Başkan Seçer: Ulaşım ticari bir faaliyet gibi görülmemeli | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı  10:00  BAŞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUŞTU  09:55  BAŞKAN ÖZYIĞIT, “BALıK PAZARı SAYıSıNı ARTTıRACAĞıZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜŞME ODASıNDA YENILEME BAŞLADı  09:35  AVUKATLARA ‘SEÇIM VE SANDıK GÜVENLIĞI EĞITIMI’ VERILDI  09:32  81 BARO: CINSEL ISTISMARA HEP BIRLIKTE DUR DIYELIM  09:27  FITCH BÜYÜKŞEHIR’IN KREDI NOTUNU B+’YA YÜKSELTTI  22:02  BAŞKAN SEÇER, TARSUS HALKı ILE IFTAR YAPTı  21:52  SEÇER: “BİZ HERKESİ KUCAKLIYORUZ, HERKESİ AİLEMİZDEN BİLİYORUZ”  21:39  MITOLOJIDEN GÜNÜMÜZE SAVAŞıN ANTROPOLOJISI  21:22  LEVE (YAŞA)! LEVE PALESTINA’NıN ÖYKÜSÜ  21:10  MERSIN SINEMA OFISI KENTI BEYAZ PERDEYE TAŞıYACAK  21:10  YEŞIL BÜYÜME VE MAVI EKONOMI ÇALıŞTAYı DÜZENLENDI   20:38  MTSO KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞMA GRUBU İSTANBUL’DAKI ÖRNEKLERI INCELEDI  20:28  ÖZYIĞIT “AVRUPA KADıN BASKETBOLUNUN KALBI YENIŞEHIR’DE ATACAK”  20:23  MESLEK LISELERINE SÜRDÜRÜLEBILIR GELIR KAYNAĞı SAĞLANMALı   11:37  BAŞKAN SEÇER, TARSUS HALKIYLA BULUŞTU  11:28  HALKKENT ÇOCUK GELİŞİM MERKEZİ’NDE SEVGİ DOLU ETKİNLİK 
Başkan Seçer: Ulaşım ticari bir faaliyet gibi görülmemeli

 

BÜYÜKŞEHİR MECLİSİ KASIM AYI ÜÇÜNCÜ BİRLEŞİMİ TOPLANDI

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Kasım ayı toplantısının üçüncü birleşimi, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında gerçekleştirildi.Meclis’te Büyükşehir Belediyesi 2020 mali yılı vergi, harç ve ücret tarifesi,daha önce kurulan Kadın Aile ve Çocuk Daire Başkanlığı ile İlçe Hizmetleri ile Muhtarlık İşleri Dairesi Başkanlığı’nın isimlerinin değiştirilmesi,Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü’ne 100 bin TL destek verilmesi ve alınacak yeni 100 otobüs ile ilgiliönemli maddeler görüşüldü.
Başkan Seçer, Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü’ne maddi yardım yapılması konusunda, “Şu anda 18 branşta daha çok altyapı hizmetleri veriyoruz. Bizim amacımız vatandaşlarımızın çocuğunu farklı branşlarda eğitmek.Bu konuda da 100 bin liralık kaynak aktarımı talebi istiyoruz. Bu para malzeme için. Çok yeni bir kulüp. Malzeme alalım ve çocuklarımızı yetiştirecek bu kulüp için biraz yol alalım”diye konuştu.Kapalı Antrenman Spor Salonu projelerinden bahseden Seçer, “Branş sayımızı da arttırıyoruz. 20’ye çıkarıyoruz”diye konuştu.
Elektrik direklerine reklam ücreti belirlenmesinin tamamen teknik açıdan yapıldığını, bu konuda verilen hukuki mücadeleyi kazandıklarını anlatan Seçer, “Şu anda direklerde reklam kullanılmıyor, şehir kendine geldi, tertemiz oldu” diye konuştu.Başkan Seçer, yeni kurulan iki daire başkanlığının isimlerinin değiştirilme sebebini ise“İlgili kurumların standart teşkilat şemalarında o isim başlığı altında daireler görünmüyor. Karşılığında kod vermiyor ve norm kadro açamıyorsunuz” sözleriyle açıkladı. 
Alımı yapılacak 73 otobüs için, Ulaşım Dairesi Başkanlığı’na muhtelif daire başkanlıklarından ödenek aktarılması ile ilgili teklifin de görüşüldüğü Meclis’te Başkan Seçer, “Biz bu 100 otobüsü paramız çok, çıkalım alalım düşüncesi ile yapmıyoruz. İhtiyaç var. Neticede ulaşım ticari bir faaliyet gibi görülmemeli, bu bir kamu hizmeti.Bu alımları hem araç kafilemizi yenileyelim hem de daha fazla güzergahta daha rahat bir ulaşım sağlayalım diye yapacağız. İnşallah komisyonda bu talebimizi olumlu karşılayacak ve ihaleye çıkacağız” ifadelerine yer verdi.
Gündemin diğer bir önemli maddesi ise Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak’ın Akdeniz İlçesi Bekirde Yolu’nda kalan ve 1/100.000’lik Nazım İmar Planı’nda işaretlenmiş olarak yer alan, ancak tarım görüşü alınamayan alan ile ilgili sunduğu önerge oldu.
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Kasım ayı toplantısının üçüncü birleşimi, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında gerçekleştirildi.Büyükşehir Belediyesi 2020 mali yılı vergi, harç ve ücret tarifesi, daha önce kurulan Kadın Aile ve Çocuk Daire Başkanlığı ile İlçe Hizmetleri ile Muhtarlık İşleri Dairesi Başkanlığı’nın isimlerinin değiştirilmesi konusunun ele alındığı Meclis’te, Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü’ne 100 bin TL destek verilmesi ve alınacak yeni 100 otobüs ile ilgili önemli maddeler görüşüldü.
Başkan Seçer, “Şehir kendine geldi, tertemiz oldu”
Meclis’te komisyon raporlarına ait 2, idare tekliflerine ait 4 ve gündem dışı 1 olmak üzere toplam 7 madde görüşüldü.Başkan Seçer, elektrik direklerine reklam ücreti belirlenmesinin tamamen teknik açıdan yapıldığını söyleyerek, Büyükşehir Belediyesi’nin elektrik direklerinden ilan ve reklamların kaldırılması konusundaki mücadelesini anlattı. Seçer, “Biz yönetime geldiğimizde elektrik direklerinde reklam vardı. Bu reklam gelirlerinden bize 1 kuruş katkı yoktu. Bu konuyu araştırdık. Bir sabah evden çıktım. Direkler reklamlarla dolu. Seçim kampanyasında biz de kullandık ama bu kent estetiği konusu belediyelerle ilgili ve bu kadar görüntü kirliliğine nasıl izin vermişiz diye merak ettim. Talimat verdim. Dediler ki ‘bu uygulamaya daha önceki yönetim tarafından bir anlamda izin verilmiş yada bir şekilde ilgili kurum yani elektrik idaresi bunu işletmecilere verip ihale etmiş ama bunun yasal dayanağı yok. Mevzuatta karşılığı yok, ‘o zaman derhal toplatalım’ dedik, mahkemeye başvurduk ve toplattık” dedi.
İlan reklam yönetmeliğinde yer alan maddede kamuya açık ortak alanlarda reklam materyallerinin kullanımının yasaklandığını sözlerine ekleyen Seçer, “Yönetmelikte kamu ortak kullanım alanlarında reklam materyallerinin kullanılmasını men ediyor, yasaklıyor ama yapılmış. Bu konuda da geçmiş dönemden kaynaklanan idari soruşturma var. Birileri bir yanlış yapmış göz yummuş, bilinçli veya bilinçsiz yapılmış ama yıllardır o direkler, kamu ortak kullanım alanları birileri tarafından ticari alan olarak kullanılmış, bizler de izlemişiz. Mahkemeye tekrar evrakları gönderdik ve mahkeme nihai olarak bizi haklı buldu. Şu anda direklerde reklam kullanılmıyor, şehir kendine geldi, tertemiz oldu” diye konuştu.
Büyükşehir Belediyesi 2020 mali yılı vergi, harç ve ücret tarifesi maddesinde yer alan elektrik direklerine reklam ücreti olarak bir bedel konulma sebebiyle ilgili sorulara Mali Hizmetler Daire Başkanı Akın Aşıcı cevap verdi.Konuyla ilgili teknik açıklamayı yapan Aşıcı, “2020 tarifesine eklememizin nedeni; kamu zararı olmaması için hem söküp hem de cezasını alıyoruz. Teknik olarak kamu zararı olmaması için metrekare cinsinden gelir olarak kaydetmek gerekiyor. Almamamız durumunda bir kamu zararı oluşabilir. Daha sonra bize cezai sebeplerden bir gelir doğacak. Sehven yazılmış bir şey yok”dedi.
İki daire başkanlığının ismi değiştirildi 
Daha önce Kadın Aile ve Çocuk Daire Başkanlığı ile İlçe Hizmetleri ve Muhtarlık İşleri Dairesi Başkanlığı olarak kurulan iki dairenin isminin değiştirilmesinin nedenleri konusuna açıklık getiren Başkan Seçer,  “İsim konusunda bazı sorunlar yaşadık. Çünkü ilgili kurumların standart teşkilat şemalarında o isim başlığı altında daireler görünmüyor. İlçe Hizmetleri ve Muhtarlık İşleri Dairesi Başkanlığı Çevre Bakanlığı’nda iki ayrı daire olarak görünüyor ve ayrı ayrı kodları var doğal olarak ikisini birleştiremiyorsunuz. Karşılığında kod vermiyor ve norm kadro açamıyorsunuz. Biz tekrar Muhtarlık İşleri Daire Başkanlığı olarak faaliyetini devam kararı aldık. Sadece isim değişikliği söz konusu.Kadın Aile ve Çocuk Dairesi Başkanlığı’nda da benzer durum var. Teşkilat şemasında böyle bir daire yok. Kadın ve Aile Hizmetleri olarak geçiyor. O yüzden o dairemizi de Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi olarak değiştiriyoruz” diye belirtti. 
Konuşmaların ardından her iki konuyla ilgili madde oylanarak Meclis üyeleri tarafından oy birliği ile kabul edildi.
Büyükşehir’in Gençlik ve Spor Kulübü’ne 100 bin TL maddi destek verilecek
Mersin Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü’neyapılması istenen ve maddede 50 bin TL olarak belirlenen ücretin 100 bin TL’ye çıkarılarak oylanmasını talep eden Başkan Seçer konu ile ilgili şunları söyledi:
“Bu bizim yeni kurduğumuz bir spor kulübü. Bu tamamen diğer spor kulüpleri ile rekabet içinde olan bir faaliyet değil.Şu anda 18 branşta daha çok altyapı hizmetleri veriyoruz. Bizim amacımız vatandaşlarımızın çocuğunu farklı branşlarda eğitmek. Mevcut spor tesisleri içerisinde 60 yataklı bir otel konseptinde yapılmış alan var ama biz onu yurda çevirdik. Kırsal mahallelerden 60 kız öğrencimizi, başarılı sporcular orada hem gündüz okuluna gitsin, diğer zamanlarını sportif faaliyetlerle geçirsin. Kurulalı 4 ay oldu. Daha oraya kimse bir lira bağış ve yardım yapmadı. Biz bir başlangıç yapıyoruz. Şu ana kadar harcamaları cebimizden yaptık. Orada yaptığımız çalışmalar tamamen alt yapıya dönük. Biz orayı kız sporcu öğrenci yurdu yapıyoruz. Torosların eteklerinden köylerden çocuk şehirde merkezde okula gidemediği için sportif faaliyetlerden mahrum kalabiliyor, bu imkanlar olmayabiliyor. Antrenör yok, saha yok. Hem yurtta kalsın okuluna gitsin sabah servisini biz verelim, okuluna götürsün. Bizim spor kulübü uhdesinde de burada çalışmalarını yapsın istiyoruz. Spor kulübümüz bu formatta çalışacak. Bu konuda da 100 bin liralık kaynak aktarımı talebi istiyoruz. Bu para malzeme için. Çok yeni bir kulüp. Malzeme alalım biraz bu konuda yol alalım”
“Branş sayısını 20’ye çıkaracağız”
Spor Kulübünün eğitim veren branş sayısının 18’den 20’ye çıkarılacağını açıklayan Başkan Seçer, “Macit Özcan Spor Tesisleri içerisinde yer alan bina bizim kendi bünyemizde güvenli tertemiz bir yerimiz. Branş sayımızı da arttırıyoruz. 20’ye çıkarıyoruz. Az önce toplantı öncesi Daire Başkanımdan bilgi aldım. 2 branş daha ilave ediliyor. 460 lisanlı sporcumuz var. Şimdiye kadar yaz boyunca 1000’in üzerinde sporcuya kurs verdik. Bunu da yaygınlaştırıyoruz” ifadelerine yer verdi.
Başkan Seçer yeni projeleri olan Antrenman Kapalı Spor Salonu’ndan bahsetti
20 branşın eğitim verileceği, faaliyet gösterileceği alanların yeterli olup olmadığı sorusu üzerine ise Başkan Seçer yeni bir projelerinin olduğunu ifade ederek,“Yeterli alanımız var ama eksikleri hem Spor İl Müdürlüğü’nün,  Yenişehir Belediyesi’nin tesislerini kullanıyoruz.  Okul salonları var, kiraladıklarımız var. Yeni projemiz var. Antrenman Kapalı Spor Salonu” diye konuştu.
Konuşmaların ardından ilgili maddenin100 bin TL olacak şekilde Plan ve Bütçe, Amatör Spora Destek Komisyonu’naoy birliği ile sevki kabul edildi.
“Komisyon yerinde inceleme yapabilir, ben de buna katılabilirim”
Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak’ın, Akdeniz İlçesi Bekirde yolunda kalan ve 1/100.000’lik Nazım İmar Planı’nda işaretlenmiş olarak yer alan, ancak tarım görüşü alınamayan alan ile ilgili Meclis’e sunduğu önerge de görüşüldü. Başkan Seçer,“İlgili komisyonlar bu konuda değerlendirme yapacak. Tarım topraklarının imara açılması konusu hassas bir konu. Kamuoyu da yanlış bir anlayışta olmasın diye açıklama gereği duydum. Bu, kamuoyunca ilgi çeken bir konu. Dolayısıyla biz bunu komisyona sevk edeceğiz ama komisyon yerinde de inceleme yapabilir. Ben de buna katılabilirim. Bu önergenin Meclis’e geleceği bana söylendiğinde, toplantı öncesi oturduk, bir değerlendirme yaptık. Önümüzdeki günlerde bir zemin hazırlayalım, oraya benim de olduğum bir gezi yapalım, ne yaptığımızı bilelim. En azından burada oylarken de kamuoyuna ne söyleyeceğimizi bilelim. Orada yapılar oluştuğunu biliyorum. Onun yoğunluğuna bakalım, bölgesine bakalım, o bölgeye ait Meclis bir karar versin ve oradaki sorunu da çözmüş olalım”diye konuştu. 
Konuşmaların ardından ilgili önergenin İmar, Bayındırlık, Çevre, Sağlık, Ulaşım ve Tarım Komisyonu’na sevki oy birliği ile kabul edildi.
“100 yeni otobüsün 73’ü için bu yıl ihaleye çıkıyoruz”
Alımı yapılacak 73 otobüs için, Ulaşım Dairesi Başkanlığı’na muhtelif daire başkanlıklarından ödenek aktarılması ile ilgili teklif de Meclis’te görüşülen önemli maddeler arasında yerini aldı.
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin alacağı otobüslerle ilgili Meclis üyelerinin taleplerini dinleyen Seçer, kırsal mahallelere giden otobüslerin yılın belli zamanlarında boş gitmesinin önüne geçmek için 9 metrelik otobüs alınmasının teklifi edilmesi üzerine, “100 yeni otobüs alıyoruz. 73 tanesini bu yıl ihaleye çıkıyoruz. Yarın komisyon toplayacağız, daha sonra EKAP’a gireceğiz. Biz genel şartnamemizde, herkesi rekabetin içine sokmak için 12 ve 18 metrelik çıktık. Ama 9 metrelik otobüs elimizde var. Güzergahı değiştiririz. Yeni otobüsler geldiğinde planlama yapar, uygun güzergahlara veririz” dedi. 
“Ulaşım ticari bir faaliyet gibi görülmemeli, bu bir kamu hizmeti”
Belediye otobüslerinin doluluk oranının % 20 olduğunu belirten Başkan Seçer, “Bir çalışma yaptık. Belediye otobüslerimizin doluluk oranı, yolcu kapasitesi % 20 civarında. İlk bakışta otobüsler sanki boş gidiyor, geliyor gibi görünüyor ama çok da yoğunluk şikayeti alıyoruz. İş çıkışı ya da sabah işe giderken vatandaşlarımızın rağbet ettiği süre içerisinde inanılmaz bir yoğunluk yaşanıyor. Ama diğer zamanlarda daha rahat oluyoruz. Biz bu 100 otobüsü paramız çok, çıkalım alalım düşüncesi ile yapmıyoruz. İhtiyaç var. Neticede ulaşım ticari bir faaliyet gibi görülmemeli, bu bir kamu hizmeti. Zaten kamu zararı oluyor. Yani bizim yıllık zararımız şu anda 100 milyon lira. Büyük şehirlerde bize göre çok daha fazla. Olaya böyle bakmak lazım. Bu alımları hem araç kafilemizi yenileyelim hem de daha fazla güzergahta daha rahat bir ulaşım sağlayalım diye yapacağız. İnşallah komisyonda bu talebimizi olumlu karşılayacak ve ihaleye çıkacağız” diye konuştu.
“Bizim aldığımız otobüsler, sadece şehir içi toplu taşıma aracı olarak kullanılmıyor”
Yeni alınacak otobüslerin planlamaları yapılırken özellikle Şehir Hastanesi hattının arttırılması konusunda Meclis üyelerinden gelen talep üzerine Başkan Seçer, şunları söyledi:
“Şehir Hastanesi’nde yoğun bir yolcu kitlesi var. İnşallah sizlerin de desteği ile yeni Metro Projesi, Şehir Hastanesi’ne doğru gidecek. İktidarın da desteğiyle bunu başarabilirsek Akdeniz Bölgesi’ne önemli bir hizmet yapmış olacağız. Önümüzdeki günlerde yeni projemizi anlatacağız. Bizim aldığımız otobüsler, sadece şehir içi toplu taşıma aracı olarak kullanılmıyor. Birçok kurumdan, kuruluştan, Milli Eğitim’e bağlı okullardan, sporculardan ya da bazı etkinliklere, acı günlerde cenazelere vatandaşların bizden sürekli araç talebi oluyor. Bunları da karşılıyoruz. Bu dönemde de imkanlarımızı maksimum seviyede zorlayarak yapıyoruz. Bir anlamda hem toplu taşıma için hem de bu tip talepleri karşılamak için bu araçları alıyoruz.”
Konuşmaların ardından ilgili maddenin Plan Bütçe ve Ulaşım Komisyonu’na sevki oy birliği ile kabul edildi.



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA