Tarımsal destekler tek tek azaltılıyor! Zeytinyağına destek de düştü | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
21:57  MERCAN’DA BİR İLK: ‘GECE GÖZLEM ETKİNLİĞİ’  21:35  ŞEHITOĞLU, DURAK’A TAM DESTEK VERDI  10:14  HALKIN BAŞKANI SEÇER, MAZBATASINI HALKLA BİRLİKTE ALDI  10:02  MTSO, KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞTAYıNA HAZıRLANıYOR   09:59  ÇAKıR: “DEMOKRASIDE KAYBEDEN OLMAZ”  09:49  “AVUKAT İÇİN DE ADALET!”  09:37  AHMET SERKAN TUNCER, MEZITLI BELEDIYESI’NE İLK ADıMıNı ATTı  09:33  TOROSLAR’ıN YENI BAŞKANı YıLDıZ, MAZBATASıNı ALDı  09:31  BAŞKAN ABDULLAH ÖZYIĞIT, MAZBATASıNı ALDı  09:07  A.VAHAP ŞEHITOĞLU, CHP TOROSLAR BELEDIYE MECLIS ÜYELIĞI’NE SEÇILDI  22:30  ESAT ARSLAN: MOSKOVA SALDıRıSıNıN DÜŞÜNDÜRDÜKLERI  20:37  ABDURRAHMAN YıLDıZ’DAN TEŞEKKÜR MESAJı  20:34  VAHAP SEÇER, REKOR OYLA YENİDEN ‘BAŞKAN’  20:34  YENIŞEHIR YENIDEN ABDULLAH ÖZYIĞIT DEDI  10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı  10:00  BAŞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUŞTU  09:55  BAŞKAN ÖZYIĞIT, “BALıK PAZARı SAYıSıNı ARTTıRACAĞıZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜŞME ODASıNDA YENILEME BAŞLADı 
Tarımsal destekler tek tek azaltılıyor! Zeytinyağına destek de düştü

 

Pamuğa verilen desteğin dönüm başına 650 kg'dan 500 kilograma düşmesinden sonra zeytinyağına dönüme verilen 160 kilogramlık destek de , 90 kilograma düşürüldü.

 
SILA KEMAHLI- ANKARA

Yaşanan ekonomik krizle birlikte tarımsal destekler azaltılmaya başladı. Pamuğa verilen desteğin dönüm başına 650 kg’dan 500 kg’a düşürülmesinden sonra zeytinyağı için de benzer uygulama gündeme geldi. Zeytinyağına dönümüne verilen 160 kilogramlık destek, 90 kilograma düşürüldü.

Çiftçi üretim yapabilmek için tarımsal desteklerin arttırılmasını isterken, tersi kararlar alındı. Antakya Ziraat Odası Başkanı Mehmet Muzaffer Okay, yağlık tohumlar ayçiçeği, soya, pamukta olduğu gibi zeytinyağı için de destek verildiğini bildirdi. Pamukta dönümüne 650 kilogram olan desteğin 500 kilograma sabitlendiğini hatırlatan Okay, desteğin yüzde 70'inin ödendiğini ancak kalan kısmın hâlâ beklemede olduğunu söyledi.

Zeytinde de aynı durumun olduğunu belirten Okay, “160 kilograma kadar dönümde destek veriyorlardı. Onu ortalama 90 kilograma indirmişler. İlçe Tarım Müdürü ile görüştük. Değişebilir bir durum ama şu an gözüken bu” dedi. Okay, 2019 yılı destekleme rakamlarının hâlâ açıklanmadığından da yakındı.

SURİYE'DEN İTHALAT İÇ PAZARI ETKİLİYOR

Sektörde en büyük sorunlardan biri de Suriye'den gelen binlerce ton zeytinyağı. İç piyasaya girmeden yurtdışına çıkma şartıyla getirilen zeytinyağı, iç piyasaya sürülüyor. Suriye’de düşük fiyatlarla alınan zeytinyağı üreticiden daha ucuz fiyata piyasada satılıyor. Okay bu durumun üreticileri sıkıntıya soktuğunu vurgulayarak, “İç piyasa zeytinyağı fiyatları düştü. Tüccar buradaki zeytinyağını yüksek fiyatlara almak istemiyor” diye konuştu.

ŞİRKETLER ELEKTRİK HATLARINI SÖKÜYOR
 
Girdi maliyetlerinin yükselmesinin üreticinin boynunu büktüğünü kaydeden Okay şöyle konuştu: “Üretici, elektrik faturalarını mahsul alınan dönemde ödemek istiyor. Ancak dağıtım şirketi faturasını ödemeyenlerin hatlarını söküyor. İki ay fatura ödenmezse abonelik iptal ediliyor. Biz mahsulden mahsule faturaların bedelleri alınsın üzerine de devletin yasal faizi konulsun istedik. Kabul edilmedi. Enerjide kullanılan fatura bedelleri 7-8 bin liradan başlıyor, 100 bin liraya hatta daha da üstüne kadar çıkıyor. Her ay o kadar parayı çiftçi nasıl bulacak?”

HALK TÜKETEBİLSİN ÜRETİCİ AYAKTA KALSIN

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Ümmühan Tibet de üreticinin sıkıntı içinde olduğunu belirterek şunları söyledi: “Zeytinyağı bizim milli ürünümüz. Sağlığa faydaları yadsınamaz ve herkes tarafından biliniyor. Bu kadar önemli bir ürünün stratejik ürün olarak kabul edilerek, her aşamada desteklenmesi lazım. Bu kriz ortamında tüketiciler zeytinyağı pahalı diyerek, kullanımından vazgeçmemeli. Halk tüketsin sağlıklı kalsın, üretici de ayakta kalabilsin.”

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Ümmühan Tibet

KDV YÜZDE 1'E İNSİN

Türkiye'deki 190 milyon zeytin ağacının, 14 milyonunu barındıran Manisa'nın Akhisar İlçesi'nden de üretimin artması için destek çağrısı yapıldı. Akhisar Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Alper Alhat, en iyi zeytini üretebilmek için var güçleriyle çalıştıklarını söyledi.

Alhat, zeytinde sürdürülebilirlik için iki temel desteğe ihtiyaç duyulduğunu, bunlardan prim desteğinin kısa süre önce hayata geçtiğini hatırlattı. İkinci desteğin ise yüzde 8 olan KDV'nin yüzde 1'e indirilmesi olduğunun altını çizen Alhat şu taleplerde bulundu: "Sofralık zeytine yapılan prim desteğine eğer KDV'nin yüzde 8'den yüzde 1'e indirilmesi de eklenirse işte o zaman tüketim katlanarak artar. Üreticiler kriz döneminde, zeytin ve zeytinyağının raflardaki fiyatını artırmayarak ülkeyi destekledi ancak ayakta kalma mücadelesi verdi. Arazi masraflarını çıkartamadık, durum böyle olunca verim kaybı yaşandı. Bu çarkın dönebilmesi için bakanlıktan, tüketiciye herkes elini taşın altına koymalı.”



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA