ÖZDEMİR: "YANLIŞ ALGININ AKSİNE, BAKLİYAT ÜRÜNLERİ EKONOMİKTİR” | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
10:14  HALKIN BAŞKANI SEÇER, MAZBATASINI HALKLA BİRLİKTE ALDI  10:02  MTSO, KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞTAYıNA HAZıRLANıYOR   09:59  ÇAKıR: “DEMOKRASIDE KAYBEDEN OLMAZ”  09:49  “AVUKAT İÇİN DE ADALET!”  09:37  AHMET SERKAN TUNCER, MEZITLI BELEDIYESI’NE İLK ADıMıNı ATTı  09:33  TOROSLAR’ıN YENI BAŞKANı YıLDıZ, MAZBATASıNı ALDı  09:31  BAŞKAN ABDULLAH ÖZYIĞIT, MAZBATASıNı ALDı  09:07  A.VAHAP ŞEHITOĞLU, CHP TOROSLAR BELEDIYE MECLIS ÜYELIĞI’NE SEÇILDI  22:30  ESAT ARSLAN: MOSKOVA SALDıRıSıNıN DÜŞÜNDÜRDÜKLERI  20:37  ABDURRAHMAN YıLDıZ’DAN TEŞEKKÜR MESAJı  20:34  VAHAP SEÇER, REKOR OYLA YENİDEN ‘BAŞKAN’  20:34  YENIŞEHIR YENIDEN ABDULLAH ÖZYIĞIT DEDI  10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı  10:00  BAŞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUŞTU  09:55  BAŞKAN ÖZYIĞIT, “BALıK PAZARı SAYıSıNı ARTTıRACAĞıZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜŞME ODASıNDA YENILEME BAŞLADı  09:35  AVUKATLARA ‘SEÇIM VE SANDıK GÜVENLIĞI EĞITIMI’ VERILDI  09:32  81 BARO: CINSEL ISTISMARA HEP BIRLIKTE DUR DIYELIM 
ÖZDEMİR: "YANLIŞ ALGININ AKSİNE, BAKLİYAT ÜRÜNLERİ EKONOMİKTİR”

 

 

Mersin Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Özdemir, gıda ürünleri ile ilgili abartılı, doğruları yansıtmayan ve herhangi bir bilimsel dayanağı bulunmayan açıklamalar hem tüketiciler hem de sektör açısından olumsuz bir algı yaratılarak enflasyonla mücadele döneminin daha zorlu geçmesine neden olunduğunu söyledi. 

“Son açıklanan Mart ayı enflasyon verilerine göre yıllık enflasyon yüzde 19,71 olarak gerçekleşti. En fazla artış ise yüzde 29,77 ile enflasyon sepetinin yaklaşık dörtte birini oluşturan gıda grubunda meydana geldi” diyen Özdemir, “Dolayısıyla enflasyon ile mücadele kapsamında özellikle tüketiciler açısından zorlu bir dönemin içerisindeyiz. Buna ek olarak, gıda ürünleri ile ilgili abartılı, doğruları yansıtmayan ve herhangi bir bilimsel dayanağı bulunmayan açıklamalar hem tüketicilerimiz hem de sektörümüz açısından olumsuz bir algı yaratarak bu süreci daha da zorlaştırıyor. Bu tür açıklamaları son dönemlerde özellikle bakliyat ürünlerinde sıkça görmeye başladık. Şu anda ülkemizin önde gelen üç büyük ulusal market zincirinin Türkiye genelindeki 18 bin mağazasında KDV dahil paketli 1 kg kırmızı mercimek 4.75 TL, yeşil mercimek 5.75 TL, nohut (9mm) 7.25 TL ve kuru fasulye 8.25 TL raf fiyatı ile satılmaktadır” diye konuştu. 

Ancak, bakliyat fiyatlarını gerçekte olduğundan çok daha yüksek göstererek yapılan bazı yanlış bilgilendirmelerin tüketicilerin kafalarını karıştırdığını, bu ürünlerin pahalı olduğu algısını yaratılarak, insanların yaşam açısından önemli faydaları bulunan bakliyat tüketiminden uzaklaştırıldığını kaydeden Özdemir, “Oysa, tam tersine, bakliyat tüketimini özendirmeliyiz. Dünya genelinde yapılan birçok araştırmaya göre düzenli olarak gerçekleştirilen bakliyat tüketimi obezite, kalp hastalıkları, diyabet, böbrek rahatsızlığı ve bazı kanser türleri riskini azaltmaya yardımcı oluyor. Çünkü bakliyat ürünleri önemli bir protein kaynağıdır. Et ve et ürünleri ile eşdeğer protein seviyesine sahiptir. Demir, potasyum ve lif açısından oldukça zengindir. Kolestrol ve gluten içermez. Yağ oranı düşüktür. Yani bakliyat, dengeli beslenme ve sağlıklı yaşam açısından önemli bir rol oynamaktadır” diye konuştu. 

BAKLİYAT ÜRÜNLERİ EKONOMİKTİR 

Özdemir sözlerini şöyle sürdürdü: “Diğer yandan, bakliyat ürünleri oldukça bereketlidir. Şu an yakın fiyat seviyesine sahip çeşitli gıdaların bir kilogramı ile tek ya da birkaç pişirimlik yemek yapılabilmektedir. Örneğin, bir kilogram ıspanak ile 4-6 porsiyon yemek hazırlanabilmektedir. Oysa kuru fasulye, barbunya, nohut, kırmızı ve yeşil mercimek gibi bakliyat ürünlerinin herhangi birini kullanarak 16 ila 20 porsiyonluk yemek pişirmek mümkündür. Dolayısıyla porsiyon başına maliyeti daha düşüktür. Başka bir deyişle, fiyat açısından değerlendirildiğinde bakliyat ürünleri aslında çok çok ucuz ve ekonomiktir. Üstelik birçok gıdaya kıyasla muhafazası daha kolaydır. Doğru saklanması halinde bozulma riski bulunmamaktadır. Hükümetimiz son reform paketinde gıda enflasyonu ile mücadele için atacağı adımları açıkladı ve en önemli yapısal reformun “Tarımda Milli Birlik Projesi” olacağını vurguladı. Ancak unutmamalıyız ki, enflasyon sadece Hükümetimizin değil, ülkemizin sorunudur. Bu çerçevede reel kesim, finans sektörü ve sivil toplum kuruluşlarımızın bir bütün olarak hareket etmesi büyük önem taşımaktadır. En önemli görevin ise toplumumuzun bireyleri olarak bizlere düştüğü kanaatindeyim. Satın alma kararlarımızda rasyonel davranmalı, herhangi bir dayanağı bulunmayan ve gerçekleri yansıtmaktan uzak açıklamalara itibar etmemeliyiz. Böylece, tüketiciler olarak bilinçli bir şekilde hareket ederek enflasyonla mücadele sürecine en önemli katkıyı sunabiliriz.”



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA