TARSUS YENÝCE CEMEVÝ’NÝN ÝBADETHANE STATÜSÜ, MBB MECLÝSÝ’NDE ONAYLANDI | DEMOKRAT MERSÝN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
21:35  ÞEHITOÐLU, DURAK’A TAM DESTEK VERDI  10:14  HALKIN BAÞKANI SEÇER, MAZBATASINI HALKLA BÝRLÝKTE ALDI  10:02  MTSO, KENTSEL DÖNÜÞÜM ÇALýÞTAYýNA HAZýRLANýYOR   09:59  ÇAKýR: “DEMOKRASIDE KAYBEDEN OLMAZ”  09:49  “AVUKAT ÝÇÝN DE ADALET!”  09:37  AHMET SERKAN TUNCER, MEZITLI BELEDIYESI’NE ÝLK ADýMýNý ATTý  09:33  TOROSLAR’ýN YENI BAÞKANý YýLDýZ, MAZBATASýNý ALDý  09:31  BAÞKAN ABDULLAH ÖZYIÐIT, MAZBATASýNý ALDý  09:07  A.VAHAP ÞEHITOÐLU, CHP TOROSLAR BELEDIYE MECLIS ÜYELIÐI’NE SEÇILDI  22:30  ESAT ARSLAN: MOSKOVA SALDýRýSýNýN DÜÞÜNDÜRDÜKLERI  20:37  ABDURRAHMAN YýLDýZ’DAN TEÞEKKÜR MESAJý  20:34  VAHAP SEÇER, REKOR OYLA YENÝDEN ‘BAÞKAN’  20:34  YENIÞEHIR YENIDEN ABDULLAH ÖZYIÐIT DEDI  10:22  ÖZBOZKURT VE YEÞILKUÞ’TAN ÝL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYý MILLIYE RUHU FOTOÐRAFLARLA YENIDEN CANLANDýRýLDý  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAÞTý  10:00  BAÞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUÞTU  09:55  BAÞKAN ÖZYIÐIT, “BALýK PAZARý SAYýSýNý ARTTýRACAÐýZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜÞME ODASýNDA YENILEME BAÞLADý  09:35  AVUKATLARA ‘SEÇIM VE SANDýK GÜVENLIÐI EÐITIMI’ VERILDI 
TARSUS YENÝCE CEMEVÝ’NÝN ÝBADETHANE STATÜSÜ, MBB MECLÝSÝ’NDE ONAYLANDI

 

Sami Akgün - Yazdý

Tarsus Yenice Cemevinin ibadethane statüsü, Mersin Büyükþehir Belediye Meclisi’nde onaylandý.

Geçtiðimiz yýl Cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmesine yönelik yerel yönetimlere önergeler verilmiþ ve Ýzmir BB meclisi’de cemevlerinin imar planlarýnda ibadethane olarak iþaretlenmesine karar vermiþti. Benzer bir karar da Mersin Büyükþehir Belediyesi meclisinde alýndý.

Geçtiðimiz hafta içinde yapýlan Mersin Büyükþehir belediyesi 2021 yýlý Ocak ayý olaðan meclis toplantýsýnda Yenice Sýtký Baba Cemevinin imar planlarýna “ibadethane yeri” olarak iþaretlenmesini oy çokluðuyla kabul etti.

Þehrimizin imar planlarý üzerinde çalýþmalar yapýlýrken Cem vakfýna baðlý Tarsus Yenice Cemevi’de yasal haklarýný kullanarak Cemevlerinin bulunduðu binalarýnýn imar planlarýnda ibadethane olarak iþaretlenmesini talep etmiþ, Mersin BB ihtisas komisyonlarýnda konu deðerlendirip hafta içinde meclis gündemine taþýnmýþtý.

AB uyum yasalarý çerçevesinde 2003 yýlýnda çýkarýlan bir kararla imar planlarýnda yer alan cami ibaresinin düzenlenerek “ibadet yeri” olarak iþaretlenmesi saðlanmýþ ve böylece cami dýþýndaki ibadet alanlarýnýn da imar planlarýnda iþaretlenmesinin önü açýlmýþtý.

Cemevlerinin yasal statüsü ve ibadethane olup olmadýðý konusundaki yargý ve aihm kararlarý da göz önünde bulundurularak yapýlan deðerlendirmelerin sonucunda oylama yapýlmýþ ve Tarsus Cemevinin bulunduðu parselin ibadethane olarak iþaretlenmesine oy çokluðuyla karar verilmiþtir.

Yüzyýllardýr bu topraklarda kardeþçe birlikte yaþadýðýmýz, zaman zaman haksýzlýklara uðramýþ bile olsalar yine de “Ýncinsen de incitme” diyen “Gelin canlar bir olalým” diyerek her fýrsatta birlik beraberlik vurgusunu öne çýkaran, daha çok anlamla, arkasýnda yatan nedenle ilgilenen, sezgi, ilham ve yaratýcý zekaya çok önem veren ve Ýslamiyetin batýni bir yorumu olan Alevi anlayýþýna sahip bu insanlarýmýzýn isteklerinin dikkate alýnmasý Mersin kamuoyunda memnuniyet yaratmýþtýr.

Bir kiþinin, bir zümrenin veya devletin kiþinin inancýnýn ne olacaðýna ve nasýl ibadet edeceðine karar veremeyeceði düþüncesi de insanlýðýn ve hukukun geldiði önemli bir nokta olmuþtur.

Tarsus Yenice Cemevimiz, dolayýsýyla tüm Cemevlerimiz ibadethanemizdir diyen Alevi canlarýmýzýn isteklerini dikkate alýp bu konuda emek veren, katkýda bulunan bütün Mersin Büyükþehir Belediyesi meclis üyelerimizi tebrik ediyorum.

Ayrýca ellerinden geldiði kadar buralara maddi manevi destek vereceðini söyleyen tüm yöneticilerimize de teþekkür ediyorum.



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapýlan yorumlarda IP Bilgileriniz kayýt altýna alýnmaktadýr..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA ÝLETÝÞÝM KÜNYE GÝZLÝLÝK ÝLKELERÝ

 
Siteden yararlanýrken gizlilik ilkelerini okumanýzý tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm haklarý saklýdýr. Ýzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayýnlanamaz, kopyalanamaz, kullanýlamaz.

URA MEDYA