Hedef ülke Kazakistan: Amaç Asya’da kaos | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
21:57  MERCAN’DA BİR İLK: ‘GECE GÖZLEM ETKİNLİĞİ’  21:35  ŞEHITOĞLU, DURAK’A TAM DESTEK VERDI  10:14  HALKIN BAŞKANI SEÇER, MAZBATASINI HALKLA BİRLİKTE ALDI  10:02  MTSO, KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞTAYıNA HAZıRLANıYOR   09:59  ÇAKıR: “DEMOKRASIDE KAYBEDEN OLMAZ”  09:49  “AVUKAT İÇİN DE ADALET!”  09:37  AHMET SERKAN TUNCER, MEZITLI BELEDIYESI’NE İLK ADıMıNı ATTı  09:33  TOROSLAR’ıN YENI BAŞKANı YıLDıZ, MAZBATASıNı ALDı  09:31  BAŞKAN ABDULLAH ÖZYIĞIT, MAZBATASıNı ALDı  09:07  A.VAHAP ŞEHITOĞLU, CHP TOROSLAR BELEDIYE MECLIS ÜYELIĞI’NE SEÇILDI  22:30  ESAT ARSLAN: MOSKOVA SALDıRıSıNıN DÜŞÜNDÜRDÜKLERI  20:37  ABDURRAHMAN YıLDıZ’DAN TEŞEKKÜR MESAJı  20:34  VAHAP SEÇER, REKOR OYLA YENİDEN ‘BAŞKAN’  20:34  YENIŞEHIR YENIDEN ABDULLAH ÖZYIĞIT DEDI  10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı  10:00  BAŞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUŞTU  09:55  BAŞKAN ÖZYIĞIT, “BALıK PAZARı SAYıSıNı ARTTıRACAĞıZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜŞME ODASıNDA YENILEME BAŞLADı 
Hedef ülke Kazakistan: Amaç Asya’da kaos

 

Hedef ülke Kazakistan: Amaç Asya’da kaos

Kazakistan şu an bölgesel ve küresel projelerin anahtar ülkesidir. Türk Devletleri Teşkilatının fikir ve isim babası Kazakistan’dır. Kazakistan, Rusya’nın güvenliği ve istikrarı için de yine kritik öneme sahiptir.

Umur Tugay Yücel / Siyaset Bilimci

Rus-Kazak çatışması ülkeyi böleceği gibi bölge içinde kapanmayan yaralara gebe olabilir. Bunun yanında Rusya öncülüğünde kurulan Avrasya Ekonomik Birliğinin temel ülkesi yine Kazakistan’dır. Bu ülke olmadan Avrasya Birliği sağlanamaz.

Kazakistan şu an tüm dünyanın gündemini meşgul eden bir iç karışıklıkla uğraşıyor. Asya’nın gelişmekte olan en istikrarlı ülkelerinden Kazakistan, son 20 yılda altyapısal, ekonomik, teknolojik ve diplomatik olarak birçok alanda büyük oranda ilerleme kaydetti. Hammadde ve enerji zengini olan ülke içeride vatandaşının gelirini artıran, hayat standartlarını yükselten, kendi millî burjuvasını yaratan bir Kazakistan inşa etti. Dışarıda ise çok merkezli bir strateji geliştiren Kazakistan, başta Türk Cumhuriyetleri olmak üzere Rusya, Çin, ABD ve Avrupalı güçlerle ilişkilerini her alanda geliştirdi. İstikrarını sağlamış ve denge politikalarını kurmuş olan Kazakistan’da gaz fiyatlarının (LPG zammı) uluslararası baskıdan dolayı artırılması hükümete karşı protestoları başlattı. Aslında bu tarz protestolar önceden de meydana gelmişti. Ancak küresel salgınla birlikte dünyada yaşanan ekonomik daralma Kazakistan’ı da etkiledi. Protestocular tarafından zamların geri alınması isteği iki gün içerisinde hükûmet tarafından kabul edildi. Ama protestocular durmadı. Daha da sertleşen bir protesto dalgası tüm ülkeye yayılmaya başladı. Oysa hükûmet olaylar yüzünden istifasını da verdi. Kazakistan’ın kurucu babası Nazarbayev, Güvenlik Konseyi Başkanlığını bıraktı. Protesto eden vatandaşların istekleri tartışmasız bir şekilde kabul edildi. Lakin protestolar durmak yerine anarşi ve isyan havası baş gösterdi. Polisler ve askerler rehin alınmaya başlandı. Protestoculara kimliği belirsiz kişiler tarafından silahlar dağıtılırken çatışmalar ve yağmalamalar neredeyse bütün ülkede görülmeye başlandı. Ama protestolarda Rusya ya da Çin’e karşı herhangi bir tepki görülmedi. Yalnız 18 güvenlik gücü öldürüldü ve devlet daireleri ile havalimanları işgal edildi. Olaylar vandallık şeklini aldı. Bu yapılanlar Kazakistan halkına refah getirmediği gibi masum bir zam protestosu ülkeyi iç savaşın eşiğine getirdi. Yaşanan bu anarşi veya isyana karşı Kazakistan yetkilileri Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ)'ne başvurarak ülkedeki anarşiyi bastırmak için Rusya liderliğindeki bölgesel güvenlik örgütünden yardım istemek zorunda kaldı. Sonuçta Kazakistan KGAÖ üyesi olarak müttefiklerinden yardım istedi.

Kazakistan’daki isyan bir an önce sonlandırılmalıdır. Gerekirse Şangay İşbirliği Örgütü ile Türkiye de bu duruma son vermek için devreye girmelidir.

ABD'NİN ÜS İSTEĞİ GERİ ÇEVRİLMİŞTİ

Rusya öncülüğünde kurulan KGAÖ, Kazakistan’a gerekli yardımda bulunacağını beyan etti. Şu an KGAÖ Barış Gücü Kazakistan’daki askeri altyapı ve kamu binalarını korumaya aldı. Olaylara doğrudan müdahale etmese de bu barış gücünün varlığı, Kazakistan kolluk kuvvetlerinin moral ve motivasyonunu yükseltti. Bazı bölgelerdeki çatışmalar durdu. Bu müdahaleye ilk tepki ABD’den geldi. Bu gücün meşru olup olmadığını sorgulayan bir açıklamada bulundu. Şunu da not edelim ki ABD, Afganistan’dan çekilirken Kazakistan’dan üs istemişti ama kabul görmemişti. Cumhurbaşkanı Tokayev’de olaylarla ilgili olarak yabancı güçlerin etkisi olduğunu söyledi. Ek olarak da ABD’de yaşanan Kongre baskını sonrası Joe Biden’ın “iç teröristler” dediği gibi Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev de bu kaosu yaratanları “terörist” olarak niteledi. Böyle bir kaostan en çok zarar gören ve en çok fayda sağlayanlara bir bakalım.

Kazakistan şu an bölgesel ve küresel projelerin anahtar ülkesidir. Yıllardır Türk Birliği hayalinin en önemli icracısı bu ülkedir. Türk Devletleri Teşkilatının fikir ve isim babası Kazakistan’dır. Bugün Kazakistan’ın bu durumu Türk Dünyası için olumsuz ve geleceği baltalayan bir durumdur. Kazakistan, Rusya’nın güvenliği ve istikrarı için de yine kritik öneme sahiptir. Çünkü Kazakistan’da yaşanan istikrarsızlığın ilk vuracağı ülke Rusya’dır. Ayrıca Kazakistan’da büyük oranda Rus nüfusu vardır. Rus-Kazak çatışması ülkeyi böleceği gibi bölge içinde kapanmayan yaralara gebe olabilir. Bunun yanında Rusya öncülüğünde kurulan Avrasya Ekonomik Birliğinin temel ülkesi yine Kazakistan’dır. Bu ülke olmadan Avrasya Birliği sağlanamaz. 

Hazar Denizi'nde de Kazakistan ve ilgili ülkelerin anlaşma sağladığı biliniyor. Hazar Denizi'ndeki devasa enerji kaynakları bölge dışındaki batılı güçlerin radarındaydı. Yaşanan anarşi buradaki anlaşmayı da bozacak bir durum yaratabilir. Bununla birlikte Çin’in küresel kalkınma projesi olan Kuşak ve Yol Girişimi'nde Kazakistan kilit ülkelerden biri konumundadır. Şangay İşbirliği Örgütünün kurucu ülkelerinden olan Kazakistan, Çin ve Rusya ile askeri, ekonomik, teknolojik, diplomatik derin ilişkilere sahiptir. Kazakistan’da devam edecek bir anarşi, kaos yada isyan başta Türk Dünyası olmak üzere Rusya’nın, Çin’in ve bölgenin enerjisini tüketecektir. O yüzden Rusya bugün birçok cephede Batı ile gerginlik yaşarken, Ukrayna sınırına büyük bir askeri güç konuşlandırmışken Kazakistan’daki anarşi onun hareket alanını kısıtlayacaktır. Hem de Biden-Putin görüşmesi öncesi böyle bir kaos Putin için en son şeydir. Ama bu hamleyi Rusya’nın enerjisini daha çok tüketecek ve bölecek şekilde Batılı rakipleri yapmış olabilir.

Hazar Denizi'nde de Kazakistan ve ilgili ülkelerin anlaşma sağladığı biliniyor. Hazar Denizi'ndeki devasa enerji kaynakları bölge dışındaki batılı güçlerin radarındaydı.

ÇİN, RUSYA VE TÜRKİYE SINIRLANDIRILMAYA ÇALIŞILIYOR

Çin’in Kuşak ve Yol Girişimine en çok zarar vermek isteyen güç ise ABD’dir. Bu projenin zarar görmesi Amerikan çıkarları ile uyumludur. Tabiî Türk Devletleri Teşkilatını kuruluşundan kısa bir zaman sonra boğmaya çalışacak aktörler sicili temiz olmayan ABD ve Batılı ülkelerdir. Demem o ki yükselen Çin, Rusya ve Türkiye sınırlandırılmaya çalışılıyor.

Geçmişte Amerikan stratejisi turuncu darbeler ve Arap Baharı adında birçok kalkışmaya, isyana ve kaosa yol açtı. Libya’dan Suriye’ye, Ukrayna’dan Yemen’e yaşanan istikrarsızlık ABD temellidir. Yine Kazakistan’da yaşanan olaylarda ABD’li sivil toplum kuruluşlarının etkisini görüyoruz. Ukrayna ile bağlantılı şekilde çalışan Batılı sivil toplum örgütleri var. Daha da tehlikelisi Afganistan’dan çekiliş sırasında Amerikan Özel Kuvvetlerinin bir bölümünün bazı Türk Cumhuriyetlerine geçtiği söyleniyor. Açıkçası Kazakistan’da yaşanan kaos en çok zararı Türkiye, Türk Dünyası, Rusya ve Çin’e verirken bundan en çok fayda sağlayacak ülke ABD’dir. Bu ülkelerin enerjilerini buraya yönlendirmesi ABD’nin üzerindeki baskıyı hafifletecek ve elini güçlendirecektir. O yüzden Kazakistan’daki isyan bir an önce sonlandırılmalıdır. Gerekirse Şangay İşbirliği Örgütü ile Türkiye de bu duruma son vermek için devreye girmelidir.

Burnumuzun dibindeki Suriye’de yaşanan iç savaşın ne durumlara yol açtığını iyi biliyoruz. O yüzden Kazakistan’da böyle bir duruma izin verilmemelidir.



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA