ANAMUR MUZU ÇİKİTAYI YENDİ | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı  10:00  BAŞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUŞTU  09:55  BAŞKAN ÖZYIĞIT, “BALıK PAZARı SAYıSıNı ARTTıRACAĞıZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜŞME ODASıNDA YENILEME BAŞLADı  09:35  AVUKATLARA ‘SEÇIM VE SANDıK GÜVENLIĞI EĞITIMI’ VERILDI  09:32  81 BARO: CINSEL ISTISMARA HEP BIRLIKTE DUR DIYELIM  09:27  FITCH BÜYÜKŞEHIR’IN KREDI NOTUNU B+’YA YÜKSELTTI  22:02  BAŞKAN SEÇER, TARSUS HALKı ILE IFTAR YAPTı  21:52  SEÇER: “BİZ HERKESİ KUCAKLIYORUZ, HERKESİ AİLEMİZDEN BİLİYORUZ”  21:39  MITOLOJIDEN GÜNÜMÜZE SAVAŞıN ANTROPOLOJISI  21:22  LEVE (YAŞA)! LEVE PALESTINA’NıN ÖYKÜSÜ  21:10  MERSIN SINEMA OFISI KENTI BEYAZ PERDEYE TAŞıYACAK  21:10  YEŞIL BÜYÜME VE MAVI EKONOMI ÇALıŞTAYı DÜZENLENDI   20:38  MTSO KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞMA GRUBU İSTANBUL’DAKI ÖRNEKLERI INCELEDI  20:28  ÖZYIĞIT “AVRUPA KADıN BASKETBOLUNUN KALBI YENIŞEHIR’DE ATACAK”  20:23  MESLEK LISELERINE SÜRDÜRÜLEBILIR GELIR KAYNAĞı SAĞLANMALı   11:37  BAŞKAN SEÇER, TARSUS HALKIYLA BULUŞTU  11:28  HALKKENT ÇOCUK GELİŞİM MERKEZİ’NDE SEVGİ DOLU ETKİNLİK 
ANAMUR MUZU ÇİKİTAYI YENDİ

 

 Anamur, Mersin ile Antalya arasında kurulmuş şirin bir sahil ilçesi. Ama aynı zamanda muzun da diyarı olduğundan Anamur deyince aklımıza hemen muz gelir.  Anamur ve Bozyazı ilçelerinde yaklaşık 14 bin aile küçük ölçekli muz işletmelerinden geçimini sağlamaktadır. İşte bu Anamur son birkaç yıl içinde kendi çapında bir üretim devrimine imza attı. Hem ithal muza karşı verdikleri mücadeleyi kazandılar, hem de üretimde mucize bir artış gerçekleştirdiler. Bu başarıyı yerinde görmek için Aydınlık ve Ulusal Kanal ekibi olarak Anamur’a gittik. Muz seralarını gezdik, muz üreticileriyle ve muz üreticilerinin bağlı olduğu Muz-Bir Başkanı Hasan Çatkaya ve Anamur Ziraat Odası Başkanı Ahmet Şeref Gümüş ile söyleşi yaptık.

“İTHAL MUZA AĞIR GÜMRÜK KOYDURDUK”

Hasan Çatkaya “Bu tamamen birliğimizin, Ziraat Odamızın, Belediyemizin, İl milletvekillerimizin ve en önemlisi de muz üreticilerimizin başarısıdır. Tabii ki aynı zamanda bıkmadan usanmadan hep yanımızda olan, sesimizi hep duyuran Ulusal Kanal ve Aydınlık gazetesinin başarısıdır. Onun için size de ayrıca teşekkür ederim. Bu saydığım kurumlar aracılığıyla ithal muzdan doğacak açığı kapatacağımızı ve fiyat konusunda da fırsatçılık yapmayacağımızı belirterek hükümeti ikna ettik ve ithal muza % 145.8 gümrük vergisi koydurduk”

Ahmet Şeref Gümüş “ Özal döneminde bitmiştik. Tüm gümrük kapıları sonuna kadar açılmış ve üreticilerimiz perişan olmuştu. Eğer o gümrük vergisini koydurtmamış olsaydık şu anda sizinle muzu konuşamazdık. Hatta buradaki muz üreticileri bile çikita muz yiyeceklerdi. Önce ısrarlı bir şekilde milletvekillerimizi ikna ettik daha sonra bakanlığın kapısını aşındırdık. Hükümete bu kararı aldırdık. Şu anda çok mutluyuz ve nefes alıyoruz. Hükümet içinde bu kararın alınmasında emeği geçen herkese çok teşekkür ederiz”

 ÜRETİM SEFERBERLİĞİNDE MUCİZE

 İki başkan da “ Tüm ilçeyi seferber ettik. Muzdan kaçan üreticiyi ikna ettik ve tekrar muza döndüler. On yıl önce 50 bin ton olan muz üretimini kısa sürede 200 bin tona, şimdi de 550 bin tona ulaştık. Bu kadar kısa sürede bu rakama ulaşmak bir mucizedir. Şimdi kooperatifçiliği teşvik ediyoruz. Eskiden ülkenin muz ihtiyacının yüzde 15-20’sini karşılıyorduk, şimdi yüzde 80’nini karşılıyoruz.  Ve söz veriyoruz, birkaç yıl içinde ülkenin ihtiyacının tamamını karşılayacağımız gibi, muz ihracatı yapacağız. Muz fiyatlarını biz belirliyoruz.  Son üç yılda muza hiç zam gelmedi. Üç yıl önce muzu 5 TL. den satıyorduk, şimdi de 5 lira. Ankara İstanbul gibi şehirlerde 8 liradan satılıyor. Burada paketlemecilerin ve satanların da elbet karı olacak. Yani ithal muza ağır gümrük gelince fırsatçılık yapmadık” dediler.

 SORUNLAR NELER

 “Muz ithalatına büyük vergi konulunca bazı büyük sermayedarlar muza el atmaya ve devasa seralar yapmaya başladı. Devletin küçük aile işletmelerine verdiği bazı haklardan onlar da faydalanıyor ve devletten büyük paralar alıyorlar. Küçük işletmeler zarar da etse mecburen muz üretimini sürdürecektir. Borçlansa da, traktörünü satar, borç alır gene de üretimden kopmaz. Ama büyük sermaye, zarar etiğini anlayınca üretimden vazgeçer ve daha karlı yerlere yönelir. Onun için devlet küçük aile işletmelerine verdiği desteği bunlara vermemeli. Bunlar muz sektörüne gireceklerse sanayi bölümüne girsinler. Yani muzun cipsini, kremasını, kolonyasını, ununu, lokumunu yapsınlar. Daha faydalı olurlar. İkinci büyük sorunumuz elektrik faturalarıdır. Özelleştirilmeden önce üreticilerin belini bükmüyordu. Ama şimdi her gün zam geliyor. Yüzde 18 KDV, yüzde 2 TRT payı, yüzde 1 Fon payı ödüyoruz. Buralarda bir düzenlemenin yapılması şarttır”         

 ANAMUR MUZUNUN ÖZELLİĞİ NE?

Hasan Çatkaya cevaplıyor: “ Muzun en önemli özelliği temiz su, nem ve oksijen ister. İlçemiz sırtını Toroslara dayamış. Oradan gelen tertemiz suyumuz var. Denize sıfırız, buradan da nem ve oksijen alıyor. Ayrıca üreticilerimizin büyük çoğunluğu hayvan gübresi kullanıyor. İşte Anamur muzunun özelliği buradan geliyor. Ülkemizde satıcılar Anamur muzu olmasa da, Anamur muzu diyorlar”

 Yusuf Çelik-Mersin                                                                                                                                                                               



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA