CHP listelerinde 10 Aralık damgası | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
10:14  HALKIN BAŞKANI SEÇER, MAZBATASINI HALKLA BİRLİKTE ALDI  10:02  MTSO, KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞTAYıNA HAZıRLANıYOR   09:59  ÇAKıR: “DEMOKRASIDE KAYBEDEN OLMAZ”  09:49  “AVUKAT İÇİN DE ADALET!”  09:37  AHMET SERKAN TUNCER, MEZITLI BELEDIYESI’NE İLK ADıMıNı ATTı  09:33  TOROSLAR’ıN YENI BAŞKANı YıLDıZ, MAZBATASıNı ALDı  09:31  BAŞKAN ABDULLAH ÖZYIĞIT, MAZBATASıNı ALDı  09:07  A.VAHAP ŞEHITOĞLU, CHP TOROSLAR BELEDIYE MECLIS ÜYELIĞI’NE SEÇILDI  22:30  ESAT ARSLAN: MOSKOVA SALDıRıSıNıN DÜŞÜNDÜRDÜKLERI  20:37  ABDURRAHMAN YıLDıZ’DAN TEŞEKKÜR MESAJı  20:34  VAHAP SEÇER, REKOR OYLA YENİDEN ‘BAŞKAN’  20:34  YENIŞEHIR YENIDEN ABDULLAH ÖZYIĞIT DEDI  10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı  10:00  BAŞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUŞTU  09:55  BAŞKAN ÖZYIĞIT, “BALıK PAZARı SAYıSıNı ARTTıRACAĞıZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜŞME ODASıNDA YENILEME BAŞLADı  09:35  AVUKATLARA ‘SEÇIM VE SANDıK GÜVENLIĞI EĞITIMI’ VERILDI  09:32  81 BARO: CINSEL ISTISMARA HEP BIRLIKTE DUR DIYELIM 
CHP listelerinde 10 Aralık damgası

 

ZİHNİ ERDEM / ANKARA

CHP Parti Meclisi’nde önceki gün belirlenen listede başta İstanbul ve İzmir büyükşehir adayları olmak üzerine çok sayıda liberal ismin bulunması dikkat çekti.

Tartışmaların, istifaların, yumruklaşmaların gölgesinde geçen toplantıda, 10 Aralık Hareketi’nin taleplerinin etkili olduğu öğrenildi

CHP’nin aday listelerine 10 Aralık Hareketi damgasını vurdu. Geçmişte “CHP kapatılmalıdır” diyen bu hareket; HDP ile ittifakı savunan, açılım politikalarını destekleyen, Batı ile teması bulunan, yeni anayasa taraftarı neoliberal isimlerden oluşuyor. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu tarafından da desteklenen 10 Aralıkçılar, bir süredir CHP’nin rotasını belirliyor.

CHP’de adayları belirlemek için pazar günü yapılan Parti Meclisi toplantısı, pazartesi günü sabaha karşı sona erdi. 18 saat süren ve sert tartışmaların yaşandığı toplantı sonrasında CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, belirlenen 145 belediye başkan adayını açıkladı.

CHP’nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı, mevcut Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer oldu. Soyer’in oylaması Kılıçdaroğlu’nun önerisi üzerine açık oyla yapıldı. Olağanüstü Kurultay girişiminde Muharrem İnce’ye destek veren Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Kesimoğlu’nun üstü çizilirken, yerine Mehmet Tuna Soykan aday yapıldı. CHP, Hakkari’de Metin Koparan’ı, Rize’de Ayhan Akyüz’ü ve Zonguldak’ta da Şenol Şanal’ı aday gösterdi.

HDP’DEN OY ALABİLECEK İSİMLER ÖNE ÇIKTI

CHP listesinde başta İstanbul ve İzmir büyükşehir adayları olmak üzerine çok sayıda liberal ismin bulunması dikkat çekti. HDP’nin de sıcak bakabileceği bu isimlere yer verilmesi, gizli ittifak olarak değerlendirildi. Bu isimlerden dün İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adaylığı açıklanan Tunç Soyer, başkanı olduğu Sereferihisar Belediyesi’ni HDP’li Sur Belediyesi ile kardeş belediye ilan etmişti. Soyer, Sur Belediyesi’ne kayyum atanmasına da karşı çıkmış ve HDP’li belediyelerin yanında olduğu açıklamıştı.

Parti Meclisi (PM)’nde bir oy farkla Kadıköy Belediyesi’ne aday yapılan Şerdil Dara Odabaşı da sosyal medya paylaşımlarında HDP’ye yönelik operasyonları “faşist saldırı” olarak nitelemişti. Odabaşı’nın bir başka paylaşımında da “Kürt ulusal hareketi” ifadesini kullandığı görüldü.

10 ARALIK’TA RANT KAVGASI

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK)’nun aday listelerine son şeklini vermek için yaptığı toplantıda Battal İlgezdi krizi çıktı.Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alınan Battal İlgezdi’nin yeniden aday gösterilmesine, “İlgezdi’nin dosyaları olduğunu, tekrar aday yapılmasının doğru olmadığını” belirterek itiraz etti. Bunun üzerine Battal İlgezdi’nin eşi Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi ile Adıgüzel arasında gerginlik yaşandı.

Halkın Habercisi adlı site kavgaya karışan CHP Sözcüsü Faik Öztrak ile Adıgüzel arasında yumruklaşma yaşandığını ileri sürdü. Kavgayı araya giren diğer MYK üyeleri yatıştırdı. Bu sırada Gamze Akkuş İlgezdi toplantıyı terk etti.

Kılıçdaroğlu ise Adıgüzel’i olayı daha fazla uzatmaması konusunda uyardı. Ataşehir krizini MYK’dan yetki alarak aşan Kılıçdaroğlu, Battal İlgezdi’yi PM’ye aday olarak sundu. Yapılan oylama sonucunda Battal İlgezdi’nin Ataşehir adaylığı kesinleşti.

İlgezdi’nin Kılıçdaroğlu’nun öneresiyle PM’ye aday gösterilmesine tepki gösteren İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ise görevinden istifa etti. İstifasını açıkladıktan yedi saat sonra yeni bir açıklama yapan Kaftancıoğlu, “İl yönetimindeki arkadaşlarımın ve örgütümüzün yoğun baskısıyla, partimize, örgütümüze, seçmenimize ve İstanbul’a olan sorumluluğum gereği görevime ve mücadeleme devam ediyorum” diyerek istifasını geri aldı. 10 Aralıkçı olarak bilinen Kaftancıoğlu’nun istifası, rant kavgası olarak değerlendirildi.

LİSTELER DELİNDİ

MYK’dan sonra toplanan Parti Meclisi’nde de adaylarla ilgili sert tartışmalar yaşandı. Tartışmalar üzerine bazı PM üyeleri “kapalı oylama” talebinde bulundu. Bu talep doğrultusunda çok sayıda ilçenin adayı “kapalı oylama” yöntemiyle belirlendi.

PM Üyesi İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, bazı adaylarla ilgili yeniden değerlendirme talebinde bulundu, taleplerine olumlu yanıt alamayan Kılıç toplantıyı terk etti. Kılıç’ın daha sonra PM’den istifa ettiği bildirildi.

MYK’nın listesinde yer alan bazı adayların da PM’de çok az oyla kabul edildiği, Muharrem İnce’nin dünürü Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar’ın ise yeniden adaylık için gerekli oyu alamadığı öğrenildi.

MYK listesindeki İzmir Bayraklı adayı Cevat Durak ile Buca adayı Aydoğan Hepdemirgil de Parti Meclisi’nden yeterlik oyu alamadı.

Yönetim değişikliğinden sonra Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilciliği’nden istifa eden Erdem Gül’ün adaylığına da PM’de itiraz edildi. Bazı üyeler, Gül’ün Adalar’la ilgisi olmadığına dikkat çekerek, belediye başkanı adayı yerine daha sonra milletvekili adayı yapılmasını önerdi. Ancak yapılan oylamada yeter oyu alan Gül, Adalar Belediye Başkan Adayı oldu. Gül, Cumhuriyet’ten önce FETÖ’nün Ergenekon ve Balyoz gibi operasyonlar için çıkardığı Taraf Gazetesi’nde çalışıyordu. PM’den adaylığı geçmeyen bir başka isim ise Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon oldu. Kocadon da yapılan oylamada yeterli oyu alamadı.

‘HEPSİ BATICI’

Parti Meclisi sonrası Aydınlık’a değerlendirmede bulunan bir büyükşehir belediye başkan adayı, şunları söyledi: “CHP’de ‘CHP kapatılsın’ diyen 10 Aralık Hareketi etkili. MYK’da ve Parti Meclisi’nde bu ekibin istedikleri oldu. Bu arkadaşların hepsi neoliberal. ‘CHP kapatılsın’ derken, CHP’nin köklerinden korkuyorlardı. Şimdi kapatmak istedikleri partiye egemen oldular. Belediyelere kendi adamlarını koyarak hem parasal güce kavuşmaya, hem de belediyeler üzerinden kendi durumlarını pekiştirmeye çalışıyorlar. Genel Başkan da bu ekiple birlikte hareket ediyor. Hepsi Batı ile bağlantılı.”



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA