ASYA’YI DÖNÜŞTÜREN KADINLAR | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
21:57  MERCAN’DA BİR İLK: ‘GECE GÖZLEM ETKİNLİĞİ’  21:35  ŞEHITOĞLU, DURAK’A TAM DESTEK VERDI  10:14  HALKIN BAŞKANI SEÇER, MAZBATASINI HALKLA BİRLİKTE ALDI  10:02  MTSO, KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞTAYıNA HAZıRLANıYOR   09:59  ÇAKıR: “DEMOKRASIDE KAYBEDEN OLMAZ”  09:49  “AVUKAT İÇİN DE ADALET!”  09:37  AHMET SERKAN TUNCER, MEZITLI BELEDIYESI’NE İLK ADıMıNı ATTı  09:33  TOROSLAR’ıN YENI BAŞKANı YıLDıZ, MAZBATASıNı ALDı  09:31  BAŞKAN ABDULLAH ÖZYIĞIT, MAZBATASıNı ALDı  09:07  A.VAHAP ŞEHITOĞLU, CHP TOROSLAR BELEDIYE MECLIS ÜYELIĞI’NE SEÇILDI  22:30  ESAT ARSLAN: MOSKOVA SALDıRıSıNıN DÜŞÜNDÜRDÜKLERI  20:37  ABDURRAHMAN YıLDıZ’DAN TEŞEKKÜR MESAJı  20:34  VAHAP SEÇER, REKOR OYLA YENİDEN ‘BAŞKAN’  20:34  YENIŞEHIR YENIDEN ABDULLAH ÖZYIĞIT DEDI  10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı  10:00  BAŞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUŞTU  09:55  BAŞKAN ÖZYIĞIT, “BALıK PAZARı SAYıSıNı ARTTıRACAĞıZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜŞME ODASıNDA YENILEME BAŞLADı 
ASYA’YI DÖNÜŞTÜREN KADINLAR

 

ASYA’YI DÖNÜŞTÜREN KADINLAR

Asya’nın öncü kadınlarını anlatan Prof. Dr. Cüneyt Akalın, ‘Asya’da bir okyanus var, biz bu kültüre nüfuz etmek zorundayız. Asya’nın insanları daha dayanışmacı, daha insancıl; Batı kültüründeki gibi bireyci ve bencil değiller’ dedi

-----------

Vatan Partisi Öncü Kadın Eğitim Bürosu’nun düzenlediği “Asya’yı dönüştüren kadınlar” konferansında konuşan Prof. Dr. Cüneyt Akalın, insanlığın Fransız Devrimi’ne kadar nüfusun yarısını oluşturan kadınları unuttuğunu söyledi.

Akalın, sözlerine “Ortaçağ’da kadına bakış belli. Fransız Devrimi, ‘Bütün insanlar eşit doğarlar’ ilkesini koydu ve çığır açtı. Kadın insanlaşmaya başladı. Bizde de 1. Meşrutiyet, 2. Meşrutiyet ve Cumhuriyet’le birlikte önemli ilerlemeler oldu.

Ama yine Avrupalı, Amerikalı kadınlar dışında bir şey bilmiyoruz. Gezip gördüğüm, merak edip araştırdığım şeyleri sizinle paylaşacağım” diyerek başladı.

Prof. Akalın, şu örneklerle devam etti:

EN GÜÇLÜ LİDER

“Hindistan’da bağımsızlığın kazanılmasının ardından başbakan olan Nehru, Türk Devrimi’nin kadına bakışıyla yakından ilgilenir. Türkiye’deki gelişmeleri takip eder. Hindistan’ın tek kadın başbakanı İndira Gandi, Nehru’nun kızıdır ve tarihin kaydettiği en güçlü liderlerden biridir. Sarup Kumari ise BM Genel Kurulu’nu yöneten ilk kadındır. Hint Devrimi’nin seçkin önderlerindendir.”

ÇAĞDAŞLAŞMANIN ÖNCÜSÜ

“Afganistan’da Emanullah Han’ın eşi Kraliçe Süreyya, Afganistan’ın çağdaşlaşmasında kocasının en büyük destekçisiydi.

“Çağdaş Çin’in simgelerinden Bayan Sun Yat Sen, Çin Halk Cumhuriyeti’nin başkan yardımcısıydı. Ülkesindeki kadınların siyasi eğitimi için çalıştı, bu konuda halkı örgütledi. ‘Baştan beri kadınlarımız Batılı feministlerin bayrağı altında değil, bütün olarak demokrasi için mücadele ettiler’ sözü ona aittir ve ufkunun ne kadar geniş olduğunu gösterir.

“Mısırlı müzisyen Ümmü Gülsüm bir imamın kızıydı. Yaşadığı dönemde kadınların şarkı söylemesi günah olduğu için erkek giyisileri giyerek şarkılar söyledi. Şarkılarında İslam ve Arap ruhunu işledi. Kazandığı paraları ve mücevherlerini Mısır Hükümeti’ne bağışladı ve halkının kalbinde yer etti.

“Asya’da bir okyanus var, biz bu kültüre nüfuz etmek zorundayız. Asya’nın insanları daha dayanışmacı, daha insancıl; Batı kültüründeki gibi bireyci ve bencil değiller. Ama bu ülkelerin kadınları da gerilikten, cehaletten, yoksulluktan yana çok mustarip. Hakları için savaşıyorlar ve mağdurlar.

“Çok yönlü çalışmamız lazım. Biz, Asya’nın kadın konusunda en ileri ülkesiyiz. Ama bu yetmiyor. Avrasya Kadın Birliği’nin kurulabilmesi için ülkelerin iyi okunması, bilinmesi lazım. İranlı kadınla birlik olmak için önce onu anlamak lazım, bir yerden yakalamak lazım. Kâğıt üstünde yürüyen birliklerle bu işler olmaz. Çekilen acılar, sorunlar farklı farklı. Bu niyeti sürekli ifade ediyoruz ve hayata geçirmemiz lazım.”



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA