KARS GÜNLÜĞÜ | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı  10:00  BAŞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUŞTU  09:55  BAŞKAN ÖZYIĞIT, “BALıK PAZARı SAYıSıNı ARTTıRACAĞıZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜŞME ODASıNDA YENILEME BAŞLADı  09:35  AVUKATLARA ‘SEÇIM VE SANDıK GÜVENLIĞI EĞITIMI’ VERILDI  09:32  81 BARO: CINSEL ISTISMARA HEP BIRLIKTE DUR DIYELIM  09:27  FITCH BÜYÜKŞEHIR’IN KREDI NOTUNU B+’YA YÜKSELTTI  22:02  BAŞKAN SEÇER, TARSUS HALKı ILE IFTAR YAPTı  21:52  SEÇER: “BİZ HERKESİ KUCAKLIYORUZ, HERKESİ AİLEMİZDEN BİLİYORUZ”  21:39  MITOLOJIDEN GÜNÜMÜZE SAVAŞıN ANTROPOLOJISI  21:22  LEVE (YAŞA)! LEVE PALESTINA’NıN ÖYKÜSÜ  21:10  MERSIN SINEMA OFISI KENTI BEYAZ PERDEYE TAŞıYACAK  21:10  YEŞIL BÜYÜME VE MAVI EKONOMI ÇALıŞTAYı DÜZENLENDI   20:38  MTSO KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞMA GRUBU İSTANBUL’DAKI ÖRNEKLERI INCELEDI  20:28  ÖZYIĞIT “AVRUPA KADıN BASKETBOLUNUN KALBI YENIŞEHIR’DE ATACAK”  20:23  MESLEK LISELERINE SÜRDÜRÜLEBILIR GELIR KAYNAĞı SAĞLANMALı   11:37  BAŞKAN SEÇER, TARSUS HALKIYLA BULUŞTU  11:28  HALKKENT ÇOCUK GELİŞİM MERKEZİ’NDE SEVGİ DOLU ETKİNLİK 
KARS GÜNLÜĞÜ

 

KARS GÜNLÜĞÜ

Bir tarih, folklor, halk edebiyatı araştırması.

‘Kars Günlüğü’ kitabı araştırmacı-eğitimci halk bilim uzmanı Hilmi Dulkadir’in 1997 yılında çıkan kitabının adıdır ve kentin tarih, folklor ve halk edebiyatını konu edinmiştir. Kars ilimizin tanınırlığı son dönemlerde, doğu ekspresi turları ile hayli artmıştır. Öyle ki kış günleri turlarda yer bulmak epey zordur. Doğu ekspresi ile Kars turlarına ilgi özellikle sosyal medya paylaşımları sayesinde iyice çoğalmıştır. 
Kars dendiğinde akla ilk, kar ve soğuk gelir. Sonra, bir serhat şehri oluşu gelir. Serhat bölgesi resmi olarak Türkiye’de Iğdır, Kars, Ardahan ve Ağrı illerini kapsayan bölgedir. Kars’ın sınırda stratejik konumu sebebiyle sürekli savaşlar yaşaması nedeniyle bu isme layık görülmüştür. Şehir aynı zamanda bir asker, paşalar şehridir. 
Kars Anadolu’ya açılan bir kapı olarak görüldüğünden ismi Urartular’dan bu tarafa kapı anlamına gelen Kars’tır. Serhat şehri Kars, çektiği bütün acılar ve zulümler sebebiyle, ilk gazi unvanını alan ve madalyası olan bir şehrimizdir. 
‘Kars Günlüğü’ kitabı, yazar Hilmi Dulkadir’in 1985 yılında başladığı folklor ve etnografya çalışmalarının bir ürünüdür. Dulkadir 1988 yılında Türk folkloruna yaptığı katkılardan dolayı ödüllendirilmiştir. Yazar kitabını 12 bölümde, 220 sayfada tamamlamıştır.
Kars ilimiz çok çile çeken, kara günler yaşayan bir şehrimizdir. Türkler Anadolu’ya ilk kez Kars’tan girdiler. Ne ilginçtir ki Anadolu’ya en son katılan topraklar yine Kars’tır. Sultan Alparslan’ın şehre geliş tarihi 1064 yılıdır. Anadolu Türk saz şiirinin ve aşıklık geleneğinin belgelere dayalı ilk temsilcisi, ilk şairi Kars’tan çıkmıştır. Bu saz şairinin adı Baykan’dır.
Dulkadir, kitabının önsözünde; “Türk aydınının bu ülkeye borcu vardır. Borcu ödemenin en ucuz yolu ülkeyi, insanlarını ve milli kültürü tanımaktır. Ben bu borcu ödemeye çalışıyorum” demektedir. Ki Hilmi Dulkadir’in yaşam eğrisi bunu layıkıyla doğrular niteliktedir. 2020 yılında çalıştığı kurum Mersin Büyükşehir Belediyesi’nden emekli olmasına rağmen çalışmalarını aralıksız sürdürmektedir.
Hilmi Dulkadir, 1987 yılında 20 gün süreyle Kars’a gitmiştir. 20 günlük gezisi kitap çalışmasına önemli katkılar vermiştir. Sarıkamış onun Kars’taki ilk durağıdır. Yazarı oraya çeken etkenlerden bir tanesi de büyük dedesinin Sarıkamış’ta şehit düşmesidir. Sarıkamış felaketi üzerinden onlarca yıl geçmesine rağmen tüm Anadolu’da unutulmayan hadiselerden biridir. Anadolu’dan hemen her evden bir genç vatan savunması için burada kan dökmüştür
Kitap gezi notları, söyleşiler, ziyaretler, yöresel şiirler, türküler eşliğinde ve zengin kaynakça bilgisiyle ilerliyor ve okuyucusunu hiç sıkmıyor. Kars ilimiz aşıklar geleneğinin bir mihenk taşıdır, adeta başkentidir. Kars’a gidilir de Aşık Murat Çobanoğlu’nun oteli ziyaret edilmez mi? Otel aynı zamanda aşıkların ücretsiz kalabilecekleri bir mekandır. Çobanoğlu, bu yüce gönüllü hizmetini onlara sunmuştur. 
Kars ilimiz aşıklar kahveleriyle de ünlüdür. Aşık irticalen şiir söyleyebilen, saz çalabilen kişidir. Binlerce yıllık tarihimiz içerisinde bu halk ozanlarının çok önemli yeri vardır. Kitapta aşıklar geleneği üzerine uzun araştırmalara yer verilmiş, tarihine ışık tutulmuştur. Yöresel aşıkların eserlerinden örnekler sunulmuş, atışmalarına yer verilmiştir.
Yazara göre Kars Günlüğü kitabı mütevazı çalışma ve araştırma ürünüdür. Araştırmaların yapıldığı ilçe ve köylerdeki her konuyu içine katmış değildir. Daha o kadar çok araştırılacak konular vardır ki ciltler dolusu malzeme tutar. Yazar, kaybolmakta olan bazı malzemeleri, akan bir nehir misali kenarında durarak yakalamaya çalışmıştır. Tutulan bilgiler fazla olmamakla birlikte çok kıymetlidir.
Hilmi Dulkadir bu çalışmasıyla, Kars ili dahil tüm Türkiye coğrafyasının hatta bütün Türk Elleri’nin araştırılıp, derlenerek gelecek kuşaklara aktarılmasına da dikkat çekmek istemiştir



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA