“İtalyan şef Torosların Zirvesinde Balla Tatlı Yaptı” | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
22:02  BAŞKAN SEÇER, TARSUS HALKı ILE IFTAR YAPTı  21:52  SEÇER: “BİZ HERKESİ KUCAKLIYORUZ, HERKESİ AİLEMİZDEN BİLİYORUZ”  21:39  MITOLOJIDEN GÜNÜMÜZE SAVAŞıN ANTROPOLOJISI  21:22  LEVE (YAŞA)! LEVE PALESTINA’NıN ÖYKÜSÜ  21:10  MERSIN SINEMA OFISI KENTI BEYAZ PERDEYE TAŞıYACAK  21:10  YEŞIL BÜYÜME VE MAVI EKONOMI ÇALıŞTAYı DÜZENLENDI   20:38  MTSO KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞMA GRUBU İSTANBUL’DAKI ÖRNEKLERI INCELEDI  20:28  ÖZYIĞIT “AVRUPA KADıN BASKETBOLUNUN KALBI YENIŞEHIR’DE ATACAK”  20:23  MESLEK LISELERINE SÜRDÜRÜLEBILIR GELIR KAYNAĞı SAĞLANMALı   11:37  BAŞKAN SEÇER, TARSUS HALKIYLA BULUŞTU  11:28  HALKKENT ÇOCUK GELİŞİM MERKEZİ’NDE SEVGİ DOLU ETKİNLİK  11:20  ARSLAN: LAHEY ADALET DIVANı’NıN İLK İSRAIL KARARı  11:20  SEÇER’DEN KENTE SPOR TESISLERI VE SAHA MÜJDESI  11:15  CHP İL BAŞKANı ÖMÜR: YENI ZAFERLERE IMZA ATACAĞıMıZDAN EMINIM  11:11  ÖZYIĞIT, 5 YıLLıK HIZMET SÜRECINI DEĞERLENDIRIYOR, ÖNERILERI ALıYOR  11:05  CHP TARSUS BELEDIYE BAŞKAN ADAYı ALI BOLTAÇ: " SİYASETE DEĞİL HİZMETE ODAKLIYIZ"  10:59  “KADıNı DEĞERSIZLEŞTIREN SIYASI ANLAYıŞA KARŞı MÜCADELE EDECEĞIZ”  10:47  BAŞKAN ÖZYIĞIT,“TARıM ALANıMıZ KıSıTLı ANCAK BILIMI KULLANıYORUZ”  10:31  BÜYÜKŞEHIR ÖYKÜ YAZARLARıNı UNUTMADı  13:20  BIR MERSIN SEVDALıSı ŞINASI DEVELI… 
“İtalyan şef Torosların Zirvesinde Balla Tatlı Yaptı”

 

“İtalyan şef Torosların Zirvesinde Balla Tatlı Yaptı”

Kekik, keven, yaban yoncası ve binlerce çiçeğin bir arada olduğu yer, Toroslar’ın Eğriçayır Yaylası. İtalyan aşçı Claudio Chinali Eğriçayır Yaylası’na geldi,  Dünya Arıcılık Örgütü tarafından dünyanın en iyi balı seçilen, “Eğriçayır” Yaylası balıyla ballı tatlı yaptı.

Kıvrım kıvrım akan çayı,  muhteşem doğası, burası Torosların Zirvesinde yer alan Eğriçayır Yaylası. İtalyan aşçı Claudio Chinali, arıcı Celal Çay ve Erdemli Belediyesi’nin misafiri olarak Eğriçayır Yaylası’na geldi. Önce arı kovanların içerisine giren İtalyan aşçı ve arıcı Celal Çay birlikte kovanlardan bal çıkardı ve ardından Çayır kenarındaki arıların yanına geçti.

Eğriçayır’da arı kovanlarının yanında kurulan mini mutfakta usta aşçı, Eğriçayır balıyla ‘Sidas’ tatlısı yaptı. İtalyan aşçı kendi elleri ile özenle yaptığı tatlıyı basın mensuplarına ve Erdemli Belediye Başkanı Mükerrem Tollu’ya ikram etti.

Bölgenin tanıtımı için  gayret ettiklerini ifade eden Erdemli Belediye Başkanı Mükerrem Tollu, “ İki bin beş yüz rakımdayız. Erdemlimizin güzelliklerini dünyaya yaymaya çalışıyoruz. Erdemlimizin her bir metrekaresi gerçekten güzelliklerle dolu bir hüviyette.  Onun için bu kentte yaşamaktan gerçekten biz mutluyuz, bahtiyarız. Kentimizin güzelliklerini gün yüzüne çıkarmaya devam ediyoruz. Erdemlimizin limonu, Erdemlimizin dünya çapındaki balı, Erdemlimizin kekiği, Erdemlimizin doğal güzelliklerini İtalyan şefimizle birlikte tanıtmaya, bunu dünyaya yaymaya gayret ediyoruz. Burada gerçekten doğanın tüm güzelliklerinin sergilendiği bir mekân burası.  Eğriçayır Balı da bildiğiniz gibi dünyada birincilik alan dünyada nam salan ve dünyada Erdemlimizi tanıtan, ülkemizi tanıtan hüviyette bir bal. Onun için bu balın güzelliklerini, bu balın asıl kaynağında İtalyan şefimizle birlikte bir tatlı yapalım istedik” diye konuştu “ diye konuştu.

İtalyan aşçının dünyanın en iyi balı ile tatlı yaptığını ifade eden Arıcı Celal Çay, “Bugün burada Eğriçayır yaylasındayız. Eğriçayır yaylasında üretmiş olduğumuz balla, misafirimiz İtalyan şef Mr. Chinali,  Claudio Chinali bize, meşhur Sardinya Adası’nın ballı tatlısını yaptı ‘Sidas’ ve çok lezzetliydi. Kendisi geldi bize burada Eğriçayır’da üretmiş olduğumuz balla, yine Eğriçayır kekiğini, Eğriçayır’ın koyun peynirini kullandı ve burada belediye başkanımıza ve bize ikram etti, gerçekten çok lezzetli bir tatlıydı, kendisine teşekkür ederiz” diye konuştu.

Eğriçayır Yaylası’na hayran kaldığını ifade eden İtalyan Aşçı Claudio Chinali, “ İlk olarak Eğriçayır balı ile tanıştık. Burası yer olarak da gerçekten üretimin nerede üretildiği çok önemli. Biz burada gerçekten fark ettik ne kadar doğal bir üretim var, ne kadar kaliteli bir ürün, ne kadar lezzetli bir ürün. Biz de onur vermek istedik, bizi de gerçekten bu ürünü kullanmak mutlu ediyor. Onun için bir tane yöresel bir yemek denemek istedim ‘Sidas’ Sardinya Adası’nın meşhur bir tatlısı, burası Sardinya’ya çok benziyor, böyle coğrafi olarakta bu taraflara benziyor. Onun için de düşünüyordum bu yöresel bir şey, yöresel ürünleriyle, böyle kültürel köprüsü yaratarak bence çok güzel bir şey olur. Basit ürünler ama basit ürünlerle yapılan lezzetli ürünler, en iyi ürünleriyle gerçekten herkesi mutlu eder. Şu anda tatlıyı çocuklar yiyorlar, içerisinde bir hafif koyun peynir eritiyoruz ve içerisinde buradan gelen kekik ve limon kabuğunu ilave edip erittik, ondan sonra hamuru kızarttık, üzerine de bu çok güzel çiçek balını kullandık ve harika bir ürün yarattık zannediyoruz. Biz gerçekten aynı dünyadan geliyoruz, Türkiye ve İtalya Akdeniz memleketleri kültürleri çok benzer. Benim için İtalyan yemekleri yapmak çok kolay geliyor artı ben senelerce kaç tane Türk yemeklerini biz İtalya’da yapıyoruz ve Türkiye’den geldiğini de bilmeden orda sunum yapıyorum. Çünkü böyle bir kültürel karışım her zaman var. Bizim kültürlerin çok eski bir tarihi var. Ne zaman kültür ve tarihin olduğu yerde böyle bir köprü yaratmak çok kolay bir şeydir. Burada gerçekten ben geldiğimde ne düşündüm keşke burada minicik doğal malzemelerle bir restoran açarsam fark etmez ki günde on kişi gelir. Ama burada on kişi gelirse, ne kader güzel bir yerde böyle yiyebiliyorlar. Çünkü burada başka bir lezzet var, bu hava yemeklere başka bir lezzet verir” diye konuştu.



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA