Yapay zeka insanlığın yeni rönesansı mı? | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı  10:00  BAŞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUŞTU  09:55  BAŞKAN ÖZYIĞIT, “BALıK PAZARı SAYıSıNı ARTTıRACAĞıZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜŞME ODASıNDA YENILEME BAŞLADı  09:35  AVUKATLARA ‘SEÇIM VE SANDıK GÜVENLIĞI EĞITIMI’ VERILDI  09:32  81 BARO: CINSEL ISTISMARA HEP BIRLIKTE DUR DIYELIM  09:27  FITCH BÜYÜKŞEHIR’IN KREDI NOTUNU B+’YA YÜKSELTTI  22:02  BAŞKAN SEÇER, TARSUS HALKı ILE IFTAR YAPTı  21:52  SEÇER: “BİZ HERKESİ KUCAKLIYORUZ, HERKESİ AİLEMİZDEN BİLİYORUZ”  21:39  MITOLOJIDEN GÜNÜMÜZE SAVAŞıN ANTROPOLOJISI  21:22  LEVE (YAŞA)! LEVE PALESTINA’NıN ÖYKÜSÜ  21:10  MERSIN SINEMA OFISI KENTI BEYAZ PERDEYE TAŞıYACAK  21:10  YEŞIL BÜYÜME VE MAVI EKONOMI ÇALıŞTAYı DÜZENLENDI   20:38  MTSO KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞMA GRUBU İSTANBUL’DAKI ÖRNEKLERI INCELEDI  20:28  ÖZYIĞIT “AVRUPA KADıN BASKETBOLUNUN KALBI YENIŞEHIR’DE ATACAK”  20:23  MESLEK LISELERINE SÜRDÜRÜLEBILIR GELIR KAYNAĞı SAĞLANMALı   11:37  BAŞKAN SEÇER, TARSUS HALKIYLA BULUŞTU  11:28  HALKKENT ÇOCUK GELİŞİM MERKEZİ’NDE SEVGİ DOLU ETKİNLİK 
Yapay zeka insanlığın yeni rönesansı mı?

 

Günlük hayatımızda kullanımı giderek yaygınlaşan 'yüz tanıma teknolojisi' sadece yapay zekanın bir ürünü değil. Kazakistan'da düzenlenen Avrasya Medya Forum'unda hayatımızı şekillendiren gerçekler masaya yatırıldı. Yapay zeka ile ilgili ümitler ve korkular en çok konuşulan konular arasındaydı.

Yüzlerce gazeteci, araştırmacı, siyasi ve teknoloji uzmanı her sene Kazakistan'ın Almatı şehrinde bir araya gelerek dünyayı değiştiren yenilikleri masaya yatırıyor.

Günümüzde herkes yapay zeka hakkında konuşuyor. Peki ama gerçek manada yapay zeka ne anlama geliyor?

Yapay zeka denince akla ilk gelen şey robotlar ve elektronik aletler... Yapay zekada kullanılan elektronik devreler ve algoritma, insan beyni nöronları arasındaki işleyişi örnek alarak çalışıyor. Bu alandaki en büyük zorluk, algoritmaların örneklerden görerek öğrenmesi ve kendi kendini düzeltmesi.

YAPAY ZEKAYI DÜNYA NÜFUSUNUN YÜZDE 0.5'İ ÜRETİYOR

Avrasya Medya Forumu'nda bu teknolojinin 'insanlığın yeni rönesans'ı olup olmadığı tartışıldı. Muthoni Wanyoike, ülkesi Kenya'da kadınlara yapay zekayı öğretiyor. Kendisi, bu teknolojiden oldukça umutlu.

Muthoni Wanyoike, Veri Bilimi ve Yapay Zeka Uzmanı: "Bana göre yapay zeka diğer teknolojilerden farklı olarak, biz Afrikalılara kıtamızda bulunan sorunları sanal ortamda çözmemize imkan sağlıyor."

- Peki bunu tam olarak nasıl başaracaksınız?

Wanyoike: "Örneğin elimizdeki verileri kullanarak. Sağlık sektörünü ele alalım. Yapay zeka sayesinde çok fazla doktor istihdam etmeden kaliteli sağlık hizmeti alabiliriz."

- Ancak yapay zeka konusunda çok fazla ön yargı var.

Wanyoike: "Ön yargının asıl sebebi dünyadaki insanların sadece yüzde 0.5'inin kodlama yaparak algoritma üretebilmesi. Bu da, dünyayı yönetmek için çok küçük bir topluluğa güvenmek zorunda olmamız anlamına geliyor."
 
- Sizin de korkularınız var mı?'

Wanyoike: "Heyecanım korkularımı yok ediyor ancak elbette korkularım var. Bizler zeki insanlar olarak akıllı makineler üretebiliriz. Ancak geçmiş, bize ne kadar aptalca işler yaptığımızı gösteriyor. Ancak insanlar bu sistemleri üretmek için sorumluluk almazlarsa, işte o zaman aptal makineler yaratırız ve bu da gelecekte birçok sorunun çıkmasına yol açar."

FORD: YAPAY ZEKA İKİ YÜZÜ KESKİN KILIÇ

Martin Ford, gelecekle ilgili araştırma yapan bir yazar. Kendisi son kitabı 'Zekanın Mimarları'nda, seçkin araştırmacı ve girişimcilerle yapay zeka hakkında yaptığı röportajlara yer verdi.

Martin Ford, Araştırmacı Yazar: "Yapay zeka iki yüzü keskin kılıç gibi... Bilimde ve tıpta toplumu ileriye taşıyabilecek devasa boyutta yararlar sağlayabilir. Ancak diğer taraftan, yapay zeka toplumda eşitsizliği artırabilir ve günlük rutin işlerin yapıldığı bazı meslek gruplarında işsizliği artırabilir."

- Toplumsal sorunlar ortaya çıkmaması için neler yapılabilir?

Ford: 'Temel gelir' oluşturulmalı. İnsanların hayatta kalabilmeleri için ihtiyaçları olan asgari geliri onlara temin etmeliyiz. Bunu başaramazsak adaletsiz bir durum ortaya çıkar ve toplumun bazı kesimleri çok büyük dara girer."

Martin Ford yapay zekanın medya sektörünü oldukça derinden etkileyeceğini düşünüyor.

"Çok büyük bir etkisi olacak. Hali hazırda bazı haber metinlerinin otomatik olarak yazıldığını görüyoruz. Bazı sistemler veri akışını tespit edip, o veriler içinden ilginç konuları ayırt ederek yeni bir hikaye yazabiliyor. Ve siz bunu bir gazetecinin değil de, bilgisayar algoritması üzerinden yazıldığını fark etmiyorsunuz."



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA