VAHAP SEÇER’DEN, KOÇAMAZ’A AĞIR SUÇLAMALAR: | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
22:02  BAŞKAN SEÇER, TARSUS HALKı ILE IFTAR YAPTı  21:52  SEÇER: “BİZ HERKESİ KUCAKLIYORUZ, HERKESİ AİLEMİZDEN BİLİYORUZ”  21:39  MITOLOJIDEN GÜNÜMÜZE SAVAŞıN ANTROPOLOJISI  21:22  LEVE (YAŞA)! LEVE PALESTINA’NıN ÖYKÜSÜ  21:10  MERSIN SINEMA OFISI KENTI BEYAZ PERDEYE TAŞıYACAK  21:10  YEŞIL BÜYÜME VE MAVI EKONOMI ÇALıŞTAYı DÜZENLENDI   20:38  MTSO KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞMA GRUBU İSTANBUL’DAKI ÖRNEKLERI INCELEDI  20:28  ÖZYIĞIT “AVRUPA KADıN BASKETBOLUNUN KALBI YENIŞEHIR’DE ATACAK”  20:23  MESLEK LISELERINE SÜRDÜRÜLEBILIR GELIR KAYNAĞı SAĞLANMALı   11:37  BAŞKAN SEÇER, TARSUS HALKIYLA BULUŞTU  11:28  HALKKENT ÇOCUK GELİŞİM MERKEZİ’NDE SEVGİ DOLU ETKİNLİK  11:20  ARSLAN: LAHEY ADALET DIVANı’NıN İLK İSRAIL KARARı  11:20  SEÇER’DEN KENTE SPOR TESISLERI VE SAHA MÜJDESI  11:15  CHP İL BAŞKANı ÖMÜR: YENI ZAFERLERE IMZA ATACAĞıMıZDAN EMINIM  11:11  ÖZYIĞIT, 5 YıLLıK HIZMET SÜRECINI DEĞERLENDIRIYOR, ÖNERILERI ALıYOR  11:05  CHP TARSUS BELEDIYE BAŞKAN ADAYı ALI BOLTAÇ: " SİYASETE DEĞİL HİZMETE ODAKLIYIZ"  10:59  “KADıNı DEĞERSIZLEŞTIREN SIYASI ANLAYıŞA KARŞı MÜCADELE EDECEĞIZ”  10:47  BAŞKAN ÖZYIĞIT,“TARıM ALANıMıZ KıSıTLı ANCAK BILIMI KULLANıYORUZ”  10:31  BÜYÜKŞEHIR ÖYKÜ YAZARLARıNı UNUTMADı  13:20  BIR MERSIN SEVDALıSı ŞINASI DEVELI… 
VAHAP SEÇER’DEN, KOÇAMAZ’A AĞIR SUÇLAMALAR:

 

"Mart ayında yapılan işlemler ve ihaleler şahibelidir.."

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, bugün bir basın toplantısı düzenleyerek,6 aylık çalışmalarını basın mensupları ile paylaştı. 10 Ekim 2019 Perşembe 18:06 - Bu haber 842 kez okundu. 

Haber: Mikail PELİT 

Seçer,2019 Ocak-Mart  döneminde 40 milyon 24 bin lira doğrudan temin yapıldığını, belediyeye işçi alımı gerçekleştiğini ifade ederek,"Seçimler gelmiş.Eski Belediye Başkanı aday değil.Seçimle kimin gelecegi belli değil.Nedir bu alımlar?" diye sordu. Kongre ve sergi sarayında gerçekleştirilen basın toplantısına,meclis üyeleri,belediye bürokratları ve çok sayıda basın mensubu katıldı. 

-Halk bizi denetlesin.. 
Vahap Seçer,hedeflerinin şeffaf belediyecilik olduğunu ifade ederek,"Bizim denetlenmeye ihtiyacımız var.Bizler yasalara uygun bir şekilde kentimizi yönetmekle mükellefiz.Yasalara aykırı bir işlem ve eylem içinde oldugumuz taktirdeyüce yargıya hesap vermek zorunlulugumuz var.Bizi tek denetleyen yargı değil.Asıl önemli olan ve olması gereken,halkın bizi denetlemesidir.Halkın bizi denetlemesi bizi doğruya götürür.Kendimize çeki düzen vermamizi sağlar.Türkiye'nin her anlamda değişime ihtiyacı var.Mersin'e sıra dışı bir yönetim anlayışını mutlaka tahkim edeceğiz."şeklinde konuştu. 

-Genel borç toplamı 2 milyar 383 milyon lira.  
Belediyenin mali durumuyla ilgili de ayrıntılı bilgi veren  Vahap Seçer, 1 Nisan’da devraldıkları toplam borç miktarının 2 milyar 80 milyon lira olduğunu ifade ederek, “1 Nisan 2019’dan itibaren 588 milyon lira ödeme yapmışız. Bunun 307 milyon lirası, bizden önceki borçlara ilişkin ödemeler. 1 Nisan’dan sonra yapılan harcamalara ilişkin ödemelerimiz de 81 milyon lira. Geri kalan yaklaşık 200 milyon lira da bizim personel giderleri ve SGK primleri gibi zorunlu harcamalarımız. 1 Nisan sonrası eskiye yönelik gelen tahakkuk toplamı, ki bu daha devam ediyor, çünkü yapımı devam işlerin hak edişleri yıl sonuna kadar gelmeye devam edecek, 218 milyon 639 bin lira. Bugüne kadar devraldığımız toplam borç miktarı 2 milyar 299 milyon lira. 1 Nisan’dan itibaren yeni dönemde yapılan açık ihale ve doğrudan temin tahakkuk toplamı 84 milyon lira. Yani biz 6 ayda 84 milyon lira borç yapmışız. Genel borç toplamımız da 2 milyar 383 milyon lira. Ama 6 ayda biz bunun içinden para ödedik, 588 milyon lira gibi bir ödeme söz konusu” dedi 

“Artık belediyemizin mali disiplinini kontrol altına almış durumdayız” 
1 Nisan-30 Eylül 2019 tarihleri arasında belediyenin toplam gelirinin 680 milyon 912 bin lira, gider toplamının ise 644 milyon 45 bin lira olduğunu söyledi. 2018-2019 Nisan-Eylül arası gelir-gider durumunu karşılaştıran Seçer, konuyla ilğili olarak şunları söyledi: “2018’de gelirin gideri karşılama oranı yüzde 85. Yani geçtiğimiz yıl 1 Nisan-1 Ekim arası 100 lira masraf yapılmış, 85 lira gelir almış. Bizim dönemimizde 100 liralık gidere karşılık 106 lira gelir elde edilmiş. Bu, mali disiplini işaret ediyor. Yani biz artık belediyemizin mali disiplinini kontrol altına almış durumdayız.” 

“Tasarruf uygulamalarıyla giderler yarı yarıya düştü” 
Tasarruf uygulamalarına da değinen Seçer, geçen yıla göre bu yılın aynı döneminde taşıt kiralama giderlerinin yüzde 38’lik bir azalmayla 15 milyon 784 bin liradan 9 milyon 826 bin liraya düştüğünü belirtti. İş makinesi kiralama giderlerinde, doğrudan teminle kiralanan akıl almaz faturalar olduğuna dikkat çeken Seçer, “13 milyon 711 bin lira para ödenmiş. Bizim dönemimizde 7 milyon 605 bin lira ödenmiş. Baskı ve cilt giderlerinde yüzde 54’lük bir azalma oldu. Temsil, tören ve tanıtma giderleri 15 milyon 141 bin liradan 4 milyon 405 bin liraya düşmüş. Kırtasiye ve büro malzemesi giderleri 4,5 milyon liradan 2,2 milyon liraya düşmüş. Bu beş kalemdeki toplam tasarruf miktarı, 52 milyon 471 bin liradan 25 milyon 564 bin liraya düşen, yüzde 51 gibi yarı yarıya azalan bir miktarı görebilirsiniz. Akaryakıtta, bugünkü fiyatlarla motorinde 3 milyon 445 bin lira, benzinde 126 bin liralık bir tasarruf söz konusu. Böyle bir tablo var ama bu yeterli değil, tasarruf tedbirleri devam edecek. Belediyeyi artık teknolojik yönetmek durumundayız. Birçok konuyu dijital ortama taşıyacağız. Birçok konuda yenilik yapıp masraflarımızı düşürmek zorundayız” dedi. 

“Mart ayında alınan işçiler, yapılan doğrudan teminler, yapılan ihaleler, hepsi şaibelidir. Tartışmasız” 
Seçer, doğrudan temin harcamalarıyla ilgili bilgi verirken, ilk kez net bir şekilde kendisinden önceki yönetimi eleştirdi. İsim vermeden eski belediye başkanı Burhanettin Kocamaz’a yüklenen Seçer, Seçer, “Açık ihale değil. Nereden alır, kimden alır, kaç paraya alır, doğru mu alır, yanlış mı alır? Biz nelerin olduğunu görüyoruz. Bu, Türkiye’de belediyelerin hastalığı, kangren olmuş. Yatağa düşmüş bu hasta, bunu kurtarmak lazım. Bir müddet daha böyle giderse veleddalin amin olacak memleket. Kurtaramayacaksınız. Kayanlar belli, kıt kaynaklar, gelir tablon belli. Biz bunların her kuruşunu değerini bilerek harcamak zorundayız. 2019 Ocak-Şubat-Mart, ben yönetime gelmeden 3 ay önce, seçim öncesi, herkesin aklının bir karış seçimlerde olduğu dönem bakın neler olmuş. 40 milyon 24 bin lira doğrudan temin yapılmış. Sadece mart ayında 22 milyon lira. Mart ayının önemini biliyorsunuz. Mart ayında alınan işçiler, mart ayında yapılan doğrudan teminler, mart ayında yapılan ihaleler, hepsi şaibelidir. Tartışmasız. Seçim gelmiş, eski belediye başkanı aday değil. Kimin geleceği belli değil. Nedir bu alımlar? Nisan-mayıs-haziran-temmuz-ağustos-eylül 19 milyon 709 bin lira. Biri 3 aylık, biri 6 aylık. 3 aylıkla 6 aylık arasında yüzde 51 azalma söz konusu” diye konuştu. 

“Mersin'in uzun vadeli gelecegini planlıyoruz” 
Gerçekleştirdikleri sosyal hizmetler, takibini yaptıkları konular, toplu ulaşım ve suda indirim, ekmeğe zam yapmama, kiralık araçlarda tasarruf, otopark, parkomat, çevre ve spor alanlarında da ayrıntılı bilgiler veren Seçer, Mersin Metrosu projesine de bir kez daha vurgu yaptı. Metronun siyasi bir karar olduğunu dile getiren Seçer, “Ekonomikliği tartışılır. Ama biz Mersin’in geleceğinin 50-100 yılını kurguluyoruz. Metro sadece bir toplu taşıma projesi değil, Mersin’in gelişim projesidir. Ben, metroyla ilgili var gücümle çalışıyorum” ifadelerini kullandı. Seçer, toplu taşımada ise 100 adet çevre dostu, doğalgazlı otobüs alacaklarını belirterek, ihale şartnamesinin hazırlandığını, 10 güne kadar ihaleye çıkacaklarını söyledi. 

"5 yılda 2,5 milyar liralık yatırımı  öngörüyoruz”
 MESKİ’yi de değerlendiren Seçer, 1 Nisan’da 2 bin 525 personelle devraldıkları MESKİ’de bugün personel sayısının 2 bin 310 olduğunu açıkladı. MESKİ’nin 2018 Nisan-Eylül gelirleri 265, 3 milyon lirayken, 2019’un aynı döneminde 304,5 milyon liraya yükseldiğini kaydeden Seçer, 1 Nisan’da devraldıkları borç tutarının ise 658 milyon 146 bin lira olduğunu dile getirdi. 30 Eylül itibariyle MESKİ’nin borç tutarının 579 milyon 545 lira olduğu bilgisini veren Seçer, 6 aylık sürede toplam yaklaşık 325 milyon lira ödeme yaptıklarını ifade etti. Seçer, MESKİ olarak 2019-2024 yılları arasında toplam 2,5 milyar liralık yatırım yapmayı planladıklarını kaydetti.  



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA