SANAT VE TOPLUM | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
10:14  HALKIN BAŞKANI SEÇER, MAZBATASINI HALKLA BİRLİKTE ALDI  10:02  MTSO, KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞTAYıNA HAZıRLANıYOR   09:59  ÇAKıR: “DEMOKRASIDE KAYBEDEN OLMAZ”  09:49  “AVUKAT İÇİN DE ADALET!”  09:37  AHMET SERKAN TUNCER, MEZITLI BELEDIYESI’NE İLK ADıMıNı ATTı  09:33  TOROSLAR’ıN YENI BAŞKANı YıLDıZ, MAZBATASıNı ALDı  09:31  BAŞKAN ABDULLAH ÖZYIĞIT, MAZBATASıNı ALDı  09:07  A.VAHAP ŞEHITOĞLU, CHP TOROSLAR BELEDIYE MECLIS ÜYELIĞI’NE SEÇILDI  22:30  ESAT ARSLAN: MOSKOVA SALDıRıSıNıN DÜŞÜNDÜRDÜKLERI  20:37  ABDURRAHMAN YıLDıZ’DAN TEŞEKKÜR MESAJı  20:34  VAHAP SEÇER, REKOR OYLA YENİDEN ‘BAŞKAN’  20:34  YENIŞEHIR YENIDEN ABDULLAH ÖZYIĞIT DEDI  10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı  10:00  BAŞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUŞTU  09:55  BAŞKAN ÖZYIĞIT, “BALıK PAZARı SAYıSıNı ARTTıRACAĞıZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜŞME ODASıNDA YENILEME BAŞLADı  09:35  AVUKATLARA ‘SEÇIM VE SANDıK GÜVENLIĞI EĞITIMI’ VERILDI  09:32  81 BARO: CINSEL ISTISMARA HEP BIRLIKTE DUR DIYELIM 
SANAT VE TOPLUM

 

Ahmet Akın – Yeminli Mali Müşavir

İnsanın ve evrenin var oluşu ile başlayan sanat düşünen, neden-sonuç ilişkilerini araştıran, analiz ve yorum yapan insanların işidir. Sanatta yaygınlığı hedeflemek, özümleyebilmek ve anlamak sanatla iç içe olmakla olanaklıdır.

Sanat ve toplum birbirinden ayrılamaz gerçekliklerdir. Sanatın oluşması için mutlaka toplum gereklidir. İnsan gerçeği sanatın yapıcı unsurudur. Bireyin arzuları, tutkuları ve hasletleri ile toplumun istekleri sanatın özünü ortaya koyar.

Sanat, geçmişten günümüze kadar her türlü toplum hareketlerinden etkilenerek topluma yön vermeyi adeta kendisine amaç edinmiştir. Sanat yaşamın içinden gelmekle birlikte aynı zamanda toplumda yaşayan bireylerin yaşamlarını etkiler. Sanat bu dünyanın ve toplumun ayrılmaz bir parçasıdır.

Sanat toplumun dinamik bir göstergesidir. Tarih boyunca “Sanat toplum için mi, sanat için mi?” sorusu daima tartışılan bir konu olmuştur. Sanatı seyreden, dinleyen ya da görselliğini tadan toplum olduğu için sanatın toplum için oluşunun daha kuvvetli kabul gördüğü ifade edilebilir. Sanat toplumla yaşanan bir duygu, düşünce, zevk ve estetik anlayışının bütünü olarak görülebilir.

Sanatın toplum içinde her zaman ayrıcalıklı bir yeri vardır. Sanat, sanatçı ve toplum birbiriyle etkileşim halindedir. Toplumsal yaşam sanatçıyı ve toplum sanat eserini, sanat eseri de toplumu etkilemektedir.

Alman filozof Arthur Schopenhauer’a göre insana varlıkta özel bir yer kazandıran, onu özel kılan şey, onun bilgi edinebilmesi ve edindiği bilgilerle çeşitli başarılar elde etmesidir. Ona göre sanat da insanın bir tür başarılarından oluşan varlık alanıdır. Sanat eserinin ortaya koyduğu ya da gösterdiği, gerçek olandır.

Sanatçıların fikir ve eylemlerinin paylaşılması sayesinde toplum sıradanlığı aşar ve her alanda gelişme gösterir. Sanatçıların hayal güçlerini kullanmaları bilimin de öncülüğünü yapar. Sanatçıların fikirlerinin önünü açmak toplum için vazgeçilemez eylemlerden olmalıdır.

Dünyanın neresinde olursa olsun, yaşamı, özellikle sosyal hayatları anlamlı kılan, ona renk, vizyon ve heyecan katan en önemli olgu sanatın büyüleyici gücüdür. Sanat, duygu ve düşüncenin estetik boyutudur. İnsan ruhunu nakış gibi işleyen güzellikler demetidir. Sanattan ve sanatçıdan mahrum bir milletin sağlıklı bir geçmişi olamayacağı gibi geleceği de parlak olmaz. Onun içindir ki sanat, bütün zamanların ve kabullerin ortak paydasında yer alır.

İnsan doğayı kavramlaştıran bir varlık olduğuna göre, kavramlar olmadan sanat olmaz. Sanat insanın sadece hayatla ilgili gereksinimini değil aynı zamanda ruhsal doyumunu da kapsar. İnsan gerek bilim, gerek felsefe ve gerekse sanat yoluyla kendi gerçekliğini arar.

Uzmanlara göre bugün yapılan mesleklerin çoğu önümüzdeki on yıl içinde tarih olacak. Dijitalleşen dünyada yeni yeni meslekler yerini almaya başladı. Ancak, tüm dünyanın ortak görüşü sanatsız dünya olmayacağı yönünde.

ahmetakınmersin@gmail.com

www.ahmetakin.com.tr

 



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA