MESKİ, Yağmursuyu Hasadına Hazırlanıyor | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı  10:00  BAŞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUŞTU  09:55  BAŞKAN ÖZYIĞIT, “BALıK PAZARı SAYıSıNı ARTTıRACAĞıZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜŞME ODASıNDA YENILEME BAŞLADı  09:35  AVUKATLARA ‘SEÇIM VE SANDıK GÜVENLIĞI EĞITIMI’ VERILDI  09:32  81 BARO: CINSEL ISTISMARA HEP BIRLIKTE DUR DIYELIM  09:27  FITCH BÜYÜKŞEHIR’IN KREDI NOTUNU B+’YA YÜKSELTTI  22:02  BAŞKAN SEÇER, TARSUS HALKı ILE IFTAR YAPTı  21:52  SEÇER: “BİZ HERKESİ KUCAKLIYORUZ, HERKESİ AİLEMİZDEN BİLİYORUZ”  21:39  MITOLOJIDEN GÜNÜMÜZE SAVAŞıN ANTROPOLOJISI  21:22  LEVE (YAŞA)! LEVE PALESTINA’NıN ÖYKÜSÜ  21:10  MERSIN SINEMA OFISI KENTI BEYAZ PERDEYE TAŞıYACAK  21:10  YEŞIL BÜYÜME VE MAVI EKONOMI ÇALıŞTAYı DÜZENLENDI   20:38  MTSO KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞMA GRUBU İSTANBUL’DAKI ÖRNEKLERI INCELEDI  20:28  ÖZYIĞIT “AVRUPA KADıN BASKETBOLUNUN KALBI YENIŞEHIR’DE ATACAK”  20:23  MESLEK LISELERINE SÜRDÜRÜLEBILIR GELIR KAYNAĞı SAĞLANMALı   11:37  BAŞKAN SEÇER, TARSUS HALKIYLA BULUŞTU  11:28  HALKKENT ÇOCUK GELİŞİM MERKEZİ’NDE SEVGİ DOLU ETKİNLİK 
MESKİ, Yağmursuyu Hasadına Hazırlanıyor

 

MESKİ, Yağmursuyu Hasadına Hazırlanıyor

MESKİ, ÖRNEK PROJELERİNE YENİLERİNİ EKLEMEYE DEVAM EDİYOR

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in öncülüğünde yenilikçi projeler hazırlamaya devam eden MESKİ Genel Müdürlüğü, atıksu arıtma tesislerinden elde edilen suyu değerlendirerek, en verimli şekilde kullanımını sağlayacak. Prototip çalışma ile yağmursuyu hasadına da başlayan MESKİ, hasatla elde edilen suyu padok temizliği, genel saha temizliği ve peyzaj sulama işlerinde kullanıyor.
Arıtmadan çıkan arıtılmış suyun tarımda, peyzaj sulamada ve sanayide kullanılacağını ifade eden Başkan Seçer, “Atıksu arıtma tesislerinden denize deşarj olan arıtılmış atıksuların limit değerlerine uygunluğu da tespit edilerek, tarımda kullanılması, peyzajda kullanılması son derece önemli” dedi. Yağmursuyu hasadıyla ilgili de açıklamalarda bulunan Seçer, “Kaşlı’da Hayvan Barınağımız var biliyorsunuz. Bu bir proje, bir örnek, bir prototip. Yağmur suyunu hasat ediyoruz. Bunları da padok temizliği, genel saha temizliği ve peyzaj sulaması işlerinde kullanıyoruz. Bu örnek projemizi de zamanla Mersin’e yaygınlaştırmayı düşünüyoruz” diye konuştu.
Mersin Büyükşehir Belediyesi Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürlüğü, arıtma tesislerinden elde edilen suyu verimli hale getirecek projeler hazırlıyor. MESKİ, prototip olarak Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Daire Başkanlığı’na bağlı Kaşlı Geçici Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde yağmursuyu hasadından elde ettiği suyu padok temizliği, genel saha temizliği ve peyzaj sulama işlerinde kullanıyor. Projeyi daha sonra Mersin genelinde de yaygınlaştırmayı amaçlayan MESKİ, temiz su tüketimini azaltmayı hedefliyor.
Başkan Seçer: “Arıtmadan çıkacak nihai suların tarımda, peyzajda kullanılması son derece önemli”
MESKİ Mayıs ayı Olağan Genel Kurulu’nun 2. Birleşimi’nde her damla suyun önemli olduğunu belirten Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, arıtmadan çıkan arıtılmış suyun tarımda, peyzaj sulamada ve sanayide kullanılacağını ifade ederek, şunları söyledi:
“Yağmurlama sistemlerinden başlayıp, arıtmadan çıkacak nihai suların; tabi ki analiz değerlerine uygunluğu da tespit edilerek; tarımda, peyzajda kullanılması son derece önemli. Burada bizim Soda Sanayi ile ilgili bir çalışmamız var. Şu anda da Akdeniz ilçe Meclisimizde de bir imarda değişiklikle ilgili sanıyorum bir talep var son aşamaya geldik. Biz 155 bin metreküp arıtılmış suyu normalde pompa marifeti ile denize deşarj yapıyorduk. Şimdi Soda A.Ş. ile yapmış olduğumuz görüşmeler neticesinde protokol aşamasına getirdik, artık son dokunuşlar. Bu suyun 55 bin metreküpünü bu firmaya vereceğiz. Hem bu su değerlenmiş olacak; yoksa denize deşarj ediyorduk biz bunu; hem de Soda A.Ş., Berdan’dan su alıyordu, soğutma yapıyordu. İşte içme suyu, tarımsal suyu da bu şekilde kurtarmış oluyoruz. Yani o sanayide kullanılan yaklaşık yüzde 13’lük kısmın içinden bir sanayi tesisinin kullandığı 55 bin metreküplük suyu da çıkartıp almış oluyoruz.”
3’te 1 oranında bir enerji tasarrufu sağlanacak 
Suların derin deniz deşarjı yapılırken enerji harcandığından söz eden Başkan Seçer, “Bundan da kurtuluyoruz. 3’te 1 oranında da böyle bir enerji tasarrufuna gitmiş olacağız. Bu tabi ki bize hem mali hem de çevre açısından çok önemli bir katkı sağlamış oluyor. Yine Kızkalesi, Mezitli Arıtma’da arıtılmış suyu hem tarımsal üretimde hem de orta refüj sulamasında kullanacağız. Bunu köylülerimize kullandırmayı düşünüyoruz tarımda. Zaten refüjler artık Karayolları’nın yol güzergâhı ama bir bakımını biz devralmıştık geçtiğimiz yıl. Son çalışmaları tamamlıyor arkadaşlarımız. Yine örnek bir çalışma başlattık; Kaşlı’da Hayvan Barınağımız var biliyorsunuz. Bu bir proje, bir örnek, bir prototip. Yağmur suyunu hasat ediyoruz. Bunları da padok temizliği, genel saha temizliği ve peyzaj sulaması işlerinde kullanıyoruz. Bu örnek projemizi de zamanla Mersin’e yaygınlaştırmayı düşünüyoruz” diye konuştu.

 



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA