Lozan’ın yıldönümü: Sevr suikastını yıktık! | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı  10:00  BAŞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUŞTU  09:55  BAŞKAN ÖZYIĞIT, “BALıK PAZARı SAYıSıNı ARTTıRACAĞıZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜŞME ODASıNDA YENILEME BAŞLADı  09:35  AVUKATLARA ‘SEÇIM VE SANDıK GÜVENLIĞI EĞITIMI’ VERILDI  09:32  81 BARO: CINSEL ISTISMARA HEP BIRLIKTE DUR DIYELIM  09:27  FITCH BÜYÜKŞEHIR’IN KREDI NOTUNU B+’YA YÜKSELTTI  22:02  BAŞKAN SEÇER, TARSUS HALKı ILE IFTAR YAPTı  21:52  SEÇER: “BİZ HERKESİ KUCAKLIYORUZ, HERKESİ AİLEMİZDEN BİLİYORUZ”  21:39  MITOLOJIDEN GÜNÜMÜZE SAVAŞıN ANTROPOLOJISI  21:22  LEVE (YAŞA)! LEVE PALESTINA’NıN ÖYKÜSÜ  21:10  MERSIN SINEMA OFISI KENTI BEYAZ PERDEYE TAŞıYACAK  21:10  YEŞIL BÜYÜME VE MAVI EKONOMI ÇALıŞTAYı DÜZENLENDI   20:38  MTSO KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞMA GRUBU İSTANBUL’DAKI ÖRNEKLERI INCELEDI  20:28  ÖZYIĞIT “AVRUPA KADıN BASKETBOLUNUN KALBI YENIŞEHIR’DE ATACAK”  20:23  MESLEK LISELERINE SÜRDÜRÜLEBILIR GELIR KAYNAĞı SAĞLANMALı   11:37  BAŞKAN SEÇER, TARSUS HALKIYLA BULUŞTU  11:28  HALKKENT ÇOCUK GELİŞİM MERKEZİ’NDE SEVGİ DOLU ETKİNLİK 
Lozan’ın yıldönümü: Sevr suikastını yıktık!

 

 

 

Lozan’ın yıldönümü: Sevr suikastını yıktık!

ERCAN DOLAPÇI

Lozan Barış Antlaşması’nın 97. yılını kutluyoruz. Zorlu bir süreç sonrası elde edilen barış, bizi İkinci Dünya Savaşı’ndan da korudu. Bu yönü çok önemli. Pek bilinmeyen bu yön, Lozan Antlaşması’nın ne kadar sağlam olduğunu da ortaya koyuyor. Atatürk’ün deyimiyle “Dünyanın en sağlam antlaşması”dır.

ZORLU MÜZAKERE

Birinci Dünya Savaşı’nı 9 Eylül 1922 günü İzmir’de bitiren TBMM Hükümeti, İsviçre’nin Lozan kentinde başlayan Lozan Konferansı’na 28 Ekim 1922 günü davet edildi. Dışişleri Bakanı İsmet Paşa’nın reisliğinde geniş bir uzman heyet yola çıkarak Lozan’a gitti. 8 devletin katıldığı görüşmeler 20 Kasım günü başladı. Ağırlıklı olarak Musul meselesinde anlaşma sağlanamayınca Türkiye görüşmelerden 4 Şubat 1923 günü çekildi. 23 Nisan günü tekrar başlayan konferansta sınır, Osmanlı borçları, kapitülasyonlar, azınlıklar ve Boğazlar meselesinde anlaşma sağlandı. Musul meselesinde ise yine anlaşma sağlanamadı. Barışın yapılması için bu mesele ayrıca ele alınmak üzere ertelendi. Türkiye siyasi bağımsızlığını ön plana alarak kapitülasyonlara önem verdi. Osmanlı borçlarında da en uygun vade ve para birimi seçildi. Batılı kapitalist ülkeler yüzyıllara dayalı tek taraflı imtiyazlar olan kapitülasyonlardan vazgeçmek istemedi. Görüşmelerin en zorlu bölümü buydu… Türkiye bastırdı ve bunu onlara kabul ettirdi. Bunun neticesi 24 Temmuz günü imzalanan anlaşma Türkiye’yi rahatlattı. Neredeyse 10 yıldır seferber olan Türkiye yeni bir döneme adım attı. Büyük atılımlarını da bu dönemde yaptı. En önemlisi zorlu müzakere döneminden sonra elde edilen barış bizi bugünlere getirdi.

Dışişleri Bakanı İsmet Paşa, anlaşmayı imzalarken.

İKİ SAVAŞIN TARAFLARI

Avrupa’nın güçlü kapitalist ve emperyalist devletleri Birinci Dünya Savaşı’nda istediklerini elde edemeyince İkinci Dünya Savaşı’na tutuştu. Bu savaşta da taraflar neredeyse aynıydı. 1918’den 1939’a tam 21 yıl süren savaşsız ortam bozuldu ve kanlı bir 6 yıllık savaş dönemi başladı. 60 milyona yakın insan hayatını kaybetti. Savaş sonrası yine devletler tam istediğini alamadı. İki savaşta da önemli rol oynayan ve savaşı çıkaran Almanya bu savaş sonrası ağır yıkıma uğradı ve bölündü. Cihan Harbi sonrası yıkılan ve küllerinden Sovyetler Birliği olarak yeniden doğan Sovyet Rusya ise 20 milyona yakın insanını kaybetmesine rağmen savaşın galibi oldu. Berlin’e kadar Doğu Avrupa’ya hâkim oldu. Dünya hâkimiyeti de kapitalist cephede ABD’nin eline geçti. Türkiye bu savaşta -bütün meselelerini Lozan’da elde ettiği için- tarafsız kaldı ve girmedi. Dönemin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü bu durumu 1 Kasım 1945 günü Meclis’te şu ifadelerle açıklar:

“Sayın Milletvekilleri! Alman Siyaseti, İkinci Cihan Harbini, Birincinin devamı saymıştır. Gerçek şudur ki, Birinci Cihan Harbi'nde merkezi grup tarafında bulunan bütün devletlerden yalnız Türkiye'den başkaları, İkinci Harp'te de aynı safta bulunmuşlardır. Türkiye ise, Birinci Cihan Harbi'ni her memleketten fazla olarak, dört sene daha yüklenmiş. 1923'te barış yapabilmiş büyük bir imparatorluk kaybetmiş, hayatını ve milli sınırlarını kurtarabilmek için hesapsız felaketler geçirmiştir. İşte memleket onaltı sene sonra çıkan İkinci Cihan Harbi'nde türlü tehlikeleri göze alarak, açıktan açığa İngiltere'nin yanında ve Birleşmiş Milletler davasında kesin durum almıştır. Bu duruma karşı, eskiden kaybettiklerinden ve yeni ihtimallerden hiçbir şey istemeksizin, elinden geldiği kadar faydalı olmaya çalışmıştır. (Bravo sesleri.) Herhangi bahane ile, toprağı ve hakları üzerinde Türkiye'den bir şey istemek, en ufak bir insaf ile izah edilemez. (Bravo sesleri, alkışlar.)

(…)

Bütün bunlarla beraber, Birleşmiş Milletler Anayasası'nın prensiplerinin iyi ve samimi niyetlerle konulmuş olduklarına inanmak istiyoruz. Eğer insanlık hisleri gelecek dünya için temel tutulmak boş bir sözden ibaret değilse, Türkiye'nin yeni cihan barışı için faydalı bir unsur olduğunun teslim olunacağına inanıyoruz. (Bravo sesleri, alkışlar.) Açıkça söyleriz ki, Türk topraklarından ve haklarından hiç kimseye verilecek bir borcumuz yoktur. (Bravo sesleri, alkışlar.) Şerefli insanlar olarak yaşıyacağız ve şerefli insanlar olarak öleceğız. (Bravo sesleri; alkışlar.)" (İsmet İnönü'nün TBMM'deki Konuşmaları, İkinci Cilt, (1939-1960), TBMM Yayınları, Ankara, 1993, s.56-59.)

MONTRÖ DE RAHAT ETTİRDİ

İkinci Dünya Savaşı içinde en çok baskı gördüğümüz meselelerden biri de Boğazlar’dı. Türkiye 20 Temmuz 1936 tarihinde Montrö Boğazlar Sözleşmesini taraflara imzalatarak bu savaşta rahat etti. Boğazların hâkimi oldu. Üzerindeki baskıları, bu antlaşmaya atıfta bulunarak geri çevirdi. Bu da Cumhuriyet yönetiminin elde ettiği önemli bir başarıydı…

EMSALİ GÖRÜLMEMİŞ ZAFER 

Bugün Lozan Antlaşması’na olur olmaz laf ederken bu durumları iyi düşünmek gerekiyor. İnönü her şeyi anlatıyor. Daha da önemlisi yaşadıklarımız… 97 yıldır Türkiye savaş görmedi. Son söz Atatürk’ün... Atatürk, 1927'deki tarihi Nutuk'unda Lozan zaferini şu ifadelerle değerlendirir: "Lozan Barış Antlaşması'nın ihtiva ettiği esasları, diğer barış teklifleriyle daha fazla mukayeseye mahal olmadığı fikrindeyim. Bu antlaşma, Türk milleti aleyhine asırlardan beri hazırlanmış ve Sevr Antlaşması'yla tamamlandığı zennedilmiş büyük bir suikastın yıkılışını ifade eder bir vesikadır. Osmanlı devrine ait tarihte emsali görülmemiş bir siyasi zafer eseridir." (ATABE C.20, Nutuk 2, Kaynak Yayınları, s.270.)



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA