Başkan Seçer, Mersin Raylı Sistemi’ni öğrencilere anlattı | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı  10:00  BAŞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUŞTU  09:55  BAŞKAN ÖZYIĞIT, “BALıK PAZARı SAYıSıNı ARTTıRACAĞıZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜŞME ODASıNDA YENILEME BAŞLADı  09:35  AVUKATLARA ‘SEÇIM VE SANDıK GÜVENLIĞI EĞITIMI’ VERILDI  09:32  81 BARO: CINSEL ISTISMARA HEP BIRLIKTE DUR DIYELIM  09:27  FITCH BÜYÜKŞEHIR’IN KREDI NOTUNU B+’YA YÜKSELTTI  22:02  BAŞKAN SEÇER, TARSUS HALKı ILE IFTAR YAPTı  21:52  SEÇER: “BİZ HERKESİ KUCAKLIYORUZ, HERKESİ AİLEMİZDEN BİLİYORUZ”  21:39  MITOLOJIDEN GÜNÜMÜZE SAVAŞıN ANTROPOLOJISI  21:22  LEVE (YAŞA)! LEVE PALESTINA’NıN ÖYKÜSÜ  21:10  MERSIN SINEMA OFISI KENTI BEYAZ PERDEYE TAŞıYACAK  21:10  YEŞIL BÜYÜME VE MAVI EKONOMI ÇALıŞTAYı DÜZENLENDI   20:38  MTSO KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞMA GRUBU İSTANBUL’DAKI ÖRNEKLERI INCELEDI  20:28  ÖZYIĞIT “AVRUPA KADıN BASKETBOLUNUN KALBI YENIŞEHIR’DE ATACAK”  20:23  MESLEK LISELERINE SÜRDÜRÜLEBILIR GELIR KAYNAĞı SAĞLANMALı   11:37  BAŞKAN SEÇER, TARSUS HALKIYLA BULUŞTU  11:28  HALKKENT ÇOCUK GELİŞİM MERKEZİ’NDE SEVGİ DOLU ETKİNLİK 
Başkan Seçer, Mersin Raylı Sistemi’ni öğrencilere anlattı

 

MERSİN'de Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin Raylı Sistemi'ni anlatmak için üniversite öğrencileriyle bir araya geldi.

Toros Üniversitesi Kültür Merkezi Bahçelilevler Kampüsü’nde düzenlenen ve Moderatörlüğünü Prof. Dr. Süleyman Türkel’in yaptığı programda Büyükşehir Belediyesi bürokratları ve yetkilileri de öğrencilerin teknik konulardaki sorularını yanıtladı.  Başkan Seçer, metro sisteminden bahsederken, bu sistemin tarihinin 1860’lara Londra Metrosu’na kadar dayandığını anlattı. Seçer, “Üzerinden yaklaşık olarak 1.5 asır geçmiş bir sistemi konuşuyoruz. Ama ne yazık ki öyle anlayışlar var ki hala Mersin’de metro yatırımını gereksiz bir yatırım, olmaması gereken bir yatırım, erken bir yatırım olarak görenler var. Endüstri 4.0 çağındayız. Çok farklı, çok daha yeni teknoloji, yeni nesil teknoloji ile gelişmiş toplumlar, toplu taşıma alanlarında yatırım yaparken, biz hala Mersin’de metro olsun mu, olmasın mı tartışıyoruz. Ama biz kararlıyız. Olması gereken bir yatırım olarak biz bunu değerlendirdik” ifadelerine yer verdi.

Gündemde konuşulan farklı şehirlerin metro projelerinden söz ederek konuşmasını sürdüren Seçer, “Çok farklı modeller ile raylı sistem Türkiye’nin birçok noktasında da hayata geçmiş. Dünyada da 160'dan fazla saygın kentinde raylı sistem şu anda faal olarak çalışıyor. Kavramları da karıştırmamak gerekiyor. Ben bu konunun uzmanı değilim ama bir belediye başkanı olarak her konuyu bilmek zorundasınız. Ne yaptığınızı, hangi kararların altına imza attığınızı bilmek zorundasınız. Genel kullanacağımız kavram raylı sistem olmalı. Metro değil, hafif raylı sistem değil, tramvay da değil. Bunlar farklı modeller. Şimdi anlatacağımız Mersin'le ilgili raylı sistem projemizde 3 ayrı fazda farklı modeller uygulayacağız. Bir tanesinde yeraltı raylı sistem,  bir tanesinde hemzemin, bir diğerinde de tramvay raylı sistem. Burada tanımlanan teknik olarak 15 bin yolcu kapasitesine kadar tramvay olarak tanımlanıyor. 15 ile 30 bin arası eğer saatte o hatta yolcu taşıyorsanız buna hafif raylı sistem diyorsunuz. 30 binin üzerine o inşa ettiğiniz hat üzerinde saatte yolcu taşıyorsanız bunun adı da ağır raylı sistem ya da metro. Onun için biz genel anlamda raylı sistem diyelim" dedi.

ZEMİN ETÜTLERİ YAPILIYOR

Şu anda gündemde olan ve ihale aşamasında olan sistemin yaklaşık olarak 13.4 kilometrelik bir raylı sistem yapısı bulunduğundan söz eden Seçer, “2. fazdaki 9 kilometrelik bir raylı sistem yapısı. Bu hemzemin. Eski Mezitli Belediyesi’nin önünde başlayan hat yaklaşık 13.5 kilometrelik yeraltından gidecek olan raylı sistem. İlk etapta bunu yapacağız. Daha sonra eski otogar noktasından yaklaşık 1 kilometre civarında kuzeye doğru Siteler istikametinde devam edecek. Orada noktalayacağız bu sistemi. 2. Faz orada hemzeminle oluyor. Yani yerüstüne çıkıyor. Şehir Hastanesi ve oradan yeni otogara kadar devam ediyor. Bu hattımızda 9 kilometrelik bir hat. Bir diğeri de Fuar Alanı noktasından başlıyor, Yenişehir sınırımızda. Oradan 34. Cadde, Üniversite Hastanesi, Üniversite’ye ve Üniversite Caddesi'nden de bir ring şeklinde tek hat üzerinden gidiş geliş olmak üzere orada yaklaşık olarak 7.25 kilometrelik bir hat olacak. Toplamda 30 kilometrelik bir raylı sistem. Yaklaşık olarak rakamları verelim. İlk fazımızı aslında burada tartışalım. Diğer iki bölümün hazırlıkları yapılıyor. Şu anda zemin etütleri yapılıyor” diye konuştu.

İHALE SÜRECİ 

İhalenin 25 Ocak’ta sisteme girdiğini anlatan Seçer, “Ancak bu ihale 27 Şubat'a denk geliyordu. Biz corona virüsünden dolayı 20 günlük tehir hakkımızı kullandık. Biz Mersin olarak, Türkiye'de bu boyutta, ihale bedeli olarak bu büyüklükte yöntemde bir ilki gerçekleştiriyoruz. Yani yüklenici firma hem finansmanı kendi bulacak, hem de metro inşaatını yapacak. Burada eğer biz bu süreç içerisinde ihale şartnamesinde de bu var; daha hesaplı bir finans kaynağına erişirsek, yani bulacağımız finans kaynağının bize maliyeti, firmanın bu ihalede bize teklif ettiğinden daha aşağıda olursa o firmaya finansmanı biz sağlayacağız, inşaatı diğer firma yapacak” ifadesini kullandı.



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA