CHP’Lİ CENGİZ GÖKÇEL: ÇİFTÇİ BORÇLARI 110 MİLYAR | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
22:02  BAŞKAN SEÇER, TARSUS HALKı ILE IFTAR YAPTı  21:52  SEÇER: “BİZ HERKESİ KUCAKLIYORUZ, HERKESİ AİLEMİZDEN BİLİYORUZ”  21:39  MITOLOJIDEN GÜNÜMÜZE SAVAŞıN ANTROPOLOJISI  21:22  LEVE (YAŞA)! LEVE PALESTINA’NıN ÖYKÜSÜ  21:10  MERSIN SINEMA OFISI KENTI BEYAZ PERDEYE TAŞıYACAK  21:10  YEŞIL BÜYÜME VE MAVI EKONOMI ÇALıŞTAYı DÜZENLENDI   20:38  MTSO KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞMA GRUBU İSTANBUL’DAKI ÖRNEKLERI INCELEDI  20:28  ÖZYIĞIT “AVRUPA KADıN BASKETBOLUNUN KALBI YENIŞEHIR’DE ATACAK”  20:23  MESLEK LISELERINE SÜRDÜRÜLEBILIR GELIR KAYNAĞı SAĞLANMALı   11:37  BAŞKAN SEÇER, TARSUS HALKIYLA BULUŞTU  11:28  HALKKENT ÇOCUK GELİŞİM MERKEZİ’NDE SEVGİ DOLU ETKİNLİK  11:20  ARSLAN: LAHEY ADALET DIVANı’NıN İLK İSRAIL KARARı  11:20  SEÇER’DEN KENTE SPOR TESISLERI VE SAHA MÜJDESI  11:15  CHP İL BAŞKANı ÖMÜR: YENI ZAFERLERE IMZA ATACAĞıMıZDAN EMINIM  11:11  ÖZYIĞIT, 5 YıLLıK HIZMET SÜRECINI DEĞERLENDIRIYOR, ÖNERILERI ALıYOR  11:05  CHP TARSUS BELEDIYE BAŞKAN ADAYı ALI BOLTAÇ: " SİYASETE DEĞİL HİZMETE ODAKLIYIZ"  10:59  “KADıNı DEĞERSIZLEŞTIREN SIYASI ANLAYıŞA KARŞı MÜCADELE EDECEĞIZ”  10:47  BAŞKAN ÖZYIĞIT,“TARıM ALANıMıZ KıSıTLı ANCAK BILIMI KULLANıYORUZ”  10:31  BÜYÜKŞEHIR ÖYKÜ YAZARLARıNı UNUTMADı  13:20  BIR MERSIN SEVDALıSı ŞINASI DEVELI… 
CHP’Lİ CENGİZ GÖKÇEL: ÇİFTÇİ BORÇLARI 110 MİLYAR

 

Çiftçilerin bankalara olan borçlarını TBMM gündemine taşıyan CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel,

CHP’Lİ CENGİZ GÖKÇEL: ÇİFTÇİ BORÇLARI 110 MİLYAR

Çiftçilerin bankalara olan borçlarını TBMM gündemine taşıyan CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, “Takipteki kredi miktarı 2005 Ekiminde 150 Milyon iken 2018 Ekiminde 20 katına çıkarak 3 Milyar 200 Milyon Lira oldu. Devletin bütçesi 4 kat artarken çiftçi 20 kat fazla icralık oldu. Sorununun çözüme kavuşturulması şart.” diye konuştu.

“ELDE VAR SIFIR”

“Milletvekili olduğumdan itibaren buraya her çıktığımda çiftçinin sorunlarını gündeme getirmeye çalıştım, en büyük sorunun çiftçi borçları olduğunu söyledim "Bu sorun çok can yakacak, acil önlem alınmalı." dedim. Ziraat Odası Başkanı olduğum dönemde karşılaştığım her milletvekiline, her bakana bu konuyu aktardım. Onlar da bu konuda çalışma yapacaklarını söylediler, uyarılarım için teşekkür ettiler. Aradan yıllar geçti; sonuç, elde var sıfır.”

“BANKALAR İCRA GÖDERMEYE BAŞLADI”
    Çiftçimiz sadece kamu bankalarına değil, özel bankalara da borçlanıyor, hem de ciddi oranlarda. Borçların yapılandırılması gerektiğini, bunun da kamu ve özel bankaları kapsayacak şekilde hayata geçirilmesini söylüyordum. "Çiftçiler Ziraat Bankasından kredi alamayınca tarlasını ipotek ettirip özel bankalardan kredi kullanıyor, tarlasını ancak bu şekilde ekip dikebiliyor. Yarın bankalar çiftçinin traktörüne, tarlasına haciz koymasın, üretim düşmesin." diyordum. Sonunda korktuğumuz başımıza geldi. Bankalar çiftçilere bir bir icra göndermeye başladılar. 

“ÇİFTÇİ BORÇLARI 110 MİLYAR”
2002'de çiftçi borçlarının tamamı 5 milyar liraydı, bankalara olan 4 milyar borcun içinde özel bankaların payı yüzde 20'yi ancak buluyordu. Bugün çiftçilerimizin toplam borcu 110 milyarı buldu, özel bankaların payı yüzde 35'e yükseldi. Özel bankalara olan borç 800 milyondan 40 milyara yükseldi. 2002'den 2018'e kadar oldu bunlar. 

“ÇİFRÇİ 20 KAT FAZLA İCRALIK OLDU”
2005 yılından 2018'e kadar devlet bütçesi 4 kat arttı, tarımsal krediler ise 15 katına çıktı. Daha vahimini söyleyeyim: Takipteki kredi miktarı 2005 Ekiminde 150 milyon iken 2018 Ekiminde 20 katına çıkarak 3 milyar 200 milyon oldu. Devletin bütçesi 4 kat artarken çiftçi 20 kat fazla icralık oldu. AKP iktidarında oldu bunlar. 

“TARIMSAL DESTEKLER KÜÇÜK ÇİFTÇİYİ KORUMUYOR”
Bunun sebebi nedir, biliyor musunuz? 10 milyar TL olan yatırım desteklerini 5 milyar liraya gerileten, yandaşı semirsin diye çiftçiyi ezen AKP iktidarıdır. Günü kurtarmaya yönelik politikalarla, rakamları şişirmeyle bu işler olmuyor. Daha önce söyledim, yine söylüyorum, anlamazsanız siz anlayana kadar söyleyeceğim: Türkiye'nin en büyük üreticisi küçük çiftçidir, köylüdür. Hükûmetin verdiği tarımsal destekler ise küçük çiftçiyi, köylüyü korumaktan uzak, çok uzak.

“ÇİFTÇİ TOPRAĞA KÜSÜYOR”
    Küçük çiftçi yeterince destek alamayınca bankadan kredi çekiyor. İklim kötü gider, rekolte düşük olur ise iş zor. Üstüne bugünden yarına yükselen girdi maliyetleri eklenince topraktan kopmak istemeyen çiftçi tarlasını, evini ipotek ettirip özel bankalardan daha yüksek miktarda, daha yüksek faizle kredi alıyor. Bunu niye yapıyor arkadaşlar? Borçlarını ödeyip bir sonraki yılın ekimini, dikimini yapabilmek için. Bir sonraki sene ne oluyor? Ürünler maliyetini karşılayamayacak bir fiyattan satılıyor, çiftçi yine kazanamıyor, zarar ediyor. Kazanamayınca bankaya olan borcunu ödeyemiyor ve ipotek ettirdiği tarlası, evi, ne varsa elinden çıkıyor. Çiftçi toprağa küsüyor. Bunu gören komşusu da korkup ekip dikmiyor. 

“TARIMA SADECE KÂR GÖZÜYLE BAKILAMAZ”
    On altı yılda yanlış tarım politikaları nedeniyle 3 milyon dekar tarım arazisini kaybettik. Kim sebep oldu? AKP oldu. Kim sebep oldu? Sizden önce burada oturan milletvekillerinin tarıma dair aldığı kararlar oldu arkadaşlar. Kim uyardı peki? Cumhuriyet Halk Partisi hep uyardı. "Tarımın millî bir politikası olur." dedik, alternatif önerdik, siz kalktınız Sudan'da arazi kiralayıp milyonlarca lira yatırımı oraya kaydırdınız. Neden? Daha kârlı diye. Tarım kârla izah edilemeyecek kadar önemli bir sektördür. 

“ÇİFTÇİNİN SESİNİ, BOĞAZINI KISTILAR”
16 milyon kişi ekmeğini topraktan çıkarırken tarıma sadece ticaret gözüyle bakamazsınız. Ticaret gözüyle baktığınızda işte bu olur. İnanmıyorsanız bakın, Mersinli çiftçilere gelen icralar burada arkadaşlar, bunlar binleri bulacaklar. Bu insanlar evlerinden, tarlalarından olacak, arazileri icra yoluyla satılacak. Eserinizle gurur duyun.

“BORÇLAR YAPILANDIRILMALI”
    Değerli arkadaşlar, tarım gerçekten üstünden siyaset yapılamayacak kadar çok önemli bir sektör. Buradan bir çiftçi olarak yine sesleniyorum: Mutlaka özel ve kamu bankalarına olan borçların yapılandırılması gerekiyor. Siz burada eğer birazcık vicdan sahibiyseniz, birazcık insanların kaliteli ve ucuz gıda tüketmesini istiyorsanızgelirsiniz buradaki önerdiğimiz araştırma önergesine destek verirsiniz. Eğer biz yanılıyorsak bu sorunların tespitinde, dile getirilmesinde ortaya çıkar ama siz yanılıyorsanız da lütfen, uyguladığınız tarım politikalarını tekrar bir gözden geçirin. Bu ülkeye, bu ülkenin köylüsüne, çiftçisine olan borcunuzu ödeyin. Anayasa'da yazan yüzde 1'lik kısmı zaten yıllardır ödemiyorsunuz, bari bundan sonra vicdana gelin, başka sektörlere yaptığınız desteği tarıma da yapın.



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA