Cesur kadından cesur sözler: | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı  10:00  BAŞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUŞTU  09:55  BAŞKAN ÖZYIĞIT, “BALıK PAZARı SAYıSıNı ARTTıRACAĞıZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜŞME ODASıNDA YENILEME BAŞLADı  09:35  AVUKATLARA ‘SEÇIM VE SANDıK GÜVENLIĞI EĞITIMI’ VERILDI  09:32  81 BARO: CINSEL ISTISMARA HEP BIRLIKTE DUR DIYELIM  09:27  FITCH BÜYÜKŞEHIR’IN KREDI NOTUNU B+’YA YÜKSELTTI  22:02  BAŞKAN SEÇER, TARSUS HALKı ILE IFTAR YAPTı  21:52  SEÇER: “BİZ HERKESİ KUCAKLIYORUZ, HERKESİ AİLEMİZDEN BİLİYORUZ”  21:39  MITOLOJIDEN GÜNÜMÜZE SAVAŞıN ANTROPOLOJISI  21:22  LEVE (YAŞA)! LEVE PALESTINA’NıN ÖYKÜSÜ  21:10  MERSIN SINEMA OFISI KENTI BEYAZ PERDEYE TAŞıYACAK  21:10  YEŞIL BÜYÜME VE MAVI EKONOMI ÇALıŞTAYı DÜZENLENDI   20:38  MTSO KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞMA GRUBU İSTANBUL’DAKI ÖRNEKLERI INCELEDI  20:28  ÖZYIĞIT “AVRUPA KADıN BASKETBOLUNUN KALBI YENIŞEHIR’DE ATACAK”  20:23  MESLEK LISELERINE SÜRDÜRÜLEBILIR GELIR KAYNAĞı SAĞLANMALı   11:37  BAŞKAN SEÇER, TARSUS HALKIYLA BULUŞTU  11:28  HALKKENT ÇOCUK GELİŞİM MERKEZİ’NDE SEVGİ DOLU ETKİNLİK 
Cesur kadından cesur sözler:

 

Kadın peçesiz gezmekle namusunu kaybetmez!

Milli Mücadele kahramanlarımızdan Erzurumlu Kara Fatma (Fatma Seher Erden), 1923 yılında Tanin gazetesine verdiği mülakatta, kadın haklarını, o gün için çok cesur ifadelerle değerlendirmişti


ERCAN DOLAPÇI

Milli Mücadele kahramanlarımızdan Erzurumlu Kara Fatma (Fatma Seher Erden), 1923 yılında Tanin gazetesine verdiği mülakatta, kadın haklarını, o gün için çok cesur ifadelerle değerlendirmişti: “Bundan sonra erkek kadın hep beraber çalışacağız. Kadın peçesiz ve yüzü açık gezmekle iffetini kaybetmez. Zaten memleket bizden o kadar çok hizmet istiyor ki... Bunlar arasında peçe ve çarşafı düşünecek halde değiliz.” Bugün bile çok kişinin cesaret edemediği sözleri, Kurtuluş Savaşı’nın yeni kalkan tozu dumanı içinde söylemesi, daha adı ilan edilmemiş genç Cumhuriyet’in ileride kadınlara vereceği hakların da bir anlamda ipucu niteliğinde.

CEPHEDEN CEPHEYE KOŞTU YOKSULLUK İÇİNDE ÖLDÜ

Bu cesur sözleri söyleyen Kara Fatma feleğin çemberinden geçmiş bir kahraman! Balkan Harbi’nde eşi Binbaşı Derviş Bey’in yanında bulundu. Cihan Harbi’nde bir grup kadınla Kafkas Cephesi’nde savaştı. 275 kişiye komutanlık yaptı. Mütareke yıllarında eşini kaybetti ve daha sonra Sivas’a giderek Mustafa Kemal Paşa’dan görev istedi. Mim Mim Grubu’na bağlı olarak İstanbul-Kocaeli hattında İngiliz ve Yunan birliklerine karşı çete savaşı verdi. Yanında kardeşi Mehmet Çavuş ve 9 yaşındaki kızı Fatma da vardı... Kısa sürede birliğinin sayısı 700 kişiyi buldu. Emrinde görev yapan 43 kadından 28’i şehit oldu. Sakarya Savaşı ve Büyük Taarruz sırasında da savaşan Fatma Hanım, Büyük Taarruz sırasında Yunan askerlerine esir düştü ve 19 gün esaretten sonra nöbetçi askerin uyumasını fırsat bilerek özgürlüğüne kavuştu.

Zaferden sonra Milis Üsteğmen rütbesiyle taltif edildi. İstiklâl Madalyası’yla onurlandırıldı ve kendisine bir de vatana hizmetten maaş bağlandı. Verilen maaşı “Vatanımın büyük kurtarıcısı Ebedî Şef’in, lâyık olmadığım büyük iltifâtı beni son derece sevindirmiştir. Esasen bütün emel ve arzum, yapmış olduğum hizmetten hiçbir menfaat beklemiyorum. Bu itibarla taltif edilmiş olduğum rütbenin mukabilinde verilecek maaşımı Kızılay’a terk etmekle son vazifemi yaptım” diyerek Kızılay’a bağışladı. Bu sırada İstanbul Tophane’de yaşıyor, Kurtuluş Savaşı’nda yaralanarak akli dengesini kaybeden kızı Fatma’nın altı çocuğuna bakıyordu.

Yoksulluktan büyük sıkıntılar çeken Fatma Hanım’ın bu durumunun fark edilmesi üzerine kendisine 1946 yılında İstanbul Defterdarlık’ta iş bulundu. 1950 yılında da İstanbullu kadınlar kampanya başlatarak kendisine yardım etti. Kars milletvekillerinin girişimiyle de tekrar TBMM tarafından 17 Şubat 1954 günü 170 TL maaş bağlandı. Ancak bu durum uzun sürmedi, Kara Fatma, 2 Temmuz 1955 günü 77 yaşında hayatını kaybetti. Kulaksız Mezarlığı’ndaki mezarı 2014 yılında Kızılay tarafından tekrar yapılarak ziyarete açıldı. Kadınlar Günü’nde ilk ziyaret edilecek yerlerden biri olursa, aziz ruhu eminim mutlu olur... Çünkü ona ve onun arkadaşlarına çok şey borçluyuz.

İŞTE 1923 YILINDA YAPILAN MÜLAKAT

Kara Fatma, 1923 yılında Tanin gazetesinde yayımlanan mülakatta, kadınların örtünme ve çalışma meselesine değinir ve şu tarihi sözleri söyler:

“Bundan sonra erkek kadın hep beraber çalışacağız. Kadın peçesiz ve yüzü açık gezmekle iffetini kaybetmez. Zaten memleket bizden o kadar çok hizmet istiyor ki... Bunlar arasında peçe ve çarşafı düşünecek halde değiliz. İstanbullu hemşirelerimize silahı kapıp cepheye gidin denilemez. Fakat onlara düşen iş, silah kullanmaktan daha büyüktür. Şimdiden sonra Anadolu’ya gitmeli ve cahil Anadolu kadınının gözünü açmalı. Anadolu halkı, hele kadınları İstanbullu hanımları seve seve karşılayacak, onların söylediklerini harfiyen yapacaktır.

Kadın neden erkek kadar çalışmasın? Bugün Anadolu’da bir ailede iki erkek varsa yanı başında on da kadın vardır. Bunun için kadın erkek hep beraber çalışacaktır. Bunun kimseye bir zararı yok, belki faydası çoktur.

Kadının erkek gibi çalışması aleyhinde bulunan kalın kafalılara çok düşmanım. İşte ben, ne okumak ne yazmak bilirim. Şimdi tahsilim olsa idi zaruri ederdim. Hangi adam kadının memlekete hizmet etmesini istemezse, o adam mutlak benden cahildir. Biz okumadık bari çocuklarımız yetişsinler.

Çocuklarımız mutlaka okumalıdır. Ben çok iyi biliyorum ki bugün Anadolu’da erkek ve kız bütün çocuklar okuyacak olurlarsa Anadolu’nun hali değişecek, Türk’ün yüzü gülecek, işi düzelecek, bütün batıl düşünceler kalkacak, Türkler yaşamaya başlayacaktır. İşte bu maksatla küçük kızımı okutmak için şimdiden çalışıyorum.” (Tanin, 5 Temmuz 1923, s.2’den aktaran; Ercan Dolapçı, Devrimin Fedaileri, Katagori Yayıncılık, İstanbul, 2018, s.147-152.)



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA