Prof. Atun: ABD Kıbrıs’ta istediğini yapamayacak | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
10:14  HALKIN BAŞKANI SEÇER, MAZBATASINI HALKLA BİRLİKTE ALDI  10:02  MTSO, KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞTAYıNA HAZıRLANıYOR   09:59  ÇAKıR: “DEMOKRASIDE KAYBEDEN OLMAZ”  09:49  “AVUKAT İÇİN DE ADALET!”  09:37  AHMET SERKAN TUNCER, MEZITLI BELEDIYESI’NE İLK ADıMıNı ATTı  09:33  TOROSLAR’ıN YENI BAŞKANı YıLDıZ, MAZBATASıNı ALDı  09:31  BAŞKAN ABDULLAH ÖZYIĞIT, MAZBATASıNı ALDı  09:07  A.VAHAP ŞEHITOĞLU, CHP TOROSLAR BELEDIYE MECLIS ÜYELIĞI’NE SEÇILDI  22:30  ESAT ARSLAN: MOSKOVA SALDıRıSıNıN DÜŞÜNDÜRDÜKLERI  20:37  ABDURRAHMAN YıLDıZ’DAN TEŞEKKÜR MESAJı  20:34  VAHAP SEÇER, REKOR OYLA YENİDEN ‘BAŞKAN’  20:34  YENIŞEHIR YENIDEN ABDULLAH ÖZYIĞIT DEDI  10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı  10:00  BAŞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUŞTU  09:55  BAŞKAN ÖZYIĞIT, “BALıK PAZARı SAYıSıNı ARTTıRACAĞıZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜŞME ODASıNDA YENILEME BAŞLADı  09:35  AVUKATLARA ‘SEÇIM VE SANDıK GÜVENLIĞI EĞITIMI’ VERILDI  09:32  81 BARO: CINSEL ISTISMARA HEP BIRLIKTE DUR DIYELIM 
Prof. Atun: ABD Kıbrıs’ta istediğini yapamayacak

 

Prof. Atun: ABD Kıbrıs’ta istediğini yapamayacak

 

Blinken-in Kıbrıs tehdidine yanıtBlinken'in Kıbrıs ile ilgili sözlerini Aydınlık'a değerlendiren KKTC İlim Üniversitesi Dekanı Prof. Dr. Ata Atun, ABD’nin müzakere sürecine BM aracılığıyla dahil olacağını, ancak istediklerini alamayacaklarını söyledi.

SEDA ANIK

ABD Dışişleri Bakanı AntonyBlinken, Temsilciler Meclisi Dışişler Komisyonu'nda Kongre üyelerinin sorularını yanıtlarken 'Kıbrıs'ı iki toplumlu ve iki bölgeli federasyon olarak birleştirecek kapsamlı bir anlaşmayı güçlü şekilde destekliyoruz' dedi, 'Bu çabalarda Amerika'nın doğrudan Amerikan angajmanını göreceksiniz' ifadelerini kullandı.

 

Prof. Dr. Ata Atun, şöyle konuştu:    

"Blinken’ın açıklamaları bana çok doğal geldi. Joe Biden’ın Kıbrıs’la ilgili görüşü farklı. Biden’ın görüşü Kıbrıs Adası'nın 'Helen' yönetimi altında olması, adada iki devlet olmaması, adadakilerin Kıbrıslaştırılmasıdır. Biden'ın 72’den beri görüş bu. Bu yüzden Blinken'in açıklaması şaşırtmadı. Ama ABD istediğini yapamayacak. ABD’nin istediği olmayacak, müdahale edemeyecek. Türkiye faktörü şu anda Kıbrıs’ta ABD’den daha etkin durumda."

'GUTERRES AĞIZ DEĞİŞTİRDİ'

"27-29 Nisan'da Cenevre’de bir toplantı olacak. Bu görüşme, müzakerelerde nelerin konulacağının tespit edilmesidir. Türkiye, Yunanistan, İngiltere, KKTC, GKRY ve BM. Müzakerede konuşulabilecek ortak zemin araştırmasıdır bu. Burada ABD sadece Birleşmiş Milletler vasıtası ile müdahil olabilir. Belki İngiltere vasıtası ile müdahil olabilir. Başka türlü de müdahil olamaz. Çünkü tarafların çerçevesi içinde ABD yok. BM Genel Sekreteri Guterres bir ay evvel yaptığı açıklamada federasyonun bu kadar yıl konuşulup sonuçlanmadığını, başka alternatifler konuşulmasının daha uygun olacağını söylemişti. Yani, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın açıklamasına açıkçası çanak tutmuştu. Fakat ne oldu? ABD kendisine dedi ki, 'Biz senin Genel Sekreterlik süreni beş yıl daha uzatalım, sen federasyon konusunda devam et.' Guterres hemen ağız değiştirdi. Geçmişe bakarsanız göreceksiniz. Geçmiş dediğim de dört beş hafta… Yani ABD, BM kanalı ile müdahil olacak müzakerelere. Durum bu ama, istediklerinin olmayacağını ben size garanti ederim."

'TÜRKİYE OLMADAN HAREKET EDİLEMEZ'

"JosepBorell’in açıklaması vardı, 'Bölgesel istikrar ve Doğu Akdeniz'deki refah Kıbrıs sorununun çözümüne yakından bağlıdır' ifadesini kullanmıştı. Bu açıklamayı da tersten okuyalım. 'Türkiye’nin istedikleri kabul edilmezse, Doğu Akdeniz’deki zenginlikler barış içinde bölüşülemez.' Türkiye’nin istedikleri olmazsa, Türkiye'nin Münhasır Ekonomik Bölgesi kabul edilmezse, Türkiye’nin Libya ile imzaladığı deniz yetki alanı anlaşması saygı görmezse, Doğu Akdeniz’de istikrar olmaz. Mısır zaten Türkiye’nin kapısını çaldı. Çünkü 2019’un 27 Kasım’ında Libya ile imzalanan deniz yetki alanları anlaşması tarafları buna mecbur eder. Türkiye izin verirse EastMed boru hattı döşenir. İzin vermezse asla döşenemez. Türkiye’nin kapısı çalınmadan Doğu Akdeniz’de çıkan doğalgaz, petrol hiçbir yere gitmez.”



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA