OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİN ÖNEMLİ OLMASININ 15 NEDENİ | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
10:21  BAŞKAN SEÇER, ‘TARSUS KARBOĞAZI ÇEVRE FESTİVALİ’NE KATILDI  10:10  GEZEGENEMİZİ KURTARMAK İSTİYORSAK DAHA SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR GELECEĞE GEÇİŞ KAÇINILMAZDIR  21:40  GAZETECI A. VAHAP ŞEHITOĞLU, KıZ KARDEŞINI KAYBETTI  21:57  MERCAN’DA BİR İLK: ‘GECE GÖZLEM ETKİNLİĞİ’  21:35  ŞEHITOĞLU, DURAK’A TAM DESTEK VERDI  10:14  HALKIN BAŞKANI SEÇER, MAZBATASINI HALKLA BİRLİKTE ALDI  10:02  MTSO, KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞTAYıNA HAZıRLANıYOR   09:59  ÇAKıR: “DEMOKRASIDE KAYBEDEN OLMAZ”  09:49  “AVUKAT İÇİN DE ADALET!”  09:37  AHMET SERKAN TUNCER, MEZITLI BELEDIYESI’NE İLK ADıMıNı ATTı  09:33  TOROSLAR’ıN YENI BAŞKANı YıLDıZ, MAZBATASıNı ALDı  09:31  BAŞKAN ABDULLAH ÖZYIĞIT, MAZBATASıNı ALDı  09:07  A.VAHAP ŞEHITOĞLU, CHP TOROSLAR BELEDIYE MECLIS ÜYELIĞI’NE SEÇILDI  22:30  ESAT ARSLAN: MOSKOVA SALDıRıSıNıN DÜŞÜNDÜRDÜKLERI  20:37  ABDURRAHMAN YıLDıZ’DAN TEŞEKKÜR MESAJı  20:34  VAHAP SEÇER, REKOR OYLA YENİDEN ‘BAŞKAN’  20:34  YENIŞEHIR YENIDEN ABDULLAH ÖZYIĞIT DEDI  10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı 
OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİN ÖNEMLİ OLMASININ 15 NEDENİ

 

OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİN ÖNEMLİ OLMASININ 15 NEDENİ


Ahmet Akın - Yeminli Mali Müşavir

 1. OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARA ÖĞRENCİ OLMAYI ÖĞRETİYOR:

Küçük çocuklar oynayarak öğrenirler.  Bir çocuğun sınıf öğrenimi ile ilk tanışması aşırı akademik bir ortamdaysa, güçlü bir merak duygusu geliştiremeyebilir ve okuldan uzaklaştırılabilir.

Okul öncesi, çocukların ilgilerini çekecek şekilde öğrenmeleri için fırsatlar sunar ve öğrenmeyle olumlu bir ilişki kurar.  En iyi anaokulu, çocukların okulda geçirdikleri süre boyunca yanlarında taşıyacakları bir öğrenme dürtüsü geliştirmelerine yardımcı olur.

2. OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARIN SOSYAL BECERİLERİNİ GELİŞTİRMEYE YARDIMCI OLUR:

Anaokulunda çocuklar, aileleri dışındaki diğer çocuklar ve yetişkinlerle uzun süre vakit geçirirler.  Çevre, nasıl arkadaş olunacağını öğrenmek, işbirliği yapmak, dinlemek ve temel konuşma becerilerini geliştirmek için birçok fırsat sunar.

 3. ÇOCUKLAR, OKUL ÖNCESİNDE “ÖĞRETİLEBİLİR ANLAR” VE DİĞER ETKİLEŞİMLER YOLUYLA KENDİNİ DÜZENLEME BECERİLERİNİ GELİŞTİRİR:

Çocuklar akranlarıyla oyun oynadığında ve etkinliklere katıldığında, hayal kırıklığı, öfke ve diğer duygusal zorlukları beraberinde getiren küçük çatışmalar neredeyse kaçınılmaz olarak olacaktır.  Bu çatışmalar “öğretilebilir anlar” için fırsatlar sağlar.
Öğretmenler, çocukları davranışlarının başkalarını nasıl etkilediğini fark etmeye ve kişilerarası problem çözme becerilerini uygulamaya teşvik edebilir.  Okul öncesi mezunları, hayatları boyunca yanlarında taşıyacakları duygusal becerilerle dersten ayrılırlar.

4. OKUL ÖNCESİ ETKİNLİKLER OKURYAZARLIK ÖNCESİ BECERİLERİNİ ARTIRIR:

Anaokulunda öğretmenler, çocukların okuryazarlık öncesi becerilerini geliştirmelerine yardımcı olan çeşitli oyunlar ve etkinlikler sunar.  Çocuklar alfabe şarkıları söyler, sesleri ayırt etmelerine yardımcı olan tekerlemeleri öğrenir, sesli okuma hikayeleri dinler ve manyetik alfabe harfleriyle oynarlar.

Bu temelleri öğrenmeye ek olarak, çocuklar genellikle öğrenmeye devam etmek için bir heyecan ve motivasyon duygusu geliştirirler.  Okul öncesi okuryazarlık eğitimi, doğası gereği çocuklar için ilginç olan ve okumayla olumlu ilişkiler kuran etkinlikler sırasında gerçekleşir.

 5. OKUL ÖNCESİ MATEMATİK İÇİN BİR TEMEL OLUŞTURUR:

Okul öncesi, çocuklara hazır olmadan matematik öğretmez, ancak eğlenceli aktiviteler ve rehberli oyun yoluyla gelecekteki başarının temellerini oluşturur.  Çocuklar genellikle eşleştirme, sıralama veya sayma oyunları ile öğrencilerin sayıları ve kategorileri anlamalarına yardımcı olan tahta oyunları oynarlar.

 

6. OKUL ÖNCESİ ORTAMI ÇOCUKLARIN YARATICILIK VE MERAKINI BESLER:

Küçük çocukların aktif hayal güçleri vardır ve bu hayal güçleri öğrenmeyi ve yaratıcılığı beslemek için beslenebilir.  Okul öncesi ortam, keşfetmeyi teşvik etmek için kurulmuştur.

Okul öncesi öğretmenleri, çocukların kendi fikir ve düşüncelerini geliştirmelerine yardımcı olmak için eğitilmiştir.  “Doğru” yanıtları veya davranışları zorlamak yerine merakı teşvik eder, sorular sorar ve çocukların fikirlerini dinlerler. Teşvik edici bir ortam ve doğru yetişkin etkileşimleri ile çocukların merak ve yaratıcılık geliştirmeleri daha olasıdır.

 7. OKUL ÖNCESİ ÖĞRENCİLERİ SEÇİM YAPABİLİR:

Okul öncesi çocuklar hangi etkinliklere katılacaklarını kendileri seçerler. Bu, yalnızca ilgi alanlarını takip etmekle kalmaz, aynı zamanda karar verme becerilerini ve sorumluluklarını da öğrenirler.  Çocuklar kendi seçimlerini yapmaya teşvik edilir.

Öğretmenler çocukları izler ve onların hangi etkinliklerle ilgilendiklerini gözlemler. Bir çocuk diğer çocukların oyununa nasıl gireceğinden emin değilse, gruba katılma yolları konusunda önerilerde bulunabilir.

8. ÇOCUKLAR KENDİLERİNE BAKMAYI ÖĞRENİRLER:

Anaokulunda, çocuklara genellikle sorumluluk sahibi olma pratiği yapma şansı verilir.  Okul öncesi öğretmenleri, çocuklara ellerini yıkamalarını, kişisel eşyalarını küçük bölmelere koymalarını ve oyuncakları belirlenen alanlara geri koymalarını öğretir ve bekler.

 9. ÇOCUKLAR BİRBİRİNE BAKMAYI ÖĞRENİYORLAR:

Okul öncesi çocuklar kendilerine bakmanın yanı sıra başkalarıyla nasıl ilgileneceklerini de öğrenirler.  Öğretmenler, çocukları daha yetkin oldukları becerileri öğrenmeleri için birbirlerine yardım etmeye teşvik eder ve kendilerini diğer çocuklar için bir kaynak olarak görürler. Okul öncesi çocuklara da sınıfta yardımcı olma fırsatları verilebilir.  Öğretmenler, örneğin ara öğünde masayı kurmalarını, takvimi düzeltmelerini veya bir aktivitenin kurulmasına yardım etmelerini isteyebilir.

10. OKUL ÖNCESİ DİL BECERİLERİNİ GELİŞTİRİR:

Çocuklar dil becerilerini en iyi dil açısından zengin bir ortamda öğrenirler.  Anaokulunda öğretmenler, etkinlikler sırasında yeni sözcükler tanıtarak ve düşündürücü sorular sorarak çocukların dil becerilerini geliştirmelerine yardımcı olur.

Yeni şeyler denemek, sesli kitap dinlemek, hikayeleri canlandırmak ve şarkı söylemek için bol fırsatlarla, okul öncesi çocuklar etkili iletişim kurmayı öğrenmede açık bir avantaja sahiptir.

 11. ÇOCUKLAR BİLİŞSEL BECERİLER GELİŞTİRİR:

Çocuklar, yeni şeyler denemeye, problem çözmeye, soru sormaya ve basitçe etraflarındaki dünyayı gözlemlemeye zorlayan etkinlikler yoluyla bilişsel beceriler geliştirir.  Okul öncesi, bu tür etkinlikleri vurgular ve sonuç olarak çocuklar daha fazla öğrenir.

12. OKUL ÖNCESİ ETKİNLİKLER ÇOCUKLARIN FİZİKSEL KOORDİNASYON BECERİLERİNİ GELİŞTİRMESİNE YARDIMCI OLUR:

Okuryazarlık, matematik ve biliş önemli olsa da, küçük çocukların öğrenmesi gereken tek şey zeki beceriler değildir.  Birçok okul öncesi etkinliği, çocukların fiziksel koordinasyon geliştirmelerine yardımcı olmak için tasarlanmıştır.

Boncuklarla iplik geçirmeyi, çizim yapmayı ve hatta makasla kesmeyi içeren projelerle çocuklar parmaklarının hassas kontrolünü geliştirmeye zorlanırlar.  Birçok anaokulu, çocukların zıplayarak veya tırmanarak kendilerine meydan okumaları için günlük fırsatlar da sunar.

 13. OKUL ÖNCESİ ORTAMI SINIRLI KURALLARLA YAPILANDIRIR:

Okul öncesi ilk bakışta çok yapılandırılmış görünmeyebilir.  Bununla birlikte, sınıf alanı her zaman sosyal etkileşimi ve beceri gelişimini teşvik etmek için düzenlenir.

Okul öncesi öğretmenleri, grup etkinliklerine katılma, hikayeleri dinleme ve diğer çocuklarla birlikte çalışma fırsatları sağlar.  Çeşitli etkinlik seçeneklerine sahip bir ortamda çocuklar, yapılandırılmış etkinliklere alışmaya devam ederken meraklarını da keşfedebilirler.

14. OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARI ANAOKULUNA HAZIRLAR:

Anaokulu zamanla daha akademik hale geldi.  Bu eğilim nedeniyle, bazı ebeveynler, çocuklarının daha sonra başarılı olmaları için okul öncesi eğitimde daha güçlü bir matematik öncesi ve okuryazarlık öncesi temele ihtiyaç duyduğuna inanıyor.  Diğerleri, çocuklarının daha fazla yapılandırılmış oyuna ve ilgi alanlarını keşfetmek için fırsatlara ihtiyaç duyduğundan endişeleniyor.

Okul öncesi, çocuklar için her iki tür öğrenme fırsatı sunar.  Yüksek kaliteli bir eğitim programı, çocuklara hem korunan oyun süresi hem de onları anaokuluna hazırlayan becerilerin geliştirilmesini sağlayacaktır.

 15. OKUL ÖNCESİ BÜYÜME İÇİN TEMEL BİR FIRSATTIR:

Her şeyden çok okul öncesi, çocukların yaşamları boyunca büyümek için ihtiyaç duyacakları becerileri geliştirmelerine yardımcı olur.

Gelişmiş sosyal ve iletişim becerileriyle, yardım isteyebilecek ve işbirliği yapabilecekler.  Güçlü ön okuryazarlık, biliş ve matematik temel becerileri ile, okulda mücadele etme veya olumsuz bir deneyim yaşama olasılıkları daha düşüktür.

Çocukların gençken geliştirdikleri duygusal beceriler ve dünya anlayışı, büyüdükçe toplumun yapıcı üyeleri olmalarına yardımcı olacaktır.

ahmetakinmersin@gmail.com



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA