MERSÝN BÜYÜKÞEHÝR BELEDÝYE MECLÝSÝ’NÝN TEMMUZ AYI 2. BÝRLEÞÝMÝ YAPILDI | DEMOKRAT MERSÝN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
10:14  HALKIN BAÞKANI SEÇER, MAZBATASINI HALKLA BÝRLÝKTE ALDI  10:02  MTSO, KENTSEL DÖNÜÞÜM ÇALýÞTAYýNA HAZýRLANýYOR   09:59  ÇAKýR: “DEMOKRASIDE KAYBEDEN OLMAZ”  09:49  “AVUKAT ÝÇÝN DE ADALET!”  09:37  AHMET SERKAN TUNCER, MEZITLI BELEDIYESI’NE ÝLK ADýMýNý ATTý  09:33  TOROSLAR’ýN YENI BAÞKANý YýLDýZ, MAZBATASýNý ALDý  09:31  BAÞKAN ABDULLAH ÖZYIÐIT, MAZBATASýNý ALDý  09:07  A.VAHAP ÞEHITOÐLU, CHP TOROSLAR BELEDIYE MECLIS ÜYELIÐI’NE SEÇILDI  22:30  ESAT ARSLAN: MOSKOVA SALDýRýSýNýN DÜÞÜNDÜRDÜKLERI  20:37  ABDURRAHMAN YýLDýZ’DAN TEÞEKKÜR MESAJý  20:34  VAHAP SEÇER, REKOR OYLA YENÝDEN ‘BAÞKAN’  20:34  YENIÞEHIR YENIDEN ABDULLAH ÖZYIÐIT DEDI  10:22  ÖZBOZKURT VE YEÞILKUÞ’TAN ÝL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYý MILLIYE RUHU FOTOÐRAFLARLA YENIDEN CANLANDýRýLDý  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAÞTý  10:00  BAÞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUÞTU  09:55  BAÞKAN ÖZYIÐIT, “BALýK PAZARý SAYýSýNý ARTTýRACAÐýZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜÞME ODASýNDA YENILEME BAÞLADý  09:35  AVUKATLARA ‘SEÇIM VE SANDýK GÜVENLIÐI EÐITIMI’ VERILDI  09:32  81 BARO: CINSEL ISTISMARA HEP BIRLIKTE DUR DIYELIM 
MERSÝN BÜYÜKÞEHÝR BELEDÝYE MECLÝSÝ’NÝN TEMMUZ AYI 2. BÝRLEÞÝMÝ YAPILDI

 

MERSÝN BÜYÜKÞEHÝR BELEDÝYE MECLÝSÝ’NÝN TEMMUZ AYI 2. BÝRLEÞÝMÝ YAPILDI

“ÝDARÝ SORUÞTURMA BAÞLATTIM. ADLÝ SORUÞTURMA DA DEVAM EDÝYOR”

 “TÜRKÝYE’NÝN EN UCUZ EKMEÐÝ MERSÝN BELEDÝYESÝ’NDE DEVAM EDECEK”

Mersin Büyükþehir Belediyesi 2022 Yýlý Temmuz Ayý Olaðan Meclis Toplantýsý’nýn 2. Birleþimi, Büyükþehir Belediye Baþkaný Vahap Seçer baþkanlýðýnda gerçekleþti.

Büyükþehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayý’nda yapýlan toplantýda komisyonlara havale edilen 26 ve idareden gelen 3 olmak üzere toplam 29 madde görüþülerek oylandý.

“Mersin 33 Kart’ta birçok avantaj var”

Toplantý’nýn gündem dýþý konular bölümünde, Büyükþehir Belediyesi’nin toplu taþýma araçlarýndan kredi kartýyla faydalananlarýn daha yüksek bir ücret ödediði yönünde gelen iddiayý yanýtlayan Baþkan Seçer, “Toplu taþýma araçlarýmýzda kullanýlan Mersin 33 Kart, bizim derli toplu istatistik toplamamýzý saðlýyor. Onun üzerinden, kullanýcýlarýmýza ek olanaklar vermemizi saðlýyor. Hatta belediyemize ait hizmetlerden indirimli faydalanmasýný saðlýyor. Çok yönlü fayda saðladýðý için, biz bütün bu hizmetleri tek kart altýnda toplamak istiyoruz. Bu nedenle de diðer þehirlerde olduðu gibi Mersin Büyükþehir de, kredi kartlarýna farklý bir uygulama yapýyor. Yoksa bizim için deðiþmiyor” dedi.

Toplu taþýmada öðrencilere yönelik 1 liralýk taþýma hizmetine açýklýk getiren Baþkan Seçer, “Toplu taþýma araçlarýmýzý kullanan öðrenciler, abonman kartý aldýðýnda ulaþým bedeli olarak 1 lira öder. Abonman kartý almayýp, sadece öðrenci kimliði ile bindiði zaman ulaþým bedeli olarak 3 lira öder. Bunun altýný çizerek belirtmek istiyorum” diye konuþtu.

“Aðaç sevgisi üzerinden üzerimize gelindiði anda, vicdanlar sýzlar”

Son günlerde yoðun bir þekilde konuþulan Özgecan Aslan Barýþ Meydaný’ndaki Ýsrail Kauçuðu aðacýna iliþkin de önemli deðerlendirmelerde bulunan Baþkan Seçer, “Yeþile, aðaca hassasiyeti olan herkes benim için deðerlidir, kýymetlidir. Bu olayla ilgili yaþananlarý ben kamuoyunun vicdanýna býrakýyorum. Ben sadece orada deðil tüm parklarýmda; sadece Ýsrail kauçuðu deðil, çýnar aðacýndan manolya aðacýna kadar, basit bir çime kadar yeþil hassasiyeti olan bir Belediye Baþkanýyým. Ben ‘Yeþil Mersin Projesi’ baþlattým. Ýlk fidaný diktim ve bu yýlýn sonuna kadar 700 bin fidan hedefledim. Refüjlerimize deðiþik türlerde yüzlerce fidan diktiren bir Belediye Baþkanýyým. Dolayýsýyla aðaç sevgisi, yeþil hassasiyeti üzerinden bizim üzerimize gelindiði anda vicdanlar sýzlar” ifadesini kullandý.

“Mersin'in imajýný, küçük siyasi kazanýmlar için feda etmeyin”

Kültür Park baþta olmak üzere bütün parklarda vatandaþlarýn yeþile, huzura yönelik memnuniyetine dikkat çeken Baþkan Seçer, “Kültür Park'ta her köþeye bir sosyal tesis yaptýk, canlandýrdýk. WC'sinden çeþmesine kadar. Defaatle o WC’ler; Özgecan Meydaný’nýn yanýndaki ucube cep sinemasýnýn etrafýný çevirdiðimiz panolarýn birkaç tanesi her hafta delik deþik oluyor. Her ne hikmetse bugüne kadar çalýþmayan mobeseler, bu olayda çalýþtý. Orada bir aðaca, bir çiçeðe, belediyenin bir tesisine yapýlan saldýrý, bundan sonra da ayný hassasiyetle takip edilsin. Yapýlan her türlü saldýrý, mobeselerde tespit edilsin. Ortada bir suç varsa ve bunun faili kimse, idarem de gereðini yapar, sonuna kadar gider. Ayrýca kentimizi þu ana kadar ihya ettiðimiz gibi, bir deðil binlerce aðacý da ihya ederiz. Son olarak bir þey daha söyleyeyim. Mersin'in imajýný, küçük siyasi kazanýmlar için feda etmeyin” diye konuþtu.

“Belediye görevlisinin, gece saat 02.00’da evinden alýnmasý hukuk dýþýdýr”

Söz konusu olayla ilgili olarak, ulusal televizyonlarda o görüntüleri kendisi görmeden, kimlerin gönderdiðini Meclis Üyeleri’nin ve halkýn takdirine býraktýðýný ifade eden Baþkan Seçer,  “Türkiye'de yýpratýlmak istenen Vahap Seçer olsa da, Mersin'in imajýna gölge düþürüldüðünün farkýnda olmanýzý istiyorum. Bu kadar küçük düþünülmemeli. Zaten olayla ilgili idari bir soruþturma açtýrdým. Adli soruþturma zaten devam ediyor. Fakat, Büyükþehir Belediyesi görevlisinin, Valilik izni olmadan gece yarýsý saat 02.00’da evinden alýnmasý hukuk dýþýdýr. Elbette ki olayý araþtýralým, elbette ki soruþturalým, failleri bulalým. Bir daha böyle bir þey olmamasý için de, gerekli tedbirleri alalým” dedi.

“Karaduvar halkýnýn talebi dikkate alýndý”

Akdeniz-Toroslar-Yeniþehir-Mezitli Ýlçeleri 2. Etap 1. Bölge 1/5000 Ölçekli Ýlave ve Revizyon Nazým Ýmar planýna iliþkin aský ilan süresi içerisinde gelen itirazlar da Meclis’te deðerlendirildi. 1127 adet itirazýn olduðu plan; konut alanlarýnýn sanayi alaný olarak iþaretlenmesiyle ilgili. Meclis’te yapýlan deðerlendirmelerde; Karaduvar’ýn bulunduðu yerin tamamen konut amaçlý düzenlendiði, þikayet konusu olan alanlarýn da sanayi içinde kalmýþ olsa da konut alaný olarak yeniden plana iþlendiði söylendi. Ýlgili açýklamanýn üzerine Baþkan Seçer, “Amaç hasýl oldu. Bölge halkýnýn orada evleri vardý, sanayi olarak iþaretleniyordu. Ýtiraz ettiler, komisyon onlarýn talebi doðrultusunda, konut yaptýklarý evlerin olduðu alanlarý konut olarak iþaretledi. Aslýnda bütün o bölgeye iþaretledi, ama münferit sorun yaþayan yerler var’ dediniz. Onlar ayrý deðerlendirilmesi gereken konular. Teþekkür ediyoruz, herkes karþýlýklý görevini yapmýþ” dedi. Konuþmalarýn ardýndan komisyon raporu reddedildi.

“Ekmek fiyatýný uzun yýllar deðiþtirmedik”

Mersin halkýna ucuz ekmek üreten MER-EK ile ilgili Cumhur Ýttifaký’na mensup bir Meclis üyesinin söylemlerine cevap veren Baþkan Seçer, “Geldiðimizde fabrika çalýþýyordu, ama 11 bin civarýnda ekmek üretiliyordu. Ýlk bayramda 30 bin civarýnda bir ekmek üretiminin olduðunu hatýrlýyorum. Sonra 40 bine çýktý. Þu olabilir; kapasite 70 bindir, fakat 60 üretilmiþ, 50 üretilmiþ, 40 üretilmiþ.  Ama gelinen noktada, 11 bine kadar düþen bir üretim vardý. Ona kalýrsa 4 bin kiþilik bir eðitim kurumundan da bahsediliyordu. Geldik baktýk, ancak 1000 küsur öðrenci vardý. Onun için, dönemleri karýþtýrmayýn diyorum. Gerçi seçimlere 6 ay kala pek ilgilenmediniz, kendi döneminiz olmadýðý için. Aslýnda bu çok tartýþýlacak bir þey deðil, ama biz ne yaptýðýmýzý biliyoruz. Bunu vatandaþa da gösterme açýsýndan herkes rahat olsun diye, ben bu tartýþmaya müsaade ettim. Git-geller niye oluyor? Biz de dedik ki, git gel bizde deðil. Git gel piyasa koþullarý, onu izah etmeye çalýþýyoruz. 2019’da bir çuval un 90 TL civarý. Þu anda ne kadar? 550 TL piyasa fiyatý. Normal piyasa koþullarýnda 6 kat artýþ söz konusu. 75 kuruþa devraldýðýmýz ekmek fiyatýný, uzun yýllar deðiþtirmedik. Fakat, ekonomideki olumsuzluða baðlý olarak önce 1 TL yaptýk, sonra da 1,5 TL” ifadesini kullandý.

“Türkiye’nin en ucuz ekmeði Mersin Belediyesi’nde üretilmeye devam edecek”

MER-EK’i kiralamak yerine Büyükþehir’e devredilmesini uygun gördüklerini söyleyen Seçer, “Bir kesemizden alýp, bir kesemize koyduk. Burasý ticari bir iþletme deðil. Bu bir sosyal hizmet, sosyal yardým. Bunu þirket üzerinden yaptýðýnýz zaman, þirket kaðýt üzerinde iflasa gidiyor. O yüzden mal belediyenin olsun, kafamýz rahat olsun. Yarýn bir gün ev sahibi ile anlaþamayýz, çýk derse kira zor, böylesi daha uygun oldu. Burasý belediye hizmet alaný. Þirket üzerindeyken, zaten belediye hizmet alanýný ne yapacak? Belediyeye lazým, biz de aldýk, yaptýðýmýz bundan ibaret” dedi. Ýlgili madde komisyondan geldiði þekliyle oy birliðiyle kabul edildi. Seçer, “Eski haliyle, yeni haliyle Türkiye’nin en ucuz ekmeði, Mersin Belediyesi’nde üretilmeye devam edecek” diye konuþtu.

“Belediye’ye hiçbir faydasý olmayan kuruluþa ödenen paraya acýrým”

Mersin Büyükþehir Belediyesi’nin Türk Dünyasý Belediyeler Birliði’nden ayrýlmasýný içeren maddenin gündeme gelmesi üzerine Baþkan Seçer, “Türk Dünyasý Belediyeler Birliði’ne Mersin Büyükþehir Belediyesi, Aydýncýk, bir de Tarsus Belediyesi’nin dýþýnda diðer belediyeler üye deðil. Biz istemiyoruz. Belediye’ye hiçbir faydasý olmayan bir kuruluþa 150 bin lira ödemek yazýk deðil mi? Bu halkýn parasý. Çok paranýz varsa siz verin. Benim vicdaným el vermiyor” dedi.

Cumhur Ýttifaký’na mensup bir Meclis Üyesi’nin, Büyükþehir’in birlikten ayrýlmasý gerektiði ile ilgili deðerlendirmelerine itiraz etmesi üzerine tekrar söz alan Baþkan Seçer, “Türk olan bir insanýn, Türk kelimesinden rahatsýz olmasý gibi aðýr bir itham olamaz. Tamamen demagojiye yönelik bir konuþma yaptýnýz. Sen bu olaya ideolojik bakýyorsun. Tam da ideolojik olarak uygun bir belediye olan, kendi Meclis Üyesi olduðun belediyeyi bu birliðe niye üye yapmadýn? Senin gibi düþünen diðer belediye baþkanlarý, kendi belediyelerini bu birliðe niye üye yapmadý? Ben niye vereyim 150 bin lira. 150 bin lira için koca Meclis tartýþýyor. Niye? Zamanýnda gereksiz yere bunlar üye olmuþ, aidat veriyoruz; MÝS de ayný þekilde. Yazýk günah. Yani Meclis’in aldýðý her karar doðru deðildir. Meclis bazen öyle kararlar alýr ki, vicdanlarý sýzlatýr” ifadesini kullandý.

Yapýlan oylama sonucu, Türk Dünyasý Belediyeler Birliði’nden Büyükþehir Belediyesi’nin ayrýlma talebinin, Cumhur Ýttifaký Meclis Üyeleri tarafýndan reddedilmesinin üzücü olduðunu kaydeden Baþkan Seçer, “Gerçekten bunlar çok ucuz þeyler. Buna benim vicdaným razý deðil. Cumhur Ýttifaký’nýn Ak Parti’li üyeleri, her þeyden önce kendi Genel Baþkanlarý’nýn talimatýna uymuyor. Bakýn Cumhurbaþkanlýðý Genelgesi’nde bile ‘Mevzuattan kaynaklanan zorunluluklar dýþýnda, mesleki kuruluþ veya derneklere üye olunmayacaktýr’ diyor. Bir zorunluluðunuz var mý? Ben bu kararý, herkesin vicdanýna býrakýyorum” dedi.

“Ben kamunun hakkýný savunmak zorundayým”

Erdemli Alata Hal Tesisi’nde bulunan 52 baðýmsýz bölümün satýþý ve satýþ için Mersin Büyükþehir Belediye Encümeni’ne yetki verilmesi ile ilgili Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edilen konu Baþkan Seçer tarafýndan resen gündeme getirildi. Konunun 6 aydýr meclis gündemine getirilmediðini söyleyen Baþkan Seçer, “Bu konu Erdemli Alata Hal Tesisleri ile ilgili yasadan kaynaklý 52 baðýmsýz bölümün satýþý. Yani daha doðrusu yasa bu hakký bize veriyor. 10 Ocak 2022 tarihinde komisyona sevk edildi. 6 aydýr komisyon gündemine gelmedi. Bizim, iþlerimizi zamanýnda yapmamýz gerekiyor” dedi.

Bir Meclis Üyesi’nin; 13 yýl önce komisyoncularýn Erdemli Belediyesi’ne yaklaþýk 40 bin lira ödeme yaptýðýný iletmesi üzerine Baþkan Seçer, “Borç alacaklarýnýn bizimle ne alakasý var, ben anlamadým. 40 bin lira verilirken, bugünkü nasihatleri o günkü Erdemli Belediyesi’ne yapmadýnýz mý? 13 sene öncesini, dolarýn 2 lira olduðu dönemleri konuþuyoruz. Þu anda o para 400 bin TL. Bu paralarý almýþlar bu insanlardan ve davalarý da devam ediyor. Bizimle alakasý yok” ifadelerini kullandý. Seçer, açýklamasýnýn devamýnda þunlarý söyledi: “Arkadaþlarý davet ettik. Bir türlü toplanamadýk. Ben bir yere gitmekten kaçýnmam, memnuniyetle giderim, ancak çabalarým sonuç vermedi. Ben mecbur kaldým. Þimdi orada çözmek istediðimiz zor bir mesele deðil. Zaten dört baþý mamur güzel bir þey yapýyoruz. Satamayacaklarýmýzý da kiraya vereceðiz. Yasa ne emrediyorsa onu yapacaðýz. Komisyoncu esnafý da bizim esnafýmýz, ama bir taraftan da ben kamunun hakkýný savunmak zorundayým” diye konuþtu.

“Benim derdim kaynak yaratmak”

Komisyoncu esnafýnýn, kira süreci tamamlanana kadar Hal Tesisi’ne yerleþmeyi ve daha sonra makul bedelle sistemin iþletilmesini talep etmeleri yönünde iletilen isteklerine de yanýt veren Baþkan Seçer, “Benim derdim kaynak yaratmak. ‘Makul neyse, muhammen bedel belirleyin satýþa çýkalým’ diyorum. Ben kimseyi yarýþa sokmak istemiyorum. Nihayetinde yasalarýn bana verdiði imkanlar çerçevesinde bunu ihaleye çýkacaðým. Burada bir yanlýþ anlaþýlma olmasýn. Nasýl taþýnacak, benim bir iþlem yapmam lazým. Ya kiraya vereceðim ya satacaðým” diye belirtti.

Dükkanlarýn mevzuata uygun bir þekilde satýlacaðýný, satýlamayanlarýn da kiraya verileceðini belirten Seçer, “Biz diyoruz ki, bu dükkanlarý mevzuata uygun olarak satalým. Bir de evdeki hesap çarþýya uymadý. Fiyat farklarý filan hep bindi üzerine. Ýhale 35 milyondu. Þimdi kaça mal oldu bilmiyorum. Biz de bir kaynak yaratmak, gemiyi yüzdürmek zorundayýz. Parasý olan alacak, parasý olmayan da kiraya çýkacak. Bizim kimseyi yüzüstü býrakacak halimiz yok, ekmeðinden edecek halimiz yok” dedi.

Baþkan Seçer, konuyla ilgili açýklamasýnýn devamýnda, “Bu konudaki çözümsüzlüðün müsebbibi bu saatten sonra Mersin Büyükþehir Belediyesi deðildir. Kanun, nizam çerçevesinde ilgili dairemiz gerekli çalýþmalarý yapar. Biz de yasalar çerçevesinde bunu takip ederiz” dedi.

“Aðustos ayýna kadar bu meseleyi çözelim”

Bir Meclis üyesinin Hal’deki bölümlerin satýlma þeklinin ilgili maddede göründüðü þekliyle olamayacaðýný söylemesi üzerine Seçer, “Biz zaten hukuken bunun uygunluðu var mý yok mu, görüþ alarak, deðerlendirme yaparak size uygunluk verdik. Dedik ki, bu þartlarda sizin bu endiþenizi giderecek bir ihale þartnamesi hazýrlayabiliriz. Hiçbir sorun yok bizim açýmýzdan. Ben oradaki komisyoncu esnafýnýn yönlendirmesiyle, belediye olarak böyle bir tavýr ortaya koyamam. Mesele çok açýk. 52 adet dükkan var. Almak isteyen alýr, geri kalaný da zaten kiraya gider. Þöyle bir þey yapalým. Ben bunu geri çekip komisyona göndereyim, gelecek Aðustos’a kadar. Daha ötesini bekleyemem” diye konuþtu.



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapýlan yorumlarda IP Bilgileriniz kayýt altýna alýnmaktadýr..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA ÝLETÝÞÝM KÜNYE GÝZLÝLÝK ÝLKELERÝ

 
Siteden yararlanýrken gizlilik ilkelerini okumanýzý tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm haklarý saklýdýr. Ýzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayýnlanamaz, kopyalanamaz, kullanýlamaz.

URA MEDYA