CHP’Lİ ALİ MAHİR BAŞARIR: “BÖYLE ENERJİ POLİTİKASI OLMAZ” | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
10:14  HALKIN BAŞKANI SEÇER, MAZBATASINI HALKLA BİRLİKTE ALDI  10:02  MTSO, KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞTAYıNA HAZıRLANıYOR   09:59  ÇAKıR: “DEMOKRASIDE KAYBEDEN OLMAZ”  09:49  “AVUKAT İÇİN DE ADALET!”  09:37  AHMET SERKAN TUNCER, MEZITLI BELEDIYESI’NE İLK ADıMıNı ATTı  09:33  TOROSLAR’ıN YENI BAŞKANı YıLDıZ, MAZBATASıNı ALDı  09:31  BAŞKAN ABDULLAH ÖZYIĞIT, MAZBATASıNı ALDı  09:07  A.VAHAP ŞEHITOĞLU, CHP TOROSLAR BELEDIYE MECLIS ÜYELIĞI’NE SEÇILDI  22:30  ESAT ARSLAN: MOSKOVA SALDıRıSıNıN DÜŞÜNDÜRDÜKLERI  20:37  ABDURRAHMAN YıLDıZ’DAN TEŞEKKÜR MESAJı  20:34  VAHAP SEÇER, REKOR OYLA YENİDEN ‘BAŞKAN’  20:34  YENIŞEHIR YENIDEN ABDULLAH ÖZYIĞIT DEDI  10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı  10:00  BAŞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUŞTU  09:55  BAŞKAN ÖZYIĞIT, “BALıK PAZARı SAYıSıNı ARTTıRACAĞıZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜŞME ODASıNDA YENILEME BAŞLADı  09:35  AVUKATLARA ‘SEÇIM VE SANDıK GÜVENLIĞI EĞITIMI’ VERILDI  09:32  81 BARO: CINSEL ISTISMARA HEP BIRLIKTE DUR DIYELIM 
CHP’Lİ ALİ MAHİR BAŞARIR: “BÖYLE ENERJİ POLİTİKASI OLMAZ”

 

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, Türkiye'nin Rusya’dan satın aldığı pahalı doğalgazı meclis gündemine taşıdı.

Avrupa Ülkeleri İle Aramızdaki Fark Uçurum

CHP’li Başarır, “Rusya Avrupa ülkelerine bin metreküp doğalgazı 115-120 dolara satarken, Türkiye’nin aynı orandaki doğalgazı Rusya’dan 250-280 dolar aralığında alması anlaşılır gibi değil. Arada uçurum var. Boru hatlarıyla ülkemiz üzerinden geçen doğalgaz nasıl bizden uzaktaki Avrupa ülkelerinde daha ucuz oluyor?” dedi. 

Vatandaş Sobaya Dönüyor

Sonuç olarak, alınan pahalı doğalgazın halkın faturalarına yansıdığını belirten Ali Mahir Başarır, “Milyonlarca insanımızın doğal gazı kesildi. Son 2 yılda doğalgaza yüzde 60 zam yapıldı. İnsanlar doğalgazı bırakıp sobaya dönüyor” sözlerini dile getirdi.

Nükleer Santral ile Rusya’ya enerji bağımlılığımız daha da artıyor

Enerji yönünden Rusya’ya olan bağımlılığımızın yüzde 80’lere dayandığını belirten CHP’li Başarır “Tek bir ülkeye olan bu denli yüksek bağımlılık şimdi olduğu gibi ileride daha tehlikeli boyutlara ulaşacaktır. Bu kadar yüksek bağımlılık yetmiyormuş gibi bir de Mersin Akkuyu’da yapımı devam eden Nükleer Enerji Santrali ile Rusya’ya olan bağımlılığımız daha da artacak” dedi.

CHP’li Başarır Enerji Bakanı Fatih Dönmez’in yanıtlaması istemi ile verdiği soru önergesinde;

“Rusya Avrupa ülkelerine bin metreküp doğalgazı 115-120 dolar civarında satarken, Türkiye’ye ise 250- 280 dolar aralığında satmaktadır. İki fiyat arasında büyük farklılık vardır. Uzmanlara göre bu farklılık, Türkiye'nin doğalgaz anlaşmalarını yüzde 80-85 oranında petrol fiyatlarına dayalı ve uzun vadeli anlaşmalar yapması nedeniyle kaynaklanmaktadır. Rusya’dan temin edilen doğalgaz fiyatının son derece yüksek fiyat olması, ülkemizdeki vatandaşlarımızın faturalarına da yansımaktadır. Yüksek doğalgaz faturaları nedeniyle de vatandaşlarımızın birçoğunun doğalgazı kesilmektedir.  Yine Akkuyu’da inşa edilen, tamamı Rus Devlet Şirketi’ne ait olan Akkuyu Nükleer Santrali’nden elde edilecek elektriği de Avrupa’da kilowatsaati 6 Cent/Dolar civarı iken Türkiye Rusya’dan üretilecek elektriğin yüzde 50’sine kilowatsaatini 12.35 Cent/Dolar karşılığında 15 yıl boyunca alım garantisi vermiştir” açıklamalarına yer vererek şu soruların yanıtlanmasını istedi:

Avrupa ülkeleri doğalgazın bin metre küpünü 120 dolar civarında satın alırken, Türkiye’nin aynı miktarda doğalgazı 250-280 dolara almasının nedenleri nelerdir? Aradaki bu ürkütücü farkın gerekçeleri nelerdir?
Doğalgaz alımında, Avrupa ülkeleri kısa dönemli petrol endeksli anlaşmalara yönelirken, Türkiye neden uzun vadeli petrol endeksli anlaşmalar yapmaktadır?
Doğalgaz alımı için Avrupa ülkelerinde olduğu gibi gerekli rekabet ortamı neden ülkemizde sağlanamamaktadır?
Ekonominin dibe çöktüğü ülkemizde, halkımıza daha ucuz doğalgaz faturaları yansıması için ne gibi çalışmalar yapmaktasınız?
Enerji yönünden bir tek ülkeye (Rusya) bu denli bağımlı olmak ileride tehlikeli sonuçlar doğurmaz mı?



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA