Aratos, günışığı ile buluşmak için destek bekliyor | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı  10:00  BAŞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUŞTU  09:55  BAŞKAN ÖZYIĞIT, “BALıK PAZARı SAYıSıNı ARTTıRACAĞıZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜŞME ODASıNDA YENILEME BAŞLADı  09:35  AVUKATLARA ‘SEÇIM VE SANDıK GÜVENLIĞI EĞITIMI’ VERILDI  09:32  81 BARO: CINSEL ISTISMARA HEP BIRLIKTE DUR DIYELIM  09:27  FITCH BÜYÜKŞEHIR’IN KREDI NOTUNU B+’YA YÜKSELTTI  22:02  BAŞKAN SEÇER, TARSUS HALKı ILE IFTAR YAPTı  21:52  SEÇER: “BİZ HERKESİ KUCAKLIYORUZ, HERKESİ AİLEMİZDEN BİLİYORUZ”  21:39  MITOLOJIDEN GÜNÜMÜZE SAVAŞıN ANTROPOLOJISI  21:22  LEVE (YAŞA)! LEVE PALESTINA’NıN ÖYKÜSÜ  21:10  MERSIN SINEMA OFISI KENTI BEYAZ PERDEYE TAŞıYACAK  21:10  YEŞIL BÜYÜME VE MAVI EKONOMI ÇALıŞTAYı DÜZENLENDI   20:38  MTSO KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞMA GRUBU İSTANBUL’DAKI ÖRNEKLERI INCELEDI  20:28  ÖZYIĞIT “AVRUPA KADıN BASKETBOLUNUN KALBI YENIŞEHIR’DE ATACAK”  20:23  MESLEK LISELERINE SÜRDÜRÜLEBILIR GELIR KAYNAĞı SAĞLANMALı   11:37  BAŞKAN SEÇER, TARSUS HALKIYLA BULUŞTU  11:28  HALKKENT ÇOCUK GELİŞİM MERKEZİ’NDE SEVGİ DOLU ETKİNLİK 
Aratos, günışığı ile buluşmak için destek bekliyor

 

Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, kazı çalışmaları hızla devam eden felsefeci, şair ve gökbilimci Aratos’un anıt mezarını ziyaret etti. Kazı çalışmalarına Mezitli Belediyesi’nin yanı sıra Mersin Ticaret Sanayi Odası’nın ve Deniz Ticaret Odası’nın destek olduğunu dile getiren Başkan Tarhan, tüm STK’ları tarihimize sahip çıkmaya davet etti. 
21 Eylül tarihinde bitirileceği duyurulan ancak Başkan Neşet Tarhan'ın çabaları ile uzatılan çalışmalarının sürdürülebilmesi için kamuoyu desteği beklediklerini ifade eden Mersin Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Deniz Kaplan, kazının aşamaları hakkında bilgi verdi. Kaplan, Milattan Önce 315 yılında Soli’de doğmuş olan ve 240 yılında Makedonya'da Pella kentinde öldüğü bilinen Aratos’un anıt mezarının gün ışığına çıkarmak için Başkan Tarhan’ın gündeme getirmesi ve gösterdiği çaba ile kazıya başlanıldığını ve aralarında gönüllü öğrencilerinde bulunduğu yaklaşık 20 kişilik bir ekiple çalıştıklarını söyledi.
‘DÜNYA İÇİN ÖNEMLİ BİR ANIT’
Başkan Tarhan’ın tarla sahibini ikna ederek anıt mezar alanının bağışlanmasını da sağladığına dikkat çeken Kaplan, “Başkanımızın kazanarak bize sunduğu alanda yaklaşık 40 gündür yazılarımıza devam ediyoruz. Başkanımız bu konuda bize desteklerini sürekli sunuyor. Kendilerine de teşekkür ediyoruz ve özellikle Mersin kamuoyunun da bizlere desteklerini ve yardımlarını istiyoruz. Çünkü bu sadece Mersin için değil dünya için çok önemli bir anıt. Kazılar sürdükçe, aşağı doğru inmeye ve genişlemeye devam edeceğiz. Şu anki veriler, antik kaynakların bize sundukları, gezginlerin çıkartmış olduğu kent planları ve özellikle 1899'da yayınlanan Anıt Mezarının gravüründen yola çıkıldığında şu an Aratos’un mezarının olduğunu en yüksek ihtimal seviyesinde” şeklinde bilgi verdi. 
‘MUTEŞEM BİR TARİHİ ALAN’
Aratos’un anıt mezarının gün yüzüne çıkarılmasının önemine dikkat çeken Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan da açıklamasında, “Bir tarafta anfitiyatrosu, hamamı ve muhteşem yapıları ile höyük alanı, karşımıza Pompeipolis Sütunları ve onun sol tarafında Antik Liman var.  Aratos’un mezarı ile birlikte bu tarihi yapılar bir üçgen oluyor. Tüm Mersinlilerin ve Mersin dışından da insanların burayı ziyaret etmesini, en azından ‘kazı nasıl yapılır ve zorlukları nelerdir’ görsünler istiyorum” şeklinde çağrıda bulundu.  
‘DESTEK OLUNURSA HIZLI YOL ALINIR’
Aratos için yapılan kazı çalışmalarının Mersin Milletvekili Lütfi Elvan'ın da desteğiyle Kültür Bakanlığı tarafından yıl boyu çalışma programına alındığını da ifade eden Başkan Tarhan, “Kültür Bakanlığı'nın ve belediyemizin desteği ile kazımızı belirli bir noktaya getirdik. Ancak maalesef bu yeterli olamadı. Belediye olarak bizim imkânımız yok ama zorluyoruz, kamuoyu oluşturmaya çalışıyoruz Daha önce kentimizde örneği görülmemiş bir biçimde bu sene ilk defa Mersin Ticaret Sanayi Odası’nın ve Deniz Ticaret Odası'nın destekleri oldu. Sanıyorum ay sonunda Ticaret Borsası'nın da küçük te olsa desteği olacak. Bu küçük desteklerle bu çalışma uzamış oluyor. İstiyorum ki Mersin'de ki tüm sivil toplum kuruluşları, iş adamları buraya destekte bulunsun. Sadece hükümetin kaynağı ile bir sonuca ulaşmamız maalesef uzun zaman alacaktır. Belki bir holding çıkacak aynı Göbeklitepe'de olduğu gibi destek verecektir” dedi.
‘ARATOS ÇIKARSA MERSİN DÜNYA’NIN GÜNDEMİNDE OLACAK’
Ekiplerin çok zorlu bir çalışma yürüttüğünün altını çizen Başkan Tarhan, “Kazılarda yaklaşık üç buçuk metre kadar aşağıya inildi. 3 bin yıl önceki zemini de hesaplarsak doğal zemine ulaşabilmiş değiliz. Sonra bu taşlar alınacak, numaralandırılarak, eski güzel haline gelmesi için de restorasyon çalışmaları yapılacak. Umarım bunların hepsi kısa sürede olur. Ama bunlar sözde değil, gerçekten içten gelen destekle olur. Sivil toplum kuruluşları, şirketler bu konuda destek verirlerse önemli ölçüde vergi muafiyetinden de yararlanabiliyorlar. Nasıl eğitime katkı istiyorsak bu tür kültürel miraslara, dünyanın ortak değerlerine de herkesin sahip çıkması gerekir. Mersin'in buna sahip çıkacağına inanıyorum. Bizim sloganımız ‘Hayırsever Mezitli’ idi ama gerçekten Mersin'in de aynı ölçüde hayırsever olduğunu pek çok alanda gördük. Buradan tüm sivil toplum kuruluşlarına, iş adamlarına, vatandaşlara sesleniyorum. Hem gelip görsünler hem destek olsunlar. Aratos’un mezarı ortaya çıkarsa tüm dünya duyacak bunu ve Mersin'in tanıtımına da aynı zamanda büyük katkısı olacaktır” diye konuştu.



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA