31 MART 1918’DE NE OLDU? | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
22:02  BAŞKAN SEÇER, TARSUS HALKı ILE IFTAR YAPTı  21:52  SEÇER: “BİZ HERKESİ KUCAKLIYORUZ, HERKESİ AİLEMİZDEN BİLİYORUZ”  21:39  MITOLOJIDEN GÜNÜMÜZE SAVAŞıN ANTROPOLOJISI  21:22  LEVE (YAŞA)! LEVE PALESTINA’NıN ÖYKÜSÜ  21:10  MERSIN SINEMA OFISI KENTI BEYAZ PERDEYE TAŞıYACAK  21:10  YEŞIL BÜYÜME VE MAVI EKONOMI ÇALıŞTAYı DÜZENLENDI   20:38  MTSO KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞMA GRUBU İSTANBUL’DAKI ÖRNEKLERI INCELEDI  20:28  ÖZYIĞIT “AVRUPA KADıN BASKETBOLUNUN KALBI YENIŞEHIR’DE ATACAK”  20:23  MESLEK LISELERINE SÜRDÜRÜLEBILIR GELIR KAYNAĞı SAĞLANMALı   11:37  BAŞKAN SEÇER, TARSUS HALKIYLA BULUŞTU  11:28  HALKKENT ÇOCUK GELİŞİM MERKEZİ’NDE SEVGİ DOLU ETKİNLİK  11:20  ARSLAN: LAHEY ADALET DIVANı’NıN İLK İSRAIL KARARı  11:20  SEÇER’DEN KENTE SPOR TESISLERI VE SAHA MÜJDESI  11:15  CHP İL BAŞKANı ÖMÜR: YENI ZAFERLERE IMZA ATACAĞıMıZDAN EMINIM  11:11  ÖZYIĞIT, 5 YıLLıK HIZMET SÜRECINI DEĞERLENDIRIYOR, ÖNERILERI ALıYOR  11:05  CHP TARSUS BELEDIYE BAŞKAN ADAYı ALI BOLTAÇ: " SİYASETE DEĞİL HİZMETE ODAKLIYIZ"  10:59  “KADıNı DEĞERSIZLEŞTIREN SIYASI ANLAYıŞA KARŞı MÜCADELE EDECEĞIZ”  10:47  BAŞKAN ÖZYIĞIT,“TARıM ALANıMıZ KıSıTLı ANCAK BILIMI KULLANıYORUZ”  10:31  BÜYÜKŞEHIR ÖYKÜ YAZARLARıNı UNUTMADı  13:20  BIR MERSIN SEVDALıSı ŞINASI DEVELI… 
31 MART 1918’DE NE OLDU?

 

31 MART 1918’DE NE OLDU?

 

02 Nisan 2021

31 Mart 1918'de Ermeniler, Bakü merkezli Azerbaycan topraklarında kadın, yaşlı, çoluk, çocuk demeden herkesi kırıp geçirdiler. 25-26 Şubat 1992 gecesi, Hocalı kentinde bir başka korkunç soykırım daha yaşandı.

Hacıbey Heyderli / Gazeteci, Azhaber Medya Grupu Başkanı

Bugün Azerbaycan tarihinin en acı günlerinden biri olarak anılıyor. 31 Mart 1918’de Azerbaycan topraklarında bir soykırım yaşandı. 

Tarihsel olarak sivilleri hedef alan Ermeniler geleneklerine sadık kaldılar ve tam 103 yıl önce binlerce sivili öldürdüler.  

O tarihten bu yana 103 yıl geçiyor.  

31 Mart günü de dahil tam beş gün içinde Ermeniler, Bakü merkezli Azerbaycan topraklarında kadın, yaşlı, çoluk, çocuk demeden herkesi kırıp geçirdiler.

Elde olan belgelere göre 30 Mart–3 Nisan 1918 günleri arasında Ermeni silahlı çeteleri Azerbaycan’ın Bakü, Şamahı, Guba, Haçmaz, Lenkeran, Hacıgabul, Salyan, Zengezur, Karabağ, Nahçıvan ve başka bölgelerinde tam tamına bir soykırım yapmış. 

5 gün içinde Bakü'de 15-20 bin, Şamahı'da 7 bin ve Kuba'da 6 bin kişinin öldürüldüğü tahmin edilmektedir.

Olaylara tanık olmuş Kulner adlı bir Alman şöyle anlatmış: “Ermeniler Müslüman mahallelerine sokularak herkesi öldürüyor, kılıçla parçalıyor, süngüyle delik deşik ediyordu. Katliamdan birkaç gün sonra bir çukurdan çıkartılan 87 Türk cesedinin kulakları, burunları kesilmiş, karınları yırtılmış, bazı organları doğranmıştı. Ermeniler çocuklara acımadıkları gibi yaşlılara da aman vermemişlerdi.”

Azerbaycan Halk Cumhuriyeti Olağanüstü Araştırma Komisyonu'nun belgelerinden: “1918 yılının Mart-Nisan aylarında Şamahı’da 8 bin kadar sivil halk katledilmiştir. Şamahı Camisi de dahil bir çok medeniyet abidesi yakılmış ve dağıtılmıştır. Cavanşir kazasının 28 köyü, Cebrayil kazasının 17 köyü tam olarak yakılmış, insanları mahvedilmiştir. 1918 yılının 29 Nisan günü Gümrü yakınlığında çoğunluğu kadın, çocuk ve yaşlılardan oluşan 3 bin kadar Türk göçmen pusuya düşürülerek son ferdine kadar mahvedilmiştir. Ermeni silahlı çeteleri Zengezur kazasında 115 Azerbaycan köyünü mahvetmiş, 3 bin 257 erkek, 2 bin 276 kadın ve 2 bin 196 çocuğu öldürmüştür. Kaza üzere toplam 10 bin 68 Türk öldürülmüş veya yaralanmıştır. 50 bin Türk yurtlarını bırakıp kaçmak zorunda kalmıştır.

74 yıl sonra tarih tekerrür etti. 25-26 Şubat 1992 gecesi, Ermeniler tarafından işlenen kanlı katliamların devamı niteliğindeki Azerbaycan'ın Hocalı kentinde bir başka korkunç soykırım daha yaşandı. Saldırı sırasında kentte 106 kadın, 63 çocuk ve 70 yaşlı olmak üzere 3 bin kişiden 613'ü acımasızca öldürüldü, 76'sı çocuk 487 kişi ağır yaralandı, bin 275 kişi rehin alındı ??ve aşağılayıcı işkenceye maruz kaldı.

AZERBAYCAN İNTİKAMINI ALDI
Ama Azerbaycan insanı, Azerbaycan halkı bu acıları hiç bir zaman unutmadı. Tarih kitaplarından okuduğumuz, ekranlardan gördüğümüz o acılı anılarla büyüdük ve  öldürülen masum insanların kanının yerde kalmayacağına söz verdik.

Ve muzaffer Azerbaycan Ordusu 44 günlük Vatan Savaşı'nda bugüne kadar öldürülen masum insanların intikamını aldı. Azerbaycan tarihi, ebedi ve kadim topraklarına geri döndü.  

Karabağ topraklarında Ermeni işğalı bitti. Karabağ'ın gözü sayılan Şuşa işgalden kurtuldu. 1992'de Karabağ'dan annelerinin kucağında çıkan  gençler, ellerinde silahlarla o topraklara döndüler. Azerbaycan, dünya savaşı tarihinde bir savaş açtı. Başkomutan İlham Aliyev'in Azerbaycan'ın en parlak zaferi olan Karabağ savaşından bahseden sözleri, her Azerbaycanlı için gurur kaynağı oldu:

"Biz kan dökerek Şuşa'yı kurtardık, Şuşa için ciddi savaşlar oldu. İstilacıların kalıntıları Laçin koridoru boyunca dağıldı ve Şuşa savaşlarında yüzlerce, belki de binlerce işgalci yok edildi. Askerlerimiz hafif silahlarla, sarp kayalıklara tırmanarak, vadileri ve tepeleri, Hocavend ormanlarını ve patikalarını aşarak Şuşa'ya geldi. Hafif silahlar, tabancalar, süngülerle savaştık. Ama burada bize karşı toplar ve tanklar kullanıldı. Düşman gücümüzü gördü, irademizi gördü, milli ruhumuzu gördü ve mağlup oldu. Şuşa'nın kurtuluşu, Büyük Vatan Savaşı'nda özel bir olaydır. Şuşa bizim hedefimizdi ve bu hedefe doğru ilerliyorduk. Şuşa'dan önce kurtarılan tüm topraklarda Azerbaycan Ordusu'nun varlığı, Şuşa'nın kurtuluşunu da şartlandırdı. Cebrayil bölgesi, Sugovushan, Hadrut, Hocavend bölgesinin çoğu, Zangilan, Fuzuli, Gubadlı bölgeleri, Laçin bölgesinin güney kesimi, Kelbecer dağları, Murov dağı ve ardından Şuşa. Savaş sırasında 300'den fazla köy ve kasaba kurtarıldı, düşman diz çökmeye zorlandı, teslim oldu." 

Azerbaycan halkı bize bu gururu yaşatan herkese minnettar. Ancak biz başımıza gelen trajedileri, yaşadığımız soykırımları da asla unutmamalıyız ve unutmuyoruz. Çünkü geçmişini ve tarihini unutan insanlar geleceğe körü körüne bakarlar! Allah tüm şehitlerimize rahmet etsin!  



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA