MHP’Lİ KILAVUZ, TÜRKÇE ADLAR KULLANILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ VERDİ | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı  10:00  BAŞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUŞTU  09:55  BAŞKAN ÖZYIĞIT, “BALıK PAZARı SAYıSıNı ARTTıRACAĞıZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜŞME ODASıNDA YENILEME BAŞLADı  09:35  AVUKATLARA ‘SEÇIM VE SANDıK GÜVENLIĞI EĞITIMI’ VERILDI  09:32  81 BARO: CINSEL ISTISMARA HEP BIRLIKTE DUR DIYELIM  09:27  FITCH BÜYÜKŞEHIR’IN KREDI NOTUNU B+’YA YÜKSELTTI  22:02  BAŞKAN SEÇER, TARSUS HALKı ILE IFTAR YAPTı  21:52  SEÇER: “BİZ HERKESİ KUCAKLIYORUZ, HERKESİ AİLEMİZDEN BİLİYORUZ”  21:39  MITOLOJIDEN GÜNÜMÜZE SAVAŞıN ANTROPOLOJISI  21:22  LEVE (YAŞA)! LEVE PALESTINA’NıN ÖYKÜSÜ  21:10  MERSIN SINEMA OFISI KENTI BEYAZ PERDEYE TAŞıYACAK  21:10  YEŞIL BÜYÜME VE MAVI EKONOMI ÇALıŞTAYı DÜZENLENDI   20:38  MTSO KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞMA GRUBU İSTANBUL’DAKI ÖRNEKLERI INCELEDI  20:28  ÖZYIĞIT “AVRUPA KADıN BASKETBOLUNUN KALBI YENIŞEHIR’DE ATACAK”  20:23  MESLEK LISELERINE SÜRDÜRÜLEBILIR GELIR KAYNAĞı SAĞLANMALı   11:37  BAŞKAN SEÇER, TARSUS HALKIYLA BULUŞTU  11:28  HALKKENT ÇOCUK GELİŞİM MERKEZİ’NDE SEVGİ DOLU ETKİNLİK 
MHP’Lİ KILAVUZ, TÜRKÇE ADLAR KULLANILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ VERDİ

 

  • MHP’Lİ KILAVUZ, İŞYERLERİ TABELALARINDA TÜRKÇE ADLAR KULLANILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ VERDİ

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Mersin Milletvekili Olcay Kılavuz, Türkçenin katledilmesine seyirci kalmayarak işyerleri ve ticari kuruluşlarda, tabela ve reklamlarda Türkçe adların kullanılmasına dair kanun teklifi hazırladı ve TBMM Başkanlığı'na sundu.
MHP Mersin Milletvekili Olcay Kılavuz, işyeri ve ticari kuruluşlarda tabelalarda yabancılaşmayı durduracak bir büyük adım attı. MHP'li Kılavuz, işyerleri ve ticari kuruluşlarda, tabela ve reklamlarda Türkçe adların kullanılmasına dair kanun teklifini TBMM Başkanlığı'na verdi. 

KANUN TEKLİF VE GEREKÇESİ
MHP Mersin Milletvekili Olcay Kılavuz'un kanun teklifinin gerekçesinde, bir topluluğu millet yapan unsurların en başında dil geldiğine dikkat çekildi. Kılavuz, günümüzde büyükşehirler başta olmak üzere şehirlerin cadde ve hatta ara sokaklarına kadar yabancı ad, unvan taşıyan işyeri isimleri, levhalar ve tabelalar, kimi zaman güzel Türkçe'mizin sözde dikkat çekicilik ve farklılık yaratmak için yanlış kullanımından elde edilen kelimeler ile donanmış olduğunu ifade etti. Kılavuz, "Bazı yerlerde bu durum o kadar çığırından çıkmıştır ki, bahsedilen tarzdaki tabela istilası nedeniyle bir insan o an hangi ülkede olduğunu dahi karıştırabilecek hale gelebilmektedir. Türk alfabesi ve Türkçe kelimelerle yazılan işyeri isimleri, unvan ve tabelalar azınlıkta kalmakta ve maalesef gün geçtikçe de azalmaya devam etmektedir" değerlendirmesinde bulundu.
GENEL GEREKÇE
Kanun teklifinin genel gerekçesinde daha sonra şöyle denildi: 
Bir topluluğu millet yapan unsurların en başında dil gelmektedir. Milli dil sayesinde, o milletin gelenek ve görenekleri, kültürü, bilgi ve birikimleri nesilden nesile aktarılabilmektedir. Dil, aynı zamanda milletin bağımsızlığının da sembolü ve en önemli göstergelerindendir. Bir milleti ayakta tutan, milletin varlığını ve devamını sağlayan, milli şuuru besleyen ve canlı tutan, bir millete mensup olma hazzı veren, insanlarını birbirine yaklaştırarak onlar arasında birlik yaratan en önemli unsur dildir. 
TÜRKÇE'NİN KORUNMASI HERKESİN GÖREVİ
Dil, insanların geçmişlerini öğrenmesini, gününü yaşamasını, geleceğine yön vermesini, kişilik kazanmasını, aynı dili konuşan diğer insanlarla iletişim kurmasını ve kendisini ifade edebilmesini sağlar. Dolayısıyla bu denli önemli olan dilimizin, Türkçemizin korunması, yabancı dillerin etkilerinden ve saldırılarından muhafaza edilmesi Türkiye Cumhuriyeti Devletinin ve aynı zamanda her Türk vatandaşının da görevi olmalıdır. Zira tarih sahnesi, dilini kaybettikten sonra bağımsızlığını ve kutsal saydığı tüm değerlerini yitiren milletlerle doludur.
Cumhuriyetimizin banisi, Mustafa Kemal Atatürk’ün “Ülkesini, yüksek bağımsızlığını korumasını bilen Türk ulusu, dilini de yabancı diller boyunduruğundan kurtarmalıdır.” sözü ve “Türk milletinin dili Türkçe'dir. Türk dili dünyada en güzel, en zengin ve en kolay olabilecek bir dildir. Onun için her Türk, dilini çok sever ve onu yüceltmek için çalışır. Türk dili, Türk milleti için kutsal bir hazinedir. Çünkü Türk milleti geçirdiği sayısız felaketler içinde ahlakının, geleneklerinin, hatıralarının, çıkarlarının, kısaca bugün kendi milliyetini yapan her şeyin dili sayesinde korunduğunu görüyor. Türk dili Türk milletinin, kalbidir, zihnidir.” sözü ile Türkçe'mizin önemi ve korunmasının mutlak gerekliliğini ifade etmiştir.
DİLİMİZE SAHİP ÇIKMALIYIZ
Buna karşın günümüzde büyükşehirler başta olmak üzere şehirlerimizin cadde ve hatta ara sokaklarına kadar yabancı ad, unvan taşıyan işyeri isimleri, levhalar ve tabelalar, kimi zaman güzel Türkçemizin (sözde dikkat çekicilik ve farklılık yaratmak için) yanlış kullanımından elde edilen kelimeler ile donanmış bir haldedir. Bazı yerlerde bu durum o kadar çığırından çıkmıştır ki, bahsedilen tarzdaki tabela istilası nedeniyle bir insan o an hangi ülkede olduğunu dahi karıştırabilecek hale gelebilmektedir. Türk alfabesi ve Türkçe kelimelerle yazılan işyeri isimleri, unvan ve tabelalar azınlıkta kalmakta ve maalesef gün geçtikçe de azalmaya devam etmektedir. Esasen milletimizin büyük bir çoğunluğunun rahatsız olduğu ve daha fazla geç olmadan çare üretilmesi için talepte bulunduğu bu durum içler acısı olduğu kadar aynı zamanda milli dilimize, güzel Türkçemize de açık bir saldırı, yozlaştırma çabasıdır. Artık tamamen kontrolden çıkan bu sorunun yerel yönetimler ve belediyeler tarafından önlenmesi de mümkün olamamaktadır. 
HEDEF TÜRK DİLİNİN KORUNMASI
Bu yasa teklifi ile, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 3. maddesinde aynen “Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir. Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır. Milli marşı "İstiklal Marşı"dır. Başkenti Ankara'dır” hükmü gereği Türkçe'mizin korunmasının sağlanmasına yönelik bu önemli adımın Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından atılması ve kanuni bir düzenleme ile dilimizin korunmasının sağlanması amaçlanmaktadır. 
MHP Mersin Milletvekili Olcay Kılavuz'un, kanun teklifi şöyle:
MADDE GEREKÇELERİ  
MADDE 1-) Teklifimizin 1. Maddesi ile iş bu kanun teklifimizin amacı düzenlenmiştir.
MADDE 2-) Teklifimizin 2. Maddesi ile iş bu kanun kapsamı ve kapsam haricinde tutulan hususlar düzenlenmiştir. 
MADDE 3-) Teklifimizin 3. Maddesi ile Türkiye Cumhuriyeti Devleti sınırları içinde faaliyet gösteren gerçek ve tüzel kişilere ait işyerleri, ticari işletmeler, ticari kuruluşlar, kurum ve kuruluşların ad ve unvanları ile tabela ve reklamları, hizmet ve belgeleri yalnızca Türk alfabesi kullanılarak ruhsatlandırılması, yazılıp okunacak şekilde olması ve yalnızca Türkçe olması hususları ile kanunun uygulanmasına yönelik ilkeler, usul ve esaslar düzenlenmiştir. 
Geçici Madde 1- Teklifimizin Geçici 1. Maddesiyle iş bu kanuna aykırılık teşkil eden hususların kanunun yürürlüğe girmesinden itibaren bir yıl içinde yapılması zorunluluğu düzenlenmiştir. 
Geçici Madde 2- Teklifimizin Geçici 2. Maddesiyle iş bu kanunun uygulanmasına yönelik yönetmeliklerin, kanunun yürürlüğe girmesinden itibaren en geç altı ay içinde hazırlanması zorunluluğu düzenlenmiştir. 
MADDE 4-) Yürürlük maddesidir. 
MADDE 5-) Yürütme maddesidir. 
TÜRKÇE ADLARIN KULLANILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ
Amaç 
MADDE 1- Bu kanunun amacı, ticari alanda Türkçe’nin doğal gelişimini ve ahengini bozabilecek olan her türlü etkiden korunmasını, Türkçe’nin dil bilgisi kurallarına uygun şekilde gelişimini sağlamaya yönelik düzenleme yapmaktır.
Kapsam
MADDE 2- Türkiye'de iş yapan yabancı firmalar ile Türkiye'de satışı yapılan isim hakkı alınmış yabancı mal, ürün ve hizmetler hariç olmak üzere, Türkiye Cumhuriyeti Devleti sınırları içinde faaliyet gösteren gerçek ve tüzel kişilere ait işyerlerinin, ticari işletmelerin, ticari kuruluşların, kurum ve kuruluşların ad ve unvanları ile tabela ve reklamları, hizmet ve belgelerinin Türk alfabesi kullanılarak ve Türkçe olmasının sağlanarak ticari alanda Türkçe’nin korunmasına yönelik ilke, esas ve düzenlemeleri kapsar.
İşyerleri Ve Ticari Kuruluşlarda, Tabela Ve Reklamlarda Türkçe Adların Kullanılması Zorunluluğu
MADDE 3- (1) Türkiye Cumhuriyeti Devleti sınırları içinde faaliyet gösteren gerçek ve tüzel kişilere ait işyerleri, ticari işletmeler, ticari kuruluşlar, kurum ve kuruluşların ad ve unvanları ile tabela ve reklamları, hizmet ve belgeleri yalnızca Türk alfabesi kullanılarak ruhsatlandırılacak, yazılıp okunacak şekilde ve yalnızca Türkçe olacaktır. 
(2) İşyerleri, ticari işletmeler, kurum ve kuruluşların ad ve unvanları ile reklam ve tabelalarının, mal ve ürünleri ile hizmetlerinin adlarının Türkçe olmasında Türk Dil Kurumu’nun Türkçe sözlüğü esas alınacaktır. 
(3) Türkçe’den başka herhangi bir dile ait tamlamalar kullanılamayacaktır. Tereddüt halinde Türk Dil Kurumu’nun görüşü esas kabul edilecektir.
(4) Türkçe’den başka bir dilin de kullanılmasının zorunlu olduğu hallerde, bu dillere ilişkin yazılı ifade ve metinler, Türkçe’den daha önce, daha kapsamlı, daha okunaklı ve daha belirgin olamaz.
(5)   Türkiye'de iş yapan yabancı firmalar ile Türkiye'de satışı yapılan, isim hakkı alınmış yabancı mal, ürün ve hizmetlerde Türkçe unvan ve ad zorunluluğu aranmaz. Ancak Türkiye’de satışı yapılan her türlü mal, ürün ve hizmete ait kullanım kılavuzlarında Türkçe açıklama bulunması zorunludur. 
(6) Bu kanun hükümlerinin ihlali halinde yasağa konu tabela, levha, afiş, yazılar ve benzerleri ilgili belediye tarafından, belediye olmayan yerlerde muhtarlıklar tarafından derhal ortadan kaldırılır. Ayrıca sorumlular hakkında o yılın yetişkinlere ait asgari ücretinin brüt tutarının on katı idari para cezası uygulanır. 
(7) Bu kanunun uygulanmasıyla ilgili usul ve esaslar, Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından çıkarılacak olan yönetmeliklerle belirlenir. Kanunun uygulama ve denetiminde yine aynı bakanlık yetkilidir.
Geçici Madde 1- Bu kanun kapsamında ad ve unvanları ile tabela ve reklamları, hizmet ve belgeleri Türk alfabesi kullanılarak ruhsatlandırılmayan, yazılıp okunmayan ve yalnızca Türkçe olmayan işyerleri, ticari işletmeler, ticari kuruluşlar, kurum ve kuruluşlar en geç bu kanunun yürürlüğe girmesinden itibaren bir yıl içinde gerekli değişiklikleri yapacaktır.
Geçici Madde 2- Bu kanunun öngördüğü yönetmelikler, kanunun yürürlüğe girmesinden itibaren en geç altı ay içinde hazırlanacaktır. 
Yürürlük ve Yürütme
MADDE 4- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 5- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür."



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA