YEŞİLBOĞAZ: “KADIN HAKLARINDA GERİYE GİDİŞ VAR” | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
22:02  BAŞKAN SEÇER, TARSUS HALKı ILE IFTAR YAPTı  21:52  SEÇER: “BİZ HERKESİ KUCAKLIYORUZ, HERKESİ AİLEMİZDEN BİLİYORUZ”  21:39  MITOLOJIDEN GÜNÜMÜZE SAVAŞıN ANTROPOLOJISI  21:22  LEVE (YAŞA)! LEVE PALESTINA’NıN ÖYKÜSÜ  21:10  MERSIN SINEMA OFISI KENTI BEYAZ PERDEYE TAŞıYACAK  21:10  YEŞIL BÜYÜME VE MAVI EKONOMI ÇALıŞTAYı DÜZENLENDI   20:38  MTSO KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞMA GRUBU İSTANBUL’DAKI ÖRNEKLERI INCELEDI  20:28  ÖZYIĞIT “AVRUPA KADıN BASKETBOLUNUN KALBI YENIŞEHIR’DE ATACAK”  20:23  MESLEK LISELERINE SÜRDÜRÜLEBILIR GELIR KAYNAĞı SAĞLANMALı   11:37  BAŞKAN SEÇER, TARSUS HALKIYLA BULUŞTU  11:28  HALKKENT ÇOCUK GELİŞİM MERKEZİ’NDE SEVGİ DOLU ETKİNLİK  11:20  ARSLAN: LAHEY ADALET DIVANı’NıN İLK İSRAIL KARARı  11:20  SEÇER’DEN KENTE SPOR TESISLERI VE SAHA MÜJDESI  11:15  CHP İL BAŞKANı ÖMÜR: YENI ZAFERLERE IMZA ATACAĞıMıZDAN EMINIM  11:11  ÖZYIĞIT, 5 YıLLıK HIZMET SÜRECINI DEĞERLENDIRIYOR, ÖNERILERI ALıYOR  11:05  CHP TARSUS BELEDIYE BAŞKAN ADAYı ALI BOLTAÇ: " SİYASETE DEĞİL HİZMETE ODAKLIYIZ"  10:59  “KADıNı DEĞERSIZLEŞTIREN SIYASI ANLAYıŞA KARŞı MÜCADELE EDECEĞIZ”  10:47  BAŞKAN ÖZYIĞIT,“TARıM ALANıMıZ KıSıTLı ANCAK BILIMI KULLANıYORUZ”  10:31  BÜYÜKŞEHIR ÖYKÜ YAZARLARıNı UNUTMADı  13:20  BIR MERSIN SEVDALıSı ŞINASI DEVELI… 
YEŞİLBOĞAZ: “KADIN HAKLARINDA GERİYE GİDİŞ VAR”

 

“KÜRESEL CİNSİYET EŞİTLİĞİNDE 131. SIRADAYIZ”

Mersin Barosu Başkanı Av. Bilgin Yeşilboğaz ve Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Av. Şirin Güner, 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü’nü ve kadına seçme ve seçilme hakkının verilişinin 84. yılını yayımladığı yazılı mesajla kutladı. Ülkemizde kadın haklarında geriye gidiş olduğunu belirten Yeşilboğaz, küresel cinsiyet eşitliğinde Türkiye’nin 144 ülke arasında 131. sırada olduğunun bilgisini verdi. Av. Şirin Güner ise mesajında kadınlara, “haklarımızın farkına varalım” mesajı verdi.

Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz açıklamasında, “Günümüzde hala kadını ekonomik ve sosyal hayatta yok sayan ülkeler var. Ne kadar şanslıyız ki, Atatürk gibi bir öndere sahibiz. 5 Aralık 1934’de en önemli Atatürk devrimlerinden birisi gerçekleşmiş, kadınlar erkeklerle eşit şekilde milletvekili seçme ve seçilme hakkına sahip olmuştur. Atatürk, Cumhuriyetin ilanı ile birlikte kadınlara birçok Avrupa ülkesinden daha önce bu demokratik hakkın verilmesini sağlamıştır  Özellikle 4 Nisan 1926’da yürürlüğe giren, kadın ile erkek arasında eşitlik temeline dayanan Medeni Kanun ile kadınlarımız; birçok siyasi, sosyal ve yasal hakka sahip olmuş, toplumsal alanda daha çok rol üstlenmiş, Aile Hukuku’nda ciddi değişikler yapılmış, erkeğin üstünlüğüne dayanan düzene son verilmiştir.

Ancak, kadınlarımıza tanınan haklar ve onların sahip oldukları kazanımlarda her geçen gün daha da geriye gidiş olduğunu görmek en büyük utancımızdır. Dünya Ekonomi Forumu 2006 Küresel Cinsiyet Eşitliği Raporunda Türkiye 144 ülke arasında 105. sırada iken, 2017 yılı raporuna göre 131. sıraya gerilemiştir. Bu uçurum gibi fark, Türkiye’deki kadın haklarının fotoğrafıdır” şeklinde konuştu.

“SADECE YASALAR DEĞİL, ZİHNİYET DE DEĞİŞMELİ”

Kadınlara karşı zihniyet değişmediği sürece ve kadınlarımız hakları konusunda bilinçlenmediği sürece, kadın haklarında her zaman geriye gidişin devam edeceğini vurgulayan Yeşilboğaz, “Sadece yasalar değil, zihniyet de değişmelidir. Bu zihniyetin değişmesi çağdaş ve laik eğitimle mümkün olabilecektir. Kadınlarımıza siyasal, sosyal ve toplumsal yaşamda var olan haklarına fırsat sunmak, kadın haklarını ihlal etmemek, çağdaş hukuk devleti anlayışının temel gereğidir. Güçlü kadın, güçlü toplum demektir. Güçlü toplumlar da umut dolu yarınlar demektir. Mustafa Kemal Atatürk, ‘Kadınlarını geri bırakan toplumlar, geride kalmaya mahkûmdur’ sözü ile çağdaş toplumun var olabilmesinde, toplumun şekillenmesinde kadının ne kadar önemli olduğunu açıkça belirtmiştir. Bu duygu ve düşüncelerle, 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü’nü kutluyor, kadınların hayatın her alanında daha güçlü bir şekilde yer alması dileğiyle saygı ve sevgilerimi sunuyorum” diye konuştu.

AV. ŞİRİN GÜNER : “HAKLARIMIZIN FARKINA VARALIM !”

Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Av. Şirin Güner açıklamasında, “Mustafa Kemal Atatürk ‘Dünya yüzünde gördüğümüz her şey kadının eseridir’ diyecek kadar, kadının toplum ve medeniyet içindeki yerini takdir etmektedir. Kadın haklarını çağdaşlaşmanın bir unsuru olarak algılamıştır. Türk kadınına her zaman güvenmiş ve kadınlarımızın toplumda hak ettiği yere gelebilmesi için öncü reformlara imza atmıştır. Medeni Kanunla birlikte kadının sosyal yaşamı çağa uygun olarak yeniden düzenlenmiş ve kadınlarımız birçok siyasi ve sosyal haklara çoğu Avrupa ülkesinden daha önce kavuşmuştur, söz sahibi olmuştur. Atatürk kadın hakları için adeta savaşmıştır” ifadesini kullandı.

Kadınlarımıza verilen seçme ve seçilme hakkının laik, demokratik cumhuriyetimizin en önemli kazanımlarından birisi olduğunu vurgulayan Av. Şirin Güner, “Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, kadınlarımıza seçme ve seçilme hakkını verdiği 1934 yılından günümüze kadar kadınlarımız, eğitimden sağlığa, yasama, yürütme ve yargıdan iş dünyasına, siyasetten ekonomiye kadar hayatın her alanında başarıyla görev almışlardır. Bizler kadınlarımızın her alanda güçlenmesi gerektiğini savunuyoruz”  dedi.

“ÖNÜMÜZDEKİ ENGEBELİ YOLLAR AŞILMALI”

Bir toplumun uygarlık yolunda gösterdiği ilerleme, kadına ve gençliğe verdiği değer ve haklarla doğru orantılı olduğunu belirten Av. Şirin Güner mesajında şunları kaydetti: Kadınlarımız, aileyi ve toplumumuzu şekillendiren en önemli varlıktır, çağdaş toplumun yapıtaşlarıdır. Ancak günümüzde 600 milletvekilinin 96’sı kadınlardan oluşuyor. Kadınlarımız siyasal haklarından seçilme hakkını yeterince kullanamıyor. Kadınların karar verici konumlarda ve siyasette yeterli sayıda temsil edilmemesi, yaşamın her alanında giderek cinsiyet ayrımcılığının kökleşmesine ve gerçek demokrasinin hayata geçirilememesine sebep olmaktadır. Kadın-erkek eşitliğinin sağlanması ve kadın haklarının tam anlamıyla yaşama geçirilmesi için, önümüzdeki engebeli yolun aşılması gerekmektedir. Kadınlarımız, toplumda layık olduğu yeri almalı; siyasette, sporda, sanatta, bilimde son derece başarılı olan kadınlarımızın sayısının artmasına fırsat verilmelidir. Bunun için de öncelikle kadınlarımız haklarını bilmelidir. Maalesef kadınlarımızın çoğu haklarını farkında değil ve yasalarla kendilerine verilen haklarını kullanamıyor. Bu noktada eğitim çok önemli. Biz kadınlarımıza ne kadar fazla eğitim alma, kendilerini geliştirme, donanımlarını artırma imkânı verirsek, kadınlarımız o kadar başarılı olacaktır. Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezimiz, kentimizde kadınlarımıza yönelik farkındalık çalışması yapan en etkin sivil toplum kuruluşudur.

Kadının yasal düzenlemelerdeki yetersiz olan yerini daha da yetersiz hale getirmeyi amaçlayan, yapılmaya çalışılan yasal düzenlemelere izin vermeyeceğiz. Kadının toplumdaki yerini alması ve daha da güçlenmesi temennisiyle, kadınlarımızın Kadın Hakları Günü’nü kutluyorum.”



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA