CHP-İyi Parti ittifakında büyükşehir krizi | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
21:57  MERCAN’DA BİR İLK: ‘GECE GÖZLEM ETKİNLİĞİ’  21:35  ŞEHITOĞLU, DURAK’A TAM DESTEK VERDI  10:14  HALKIN BAŞKANI SEÇER, MAZBATASINI HALKLA BİRLİKTE ALDI  10:02  MTSO, KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞTAYıNA HAZıRLANıYOR   09:59  ÇAKıR: “DEMOKRASIDE KAYBEDEN OLMAZ”  09:49  “AVUKAT İÇİN DE ADALET!”  09:37  AHMET SERKAN TUNCER, MEZITLI BELEDIYESI’NE İLK ADıMıNı ATTı  09:33  TOROSLAR’ıN YENI BAŞKANı YıLDıZ, MAZBATASıNı ALDı  09:31  BAŞKAN ABDULLAH ÖZYIĞIT, MAZBATASıNı ALDı  09:07  A.VAHAP ŞEHITOĞLU, CHP TOROSLAR BELEDIYE MECLIS ÜYELIĞI’NE SEÇILDI  22:30  ESAT ARSLAN: MOSKOVA SALDıRıSıNıN DÜŞÜNDÜRDÜKLERI  20:37  ABDURRAHMAN YıLDıZ’DAN TEŞEKKÜR MESAJı  20:34  VAHAP SEÇER, REKOR OYLA YENİDEN ‘BAŞKAN’  20:34  YENIŞEHIR YENIDEN ABDULLAH ÖZYIĞIT DEDI  10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı  10:00  BAŞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUŞTU  09:55  BAŞKAN ÖZYIĞIT, “BALıK PAZARı SAYıSıNı ARTTıRACAĞıZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜŞME ODASıNDA YENILEME BAŞLADı 
CHP-İyi Parti ittifakında büyükşehir krizi

 

CHP ile İyi Parti arasındaki sürdürülen yerel seçimde işbirliğine yönelik görüşmelerde, İyi Parti’nin iki partinin oy oranlarını öne sürerek pay talep etmesi krize yol açtı

ZİHNİ ERDEM / ANKARA

CHP’nin, İyi Parti ile sürdürdüğü yerel seçimlerde işbirliğine ilişkin teknik çalışmalarda, “büyükşehir” adayları konusunda “sıkıntı” yaşandığı ortaya çıktı.

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, salı günü partinin grup toplantısından sonra ittifaka ilişkin soruya “Bizim görüşmelerimiz sürüyor. Bir pazarlık söz konusu değil. 17 Büyükşehir referandumda ‘hayır’ oyu vermişti. Üçü Güneydoğudaki illerimizdi. CHP, ‘Dört Büyükşehir’i alacağız’ diye kanaat belirtti. Dokuz Büyükşehir için çalışma yürütülüyor ama ‘henüz şöyle bir sonuç vardır’ deme imkanımız yok” diye yanıt verdi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi şartının olduğu iddiaları ile ilgili bir soruya da, Akşener, “Herhangi bir şart ileri sürerek masaya oturma alışkanlığında olan bir şahıs değilim. Sadece Ankara ile ilgili olarak bir tarifim var. MHP ile AK Parti arasındaki ittifak yüzde 11 MHP oy aldı, AK Parti yüzde 42 oy aldı, dört kat fark var aralarında. Bizim oyumuz yüzde 10, CHP’nin oyu yüzde 22. Ona göre hakkaniyetli bir çalışma olabileceğine inanıyorum. 5 milyon insan bize oy verdi” karşılığını verdi.

‘KAZANACAĞIMIZ İLLERDE ADAY ÇIKARACAĞIZ’

Akşener’in yaptığı bu açıklamadan sonra akşam saatlerinde CHP yönetiminden İyi Parti ile yürütülen görüşmelerin seyri ile ilgili “İyi Parti’nin; CHP’den Ankara, Antalya ve Mersin’den kendi adaylarının desteklenmesinde ısrar ettiği, ancak bu formüle CHP yönetiminin ‘alanda sonuç vermeyeceği’ gerekçesiyle sıcak bakmadığı, CHP’nin iddialı olduğu büyükşehirlerin hiçbirinde ‘aday çıkarmama’ seçeneğini kabul etmeyeceği, buna karşılık Manisa, Kocaeli, Kayseri, Konya, Bursa, Denizli ve Isparta gibibazı illerde İyi Parti adayının desteklenmesi formülüne ‘olumlu bakıldığı” bilgileri basınla paylaşıldı.

ANTALYA, BALIKESİR, MANİSA...

CHP ile yapılan pazarlıklarda adı geçen Mersin’de AKP’nin MHP’yi desteklenmesi halinde İyi Parti adayının burada kazanmasının zor olduğuna işaret eden bir İyi Partili, CHP’den Antalya, Manisa ve Balıkesir’de kendi adaylarının desteklenmesini istediklerini bilgisini verdi.

AKIN’A KARŞI OK HAMLESİ

İttifak görüşmeleri sürerken CHP’nin Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın’ın Büyükşehir adayı ilan edilmesi üzerine İyi Parti, aynı ilden milletvekilleri olan İsmail Ok’u aday gösterdi. İyi Parti’nin bu hamlesi CHP’ye “Uzlaşma olmadan aday çıkartır ilan ederseniz, biz de o ilde kendi adayımızı çıkartırız” mesajı olarak değerlendirildi.

24 Haziran seçimlerinde yüzde 10’luk seçim barajını Millet İttifakı ile aşan İyi Parti’nin, MHP ile girdiği rekabette, CHP’den gelen ittifak teklifini değerlendirerek, yerel seçimlerden güçlenerek çıkmanın hesaplarını yaptığına dikkat çekildi.

AKŞENER CHP İLE İŞBİRLİĞİ İSTEMİYOR İDDİASI

Kulislerde konuşulan bir başka iddia ise şu: 24 Haziran seçimlerinden sonra Millet İttifakı’ndan çekilen Akşener, rüştünü ispat etmek için seçimlere tek başına girmek istiyor. Bu nedenle de yerel seçimlerde CHP ile ittifak kurmak istemiyor. İttifakı bozan taraf olmamak için CHP’nin kabul edemeyeceği isteklerle bulunuyor.

İyi Parti ile yapılan görüşmeler CHP MYK’da tartışıldı. Bazı yöneticilerin görüşmelerin kamuoyu önünde yapılmasına ve zamanlamasına itiraz ettikleri öğrenildi. Meral Akşener’in oy oranlarını öne sürerek yaptığı açıklamadan sonra CHP yöneticileri arasında “Olmazı zorlamanın ve alanda gerçekleşmeyecek bir işbirliğini kağıt üzerinde kurmanın bir manası yok” değerlendirmeleri yapılması da dikkat çekti.

PM TOPLANTISI 6 ARALIK’TA

CHP’nin bu haftasonu yapacağı ve 300 belediye başkanını da belirleyerek kamuoyuna açıklayacağı Parti Meclisi (PM) toplantısı 6 Aralık’a ertelendi. CHP daha önce iki etap halinde 252 adayını açıklamıştı. Sıra, üzerlerinde diğer partilerle ittifak görüşmeleri yapılan içinde üç büyük ilin de olduğu kritik illerin adaylarının belirlenmesine gelecek.



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA