Tek yanlı bağımlılık GDO | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
10:14  HALKIN BAŞKANI SEÇER, MAZBATASINI HALKLA BİRLİKTE ALDI  10:02  MTSO, KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞTAYıNA HAZıRLANıYOR   09:59  ÇAKıR: “DEMOKRASIDE KAYBEDEN OLMAZ”  09:49  “AVUKAT İÇİN DE ADALET!”  09:37  AHMET SERKAN TUNCER, MEZITLI BELEDIYESI’NE İLK ADıMıNı ATTı  09:33  TOROSLAR’ıN YENI BAŞKANı YıLDıZ, MAZBATASıNı ALDı  09:31  BAŞKAN ABDULLAH ÖZYIĞIT, MAZBATASıNı ALDı  09:07  A.VAHAP ŞEHITOĞLU, CHP TOROSLAR BELEDIYE MECLIS ÜYELIĞI’NE SEÇILDI  22:30  ESAT ARSLAN: MOSKOVA SALDıRıSıNıN DÜŞÜNDÜRDÜKLERI  20:37  ABDURRAHMAN YıLDıZ’DAN TEŞEKKÜR MESAJı  20:34  VAHAP SEÇER, REKOR OYLA YENİDEN ‘BAŞKAN’  20:34  YENIŞEHIR YENIDEN ABDULLAH ÖZYIĞIT DEDI  10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı  10:00  BAŞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUŞTU  09:55  BAŞKAN ÖZYIĞIT, “BALıK PAZARı SAYıSıNı ARTTıRACAĞıZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜŞME ODASıNDA YENILEME BAŞLADı  09:35  AVUKATLARA ‘SEÇIM VE SANDıK GÜVENLIĞI EĞITIMI’ VERILDI  09:32  81 BARO: CINSEL ISTISMARA HEP BIRLIKTE DUR DIYELIM 
Tek yanlı bağımlılık GDO

 

 

Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı 'Tarım Bağımsızlıktır' adlı kitabında, tarımın dünü ve bugünü hakkında öylesine önemli bilgiler veriyor ki, bunları okudukça eğer hemen önlem almaz isek yarın bizleri nasıl bir tehlikenin beklediğini apaçık görebiliyoruz. GDO hakkındaki bazı bilgileri paylaşmak istiyorum.

Ebru Oğuzhan YETER

GDO'lu ürünlerin üretilmesi ve tüketilmesi konusunda bilim insanları ikiye bölünmüş durumda. Bir kesim bunların insan ve hayvan sağlığına zarar vermediğini düşünürken, diğer bir kesim ise GDO'nun insanlık için yararsız hatta zararlı olduğunu düşünüyor.

GDO HAKKINDAKİ İDDİALAR

Özellikle çok tartışılan bir konu GDO hakkında şu bilgiler yer alıyor:

Genetik yapısı değiştirilmiş bitki ve hayvanlara transgenik bitki, ya da transgenik hayvan deniyor.

GDO'lu ürünlere dayalı tarım ağırlıklı olarak ABD, Kanada, Arjantin, Çin ve Hindistan'da yapılıyor.

GDO'lu ürünlerin başında mısır, soya, pamuk, domates, pirinç ve bazı balık türleri geliyor.

GDO'lu tohumları üretenlerle en büyük tarım ilaçlarını satan firmalar aynı.

Başta, Monsanto, Delta, Dupont, Syngenta, Bayer gibi firmalar hem GDO'lu tohum satışından, hem de tarım ilaçlarının satışından yüksek cirolara sahip firmalar.

Üçüncü dünya ülkelerinde bu firmaların bayiliğini yapan bilim insanları bile var.

GDO'lu tarımı önerenler verim artışını ön plana çıkarsalar da, bir çok bilim adamı bunun doğru olmadığını kanıtlamıştır.

GDO'lu tarım yapılan Arjantin'de yabancı ot ilacı kullanımı 14 kat artmıştır.

GDO'lu tarım büyük işletmelerde yapılıyor. Bu işletmeler işçi tasarrufu nedeniyle bu tarımı tercih ediyorlar.

TEK TİP TOHUMLAR

Tohum üreten firmalar aynı zaman da tarım ilacı da sattıkları için GDO'lu üretimde hem hazır tohum hem de tarım ilaçları birlikte alınmak zorundadır. Çiftçiler bir şekilde bu şirketlere bağımlı duruma gelmektedir.

GDO'lu tarım yapan Arjantin ve Hindistamn'da ne yazık ki çiftçiler köylerini terk etmiş, endüstriyel tarım çiftçinin görevini makinelerle yapmaya başlamıştır.

Reklamdan sonra devam ediyor 

GDO'lu tohumlarla tarım yapılması, yerel çeşitlerin kullanımını azaltıyor.

Tek tip tohum kullanılması sonucu biyoçeşitlilik yok ediliyor.

GDO'lu tohumlar yerel tohumlara da bulaşıyor, bulaşma sonucunda ABD ve Kanada'da yaşanan örneklerde bazı şirketler tohum çalma suçlamasıyla çiftçileri mahkemeye bile verebiliyorlar.

GDO'lu endüstriyel tarım, dünya halklarının geleneksel beslenme alışkanlıklarını değiştiriyor.

GDO'lu ürünler insan sağlığına zararlı.

Bağışıklık sistemini çökertiyor.

Alerji, kısırlık, kanser, gibi bir çok sağlık sorununu yaratıyor.

Yakın dönemlerde yapılan bir çalışmada, yeni doğan bebeklerin göbek bağı hücrelerinde ot öldürücü ilaç olarak kullanılan bir ilacın kalıntılarının saptandığı açıklanmıştır.

GDO'lu tarım, çevre sağlığına büyük zararlar veriyor. GDO'lu bitkilerin kalıntılarındaki toksik maddeler suya ve toprağa geçiyor.

GDO'lu tohumlar hayvansal ortamlarda yararlı akraba türlerin yok olmasına ve yeni zararlı türlerin oluşmasına neden olmaktadır.

GDO'lu tohumlar için geliştirilen ot öldürücüleri, otlar dışındaki bütün bitkileri öldürmektedir.

TEK YANLI BAĞIMLILIK

Kısacası GDO'lar tarımda verimliliği arttırmıyor, ilaç kullanımını azaltmıyor, tek yanlı bir bağımlılık yaratıyor ve istihdamı olumsuz etkiliyor. Aynı zamanda bioçeşitliliği yok ediyor. İnsan ve çevre sağlığını da geriye dönülmez bir şekilde olumsuz olarak etkiliyor.

GDO'ları yaratan küresel kapitalizm, beslenme şeklimizi değiştirmek istiyor.

Böylece dünya da tek tip beslenen, onların istediği şekilde yaşayan, düşünen insan toplulukları oluşturmaya mı calışıyorlar?

Kapitalizm dünyayı şekillendirme yolunda mı ilerliyor? Yol yakınken, bizi bekleyen tehlikeler apaçık önümüze serilmişken çevremizden başlayıp, toprağımıza, ağacımıza, çiçeğimize, böceğimize, suyumuza en çok da tohumlarımıza sahip çıkalım. Çünkü, bir avuç tohum bir ömür bağımsızlıktır.



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA