, bize o alanýn tahsis edilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandý. 

Þehir Plancýlarý Odasý Mersin Ýl Temsilcisi Uður Ýnce; Çamlýbel’in bir bakýma ve projeye ihtiyacý olduðunu belirtti. Ancak, Çamlýbel’e yapýlacak projenin bilinçli bir þekilde ortak akýlla yapýlmasý gerektiðini aktaran Ýnce, gözden kaçan en büyük sorunun ise proje ile birlikte trafik probleminin olacaðýný, bunun da Çamlýbel’i ekonomik ve sosyal yönden zorlayacaðýný ifade etti.

Atatürkçü Düþünce Derneði Mersin Þube Baþkaný Serdar Erkan; Atatürk Parký’nýn kent belleði olduðunu belirterek, kent duyarlýlýðý açýsýndan hep birlikte sahip çýkma noktasýnda birleþtiklerini ve bununla ortak mücadele etmek gerektiðini belirtti.

Küsbeci: “Projenin birçok eksiði var ve itirazlarýmýz bu yönde oldu”

Proje içerisinde yer alan alýþveriþ, yeme-içme ve konaklama fonksiyonlarýnýn yapýlacaðý yaklaþýk 69 bin 500 metrekarelik bir alanda 13 bin 900 metrekare net, 18 bin metrekare brüt yeme-içme, alýþveriþ ve konaklama fonksiyonlarýnýn yapýlabileceði bir alan olduðunu ve bu alanýn yaklaþýk 16 bin metrekaresinin Atatürk Parký’ndan alýnmýþ olarak görüldüðünü belirten

Mersin Büyükþehir Belediyesi Ýmar ve Þehircilik Dairesi Baþkanlýðý Planlama Þube Müdürü Atilla Küsbeci, “Yaklaþýk 18 bin metrekarelik alanda yeme-içme, ticaret ve konaklama fonksiyonlarýnýn yapýlmasýna itirazýmýz oldu. Bu rakam 600 araçlýk bir otopark ihtiyacýný da beraberinde getiriyor. Söz konusu proje kapsamýnda bunun yapýlabileceði alaný biz vaziyet planlarýnda göremedik. Bu gibi projelerde, ilgili kanun ve yönetmelikler gereði, teknik altyapý deðerlendirme raporunun da dosyada yer almasý gerekirdi. Bu dosyanýn eksikliðinden kaynaklý da bir itirazýmýz oldu. Ayrýca projede yaklaþýk 80 bin metrekarelik deniz dolgusunun yapýlmasýna bir itirazýmýz oldu” dedi.

Söz konusu projede kýyý-kenar çizgisinin deniz tarafýna dönük olmasýna bir itirazlarý olduðunu da sözlerine ekleyen Küsbeci, “Biz Çamlýbel projesini Çamlýbel esnafýný kalkýndýrmak, yeniden canlandýrmak üzere yapýyoruz. Proje alanýnýn bu bölgeyle iliþkisinin kurulmamasýna bir itirazýmýz oldu. O bölgedeki esnaflarýmýzý olumsuz etkileyeceði kaygýsýyla bir itirazýmýz oldu. Modelleme yapýldýðýnda bu bölgedeki mevcut limanýn, yük gemileri ile bu alanda yapýlmasý düþünülen faaliyetin oradaki gemi trafiði ile etkileþimi hiçbir þekilde ortaya konulmamýþ. Bunun eksikliðine bir itirazýmýz oldu. Bu yönleri ile Çevre ve Denizcilik Bakanlýðý’na, Ýl Müdürlüðü’ne yasal sürelerde itirazýmýzý yaptýk” diye konuþtu.

Forumda söz alan Akdeniz Kent Konseyi Baþkaný Mustafa Erim ise, Su Sporlarý Merkezi’nin yapýlmasý gerektiðini belirterek, “Hepimizin hassasiyeti olan þehir kimliði ve ruhunu bozmadan, planlamanýn ortak istiþare ile ortak akýlla yapýlmasý gerektiðini” vurgulayarak görüþlerini ifade etti.

Can: “Söz konusu proje sürdürülebilirlikten uzak”

Mersin Kent Konseyi Kent ve Çevre Çalýþma Grubu Sözcüsü ve Çevre Mühendisleri Odasý Mersin Þube Baþkaný Dr. Sinan Can ise konuþmasýnda, Mersin’in önemli bir sorunu olan Balýkçý Barýnaðý konusunda Mersinli aktörlerin dahil olmadýðý bir çözüm üretme biçiminin, yöntem açýsýndan gelecekte daha büyük sorunlar oluþturmaya aday; sorun çözmekten ziyade sorun üretmeye açýk bir yöntem olduðunu kaydetti.

Can konuþmasýnýn devamýnda, “Çamlýbel Balýkçý Barýnaðý’nýn kapasitesinin arttýrýlmasýnýn mümkün olup olmadýðý gibi temel sorulara yanýt aramak yerine, kapasite arttýrýlmaksýzýn doðrudan bir yeniden yapým iþinin düþünülmesi, ticari ve sportif merkezli yapýlarýn önceliklendirilmesi, bu projenin sürdürülebilir olmadýðýný ortaya koymaktadýr. Kent forumunda katýlýmcýlarýn görüþ ve ifadelerine göre de ilgili projenin tam anlamýyla Mersin’i yansýtmadýðý, çevresel ve sosyal kaygýlar uyandýrdýðý ve bu þekliyle kadük kaldýðýný” ifadelerini kullandý.

Foruma katýlým gösteren Mersin sevdalýlardan Mersin Su Ürünleri Fakültesi Bölümü’nden Prof. Dr. Hüseyin Özbilgin, Akdeniz Kültür Mahalle Muhtarý Ali Karadeniz, Mersin Amatör Balýkçýlar Derneði Baþkaný Metin Atlas, Gazeteci Yazar Fatih Alkar, Umut Çor ve Necdet Canaran, Kimya Mühendisleri Odasý Mersin Ýl Temsilcisi Emre Üresin, Çevre Gönüllüsü Suna Kýlýçcý, Forum’da söz alarak bilgi ve görüþlerini paylaþtýlar.



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapýlan yorumlarda IP Bilgileriniz kayýt altýna alýnmaktadýr..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA ÝLETÝÞÝM KÜNYE GÝZLÝLÝK ÝLKELERÝ

 
Siteden yararlanýrken gizlilik ilkelerini okumanýzý tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm haklarý saklýdýr. Ýzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayýnlanamaz, kopyalanamaz, kullanýlamaz.

URA MEDYA