ÇARŞI PAZAR YANIYOR BİLESİNİZ | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
22:02  BAŞKAN SEÇER, TARSUS HALKı ILE IFTAR YAPTı  21:52  SEÇER: “BİZ HERKESİ KUCAKLIYORUZ, HERKESİ AİLEMİZDEN BİLİYORUZ”  21:39  MITOLOJIDEN GÜNÜMÜZE SAVAŞıN ANTROPOLOJISI  21:22  LEVE (YAŞA)! LEVE PALESTINA’NıN ÖYKÜSÜ  21:10  MERSIN SINEMA OFISI KENTI BEYAZ PERDEYE TAŞıYACAK  21:10  YEŞIL BÜYÜME VE MAVI EKONOMI ÇALıŞTAYı DÜZENLENDI   20:38  MTSO KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞMA GRUBU İSTANBUL’DAKI ÖRNEKLERI INCELEDI  20:28  ÖZYIĞIT “AVRUPA KADıN BASKETBOLUNUN KALBI YENIŞEHIR’DE ATACAK”  20:23  MESLEK LISELERINE SÜRDÜRÜLEBILIR GELIR KAYNAĞı SAĞLANMALı   11:37  BAŞKAN SEÇER, TARSUS HALKIYLA BULUŞTU  11:28  HALKKENT ÇOCUK GELİŞİM MERKEZİ’NDE SEVGİ DOLU ETKİNLİK  11:20  ARSLAN: LAHEY ADALET DIVANı’NıN İLK İSRAIL KARARı  11:20  SEÇER’DEN KENTE SPOR TESISLERI VE SAHA MÜJDESI  11:15  CHP İL BAŞKANı ÖMÜR: YENI ZAFERLERE IMZA ATACAĞıMıZDAN EMINIM  11:11  ÖZYIĞIT, 5 YıLLıK HIZMET SÜRECINI DEĞERLENDIRIYOR, ÖNERILERI ALıYOR  11:05  CHP TARSUS BELEDIYE BAŞKAN ADAYı ALI BOLTAÇ: " SİYASETE DEĞİL HİZMETE ODAKLIYIZ"  10:59  “KADıNı DEĞERSIZLEŞTIREN SIYASI ANLAYıŞA KARŞı MÜCADELE EDECEĞIZ”  10:47  BAŞKAN ÖZYIĞIT,“TARıM ALANıMıZ KıSıTLı ANCAK BILIMI KULLANıYORUZ”  10:31  BÜYÜKŞEHIR ÖYKÜ YAZARLARıNı UNUTMADı  13:20  BIR MERSIN SEVDALıSı ŞINASI DEVELI… 
ÇARŞI PAZAR YANIYOR BİLESİNİZ

 

Bektaş Adıgüzel

Son iki aydır çarşı pazar alışverişini hanım bana bıraktı. Ne yalan söyleyeyim Pazar da sebze meyve seçip alma işini hiç sevmem, evlilikle bu işleri de yapmaya başladık. E hayat müşterek… Bir ay önce aldığım ürünlerin üzerine her hafta en az iki lira zam geliyor. Malumunuz geçtiğimiz gün enflasyon rakamları açıklandı. Yıllık enflasyon yüzde 25.24 olmuş nereden tabi ki yandan. Enflasyon sürekli artış gösteriyor. Ama açıklanan resmi rakamlar ile çarşı Pazar bir birini tutmuyor.Mutfağın enflasyonu, sokağın enflasyonu, pazarın enflasyonu açıklanandan kat be kat fazla. Benim nazarında enflasyon yüzde 100’ü aşmış durumda.

Enflasyonu resmi olarak açıklayan kurum TÜİK olduğu için mecburen bu kurumun rakamlarına itibar ediyoruz. Ama Ben artık cebimden çıkan parayı bilirim, TÜİK çok iyi biliyor ki, enflasyon rakamları reel değil ama işte şu ruhsal masturbasyon yapma işinde çok başarılı bir medya olunca dünya da lider ülke olduk ekonomik verilerde… Körler sağırlar birbirini ağırlar misali yüzde 200 artmış tavuk fiyatlarının, yüzde 150 artmış salça fiyatlarının, yüzde 100 artmış un fiyatlarının, yüzde 300 artmış susam fiyatlarının gölgesinde enflasyonun yüzde 25 olduğu yönündeki resmi ninnilerle avunup gidiyoruz.

Büyük propagandalarla ilan edilen birçok üründe ve firmada yüzde 10’luk indirim kampanyasının da enflasyonun inmesinde sıfır etkisi olduğu gerçeği de ortaya çıkmış oldu. Bu yazılan indirimlerin alayı yalandan ibaret… Üretmeden, üretime destek vermeden, yüzlerce firmanın konkordato ilan ettiği gerçeğini görmeden, iflasların sebebini araştırmadan, kapanan kepenklere kafa yormadan enflasyonu düşürmek yönünde adım atılmaz. Bugün tohum sattığımız Kanada mercimek devi oldu bize mercimek satar.

Sırbistan dan lop et, Bulgaristan dan saman, Uruguay Paraguay gibi ülkelerden angus alan ülke konumuna geldik. Özellikle kentimizde her gün bir firma iflas ederken esnaf siftah etmeden kepenk kapatıyor. KONKORDATO kavramını şu günlerde ülke olarak öğrenmeye başladık. Bundan sonra tablonun daha da düzeleceği değil aksine daha da vahimleşebileceği gerçeğinden yola çıkarak ‘üç haneli’ enflasyon rakamlarına varmanın önünü kesecek tedbirleri almak lazım. Asıl korkmamız gereken enflasyonun artması değil, iflasların artmasıdır.

Her gün pek çok köklü firmanın konkordato ilan etmesidir. Mersin de böyle yüzlerce firma var bu gidişata dayanamayacak şirketler son kozlarını oynuyorlar. İvedi bir şekilde üretim ekonomisine geçişi sağlamak lazım.İflasları minimize ederek,ekonomik mekanizmanın dişlilerini tamir etmenin yolunu aramak hükümetin olmazsa olmaz görevidir. İmar affı,bedelli askerlik, vergi barışı gibi durumlarla ancak günü kurtaracak hamleler yapılır.

Yüksek enflasyonla üretim de, ihracat da, büyüme de pekâlâ gerçekleşebilir.Asıl tehlike tarımdaki daralmanın, sanayideki daralmanın, ihracattaki daralmanın engellenmesidir. Neredeyse dünyanın her ülkesinden üstelik kendi topraklarında üretilen tarımsal ürünleri satın alan bir ülkenin belinin doğrulması mümkün değildir. Kendi köylüsü kan ağlarken başka ülkelerin köylülerinin ürünlerini satın alma politikasıyla hiç bir ülke iflah olmaz.

Tarımsal ve hayvansal üretimi yüzde 100 artırmanın önünü açmak, ekonominin en azından tarım hayvancılık ayağını dirilterek ekonomiye topyekûn bir canlılık kazandırmayı sağlayacaktır. Aksi takdir de iyi değil gidişat KRAL ÇIPLAK



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA