Kurtuluş savaşını anlatan 10 roman | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
10:14  HALKIN BAŞKANI SEÇER, MAZBATASINI HALKLA BİRLİKTE ALDI  10:02  MTSO, KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞTAYıNA HAZıRLANıYOR   09:59  ÇAKıR: “DEMOKRASIDE KAYBEDEN OLMAZ”  09:49  “AVUKAT İÇİN DE ADALET!”  09:37  AHMET SERKAN TUNCER, MEZITLI BELEDIYESI’NE İLK ADıMıNı ATTı  09:33  TOROSLAR’ıN YENI BAŞKANı YıLDıZ, MAZBATASıNı ALDı  09:31  BAŞKAN ABDULLAH ÖZYIĞIT, MAZBATASıNı ALDı  09:07  A.VAHAP ŞEHITOĞLU, CHP TOROSLAR BELEDIYE MECLIS ÜYELIĞI’NE SEÇILDI  22:30  ESAT ARSLAN: MOSKOVA SALDıRıSıNıN DÜŞÜNDÜRDÜKLERI  20:37  ABDURRAHMAN YıLDıZ’DAN TEŞEKKÜR MESAJı  20:34  VAHAP SEÇER, REKOR OYLA YENİDEN ‘BAŞKAN’  20:34  YENIŞEHIR YENIDEN ABDULLAH ÖZYIĞIT DEDI  10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı  10:00  BAŞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUŞTU  09:55  BAŞKAN ÖZYIĞIT, “BALıK PAZARı SAYıSıNı ARTTıRACAĞıZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜŞME ODASıNDA YENILEME BAŞLADı  09:35  AVUKATLARA ‘SEÇIM VE SANDıK GÜVENLIĞI EĞITIMI’ VERILDI  09:32  81 BARO: CINSEL ISTISMARA HEP BIRLIKTE DUR DIYELIM 
Kurtuluş savaşını anlatan 10 roman

 

Kurtuluş savaşını anlatan 10 roman

Kurtuluş Savaşımız Kemalist Devrimle sonuçlanan, mazlum milletlerin makus tarihini değiştiren büyük bir olaydı. Türk edebiyatının usta isimleri Kurtuluş Savaşı'nı anlatmayı borç bildi. Kurtuluş Savaşı nedir? Türk edebiyatına etkisi ne oldu?

İşte edebiyatımızda kurtuluş savaşını anlatan 10 roman...

Ateşten Gömlek, Halide Edip Adıvar'ın bir romanı. İlk olarak İkdam gazetesinde tefrika edildi. Türk edebiyatında Kurtuluş Savaşı üzerine yazılan ilk romandır.

Roman Binbaşı İhsan Bey ve Peyami'nin Ayşe'ye olan aşklarını konu alır. Duyulan aşkın atmosferinde Türklerin varoluş mücadelesi konu edilir. 

Vurun Kahpeye, Halide Edip'in ikinci romanı. 1923 yılı sonlarında Akşam gazetesinde tefrika edildi ve 1926'da ilk defa kitap olarak yayımlandı. Türk sinemasında 1949, 1964 ve 1973 yıllarında olmak üzere üç kez beyaz perdeye aktarıldı.

Romanda, idealist İstanbullu öğretmen Aliye’nin Anadolu’da bir kasabaya gidişi ve bölgede Milli Mücadele düşüncesine destek faaliyetleri aktarılır. 

Yaban, Türk edebiyatında aydın-halk arasındaki uçurumu açık ve kaygıdan uzak şekilde ele alan nadir romanlardan biridir.

İlk defa Anadolu’dan bir bakışın romana hakim olması Türk edebiyatında devrim niteliği taşır. Roman I. Dünya Savaşı yıllarından başlayarak Sakarya Meydan Muharebesi'ne kadar olan zamanı kapsar.

Ankara, Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun 1934 yılında yayımlanmış olan bir romanıdır.

Romanda, Ankara'nın üç ayrı dönemdeki durumu anlatılır. Yazar bu kitabında, Ankara'dan yola çıkarak Türkiye'deki sosyal gelişimi yansıtmaya çalışmıştır.

Mithat Cemal Kuntay'ın 1938 yılında yayımlanan tarihî romanıdır. 

Romanda İstanbul'un üç dönemi 1936 yılından geriye dönerek anlatılır ve Osmanlı Devleti’nin hangi şartlar ve kişilikler altında çöktüğünü, modern cumhuriyetin nasıl yükseldiği anlatılır. 

Osmanlı Devleti'nin I. Dünya Savaşı'dan yenik çıkmasını ve ardından gelişen dönemi anlatan bir kitaptır. 

1956 yılında yayımlanan eser Kurtuluş savaşına gerçekçi bir akış açısı kazandırdı.

Yorgun savaşçı Kemal Tahir'in önemli romanlarından biridir.

Roman Osmanlı Devleti'nin mütarekeyi imzalamasından 1920 ortalarında Milli Mücadele'nin güçlendiği döneme kadar geçen olayları bir Osmanlı yüzbaşısı ve İttihat ve Terakki üyesi olan Yüzbaşı Cemil'in hikâyesi üzerinden anlatır. 

Kutsal İsyan, Hasan İzzettin Dinamo'nun Türk Kurtuluş Savaşı'nı detaycı bir anlayışıyla aktardığı roman serisidir.

İlk kez 1966-67 yılları arasında sekiz cilt olarak basılmıştır.

Sırtlan Payı Attilâ İlhan'ın Aynanın İçindekiler serisinin yayınlanan ikinci romanıdır. 

Romanın başkahramanı Miralay Ferid 1919'da Kuvâ-yi Milliye hareketine katılmış bir subaydır. Hikâye ülkenin 1960'taki durumundan hoşnut olmayan Ferid'in tarihsel ve politik süreci sorgulaması üzerine kurulmuştur.

Yüzbaşı Selahattin'in Romanı, İlhan Selçuk'un romanıdır. 2 cilt 402 sayfadan oluşan roman, Çanakkale, Balkan, 1. Dünya ve Kurtuluş Savaşlarında savaşmış olan Selahattin Yurtoğlu'nun anılarının derlenmesiyle oluşmuştur.



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA