BAÞKAN SEÇER, 9 BÝN YILLIK YUMUKTEPE HÖYÜÐÜ’NÜ GEZDÝ | DEMOKRAT MERSÝN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
10:14  HALKIN BAÞKANI SEÇER, MAZBATASINI HALKLA BÝRLÝKTE ALDI  10:02  MTSO, KENTSEL DÖNÜÞÜM ÇALýÞTAYýNA HAZýRLANýYOR   09:59  ÇAKýR: “DEMOKRASIDE KAYBEDEN OLMAZ”  09:49  “AVUKAT ÝÇÝN DE ADALET!”  09:37  AHMET SERKAN TUNCER, MEZITLI BELEDIYESI’NE ÝLK ADýMýNý ATTý  09:33  TOROSLAR’ýN YENI BAÞKANý YýLDýZ, MAZBATASýNý ALDý  09:31  BAÞKAN ABDULLAH ÖZYIÐIT, MAZBATASýNý ALDý  09:07  A.VAHAP ÞEHITOÐLU, CHP TOROSLAR BELEDIYE MECLIS ÜYELIÐI’NE SEÇILDI  22:30  ESAT ARSLAN: MOSKOVA SALDýRýSýNýN DÜÞÜNDÜRDÜKLERI  20:37  ABDURRAHMAN YýLDýZ’DAN TEÞEKKÜR MESAJý  20:34  VAHAP SEÇER, REKOR OYLA YENÝDEN ‘BAÞKAN’  20:34  YENIÞEHIR YENIDEN ABDULLAH ÖZYIÐIT DEDI  10:22  ÖZBOZKURT VE YEÞILKUÞ’TAN ÝL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYý MILLIYE RUHU FOTOÐRAFLARLA YENIDEN CANLANDýRýLDý  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAÞTý  10:00  BAÞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUÞTU  09:55  BAÞKAN ÖZYIÐIT, “BALýK PAZARý SAYýSýNý ARTTýRACAÐýZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜÞME ODASýNDA YENILEME BAÞLADý  09:35  AVUKATLARA ‘SEÇIM VE SANDýK GÜVENLIÐI EÐITIMI’ VERILDI  09:32  81 BARO: CINSEL ISTISMARA HEP BIRLIKTE DUR DIYELIM 
BAÞKAN SEÇER, 9 BÝN YILLIK YUMUKTEPE HÖYÜÐÜ’NÜ GEZDÝ

 

BAÞKAN SEÇER, 9 BÝN YILLIK YUMUKTEPE HÖYÜÐÜ’NÜ GEZDÝ

BAÞKAN SEÇER, YUMUKTEPE’DE KONUÞTU: “BÖYLE BÝR DEÐERÝ ÝNSANLIÐIN HÝZMETÝNE AÇMA PEÞÝNDEYÝZ”

Baþkan Seçer, eþi Meral Seçer ile birlikte 9 bin yýllýk tarihe sahip Yumuktepe Höyüðü’nü gezdi. Yumuktepe Höyüðü kazý baþkaný Prof. Dr. Isabella Caneva’nýn da ekibiyle eþlik ettiði gezide Baþkan Seçer, Arkeopark projesinin bir an önce yapýlmasý için gayret ettiklerini söyledi. Seçer, “Çok süratli bir þekilde burada Arkeopark projesini hayata geçirmek için kollarý sývadýk. Böyle bir deðeri sadece Mersinlilere sunmaktan ziyade dünyanýn, insanlýðýn hizmetine açma peþindeyiz” dedi.

Mersin Büyükþehir Belediye Baþkaný Vahap Seçer, eþi Meral Seçer ile birlikte Yumuktepe Höyüðü’nü ziyaret etti. Kazý çalýþmalarýnýn sürdüðü höyükte kazý baþkaný Prof. Dr. Isabella Caneva ve kazý ekibi, Baþkan Seçer’e Yumuktepe’nin 9 bin yýllýk tarihine iliþkin bilgiler verdi. Ýncelemelerin ardýndan Baþkan Seçer, insanlýk tarihine ýþýk tutan Yumuktepe Höyüðü’nde Arkeopark projesini hayata geçirmek için kollarý sývadýklarýný ifade ederek, “Böyle bir deðeri insanlýðýn hizmetine açma peþindeyiz” dedi.

Yumuktepe Höyüðü ziyaretinde; Baþkan Seçer ve eþi Meral Seçer’in yaný sýra Büyükþehir Belediyesi bürokratlarý ile daire baþkanlarý, Yumuktepe kazý baþkaný Prof. Dr. Isabella Caneva, kazýnýn ikinci baþkaný Dr. Eric Jean ve neolitik dönem uzmaný Dr. Orkun Hamza Kaycý yer aldý.

Caneva Hocamýzda çok önemli bir birikim var”

Baþkan Seçer, 33 katmandan oluþtuðu belirtilen höyükte tarihsel dönemlere dair Prof. Dr. Isabella Caneva’dan bilgiler alarak, dönemler hakkýnda sohbet etti. Baþkan Seçer ve eþi Meral Seçer, 7 ve 8 bin yýl önceye ait buðday, bezelye ve üzüm tohumlarýnýn yüzdürme aþamasý denilen ayrýþtýrma iþlemini izledi.

Baþkan Seçer, konuþmasýna bu yýl emekliye ayrýlacak olan Yumuktepe Höyüðü’nün 29 yýllýk kazý baþkaný Prof. Dr. Isabella Caneva’ya verdiði emeklerden dolayý teþekkür ederek baþladý. Seçer, “Sinyora Isabella Caneva hocamýz ekibiyle çok uzun yýllar burada çok önemli, deðerli çalýþmalar yaptý. 29 yýl bitti ve artýk ‘emekli olacaðým’ diyor ama tabi artýk o Mersinlilerin fahri hemþehrisi. Mutlaka ülkesine, zaman zaman Ýtalya’ya gidecektir ama burada da kendisi bulunacak ve bize bazý katkýlar da sunacaktýr. Çünkü Caneva Hocamýzda çok önemli bir birikim var” dedi.

Arkeopark projesini hayata geçirmek için kollarý sývadýk”

Yumuktepe Höyüðü’nde çok önemli projeksiyonlar yapma çabasý içerisinde olduklarýný vurgulayan Baþkan Seçer, þunlarý söyledi:

“Böyle bir deðeriniz var. Aslýnda burada Mersin tarihinin kompakt hali var. Yani bir bütün halinde Mersin tarihini, 9 bin yýl öncesini konuþabiliyoruz. Önemli olan bu. Kesintisiz 9 bin yýl önce, þu ana kadar olan tespitlere göre baþlayan buradaki yaþam katman, katman. Þu ana kadar da 33 katman tespit edilmiþ. Her döneme ait farklý yaþam biçimleri burada tespit edilmiþ. Ýnsanlarýn kullandýklarý malzemelerden, tarýmsal üretimlerde kullandýklarý tohumlara kadar burada bunlarýn tespiti yapýlmýþ. Çok önemli, çok deðerli kaynaklar ama þunu da ifade etmek isterim; böyle bir deðerin uzun yýllardýr, kendi haline, kaderine terkedilmesini de açýkçasý üzüntü ile karþýlýyorum. Biz onun için çok süratli bir þekilde burada Arkeopark projesini hayata geçirmek için kollarý sývadýk. Bugün buradaki ziyaretimizin sebeplerinden aslýnda bir tanesi de o. Artýk bu projeyi hayata geçirmek, ete kemiðe büründürmek gerek. Çok kýsa süre içerisinde burayý usulüne uygun bir þekilde düzenleyerek, farklý tabi ki dokunuþlar da yapacaðýz. Bu konuda önemli, deðerli projeler de yapýldý. Tabi ki Koruma Kurulu’ndan da gerekli izinleri aldýktan sonra hayata geçireceðiz. Aslýnda böyle bir deðeri sadece Mersinlilere sunmaktan ziyade dünyanýn, insanlýðýn hizmetine, bilgisine açma peþindeyiz.”

Prof. Dr. Caneva, Yumuktepe Höyüðü’nün önemi hakkýnda bilgiler verdi

Prof. Dr. Isabella Caneva, Yumuktepe’nin çok uzun süreli bir yerleþim alaný olduðunu anlatarak, “Yumuktepe 9 bin yýllýk bir yerleþim. Baþka bir örnek yok benim bildiðim kadarýyla ya da var ama o kadar komple, kesintisiz bir seyir göstermiyor. Bir de özel yerleþim, yani her katmanda deðiþik bir sistem, yaþam sistemi var. Bir dönemde kale olarak kullanýldý. Bir dönemde ticaret merkezi olarak kullanýldý. Baþka bir dönemde kilise ve manastýr olarak kullanýldý. Yani her dönemde bize kendi ekonomik ve politik durumunu gösteriyor” dedi.



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapýlan yorumlarda IP Bilgileriniz kayýt altýna alýnmaktadýr..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA ÝLETÝÞÝM KÜNYE GÝZLÝLÝK ÝLKELERÝ

 
Siteden yararlanýrken gizlilik ilkelerini okumanýzý tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm haklarý saklýdýr. Ýzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayýnlanamaz, kopyalanamaz, kullanýlamaz.

URA MEDYA