PENCEREMDEN: ÜÇ MERSİN VE CUMHUR İTTİFAKI | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
10:14  HALKIN BAŞKANI SEÇER, MAZBATASINI HALKLA BİRLİKTE ALDI  10:02  MTSO, KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞTAYıNA HAZıRLANıYOR   09:59  ÇAKıR: “DEMOKRASIDE KAYBEDEN OLMAZ”  09:49  “AVUKAT İÇİN DE ADALET!”  09:37  AHMET SERKAN TUNCER, MEZITLI BELEDIYESI’NE İLK ADıMıNı ATTı  09:33  TOROSLAR’ıN YENI BAŞKANı YıLDıZ, MAZBATASıNı ALDı  09:31  BAŞKAN ABDULLAH ÖZYIĞIT, MAZBATASıNı ALDı  09:07  A.VAHAP ŞEHITOĞLU, CHP TOROSLAR BELEDIYE MECLIS ÜYELIĞI’NE SEÇILDI  22:30  ESAT ARSLAN: MOSKOVA SALDıRıSıNıN DÜŞÜNDÜRDÜKLERI  20:37  ABDURRAHMAN YıLDıZ’DAN TEŞEKKÜR MESAJı  20:34  VAHAP SEÇER, REKOR OYLA YENİDEN ‘BAŞKAN’  20:34  YENIŞEHIR YENIDEN ABDULLAH ÖZYIĞIT DEDI  10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı  10:00  BAŞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUŞTU  09:55  BAŞKAN ÖZYIĞIT, “BALıK PAZARı SAYıSıNı ARTTıRACAĞıZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜŞME ODASıNDA YENILEME BAŞLADı  09:35  AVUKATLARA ‘SEÇIM VE SANDıK GÜVENLIĞI EĞITIMI’ VERILDI  09:32  81 BARO: CINSEL ISTISMARA HEP BIRLIKTE DUR DIYELIM 
PENCEREMDEN: ÜÇ MERSİN VE CUMHUR İTTİFAKI

 

PENCEREMDEN: ÜÇ MERSİN VE CUMHUR İTTİFAKI

Serdar Erkan - Yazdı    


Son Büyükşehir meclis toplantısında, Mersin Limanı’na yapılacak yeni yatırım gündeme geldi. 
Ancak takke düştü kel göründü. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer çok yerinde bir girişimde bulundu. Kapalı kapılar ardında yürütülen ve Mersin’de meslek odaları ve kamuoyunda tartışılmadan oldu bittiye getirilen bu konuyu meclis toplantısına getirdi. Mersin halkının
‘anlarında ve kent belleğinde’ önemli bir yer tutan ve Mersin’in ilk ve önemli ziyaret alanı olan ATATÜRK PARKI’nın  önünün kapatılmasını, deniz ufkunda silüetini bozacak, vinç ve motor sesleri ile gürültü kirliliği yaratacak, rüzgarını kesecek bir yatırım  konusunda yerel demokrasiyi temsil eden meclisin görüşüne başvurdu. 
Bu konuda Mersinlilerin düşünce ve duygularını temsilen bir ‘temenni’ kararını ilgili mercilere iletmek için tartışmaya açarak, oylamaya sunmak istedi. Ancak buna karşı Cumhur ittifakının tepkisi, beklenmedik, çok şaşırtıcı ve üzücü oldu. 
Meclisi terketmeleri ise ‘topu taca atan’ ucuz bir kahramanlık oldu. 
Kalıp oy kullanmaları gerekirken, olayı çok da çirkin bir tartışmaya döktüler. Birlikte çalıştıkları kendi meclis üyelerine ve onları temsil eden seçmenlerine, inandırıcı olmayan,  çirkin ithamlarda bulunarak provake etmeye çalıştılar. 

CUMHUR İTTİFAKI ÜYELERİ MERSİNLİLERİN İRADESİNİ TEMSİL EDİYOR MU?

Ancak bu olay gösterdi ki, Cumhur ittifakı ‘kendi seçmenlerinin ve Mersinlilerin iradesini temsil etmiyor’, edemiyor.  
Çünkü  Burhanettin Kocamaz döneminde de bu yatırıma çok haklı olarak itiraz edilmiş, olumsuz görüş iletilmişti. 
Belki şimdiki Büyükşehir cumhur ittifakı meclis üyelerinden yine bazıları o dönemde bu yatırıma olumsuz görüş belirtmişlerdi. Özellikle en başta Akdeniz Belediye Başkanı’nın bu yatırıma kendi seçmenleri adına itiraz etmeliydi. Ancak Belediye sınırları içinde kente göçle gelmiş üst üste yaşan yüzbinlerce yoksul yurttaşımızın, tatil günlerinde çoluk çocuğu ile gezip, denizle buluşabileceği biricik bir mekan.
Nedense mevcut işletmeciye avantaj sağlayacak bu çeşit kirletici, deniz manzarası ve rüzgar hakkını önleyici bir yatırıma  sanki kar amacı güden küreselci bir  şirketin cansiparane taraftarı görünümü verdi..!
Acaba neden?

TEKADAM REJİMİNİN MERSİN’E YANSIMASI
 
Vahap Seçer’in açıklamalarından liman işletmecisi küreselci firmanın, Mersinlilere sınırlı bir istihdam dışında bir katkı yapmadığı, aksine Büyükşehir belediyesi ile işbirliği yapmak yerine, yerel iradeyi dikkate almadığı da ortaya çıktı. 
Genel olarak küreselci firmalar karlarını etkileyen konuları, işbirliği yaptıkları tek muhatap üzerinden çözmek isterler. Gene Seçer’in açıklamalarından anlıyoruz ki mevcut işletmeci firma Mersinlilerin yerel iradesini temsil eden yerel yönetimleri değil, doğrudan ilgili bakanlığı muhatap alıp, işini Ankara üzerinden halletmeye çalışıyor. Bu durum 2017’den sonra ülkemizde ‘Bakanlar’ın TBMM ve yerel seçmenler ve  meclislere karşı ‘sorumsuzluğunu’  ortaya koyuyor. 
Bu nedenle içinde bulunduğumuz Cumhurbaşkanlığı rejimi ile bakanlarının artık yerel yönetimleri ve ona oy veren seçmenlerin iradesinin tepeden inme kararlara dikkate alınmadığını ve alınmayacağını gösteriyor. Aynı durumu Polipropilen tesisinin hukuk süreci devam ederken bir sabah ani bir kararla tesisi yapım sürecinin çıkmasıyla da yaşamıştık. 

HOŞGELDİN MERSİN VİLAYETLER BİRLİĞİ

Böylelikle anlıyoruz ki (teşbihde hata olmaz), kentimizin batısında yerel yönetimlerin içine giremediği ve karışamadığı, yerel yönetimlerle alakasız, içişlerinde bağımsız, kendini doğrudan ankaraya sorumlu hisseden  ‘Rusya Nükleer Vilayeti’nden sonra, doğusunda ‘MIP Liman Vilayeti’ var. 
Ortasında da,  ellerindeki sınırlı imkanlarla Merkezin baskısı altında ve yerel küresel vilayetlerin arasında sıkışmış bunların arkalarını toparlamaya zorlanan Mersin’deki yerel yönetimler. 
Bu ‘özerk vilayetler’ geçtik bir Mersinlilere maddi katkı yapmalarını, doğal yaşam alanlarına zarar vermekten  başka ne  katkıları var? Yüzyıllardan beri dışarıdan gelenleri bağrına basmış, hoşgörülü Mersinliler ve onların yerel yöneticilerinin sermaye düşmanlığı yapmaya niyetlerinin de olmadığı ve iyi niyetle  yaklaştıkları biliniyor. Ancak halk yığınlarını küresel yatırımlara ikna etmek için  o çok söylenen  ‘kazan-kazan’  ilkesinde, son bilanço da Mersinlilerin hanesinde nedense hep zarar yazıyor. Kimlerin kazandığını ve kazanacaklarını da  bunların ‘siyasi ve medyatik silahşörlüğünü’ yapanlardan, ÇED toplantılarını gizli yürütenlerden ve Mersinliler adına seslerini yükseltmeyenlerden anlıyoruz. Liman yatırımı Mersinliler için bir turnusol kağıdı oldu, Mersinliler artık tabloyu net görüyor, ‘anayasal çevre hakkı’nı ve itirazlarını dikkate almayanları bir tarafa not ediyor. Hoş geldin “Üç Mersin” …



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA