Avrupa’da demokrasi ve monarşi | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
10:14  HALKIN BAŞKANI SEÇER, MAZBATASINI HALKLA BİRLİKTE ALDI  10:02  MTSO, KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞTAYıNA HAZıRLANıYOR   09:59  ÇAKıR: “DEMOKRASIDE KAYBEDEN OLMAZ”  09:49  “AVUKAT İÇİN DE ADALET!”  09:37  AHMET SERKAN TUNCER, MEZITLI BELEDIYESI’NE İLK ADıMıNı ATTı  09:33  TOROSLAR’ıN YENI BAŞKANı YıLDıZ, MAZBATASıNı ALDı  09:31  BAŞKAN ABDULLAH ÖZYIĞIT, MAZBATASıNı ALDı  09:07  A.VAHAP ŞEHITOĞLU, CHP TOROSLAR BELEDIYE MECLIS ÜYELIĞI’NE SEÇILDI  22:30  ESAT ARSLAN: MOSKOVA SALDıRıSıNıN DÜŞÜNDÜRDÜKLERI  20:37  ABDURRAHMAN YıLDıZ’DAN TEŞEKKÜR MESAJı  20:34  VAHAP SEÇER, REKOR OYLA YENİDEN ‘BAŞKAN’  20:34  YENIŞEHIR YENIDEN ABDULLAH ÖZYIĞIT DEDI  10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı  10:00  BAŞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUŞTU  09:55  BAŞKAN ÖZYIĞIT, “BALıK PAZARı SAYıSıNı ARTTıRACAĞıZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜŞME ODASıNDA YENILEME BAŞLADı  09:35  AVUKATLARA ‘SEÇIM VE SANDıK GÜVENLIĞI EĞITIMI’ VERILDI  09:32  81 BARO: CINSEL ISTISMARA HEP BIRLIKTE DUR DIYELIM 
Avrupa’da demokrasi ve monarşi

 

Avrupa’da demokrasi ve monarşi

‘Çağdaş’ Avrupa’da demokrasiler ve monarşiler bugün yanyana gözüküyor olsa da, karşı karşıya gelebilecekleri nedenler de ortaya çıkıyor.

Cengiz Köse

Bazı Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde monarşilerin demokrasilere etkisi daha güçlü ve kralın yetkileri parlamentodan daha kapsamlı. İspanya’ya bakıldığında demokrasiyle (halk) monarşi ‘karşı karşıya’ gelmiş bulunmakta. İskoçya’da da Milliyetçi Parti, Birleşik Krallık’tan ayrılmayı hedefleyen referandum mücadelesine devam ediyor. İrlanda’daki Cumhuriyetçi Sinn Fein (Biz Kendimiz) partisi, İngiltere Krallığı karşısında Cumhuriyet ideolojisini ve ‘birleşik federatif İrlanda’yı’ benimseyen, siyasi oluşum olarak bilinir. Cumhuriyet talepleri baskın gelirse, Avrupa genelindeki monarşiler sorgulanmaya başlanabilir mi?

ÖNCE BÖLDÜLER SONRA BİRLEŞTİRDİLER                                                                                                             

Bugünkü AB’de bulunan devletlerin üyelik öncesi yönetim biçimleri üç kategoriye ayrılabilir. Parlamenter demokrasi, parlamenter monarşi ve sosyalist halk cumhuriyetleri.

AB’ye katılımıyla birlikte “Sosyalist” kökenli ülkelerin, yönetim şekilleri değiştirilir. Bunlar sırasıyla: Alman Demokratik Cumhuriyeti, Çekoslovakya Cumhuriyeti, Macaristan Halk Cumhuriyeti, Polonya Halk Cumhuriyeti, Romanya Sosyalist Cumhuriyeti ve Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti‘ne bağlı bölgelerdi. Bazı doğu blok ülkerinin yönetim biçimi 'normal' geçişle değiştirilirken, Romanya’da dış destekli darbeyle sistem çökertilir, Doğu Almanya’nın 2 milyar Mark değerindeki halkın ekonomi serveti, gasp edilerek yabancı tekellere peşkeş çekilir ve Çekoslovakya Cumhuriyeti iki ayrı devlete bölünür. Emperyalist saldırıyla Yugoslavya Federasyonu’ndan kopartılan toprakların ve halkların başına gelenler ise, anlatmakla bitmez. Emperyalizm önce milletleri böldü, sonra 'barıştırdı' ve AB üyeliğiyle tekrar “birleştirildi.”

MONARŞİ’YE KARŞI CUMHURİYET                                                                                               

Sosyalist kökenli ülkelerin yönetim biçimleri alt üst edilirken, diğer yapılara neden 'dokunulmadı'? Mesela Belçika ve İspanya’daki monarşiler yapılarını koruyabildiler. AB; parlamenter demokrasi ve parlamenter monarşilere sahip olan ülkelerin yönetim şekillerini yıpratmadan, bunları kapitalist sisteminin omurgasına yerleştirdi. Meclis yanında bugün hâla içerisinde monarşiyle yönetilen AB üye ülkeleri şunlardır: Belçika, Danimarka, Hollanda, Lüksemburg, Norveç, İsveç ve İspanya. Üye olmayan Lichtenstein, Andorra ve Monaco’da da monarşiler bulunmakta. Vatikan Şehir Devleti de monarşiyle idare ediliyor. AB üyeliğinden ayrılan İngiltere’de de, meclis yanında kraliyetin yönetimi devam ediyor.

Monarşiler, AB ‘demokrasisini’ hiç rahatsız etmedi, uyum içerisinde varlığını korudular.

Ancak İspanya’da artık bir istisnadan sözedilebilir. kralın yetkileri ve yöneticiliği gerek halk ve gerekse parlamenter yönetim kademelerinde sorgulanmaya başlandı ve monarşi tartışmaları sürüyor. Anketlerde referandumla monarşinin kaldırılmasını istiyenlerin oranı %50’lere yaklaşıyor. Bu oran içerisinde ezici çoğunluk Cumhuriyet yönetimi tercih ediyor.

AB MERKEZİNDE CUMHURİYETÇİ PARTİ ‘YASAK MI’?                                                                                        

Parlamenter demokrasi ve monarşiye sahip olan AB ülkelerinin çoğunda, dikkat çekici bir durum var. Fransa ve Portekiz hariç, diğer ülkelerde Cumhuriyet adıyla siyasi partiye veya cumhuriyetçi bir partiye rastlanmıyor. AB üye devletlerin meclislerinde ve AB Parlamentosu’nda güçlü bir cumhuriyetçi parti göremezsiniz.

Örneğin AB’nin merkezi Belçika’da cumhuriyetçi partinin kurulması bile ‘kolay’ değil. Önünde aşılması neredeyse imkansız olan anayasal engeller bulunmakta. Hukukçuların bir kısmı ‘yasak’ olabileceğini bile düşünüyor.

Çünkü Belçika’da kralın yetkileri parlamentodan daha etkilidir. Belçika anayasasına göre, federal yürütme yetkisi krala aittir. Mahkemelerin kararları kral adına uygulanır, kral bakanları atar ve görevden azleder, dışişlerini yürüten kadroları görevlendirir ve orduya komuta eder. Kral şahsi dokunulmazlığa sahiptir, bakanlar hesap vermekle yükümlüdür. Monraşik sistemi sorgulayan siyasi yapıların yükselmesi bir yere kadar. Önceki yıllarda Flaman bölgesinin Belçika monarşi topraklarından ayrılmasını hedefleyen siyasi parti bile kapatıldı.



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA